Registarske pločice - rasprava

Autor Dreamwalker, Travanj 01, 2015, 00:18:49

smogovci.bbb2

"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

Bari

Dnevnik 3, jučer 10.02.2016. U prilogu od 11.05 min se pojavljuje dizajner i pokazuje izgled novih pločica. Kad će u upotrebu - to se još ne zna.

http://www.hrt.hr/enz/dnevnik-3/
KREPAT MA NE MOLAT !

221


Dreamwalker

Imat ćemo kombinaciju dva broja - tri slova??? Bezveze.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

STIB

Nije bez veze.
Postoji negdje neki standard ili bar preporuka da na pločicama ne bude više od 3 znaka (slova ili brojeva) u jednoj grupi.
Mene više smeta ako zaista neće biti nikakvih crtica ili barem (još) većeg razmaka između tri grupe znakova.
Pozdrav iz Zagreba
ZDRU

Dreamwalker

To je nešto novo? Standard sigurno nije jer u Europi znam bar dvije države koje se ne drže toga. Ako je preporuka, ne znači da se mora poštovati. Mislim da je ovaj sadašnji sistem bio odličan. Bilo je osigurano dovoljno kombinacija za idućih 50 godina i mislim da ga nisu trebali mijenjati, već nastaviti tamo gdje su stali.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

smogovci.bbb2

"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

man323

Ne vidim razloga i potrebe za novi dizajn pločica. Mogli su ostaviti stari dizajn, i s lijeve strane nadodati HR oznaku sa EU-simbolom i gotovo. Ovako je ispa cijeli cirkus od ovog, prvo kockice pa grb, pa necemo tako, pa 92325. po redu dizajn....
Bespotrebno bacanje novca iz državnog proračuna, i mislim da Vlada ima pametnijeg posla, a ne nastavljati debakl nasljeđen od prethodne Vlade.
I nevezano sada uz pločice, ali bi trebalo uvesti da vozila ne moraju na tehnički svake godine, ako nekoliko puta zaredom polože tehnički bez problema. Zar je potrebno voziti godinu dana staro vozilo na tehnički, pogotovo ako je održavano u ovlaštenom servisu (što se mora zbog garancije)?!?



Dreamwalker

Novo vozilo ide na tehnički pregled prije prve registracije i taj tehnički vrijedi 2 godine. To znači ako sad kupiš vozilo, na tehnički ideš tek 2018., i zatim svakih 12 mjeseci. S obzirom na ekonomsku situaciju u zemlji, količinu motornih vozila i njihovu prosječnu starost, apsolutno je pravedno da motorna vozila moraju svakih 12 mjeseci kao uvjet za registraciju proći tehnički. Ovlašteni servis kod nas nije sinonim za pravilno održavanje, no to nije tema tako da o tome neću dalje pisati.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

221

Citat: man313  u Veljača 12, 2016, 23:14:06
Ne vidim razloga i potrebe za novi dizajn pločica. Mogli su ostaviti stari dizajn, i s lijeve strane nadodati HR oznaku sa EU-simbolom i gotovo. Ovako je ispa cijeli cirkus od ovog, prvo kockice pa grb, pa necemo tako, pa 92325. po redu dizajn....

Da se nije politika umiješala, cijela stvar bi prošla vrlo elegantno. Umjesto dizajna prepiralo se tko je, a tko nije domoljub. Smiješno i tipično za nas!
Što se tiče dizajna, ja sam apsolutno za promjenu. Ne zato jer mi se ove sadašnje ne sviđaju, već zbog činjenice da su dizajnom stare već skoro 25 godina. A budući taj komad lima nema bezvremenski dizajn, smatram da ga treba povremeno osvježiti. Pa za 20 godina opet...

tamlover

Ja sam za promjenu, ali ne ovakvu kakva je sad zadnje prikazana. Nakaza od tablice.
Da nema Slovačke čini mi se da bi bili jedina EU država koja ustraje na grbu iako ima oznaku države na tablici ispod EU zvjezdica. I to bi imalo smisla kada bismo samo dodavali EU oznaku sa strane kako su predlagali oni koji su bili protiv promjene dizajna, ali kad se već mijenja dizajn onda stvarno ispadamo mulci na n-tu. Ako moramo imati dodatno nacionalno obilježje onda nek to budu dvije kockice uz desni rub ili iza oznake grada jer one vizualno imaju neku vrijednost za razliku od grba.
Trebali smo sasvim reorganizirati sustav kako se u početku predlagalo, s proširenim brojem registracijskih područja (sad se ne spominje, ne znam u kom smjeru je to otišlo). Tu mi je bilo zanimljivo rješenje s grbovima pojedinih gradova jer inače mi se za razliku od većine sterilnih europskih tablica više sviđaju austrijske koje imaju regionalne grbove ili slovenske. Isto tako, Austrijanci mi se sviđaju i jer nemaju nužno dva slova kao oznaku područja nego veliki gradovi imaju jedno, pa imaju kombinacije s L - 'land' ili U - 'umgebung' čime označavaju okolice ili šira područja gradova što bi i kod nas bilo korisno. Npr. SO - Split okolica, a S za Split. Z - Zagreb, VG - V.Gorica, a ZO - Zagreb okolica (Zg županija osim VG).

Možda ako se kome raspravlja, stavljam i komplet reg.područja prema vlastitoj ludoj zamisli (od Prevlake pa do Dunava, hehe):
DO - Dubrovnik okolica; od Konavala do Stona, Mljet, Pelješac, Lastovo
D - Dubrovnik
KL - Korčula
OP - Opuzen, Ploče
ME - Metković
VR - Vrgorac
IM - Imotski, Imotska krajina
MA - Makarska
OH - otok Hvar
SO - Split okolica, od Mimica do Marine uz obalu, od Šestanovca do Čavoglava, Sinj, Vrlika, Trilj, Cista Provo, Brač, Šolta, Vis
S - Split
KI - Knin (da ne bude KN), Kistanje, Otrić, Strmica, Kijevo, Drniš
Š - Šibenik
ŠO - Šibenik okolica; od Rogoznice do Pirovca, Murter, od Perkovića do Skradina i Đevrska u zaleđu
BI - Biograd, Pakoštane, Drage, Sv. Petar
BE - Benkovac, Lišane, Zemunik, Posedarje, Obrovac
ZD - Zadar, Vir, Sukošan, Rtina
OP - otok Pag
G - Gospić
GO - Gospić okolica; od Gračaca do Perušića, od Karlobaga do Korenice, Donji Lapac
OT - Otočac, Žuta Lokva, Brinje, Jezerane, Ličko Lešće, Plitvička Jezera
SE - Senj, od Prizne do Klenovice uz obalu, Rab
OK - otok Krk
R - Rijeka
RO - Rijeka okolica; od Povila do Brestove uz obalu, do Rupe, Jelenja, Bribir
CL - otoci Cres i Lošinj
P - Pula
PZ - Pazin i okolica
IS - Istra
OG - Ogulin, Saborsko, Bosiljevo, Generalski Stol
DE - Delnice
GK - Gorski kotar; od Zdihova do Fužina
K - Karlovac
KO - Karlovac okolica; Kordun - Grabovac, Slunj, Tušilović, Vojnić, Duga Resa, Zvečaj, Vukova Gorica, Šišljavić, Ozalj, Jurovski Bord, Draganić
SI - Sisak, Lekenik, Letovanić, Sunja
BA - Banija; Petrinja, Hrv. Kostajnica, Glina, Gvozd (Vrginmost)
VG - Velika Gorica, Pokupsko, Turopolje
JS - Jastrebarsko, Samobor, Sv.Nedelja, Donja Kupćina, Kup.Kraljevec, Žumberak
ZO - Zagreb okolica; Zaprešić, Dugo Selo, Ivanić Grad, Zelina, Vrbovec
Z - Zagreb
KR - Krapina
HZ - Hrvatsko Zagorje
V - Varaždin
VO - Varaždin okolica; Lepoglava, Ivanec, Breznički Hum, Ludbreg
MM - Međimurje
KC - Koprivnica i okolica
KŽ - Križevci i okolica
B - Bjelovar
BO - Bjelovar okolica; Čazma, Grubišno Polje, Garešnica
DA - Daruvar, Lipik, Pakrac
KT - Popovača, Kutina, Novska
SB - Slavonski Brod, Okučani, Nova Gradiška, Vrpolje
PŽ - Požega i okolica
VT - Virovitica, Pitomača, Slatina
NA - Našice, Orahovica, Donji Miholjac
DJ - Đakovo i okolica
O - Osijek
OO - Osijek okolica; Valpovo, Čepin, Baranja
VV - Vinkovci, Vukovar
I - Ilok, Lovas, Tovarnik
Ž - Županja, Gunja, Lipovac
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

Dreamwalker

Po mom mišljenju, ovakav sistem kakav danas imamo je odličan čisto zbog dovoljnog broja kombinacija za idućih 50 godina. Dizajn je trebalo promjeniti, to svakako, ali nije trebalo ništa novog izmišljati što se tiče sistema. Ako se uvedu nova registracijska područja, bezveze bi se uzimao novac građana za promjenu tablica kod kupoprodaje vozila koja su sad pod istim reg područjem, a po novom bi bili u različitom reg području. Dakle, sasvim nepotrebno.
Da dam jedan primjer:
Znači osoba A kao prodavatelj živi u Zagrebu i auto mu je registriran na ZG table. Kupac B živi u Sv. Ivanu Zelini koje je sad u ZG području, a po novome bi trebalo biti u drugom reg području i kod prijenosa auta plaća neki novac za promjenu tablica koje je u ovom sistemu besplatno mogao zadržati. Troši se novac građana, ali i resursi, tj metal, struja, radnici... što nema smisla.
Ovih 60-tak područja koja je napisao tamlover su za naš broj stanovnika, površinu i broj novo registriranih vozila (novih i rabljenih) nisu realni za naše potrebe. Istina, ima ih više od duplo manje nego onih 13x predloženih, ali i dalje je sve od sadašnjeg sistema previše. Već su se kod samog najavljivanja novih reg područja neki bunili da zašto su oni dobili ova slova, a ne ona. Konkretno, gradonačelnik Donje Stubice se žalio što znače predložene oznake za njegov grad DO i da zašto nije dobio recimo DS (predloženo za Dugo Selo). Očito nismo za nikakve promjene i s tim se moramo pomiriti. Ako su već htjeli mijenjati sistem, mogli su uvesti tzv. mediteranski sistem kakav imaju Italija, Francuska, Albanija ili nešto kao Španjolska gdje se na osnovu tablice ne zna iz kojeg si djela zemlje, a kod kupoprodaje vozila ne bi bilo problema s mijenjanjem tablica kad mijenjanja ne bi bilo.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

smogovci.bbb2

Na HR grbu su KVADRATI a ne kockice kava
Na postojećim reg pločicama ostavljen je prostor za oznaku HR kad uđemo u EU. Ali ovcama i stoci sitnog zuba treba maznuti lovu. Zato nove reg pločice, prometna, etc. good_boy
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

tamlover

Što se kupoprodaje tiče, u priči o većem broju reg. područja govorilo se o tome da bi se moglo birati koje područje želiš neovisno o prebivalištu.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

221

Citat: Dreamwalker  u Veljača 18, 2016, 22:56:17
Konkretno, gradonačelnik Donje Stubice se žalio što znače predložene oznake za njegov grad DO i da zašto nije dobio recimo DS (predloženo za Dugo Selo).

Taj gradonačelnik je u pravom svjetlu pokazao kakvi su zatucanci naši političari. Rekao je da ne bi oznaku DO jer podsjeća na oznaku za Doboj (koja btw više niti ne postoji)!   russian_roulette
Eto, pa ti s tim čovjekom probaj o nečemu pametno razgovarati.