Rijeka City Card - novi sustav naplate

Autor Bocko, Siječanj 09, 2013, 18:15:37

Bocko

EDIT moderatora:

Iako je već o tome bilo govora u topicu "Rad Autotroleja" odlučio sam otvoriti novu temu budući da će o ovome sigurno biti puno riječi.

Za uvod, tekst iz Novog Lista, objavljen 06.01.2012.

Citat:

    Na natječaj Autotroleja za nabavu opreme i održavanje sustava za naplatu putem elektronske gradske kartice i novog prometnog centra, vrijedan procijenjenih 18 i pol milijuna kuna, stigla je jedna jedina ponuda. Iako je natječajnu dokumentaciju prije mjesec i pol dana preuzelo čak trinaest potencijalnih ponuđača, sve je završilo rezultatom poraznijim i od pokušaja privatizacije domaćih brodogradilišta – na jučerašnjem otvaranju ponuda na stolu se našla tek jedna omotnica. Direktor »Autotroleja« Željko Smojver nije želio objaviti ime jedinog ponuđača, dok ne završi zakonom propisana procedura javne nabave, a slab interes za multimilijunskim poslom objasnio je riječima kako se radi o prvom implementiranju gradske kartice u Hrvatskoj.
    Moguće je da su potencijalni ponuđači procijenili da je riječ o prezahtjevnom poslu, koji se uz to, provodi u Hrvatskoj po prvi put. Što god bio razlog slabom interesu, pred nama je postupak pregledavanja i ocjenjivanja ponude u zakonskom roku od šezdeset dana, nakon čega slijedi objava rezultata i žalbeni rok, kazao je Smojver.
    Na pitanje kane li u Autotroleju zbog samo jedne pristigle prijave ponoviti postupak javne nabave, Smojver je odgovorio kako Povjerenstvo za procjenu pristiglih prijava prvo mora utvrditi je li i ova jedina ponuda valjana i prihvatljiva, a o daljnjim koracima će se odlučivati nakon toga.

        Elektronska naplata usluga prijevoza i novog sustava nadzora i upravljanja prometom u Autotroleju prvi je korak u realizaciji projekta gradske kartice koja će objediniti plaćanje i korištenje usluga komunalnih i trgovačkih društava u vlasništvu Grada Rijeke, gradskih ustanova, socijalnih i drugih programa, uz mogućnost plaćanja komercijalnih sadržaja. Gradska kartica će, objašnjava Smojver, osigurati će optimalan sustav naplate i praćenje trenutne prometne potražnje.
    Svi podaci o naplati u autobusima automatski će stizati u novi prometni centar, čije je opremanje i održavanje također predmet ovog postupka javne nabave. Time ćemo pravovremeno dobivati informacije te u skladu s tim trenutno reagirati, odnosno kad broj putnika na nekoj od linija bude veći od uobičajenog, uputiti dodatni autobus na tu liniju, kazao je Smojver.
    Gradska će kartica u potpunosti zamijeniti pokazne karte, čime će nestati potreba korisnika za odlaženjem do prodajnih mjesta Autotroleja svakoga mjeseca, radi kupona, jer će se gradska kartica moći »napuniti«, odnosno prava korištenja kupiti na kioscima, putem interneta, bankomatima i drugim prodajnim mjestima, uključujući i ona Autotrolejeva.
    Predviđene su tri vrste gradske kartice – personalizirana kreditna kartica koja će funkcionirati kao klasična bankovna kreditna kartica, personalizirana prepaid kartica s vrijednosnim zapisom upisanim na karticu koji će biti umanjivan pri svakom korištenju usluga te nepersonalizirana BON kartica. Izrada kartice stajat će 60 kuna, za građane starije od 65 godina bit će besplatna, a vrijedit će četiri godine. 
 


Napomena: u ovaj topic su prebačeni postovi iz teme Razno(2).









Navodno su već neki e-ćitači postavljeni u određene autobuse. Ima li tko više informacija i fotografije istih da znamo kako će izgledati.
Btw je li u planu neki sustav kao najava stajališta, upute na hrvatskom jeziku, zaslon na uređajima i slično kao u Zagrebu?

primavera

Navodno je postavljeno sedam uređaja.Ovo drugo bilo je u planu ali niš od toga,malo im je novaca ostalo!

Bocko

#2
Nadam se da će biti dobro, jer ako je to samo neki magnetni čitač bez zaslona to je onda bez veze. Kako se onda može znati važi li kartica, koliko ima novaca i slično. Zvukom kao kada cvikaš karticu? A kada se već putem GPS-a prati koliko si bio u vozilu i gdje si ušao i izašao (navodno će se tako plaćati), nije bilo teško i najavu napraviti.
U svakom slučaju ako tko ima više informacija o cijelom sustavu bilo bi lijepo da podijeli  ;D

Dino

#3
Danas u dvojki jedan postavljen, toliko sam vidio. Naravno nije u funkciji još. Inače bus je Citaro , ne sjećam se GB.

primavera

Citat: Bocko  u Siječanj 09, 2013, 18:15:37
Navodno su već neki e-ćitači postavljeni u određene autobuse. Ima li tko više informacija i fotografije istih da znamo kako će izgledati.
Btw je li u planu neki sustav kao najava stajališta, upute na hrvatskom jeziku, zaslon na uređajima i slično kao u Zagrebu?
Evo par slikica





Uploaded with ImageShack.us

zvone16

ZvoneXp

Bocko

Lijepo. Samo je logo ful glupo stavljen,
npr. mogli su ovaj staviti

Tko na ovome radi, RI ing?

NP-549


Bocko

koliko je pouzdana neslužbena informacija da se od ožujka ili travnja misle izdavati nove smart kartice?

NP-549

1.3. bi trebao startat novi sistem naplate.  Uvodit će se postepeno.  Jedno vrijeme će i stare cvikalice ostati, a i pokazne će se mjenjat iz mjeseca u mjesec po kategorijama.  Kad bi sve krenulo odjednom onda bi najprije navalilo 800 miljona penzionera po nove karte iako im stare vrijede do 31.5. al za svaki slučaj, nek se nađe.

Bocko

A studenti? Oni će prvi il zadnji? Kakoće se neslužbeno uvoditi?

NP-549

#11
Po nekoj logici trebale bi prvo ić studentske i srednjoškolske.  A sad što će bit od te logike, vidit ćemo

tramvajac 92

Meni je to glupo da se na kraju ak/šk. godine mjenjaju pokazne za đake i studente, bolje odma penzionere da se izredaju do jeseni pa da se tad počne s omladinskim.. Uglavnom, sretno s tim.

NP-549

Penzioneri kupuju karte jednom godišnje, a navala je krajem svibnja i početkom lipnja jer tad ih najviše ističe (tad su uvedene).  Učenici i studenti kupuju svaki mjesec pa bolje onda njih odma riješit jer se uvođenjem ovih kartica neće više svaki mjesec ić po šalterima.

primavera

Moguće je da to proradi kako je rekao NP-549.Za sada je postavljeno u  bus123 (710,703,686,663,621,589,i 500).
Postavljeno je i pitanje prema Rijeka Prometu u vezi autamatske naplate kao i u Autotroleju pa evo odgovora.

Poštovana g. 

S obzirom na to da su nove Rijeka City kartice beskontaktne, potrebno je pripremiti svu infrastrukturu za prihvat kartica. Stoga je započet proces pripreme prihvata kartica u gradskim autobusima: ugrađuju se računala kao i validatori - uređaji koji služe kao čitači kartica. U idućih nekoliko mjeseci započet će proces pripreme prihvata RCC kartica i na parkiralištima Rijeka Prometa.
Tijekom 2013. godine započet će se s izdavanjem RCC kartica prvim korisnicima. Period prilagodbe na novi sustav trajat će minimalno 6 mjeseci.

Srdačan pozdrav,

Spomenka Mičetić, dipl.oec.
Direktorica
Sada treba vidjeti koliki će biti probni perijod za autobuse,i možda bi se trebala otvoriti jedna tema za e ticeting kada zaživi,da se vidi kako to funkiconira,problemi i dr!