190 A 11 M/P

Autor conecto, Travanj 29, 2009, 11:57:27

conecto

TAM 190 A 11 M
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

conecto

#1
TAM 190 A 11 P
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

conecto

TAM 190 A 11 M (kao mestni-slovenski odnosno gradski) i TAM 190 A 11 P (primestni - prigradski) naslijedio je krajem 1981. model 170 A 11 M / P, slično kao kod turističkog modela iste oznake i tehnike. Na modelu 190 A 11 M / P također je produžen stranji dio na kojem iza stražnjih vrata dolaze dva reda sjedala umjesto jednog što je i najveća vanjska promjena.
U pravilu gradski model 190 A 11 M dolazi s troja okretna vrata - prednja i srednja široka dvokrilna, te stražnja uska jednokrilna. U osnovnoj izvedbi ima 30+1 sjedala (jednostruka s lijeve i dvostruka s desne strane vozila) i 60 stajaćih mjesta.
Prigradski model 190 A 11 P dolazi s dvoja uska dvokrilna vrata s paralelnim otvaranjem na izvlačenje. U osnovnoj izvedbi dolazi s 40+1 sjedalom (jednostruka s lijeve i dvostruka s desne strane vozila) i 50 stajaćih mjesta. Češća je bila izvedba s 51+1 sjedalom i dvostrukim sjedalima s obje strane.
Postojale su i neke međuvarijante po narudžbi kupca. Sjećam se da sam u Kopru vidio model kao 190 A 11 P koji je imao još jedna uska dvokrilna vrata u sredini (troja).
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

conecto

#3
Oblik komandne table TAM 190 A 11 M / P nije mijenjan u odnosu na prethodni model, ali je dobio modernije prekidače i četvrtaste kontrolne lampice s desne strane pored instrumenata. Također dugogodišnju TAM-ovu "kvaku" za pokretanje motora i "boš"-ključ za kontakt zamijenilo je paljenje ključem. Motor se i dalje gasi povlačenjem ručice preko sajle, a ručna kočnica je još neko vrijeme s desne strane volana. Ubrzo nakon pojavljivanja model 190 A 11 M / P je dobio drugačiji vozački prozor koji se otvara sa stražnje strane prema naprijed i malo je skraćen u gornjem dijelu uz dodatni nepomični dio prozora. Također je ujedno dobio veće retrovizore s nosačem koji se držao za karoseriju s gornje i donje strane.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

conecto

#4
TAM 190 A 11 P s novijim većim retrovizorima i nosačima. Kasnije je dobio i drugačija stakla na vratima - sprijeda dvostruka, a na stražnjim vratima samo u visini bočnih prozora.
Foto iz monografije Čazmatransa.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

conecto

Karakteristični "gornji prozori" na prednjem i stražnjem dijelu autobusa TAM 190 A 11 M / P najčeše su "zatvarani" bojanjem ili naljepnicama zbog jakog prodora sunca. Radio je to i ZET kod starijeg modela 170 A 11 M, dok je godinu dana mlađe 190 A 11 M odmah iz tvornice naručivao s limenim dijelom umjesto stakla i otvorom samo za natpicnu tablu linije. Također su gabaritna svjetla (kod nekih okrugla, a kod nekih duguljasta) ZET-ovih TAM-ova 170 A 11 M i 190 A 11 M bila s čelne strane umjesto na krovu kao kod većine ovih vozila ostalih prijevoznika. Zamjetan je i veliki broj prozora na otvaranje isključivo s lijeve strane vozila...
Foto monografija ZET...
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

conecto

#6
Jedan od dva prototipa iz 1981. godine nastalih u suradnji TAM-a i poljskog "Jelcza". Uz drugačije prednje žmigavce na slici se vidi spušteni prednji dio krova bez dodatka iznad vjetrobrana i troja široka dvokrilna vrata tada neuobičajena za TAM 190 A 11 M. Poljska je bila za TAM značajno izvozno tržište i u to vrijeme je u toj zemlji već vozilo oko 1600 autobusa TAM. Preko tadašnje udruge automobilske industrije Poljske POL-MOT započela je suradnja TAM-a i "Jelcza" u razmjeni dijelova, a kasnije je krenuo pokušaj zajedničke proizvodnje autobusa. Uz ova dva prototipa izrađena u Novom Sadu u Posljskoj su izrađena dva prototipa turističke izvedbe 190 A 11 na šasiji Jelcz, a s TAM-ovim motorima, mjenjačima i osovinama.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

conecto

#7
Fotografija s foruma tovornjak.net prikazuje jedan od 60 autobusa TAM 190 A 11 P iz 1983. za Saudijsku Arabiju. Uz klima uređaj i prtljažni prostor na krovu je bilo šest segmenata koji se skidaju. Karakteristični su također zatamnjeni bočni prozori na otvaranje, a vozila su opremljena s dva velika spremnika vode - jedan za pitku vodu s hladnjakom i drugi s vodom za umivanje...
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Slobelix

Ovu prvu seriju je TAM Autokaroserija uradila 1984. godine i to je zapravo modifikacija serijskog modela TAM 190A11P za hadži-transport.

Vozila su imala segmentni krov koji je mogao da se ukloni, zatamnjena stakla sa velikim šiberima, Sütrak rezervoar za rashlađenu pijaću vodu, turistička sedišta i svakako interesantan detalj - dvoglasnu vazdušnu sirenu na krovu!  :wink:










Slobelix

Još neko pogleda spoljašnjosti ovog autobusa.








Slobelix

Druga serija za Saudijsku Arabiju je išla 1987. godina preseljenjem Autokaroserije u novu fabriku, što je ujedno bio i kraj proizvodnje TAM 190A11P i dizajna "sa tri prozorčića".

Ono što je novina u odnosu na prethodnu seriju iz 1984. godine je separatni klima uređaj plus krovni klima uređaj Sütrak, segmentni krov je sada iz dva dela umesto sedam, kao i krovna galerija.  :)












Slobelix

Pri isporuci vozila ka luci Koper u Sloveniji, došlo je do karambola jednog od vozila. Sudeći po fotografijama, čini se da je došlo do sudara sa prevrtanjem, obzirom da su pukla i prednja i zadnja stakla.   :'(

Nažalost, ovo su jedine fotografije u boji koje smo našli od ovog tipa autobusa.

Posle povratka u fabriku:












akzg22

#12
Ovaj model je bio naslijednik TAM A 170 A 11 M/P. Prospekt je iz 1982. godine kada je pretpostavljam krenula proizvodnja. Izvor: kamra.si