Radim u IT-u, a želim voziti autobus

Autor IgyZG, Studeni 06, 2009, 13:41:07

IgyZG

Da, dobro ste pročitali. Imam 27 godina, završen fakultet, VSS, radim u IT-u, drugoj firmi zaredom u struci (iako sam radio svakakve poslove tijekom studiranja) i uopće se ne nalazim u tome. Nije da mi loše ide, ali sam nekako pasivan. Uopće mi se ne da učiti, ne da mi se non stop biti u korak s tehnologijom, to treba stalno pratiti, neprestano štrebati, a ja nisam taj tip. Sve mi je to tako naporno, dosadno i zamorno. Trenutno mi, pošto sam početnik, ni plaća nije neka, a mislim da neću bitno ni napredovati pošto mi se ne da učiti ni truditi oko ovog posla. Moj dječački san je oduvijek bio voziti neku grdosiju, autobus ili kamion. Nemam kategoriju ni za jedno ni za drugo, no razmišljam o tome da položim prvo C pa pričekam te dvije godine koliko trebam, pa onda položim D kategoriju i zaposlim se kao vozač autobusa.

Naravno, sve ovo bi izazvalo gnjev mojih roditelja koji su oboje visoko školovani ljudi, intelektualci. Da li smatrate da je ova ideja suluda?

Shole

Nemogu vjerovat da te sa 27 godina briga kakvo mišljenje će o nečemu imat tvoji roditelji.  Oćeš nam takvo pitanje postavit i kad budeš imao neku curu koja nije iz katoličke obitelji kao tvoji roditelji pa te strah što će oni mislit o njoj?

Brate mili ako nisi zadovoljan poslom, odma mjenjaj, 90% čovjekovog raspoloženja ide od posla.  Vjeruj mi, jako je lijepo kad čovjek radi nešto što voli.  Nemogu sebe zamislit da radim neki uredski posao ili da sam u nekom skladištu ili garaži.  Nemoram ja bus vozit, al glavno da sam u nekom moovingu.   BTW, možda sam glup, al daj mi reci što je IT

Tomek

Ne znam koliko si već ovdje na forumu, ali probaj malo pregledati forum, vidjeti priče oko ovoga posla da vidiš pluseve i minuse. Naravno, za sve si moraš postaviti neke temelje da nebi brzopleto krenuo u nešto novo pa da ne ispadne promašaj..
Razumijem te u potpunosti ovo sa starcima, te mislim da bi sa njima trebao pametno razgovarati i reći im čime si zadovoljan čime nisi u životu i šta bi želio.. Jasno da je važno i da imaš njihovu potporu, ali naravno, ako će i dalje biti protiv treba naći granicu gdje te oni koče u životu.


Tlimfocit

vozać s kojim sam se jednom vozia, a sada mi je prijatelj, je završio gimnaziju i upisao pravo i dao 2-3 godine prava ali je vidia da to nije za njega i položio je za bus i danas radi kao vozać i to jedan od boljih....vozi ovaj bus koji mi je sada na slici....
nije lagan posao ali ako ga voliš sve ćeš to pretrpit.....

conecto

Pa taj posao s visokom tehnologijom meni se osobno također čini vrlo zanimljiv. Kada bih bio u situaciji ja bih sebe osobno mogao vidjeti u tome iako nemam previše pojma o tome. Eto, ako tako počnem razmišljati mogao bih se naći u istoj dilemi.
A dilema je izgleda ona klasična - pamet ili srce. Što god izabereš najvjerojatnije ćeš pogriješiti. Ako ovdje tražiš savjet, ja stvarno ne znam koji bi bio pametan, ipak mislim da ćeš to morati sam odlučiti.
Ako odabereš autobus ja ti prvi ne mogu reći da griješiš jer ja taj posao radim i volim godinama. A s druge strane, s obzirom na sve što si do sada postigao čini mi se da to nije najpametnije. I meni je kao klincu škola dobro išla, ali ja sam uvijek govorio da ću vozit bus kao moj ujak i nitko me nije ozbiljno shvaćao niti me zamišljao u tom poslu. No istjerao sam svoje, odmah s 18 godina započeo za volanom, to traje i dan-danas, nadam se da će bit zdravlja da traje još dugo i na kraju - nije mi žao!
Kad vidiš sve to možda bolje da ne slušaš moje "savjete" ???
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

IgyZG

Citat: Tomek  u Studeni 06, 2009, 13:53:17
Ne znam koliko si već ovdje na forumu, ali probaj malo pregledati forum, vidjeti priče oko ovoga posla da vidiš pluseve i minuse.

Pokušavam negdje naći neki topic gdje se spominju plaće vozača na međugradskim ili prigradskim linijama, ali ne pronalazim ništa. Može li mi tko reći kako kao vozači autobusa stojite s plaćama i što kao početnik u nekoj firmi tipa Samoborček ili Autoturist mogu očekivati jer tamo imam neku vezu.

conecto

Pa u većini slučajeva sigurno plaće nisu kao u IT-u jer je prijevozništvo u banani, nije to posao u kojem se mlate neki veliki novci ni za gazdu, ni za vozača. Možda je u Samoborčeku solidno jer je to i solidna firma, ne znam. U apsolutnom iznosu naravno, jer ako računaš koliko provedeš vremena na poslu to i nisu neki novci. Doma će te najviše moći vidjeti na slikama.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

IgyZG

Citat: conecto  u Studeni 07, 2009, 11:09:34
Pa u većini slučajeva sigurno plaće nisu kao u IT-u jer je prijevozništvo u banani, nije to posao u kojem se mlate neki veliki novci ni za gazdu, ni za vozača. Možda je u Samoborčeku solidno jer je to i solidna firma, ne znam. U apsolutnom iznosu naravno, jer ako računaš koliko provedeš vremena na poslu to i nisu neki novci. Doma će te najviše moći vidjeti na slikama.

Nije meni tu gdje radim kao sistem administrator-početnik neka plaća. Ali radno vrijeme je u 95% slučajeva od 8:30 do 16:30, barem zasad. Druga dvojica koja rade sa mnom su na poslu i po 10-12 sati dnevno (doduše, za vjerojatno dosta veću plaću). Nije li zakonska odredba 9 sati vožnje na dan maksimalno? Možeš li mi reći neku približnu cifru?

conecto

Za Samoborček ne mogu, vjerujem da nisu tamo loše plaće ali se radi puno. Mogu reći za ZET - oko 7 soma kuna, radiš maksimalno 7 sati na dan bez pauze ili 8 efektivnih ako služba ima prekid od najmanje pola sata. Imaš i 6-7 slobodnih dana mjesečno, nekad (iako dosta rijetko) zna biti i 8. ZET je najbolja solucija ako nisi željan nekih putovanja, ali treba dobra veza i ne pitaj mene kakva jer ne znam ni ja...
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

IgyZG

Meni je kako sysadminu ili bolje rečeno tehničaru u održavanju IT sustava plaća 4000 kn + prijevoz. Ne bi ja dogurao do 7000 još godinama, tako da mi se ovo čini kao super plaća.

NP-549

Ja sam isto bio odličan učenik, apsolvent na pom. faxu (8 ispita do diplome) i zahvalio se svima i reko: hvala, doviđenja idem ja u drajvere.  Ionako sam od uvijek to htio radit, a nečije mišljenje me apsolutno nije interesiralo jer sam sam isfinancirao apsolutno sve (nešto preko 20 tisuća kuna).  Najprije C i E kategorija,  pa za godinu dana D, a u međuvremenu prekvalifikacija u prometnoj školi da bi stekao zanimanje vozač motornog vozila.  
Plaća je kod mene oko 5500 za normalne sate, a tako ti je u svim malo ozbiljnijim prijevozničikm firmama.

Dobro razmisli i o tome da li želiš vozit kamion ili autobus jer je ako velika razlika.  Ja osobno nikad nebi vozio kamion, ni lokalno ni špediciju

conecto

Citat: IgyZG  u Studeni 07, 2009, 14:20:04
Meni je kako sysadminu ili bolje rečeno tehničaru u održavanju IT sustava plaća 4000 kn + prijevoz. Ne bi ja dogurao do 7000 još godinama, tako da mi se ovo čini kao super plaća.

Ja ti pokušavam pričat najrealnije što mogu i koliko znam. Nitko te ne spriječava da ideš vozit bus ako to toliko želiš i vidiš se u tome. Naša je "moralna dužnost" da ti prikažemo najgore stvari ovog posla i način na koji svaki mjesec dođeš do te plaće. Ako je tebi sve to prihvatljivo i želiš to, nemaš više što razmišljat - učini to (za sebe)!
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Max-d

#12
Ja sam zavrsio srednju tehnicku skolu "Nikola Tesla" u Zagrebu,smjer Strojarski tehnicar i zaposlio se u Chromosu na radnom mjestu strojarski tehnicar-konstruktor,tu sam trebao raditi i pripremati se za upis na Strojarski faks.Dani koji su prolazili u uredu bili su sve tezi,osjecao sam se kao pticica u kavezu.Iz svog ureda sam svaki dan gledao slepere kako dolaze na utovar u skladiste pokraj moje zgrade i divio se tim vozacima kako voze te grdosije,a onda je jedan dan sve puklo,otisao sam u auto skolu upisao se i polozio C i E kategoriju.Nakon polozenih kategorija upisao sam vecernju skolu za vozace i obavio prekvalifikaciju i onda napokon dao otkaz i otisao voziti kamione(starci su poludeli jer sam naravno odustao i od faksa),vozio sam sve i svasta jedno tri godine,u medjuvremenu sam polozio i D kategoriju te se  zaposlio  kao vozac autobusa koje vozim vec punih 13 sretnih godina.I na kraju da spomenem nikad nisam pozalio kaj sam otisao u vozace jer sam napokon "slobodan"
Zato prijatelju poslusaj svoje srce i KRENI!!!

421

Ti si zapravo krenuo obrnutim putem:prvo faks pa želiš volan.OK nek ti bude!
Bitno je zadovoljstvo kao što su ti kolege napisali, ali moraš imati i malo nafte u krvi.Jer posao je sve samo ne lak.
Uvijek na granici zakona (radno vrijeme, prekoračenje brzine, NEMA CUGE, pošemeren bioritam, radno vrijeme 24 sata....) ali puno adrenalina.
A kad se zasitiš volana, možeš zasjesti u kancelariju( za razliku od nas koji "nismo imali vremena" završiti faks ) i biti dobar šef ljudima  za volanom npr.jer si sve to prošao i znaš kako je to u naravi.
"..kreni drugom stranom, Jablane ,kreni!" kaže pjesma Azre.
I nek ti je sa srećom!
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln