Bus Euro Test 2016.

Autor lussin, Kolovoz 05, 2016, 17:09:11

lussin

Na ovogodišnjem testu su:
Mercedes Citaro NGT
Ebusco 2.1
Irizar I2E
Solaris Urbino 12 Electric
Van Hool Exqui.City
4 od 5 kandidata je električno!

smogovci.bbb2

A ne odnosi li se to na 2017. godinu buljo
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

lussin

Test je ove godine, a pobjednik je bus godine 2017.

MAN truck bus

Solaris Urbino Electric je Bus of The Year 2017
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

MAN truck bus

#4
Citat:
Solaris Urbino Electric je Bus of The Year 2017
Radnici i stručnjaci poljske tvornice autobusa Solaris mogu popiti šampanjac! Njihov gradski autobus Solaris Urbino Electric bio je kandidat na Bus Euro Testu 2016 održanom u Bruxellesu. Pobjednički trofej Bus of the Year 2017 dobit će 21. rujna na sajmu gospodarskih vozila IAA u Hannoveru.

Novi Urbino Electric sigurno je rođen pod sretnom zvijezdom, jer je za naslov Bus of the Year 2017, osvojio simpatije, srca i oči članova međunarodnog novinarskog žirija sastavljenog od novinara stručnih revija i magazina iz 21 države Europske unije, među kojima i vaš novinar.

Za Solaris to je velika odskočna daska za daljnju proizvodnju, jer poljski proizvođač radi najviše električnih vozila – autobusa.
Ipak, borba za titulu bila je teška jer je u konkurenciji bio sa još četiri autobusa, od čega su čak još tri bila električna. Kandidati su još bili: eBusco, Irizar i2e, Mercedes-Benz Citaro NGT i Van Hool Exqui.City 18.

Na putu do šampionske krune Urbino Electric je imao dovoljno argumenata na svojoj strani za pobjedu u kraljevskom stilu. Novi Urbino Electric ima mnogo sličnosti sa prethodnikom, posebno u dizajnu, ali inženjeri su se ozbiljno primili kompletnog vozila, od pogona do dizajna, što je omogućilo osvajanje prestižne titule. No, Urbino Electric nije samo elegantan, već i nadasve učinkovit autobus, kako za vozača tako i za putnike. I prijevoznik će imati koristi, jer će svi troškovi biti manji, od potrošnje do održavanja.

Solaris je svoju zvijezdu predstavio prošle godine na sajmu u Kortrijku te odmah krenuo u serijsku proizvodnju i promet. Vrlo je vjerojatno da će se brojne gradske vlasti i prijevoznici ubrzo odlučiti za nabavu električnih autobusa, iako je potražnja manja zbog veće cijene, no to će sada biti stvar prestiža i udobnosti za pojedine metropole. Komercijalno gledajući, budućnost Solaris autobusa Urbino Electric je pred nama, na zadovoljstvo svih kupaca. Podsjetimo kako je Solaris treća tvrtka po broju vozila u Njemačkoj, što je dovoljan pokazatelj kvalitete i budućnosti ove obiteljske tvornice iz Poznana u Poljskoj.

Ukratko i o vozilu: pokreću ga 2 elektromotora snage 125 kW, baterije su kapaciteta 240 kWh (160 Wh/kg) uz potrošnju od 0,9 – 1,1 kWh/km. Dimenzije vozila su 12.000 x 2550 x 3395 mm, prednja osovina je ZF RL 82 EC, a stražnja posebno razvijena za električne autobuse ZF AV 130. Kapacitet 30 sjedala + 55 mjesta za stajanje, domet prema potrebi ovisi o vrsti baterija i načinu punjenja, dok je najveća brzina 80 km/h.
www.zet.hr
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

sniff

Malo zmotano izgleda,ali nije loš. Jedino Man-ov retrovizor i farovi nisu baš najkreativniji.

Čudno izgleda ravni kraj niskopodnjaka iznutra ;D

Nalc

Koji MAN retrovizor? Ne prizvodi MAN retrovizore, kupuje ih isto ko i Solaris! A bome i farove!

Tipkam dok vozim.....


smogovci.bbb2

Proglašen Bus of The Year 2017

Na velikom Bus Euro Testu koji je održan ovog leta u belgijskom glavnom gradu, Briselu, doneta je i odluka o pobedniku prestižne nagrade za autobus 2017. godine na području gradskog i prigradskog prevoza. Nagrada će biti uručena na sajmu IAA u Hanoveru za mesec dana, odakle ćemo vas ekskluzivno izveštavati.
A pobednik je – Solaris! Ovo je prvi put da sve jači poljski gigant odnese pobedu na ovakvom takmičenju, gde se od 1994. godine, svake parne godine bira autobus za narednu godinu. Iako je ovo takmičenje starije nego fabrika Solaris, Poljaci su dokazali da su i dalje vrlo ozbiljni u nameri osvajanja evropskog tržišta. Takođe, na ovogodišnjem testu je prvi put dodeljena nagrada za autobus koji je pogonjen baterijama.
Solaris-Urbino-12-Electric-ext
Solaris Urbino 12 electric dobio je najprestižniju evropsku nagradu koja će mu biti uručena na 66. sajmu komercijalnih vozila IAA u Hanoveru, koji će se održavati od 21. septembra ove godine. Pre samo dve godine, Solaris je na istom sajmu predstavio četvrtu generaciju Urbina – lakšu i jaču od prethodnika, trenutno jedan od najprodavanijih autobusa u Evropi.
Nagrađeni Solaris ima ugrađene litijum-jonske baterije ukupnog kapaciteta 240 kWh, a pogon je na zadnjoj osovini marke ZF. Dve baterije na zadnjoj osovini daju maksimalnu snagu od po 125 kW, mada su u redovnoj upotrebi najčešće ograničene na 60 kW. Električni Urbino poseduje 30 sedišta i ukupno prima 79 putnika, a putnici uživaju u tihoj i bezbednoj vožnji. Takođe, grejanje i hlađenje putničkog salona pogonjeno je strujom. Vozačka tabla je potpuno digitalna i intuitivno rešena, tako da vozač u različitim fazama vožnje može da vidi različite informacije na ekranima ispred i oko njega. Novinarima se jako dopao prostran enterijer, udobno vozačko mesto i moderan dizajn, koji Solaris nudi već godinama. Međutim, zamerke na autobus su stigle na račun bočnih oplata u unutrašnjosti, visoke podeste kod zadnjih sedišta kao i za sam račun autobusa – 500 hiljada evra, duplo više nego dizel autobus istih razmera.
Pored Solarisa, na ovom takmičenju su učestvovali Mercedes-Benz Citaro NGT (jedini autobus sa SUS motorom), Ebusco 2.1, Irizar i2e i VanHool Exqui.City (jedini zglobni autobus na testu).
Na testu, koji je uglavnom bio baziran u garaži briselskog gradskog prevoznika STIB, žiri su činili predstavnici 22 časopisa specijalizovanih za autobuse i komercijalna vozila. Žiri nikome nije opraštao ni najmanju grešku, a Solaris je po prvi put odneo pobedu. Ovime se pridružio Neoplanu, Mercedes-Benzu, Setri, VanHool-u, MAN-u i VDL-u, koji su prethodno osvajali titulu Bus of The Year. Iako je do sada bilo hibridnih autobusa na takmičenju, Urbino 12 electric je postao prvi električni autobus koji je ubedio žiri dovoljno da odnese nagradu.
Nagrada Solarisu će biti uručena na sajmu IAA u Hanoveru, koji će se održavati od 22. do 29. septembra.
Izvor: http://www.autobusi.net/proglasen-pobednik-nagrade-bus-of-the-year-2017/




"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

smogovci.bbb2

"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza