Povijest proizvodnje autobusa u Hrvatskoj (Autokaroserija (TAZ) Zagreb, Eurobus)

Autor Tomek, Ožujak 12, 2012, 19:20:09

Tomek

#90
PRODAJA RABLJENIH AUTOBUSA

Kupaca za autobuse EUROBUS bilo je uvijek više nego što je EUROBUS proizvodio i u proizvodnju nikada nije ušao autobus koji nije imao kupca. Glavni  limitirajući razlog za veću proizvodnju u EUROBUSU bilo je  financiranje ciklusa proizvodnje. Financiranje proizvodnje pratila je u određenoj visini samo GLUMINA BANKA D.D. a vodeće banke u RH nisu htjele financirati proizvodnju EUROBUSA. Dio proizvodnje financirao je EUROBUS sam i to prodajom rabljenih autobusa svojim kupcima u RH jer je temeljem ugovora sa EU proizvođačima kao partner dobivao od njih tehnički puno bolja rabljena vozila kao i povoljnije cijene od trgovaca. U tabeli su dani podaci od Centra za vozila RH o prodaji autobusa u 95, 96 i 97 godini u RH. Iz tih brojki je jasno vidljivo zašto  proizvođač autobusa u RH smeta uvoznicima


Tomek

#91
IZVOZNI PROJEKTI EUROBUSA

Nakon što su se autobusi EUROBUS potvrdili na domaćem tržištu ( 31 poduzeće iz RH i BIH kupilo je autobus od EUROBUSA) počelo se je raditi na izvozu autobusa.
1997 god. proizveden je za partnera iz Austrije poduzeće GRAF&STIFT Beč prototip linijskog autobusa na šasiji MAN za Austrijsku poštu. Prototip je bio i izložen na ZV i nakon toga isporučen kupcu u Austriju. Kako je autobus dobro prihvaćen od strane kupca  GRAF&STIFT naručio je seriju 40 autobusa od EUROBUSA ali izvozni posao nije realiziran jer EUROBUS nije mogao  dogovoriti sa bankama financiranje proizvodnje tih autobusa.
1998 na međunarodnom natječaju za nabavu 300 autobusa u SAUDI ARABIJI ( firme SAPTCO) od 18 ponuda izabran je autobus AV120. Nakon dobivanja obavijesti iz SAUDI ARABIJE o izboru EUROBUS je za dobivanje te proizvodnje morao dostaviti garanciju od 1,5% vrijednosti posla što je i uobičajeno kod većih tendera ali je PBZ  odbila izdati garanciju EUROBUSU. Nakon toga je posao proizvodnje 300 autobus na šasiji VOLVO dobila AVTOMONTAŽA Ljubljana uz punu podršku i banke i vlade Slovenije.
Na prvoj slici je autobus za Austrijsku poštu a na ostalima dio prospekta autobusa AV120 za SAUDI ARABIJU




Tomek

#92
POSLOVNI REZULTATI EUROBUSA

U 1999 godini odlaskom GLUMINA BANKE D.D. u stečaj izostalo je svako financiranje proizvodnje EUROBUSA od strane Hrvatskih banaka a sav prihod EUROBUS išao je bankama za lihvarske kamate koje su bile i iznad 30% godišnje. Time je neminovno započeo kraj poduzeća koji je i nastupio otvaranjem stečaja u EUROBUSU u lipnju 2002. godine


Tomek

#93
EUROBUS INTERNATIONAL

Nakon otvaranja stečaja u EUROBUSu talijanski partner kao većinski vlasnik osniva poduzeće EUROBUS INTERNATIONAL d.o.o. u Karlovcu sa namjerom da se nastavi proizvoditi program autobusa EUROBUS. Prvi posao u novom poduzeću je dovršenje 4 kom. aerodromskih autobusa AE141A koji su izuzeti iz stečaja. Autobusi su dovršeni 2004 godine u iznajmljenoj hali Borongaj servisa u Zagrebu i to su ujedno i zadnji proizvedeni autobusi iz programa EUROBUS jer je talijanski suvlasnik uvidjevši koji su uvijeti proizvodnje u RH odustao od daljnjeg ulaganja. I to je KRAJ pokušaja obnove proizvodnje autobusa EUROBUS u RH












Tomek

#94






Tomek

#95
EUROBUS SOKO

U 8 mjesecu 1997 godine EUROBUS Zagreb, SOKO Mostar i GLUMINA BANKA Zagreb osnivaju poduzeće za proizvodnju autobusa EUROBUS SOKO Mostar. EUROBUS ulaže u novo poduzeće know how za proizvodnju autobusa AV120, AV120L, AM117G i STEYR CITY BUS. SOKO ulaže proizvodnu halu 11000 kvm koja je bila potpuno devastirana i zapaljena u ratu kao i know how za autobus SM O405.  GLUMINA BANKA ulaže početna financijska sredstva potrebna za uređenje hale. Osnovni razlog za odluku EUROBUSA da ide u osnivanje novog proizvodnog poduzeća u Mostaru bila je nemogućnost  kupnje odgovarajuće proizvodne hale u RH (hale su mogla kupiti ili dobiti kao poklon samo poduzeća u vlasništvu 1oo odabranih RH obitelji) a troškovi zakupa hala u RH  bili su previsoki za bilo koju proizvodnju.









Tomek

#96






Tomek

#97
PROIZVODNA HALA EUROBUS SOKO PRIJE UREĐENJA





Tomek

#98
PROIZVODNA HALA EUROBUS SOKO POSLIJE PREUREĐENJA

Uređenje hale izvršeno je u 6 mjeseci.





Tomek

#99
IZRADA PRVOG AUTOBUSA AV120 U EUROBUS SOKO

Autobus je rađen za izbornu promociju HDZa BIH a iza izbora predan je AUTOPREVOZU MOSTAR.





Tomek

#100
AUTOBUSI SM O405

Autobus tip SM O405 koji je SOKO unio u novo poduzeće proizvodio je EUROBUS SOKO u ukupnoj količini od 10 kom u početnoj fazi rada poduzeća dok se je vršila tehnološka priprema proizvodnje za program autobusa EUROBUS. Svi autobusi tip SM O405 prodani su u BIH.




Tomek

#101
EUROBUS SOKO NA SAJMOVIMA U MOSTARU

Prvi puta EUROBUS SOKO izlaže 1998. godine na sajmu u Mostaru.








Tomek

#102
SAJAM MOSTAR 2000 GOD.








Tomek

#103
EUROBUS SOKO – SLIKE IZ PROIZVODNJE

EUROBUS SOKO je osnovano kao poduzeće za proizvodnju autobusa i u organizaciji poduzeća bile su samo službe koje su za proizvodnju potrebne. Poslove razvoja proizvoda, poslove marketinga, poslove uvoza šasija i ostale opreme iz EU te poslove prodaje autobusa radio je za njih EUROBUS Zagreb pa je otvaranjem stečaja u EUROBUSU onemogućen i normalni rad u EUROBUS SOKO. U samostalnom traženju rješenja za preživljavanje EUROBUS SOKO umjesto proizvodnje novih autobusa počinje raditi popravke i generalne popravke svih vrsti autobusa.










Tomek

I evo za kraj prikaz koliko je autobusa napravio Eurobus - Eurobus-Soko

AV120 – 63 kom

AV120L – 24

AV120D – 4 ( 1 nedovršen )

AM117G – 16

Bibliobus – 1

AE141A – 6

GRAF&STIFT – 1

AE60C /STEYR CITY BUS – 6

SM O405 – 11

Tramvaji KONČAR 2100 (završna montaža) - 10