Lisabon, Portugal

Autor actros, Listopad 28, 2013, 23:12:08

actros

JGP u glavnom gradu Portugala obavlja poduzeće Carris. Oni upravljaju autobusima i tramvajima. Grad ima i razvijenu mrežu METROa, no njime upravlja druga organizacija..
http://www.carris.pt/

Autobusi (por. Autocarros) voze redovno i česti su. Grad Lisabon nalazi se na jako brdovitom terenu, što stvara dodatni ugođaj u vožnji (barem turistima) i predivan pogled. U gradu vozi oko 140 autobusnih linija, a mali problem je u tome što su to uglavnom kratke "kvartovske" linije, podjeljene su na pet zona, a jako je malo linija koje povezuju više zona; pa za dužu vožnju morate više puta presjedati, ili pak ići metro-om.
Tramvajska mreža (por. Elétricos) ima samo 9 linija, i to samo u užem centru grada. Pretežno voze stari (tradicionalni) tramvaji, koji služe kao turistička atrakcija.

Karta za jednu vožnju košta 1.80 EUR ako je kupite u autobusu, 2.85 EUR ako je kupite u tramvaju, a najveća nelogičnost je što karta za metro (koja ujedno vrijedi i za bus i tram) košta samo 1.40 EUR!

Vozni park sastavljen je uglavnom od MANova, Mercedesa i Volva, ugrađenih u portugalske i španjolske karoserije.

Najčešči gradski autobus u Lisabonu je MAN-Caetano 18.310 City Gold




Svi solo autobusi u Portugalu straga imaju žuto-narančaste table (kao kod nas kamioni), dok zglobni imaju narančaste (kao kod nas prikolice)

suradnja Caetana i Marcopola na MAN i Volvo šasijama




actros

Mercedes OC500 LE Atomic Urbis





original Mercedes Citaro



Volvo-Camo





uobičajni tramvaj


actros

Največi portugalski međugardski prijevoznik je Rede Nacional de Expressos.
http://www.rede-expressos.pt/
Usporedbe radi, dva največa grada Lisabon i Porto povezani su sa 20-tak polazaka dnevno, vožnja traje oko tri ipo sata (udaljenost je oko 300km i cijelo vrijeme vozi se autoputom). Cijena povratne karte iznosi 36 eura.

I njihov vozni park sastoji se uglavnom od MAN-ova i Mercedesa, nešto manje Volva i Scanije, te rijetko koji Iveco. Od karoserista prevldavaju Irizar, Caetano, Irmaos Mota, i ostali njima bliski proizvođači.