Stanje na tahografu ZET-ovih autobusa

Autor tramvajac 92, Listopad 01, 2011, 12:42:46

Zadarsko dite

#465
Sve ima svoj vijek trajanja pa tako i automatski mjenjac. Pitanje je koliko SATI rada imaju mjenjaci koji trzaju, kasno primaju i svasta tako. Drugo je pitanje tko i kako vozi te mjenjace. Naime, postoji mod ucenja i mjenjac se prilagodjava vozacu i njegovom stilu voznje. Pa imate i softversko prilagodjavanje tlakova u samom mjenjacu, gdje se s vremenom prilagodjava pritisak unutar mjenjaca istrosenosti samog mjenjaca, sto je proizvodjac uredio upravljackim softverom u kompjuteru mjenjaca. Zna se desiti da serviseri nakon izmjene ulja resetiraju SVE postavke u kompjuteru mjenjaca na tvornicke postavke i otvore mogucnost havarije uslijed povecanja unutarnjih tlakova u mjenjacu.
Pa imate ono sto smo i kolega 421 i ja isali o nedostatku, starosti, pregrijanosti ulja u mjenjacu. Pa mali milijun kombinacija kvarova ovih ili onih.

Sprega izmedju prkidaca stanicne i mjenjaca postoji preko kompjutera mjenjaca koji daje komandu mjenjacu a famozni korodirani prekidac se nalazi na vratima i sluzi kao osiguranje zatvaranja vrata prije kretanja u voznju.

Elektronika danas je gadna stvar, pogotovo za one koji ne ulazu previse u odrzavanje voznog parka, servis, edukaciju servisera i osiguravanje adekvatne servisne opreme i rezervnih dijelova. I, ne manje bitno, u edukaciju rukovalaca slozenim prijevoznim sredstvom u javnom gradskom i prigradskom prometu, takozvanih vozaca.

Kad su davnasnjih dana izisli prvi mercedesi s EPS mjenjacima gdje je trebalo prvo rucicom mjenjaca ubosti brzinu, popratiti na tabli je li ili nije pogodjena prava brzina pa stisnuti kvacilo i tada bi eps usaltao brzinu, bilo je cudo vozaca fapova, tamova, raba, jeleza, ikarusa koji su lomili mjenjace, krizeve kardana, diferencijale i tako to jer bi automatika ubacila jednu, dvije ili vise u nizu ili visu brzinu. Neki nisu naucili nikad.......

Blazena stara kracunara, taman s dvobrzinskim diferencijalom bila. Pokvari se, popravis i vozis, nema safe moda, nema oksidacije, nema kompjutera, sam si gazda kad ce u visu, kad u nizu brzinu....

marin

#466
Gbr. 747---> 483 tkm; usput, svako motanje u lijevo izgubi kontakt na svim katadiopterima i zadnjim pozicijama, moraš upalit i ugasit svijetla da se upale opet
Gbr. 764---> 440 tkm
Gbr. 780---> 365 tkm; solidan bus, osim kaj ima već treći motor
Gbr. 689---> 513 tkm
Gbr. 306---> 956 tkm

dominik,

#467
Valjda gabaritnim svjetlima, a ne katadiopterima koji samostalno ne svjetle te samim time nemaju nikakav kontakt.

marin

Ma krivo sam napisao, mislim jedno pišem drugo. Gabaritkama po cijeloj dužini busa.

dominik,

Ok, greške se događaju.
Taj problem sa svjetlima je nažalost poznat na Citelisima.

marin

Citat: marin  u Siječanj 16, 2018, 10:24:50
Gbr. 762 čak 401 tkm  rofl

Prije godinu i mjesec dana toliko, danas je na 464 tisuće km.  Nije baš neka km za pohvalu.

marin

41---> 65 tkm
47---> 50 tkm
48---> 52 tkm
50---> 21 tkm
54---> 53 tkm

747---> 501 tkm


MAN truck bus

#472
305 -> 936 700km

Autobus je u odličnom stanju, ako se usporedi s autobusima iz APD-a. Ubrzava bez problema na uzbrdici te ne diže temperaturu rashladne tekućine. Mjenjač izmjenjuje brzine bez trzaja i retarder ne trza. Unutrašnjost se zatrese tek na nekim dubljim rupama, no svejedno znatno manje u odnosu na APD Lion's Citye. Sva vrata se otvaraju i zatvaraju jednakom brzinom sinkronizirano. Zujalica za najavu izlaza radi, ali je očito prelijepljena spužvicom ili izolir trakom jer se ne čuje zvuk intenzivno kao kod Citya G.

456 -> 1 103 000km
Autobus je u groznom stanju ni ne treba se uspoređivati da se shvati koliko je loš. U brdo ne ide uopće, jedva u 1. izvuče uz gas na kickdownu i onda se dešava stalno prebacivanje brzina iz prve u drugu i nazad, a ako ga se stavi u D1 nabije okretaje iznad 2200 i prebaci u drugu svejedno. Naravno ventilator radi na maksimumu. Retarder malo napikava, malo ne. Na prvim vratima zvučni signal malo radi, pa malo ne radi. Jedina pozitivna stvar je što klima radi i hladi, ostalo je koma.
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

marin

Kako je moguće da #419 ima već 172 tisuće km. Ovo je rekord rekordova. Pa ako tako nastave radit bit će za bacit nakon 10-12 godina.
#53 ima 92 tisuće km, druge nisam uočio.

Tomek

Dubravini Crosswayi imaju više jer voze više prigradske linije koje su manje štetne za bus, al nabijaju kilometre. Realno bi bilo da su APP-ovi na Savskom mostu pa bi i oni imali slično kilometara, al nažalost uvijek najstariji idu na Savski most pa Lion's Cityji iz 2006./2007. gbr 75-87 su već skoro na pola milijuna kilometara.

marin

Znam da, pa i pojedini Citiji su već preko 100-200 tisuća iznad milje prešli. Gbr. 320 recimo iznad 100 tisuća, stalno je bio na 174.

MAN truck bus

@marin
Mislim da ti ta brojka ipak pokazuje kvalitetu IVECO vozila. good_boy

@Tomek
Tužno je da City iz 2006. imaju manje kilometara od APDovih Citya iz 2009.

Rekorder APDa je 464 koji je prvi prešao milju kilometara, dobio novu limariju, novi volan...
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

Tomek

Cityji iz 2006. imaju najviše kilometara od svih autobusa u garažama Podsused i Dubrava, tako da nemaju manje od ovih iz 2009. ;)
Jedini koji imaju više kilometara od serije 75-87 su Gorički NL263 iz 1999.

marin

#478
City iz 2006. sigurno nema više km od kocki, a ni od biodizela (kako kojeg)  koji se ne gase također. Svaka čast tim autobusima.
Za biodizele je upitno jer oni se jesu štedjeli u početku, ali opet ne svi. A sad gaze samo 109, 607 pa kad se povlači sa 109 obavezno ide dalje umjesto nekog plinaša na Črnomercu. 176 također redovna linija njima.
@MTB, nisu se kvarili naravno, nisu niti City G. Druge nemamo za usporedbu. Ali to tako i ide s novim autobusima, pouzdaš se barem u njih ako ništa drugo, zato su tolko i napravili.

Tomek

Imaju, prigradske linije koje voze sa Savskog mosta su im nakupile kilometara, gradske koji voze zglobnjaci ipak nemaju toliko km. S tim da NG313 imaju u prosjeku malo više km od NG312 ;)