ex Croag

Autor Tomek, Prosinac 23, 2008, 23:15:31

Tomek

Dialogos je na starom forumu napisao:

Croag je u svom voznom parku imao šarolik izbor vozila.
Na samom početku su vozili sa Sanosima S415-PVR (poslije jedan prodan ATP-u Šibenik), Sanos S515-TVV, MB O303 (ex. Generalturist), TAZ D1426V i D1428V (ex. CBZ), Eurobus AV120 (jedan je bio teže oštećen u prometnoj ali je popravljen - bijeli), Neoplan Skyliner, Neoplan Transliner, Neoplan Starliner, Neoplan Cityliner (bijeli s plavom crtom, stariji).


Otvaram ovu temu da se sjetimo ovog 90-ih poznatog prijevoznika koji je završio kad ga je kupio AP Varaždin.. Vlasnik Croaga Pavlić ima danas novu tvrtku VTV Pavlić..
Autobusi koje je Croag na kraju prilikom kupnje od strane AP VŽ-a imao su bili:

3 -- Neoplan Skyliner N122/3 -- AP Varaždin
2 -- Eurobus AV 120 -- AP Varaždin
1 -- Neoplan Transliner N316SHD -- Croatia bus
2 -- Neoplan Starliner N516SHD -- Croatia bus

Evo i djela nekadašnjeg voznog parka:








Tomek

Gdje su ti autobusi danas(slike od forumaša):

Evo ih, ovi zadnji još uvijek svi voze u AP VŽ-u i Croatia busu..

Neoplani Skylineri(3 komada)

1.

2.



3.


Eurobusi AV120(2 komada)

1.


2.


Neoplan Transliner(1 komad)





Neoplan Starlineri (2 komada)

1.


2.


conecto

Vozio sam u Croagu jedno kraće vrijeme 1995., a poznam i dosta dečki koji su tamo vozili prije toga ili kasnije. Znam da je gazda već otprije imao kamione, a ranih 90-tih se prebacio na buseve. Croag se izdigao najviše zaslugom linije Zagreb-Skopje koja je u vrijeme rata vozila preko Mađarske, Rumunjske i Bugarske, a putnika je bilo ko u priči (ne znam da li je još netko imao takvu neku liniju). Oni koji su to vozili kažu da je to bila prava avantura - od prolazaka uz korumpirane policajce i carinike tih egzotičnih zemalja koje su tek izašle iz najtvrđeg oblika komunizma (šteka Marlbora je većinom rješavala probleme) do starih rabljenih vozila Sanos. Jasno da se uz sve to nikad nije znalo kad ćeš stići, no dobro se zarađivalo - kad sam ja u ZET-u 1992. došao na plaću od 200 DEM jedan moj poznanik je tamo zarađivao oko 1500 DEM. Istina da se s puta uvijek vratio sav crn. Vjerojatno je ta skopska veza zaslužna da se Croag 1992. odlučio za kupnju dva nova Sanosa S 415 (bijeli s plavim crtama) koji su dizajnom dosta podsjećali na Mercedes O-303 no ispod karoserije bio je to dobri stari Sanos. Položaj za volanom je bio čudan, pedale su bile preblizu, a retrovizori su vrlo čudno stajali. Mjenjač je bio vrlo krut i dugog hoda, a vozilo se snažno ljuljalo u vožnji. U početku su u njima bili FAP motori i svi kažu da su s njima bolje išli nego kad su ih kasnije zamijenili Mercedesovim 6-cilindarskim snage 240 KS. Jasno da to nije osobita snaga pa je jednom prilikom u jednog ugrađen brzi diferencijal što je još nekako funkcioniralo na ravnoj cesti (u šestu se mogao prešaltati tek iznad 90 km/h) no na brdu je bilo katastrofa. Uz neuvjerljive kočnice slaba motorna kočnica još je više oslabila, a kad bi se Sanos još počeo ljuljati osjećao si se kao da voziš neki veliki teški Wartburg. Naknadno su na ova vozila ugrađeni i klima-uređaji što je bili lako uočiti pošto su mu se otvarali bočni prozori. Daleko bolji je bio povišeni bordo Sanos S-515 iz 1993. koji je imao mnogo više od Mercedesa no ne sjećam se podrobnijih podataka. 1994. kupljena su dva Eurobus-Volva AV 120, a te 1995. dok sam ja bio tamo u voznom parku bio je još i MAN-Avtomontaža SR 280. On je kasnije prodan Salinei, lijepo se vozio dok je išao no često se kvario. U proljeće 1995. kupljena su 2 Mercedesa O-303 (exGeneralturist) koji su nakon malo podrobnijeg sređivanja lijepo išli (čak je pretapecirana kompletna unutrašnjost), a početkom ljeta još jedan. Na jesen dolaze prvi rabljeni katni Neoplani Skyliner, a kasnijih godina i novi Starlineri. Croag je 1995. imao linije ZG-Split (14.00 preko Boraje i 23.30), ZG-Dubrovnik, ZG-Beč i srijedom šoping liniju za Leibnitz. Linije prema moru tada su još išle preko Senja i legendarnog pontona u vrijeme okupacije, a nakon Oluje su krenule po D-1 s tim da je Split u 14.00 išao preko Knina, a ostale dvije preko Zadra.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Tomek

#3
Godina je 1999., 4. mjesec, tjedan poslije Uskrsa, ja na hodočašću u Francuskoj, točnije Lurdu..
Autobus je prava mrcina, Neoplan Skyliner N122/3, tvrtka Croag

Bus slikan ispred hotela. Registracija ZG-275-ZK..



Autobus je imao noviju masku, ali on je zapravo star, 1988., zadnja svjetla vodoravna, no bio je takva makina i išao je ko lud..
Ovaj nije prešao u AP VŽ i ne znam gdje je završio.
U Lurdu sam još vidio te godine jedan Skyliner od Čazmatransa.

tomekk

a jel neko zna šta je bilo s ovim crvenim skylinerom.on je nekad imao noviju masku a sad ima staru.na žalost stranica croaga više nije u funkciji pa nemam sliku
Život je kao matematika - ako ide lako, vjerojatno nešto radite pogrešno
RIP Grga

grga

Citat: tomekk  u Siječanj 03, 2009, 21:36:56
a jel neko zna šta je bilo s ovim crvenim skylinerom.on je nekad imao noviju masku a sad ima staru.na žalost stranica croaga više nije u funkciji pa nemam sliku
Koliko ja znam: jedan sa novijom maskom je kupio CTZ Zlatar a ostala tri su završila u AP Varaždinu(osobno sam ih vozio sva četri)

Tomek

Taj u CTZ-u je onda ovaj sa moje slike iz 1998 i taj je rashodovan prošle godine nakon što je dugo stajao u Zlataru.. Grga, imaš li kakve stare slike ili možeš nam barem reći vozni park iz vremena dok si vozio u Croagu  :)

tomekk

al ja pričam o ovom crvenom.imao je masku novije generacije, a sad ima ovu stariju pa me muči jel imao kakav sudar il je postojao neki drugi razlog mjenjanja maske .kako sam rekao nemam slike al to se lijepo moglo vidjeti na croag-ovoj stranici koja na žalost više ne funkcionira
Život je kao matematika - ako ide lako, vjerojatno nešto radite pogrešno
RIP Grga

Tomek

#8
Bila su 2 crvena, tj. Croag je 2 obojao u crveno, ovog bijelog s moje slike i ovog u AP VŽ-u.. Ovaj s moje slike je kao takav crveni s novom maskom završio u CTZ-u, a ovaj drugi crveni sa starijom maskom je završio u AP VŽ-u..

Evo crvenog od CTZ-a, koji je dobio par šara i logo od CTZ-a nakon što ga je Croatiatrans kupio

-slika je tamloverova


-ivogova slika, gdje se po lrovu vidi da je nekad bio bijel



tomekk

znači zato su ratkape sve bijele bile na njemu.ovaj na tvojoj slici ima isto sve ratkape bijele pa je znači to taj bus.
Život je kao matematika - ako ide lako, vjerojatno nešto radite pogrešno
RIP Grga

Tomek

Tako je, ratkape nisu prebojali  ;)
Ovaj koji je kupio CTZ je 1988. i on je lani rashodovan, Varaždinski gb610(bijeli s dvije crte) je 1989., AP-ov gb611(ljubičasti) je 1992., a AP-ov gb612(krem sa par šara) je 1992.

tomekk

pa i ovaj ap-ov ima bijeli krov.možda je iz nekog drugog razloga bijeli ??? i taj se nabolje drži dok je ovaj 610 u najgorem stanju šta se motora tiče, a unutrašnjost mu je pretapecirana, a krem rozi ima staru unutrašnjost i njega bi već trebalo pretapecirat
Život je kao matematika - ako ide lako, vjerojatno nešto radite pogrešno
RIP Grga

zlikowszky

Evo vam CTZ-ovog.
Naklonio se nakon dugih godina službe. Naklon je u Presečkovoj garaži u Velikom Trgovišću.

Slika je iz siječnja 2008, a rashodovan je negdje u listopadu ili studenom 2007.
Danas je već sav očerupan....
Putovao sam s njim 2005.g u Rim. već tad je bio samo kanta koja je mogla prevesti puno putnika. Prokišnjavao, smrdio, nejednaka sjedala, tvrd i neudoban...zlo...
Tesla je umro, Einstein je mrtav, a ni ja se baš ne osjećam najbolje.....

grga

Citat: Tomek  u Siječanj 03, 2009, 21:56:05
Taj u CTZ-u je onda ovaj sa moje slike iz 1998 i taj je rashodovan prošle godine nakon što je dugo stajao u Zlataru.. Grga, imaš li kakve stare slike ili možeš nam barem reći vozni park iz vremena dok si vozio u Croagu  :)
pa od ovih poznatih na slikama tu je još bilo: sanos 415,auwerter,MB303,cityliner i dubrava.

maky

Ajde da se i ja obazrem na svoju "vezu" s CROAG-om.
S putovanjima sam krenuo 2000. godine u ljeto.
Linija u 14:00h iz Splita za Zagreb preko Šibenika i Benkovca... Dakako, ljeti bi u punom pogonu bili Skylineri, a to mi je bilo prvi puta u životu da se vozim Skylinerom, onim krem boje. Ja sam tada, a onda i godinama poslije kupovao kartu točno mjesec dana ranije, kako bi mi pripalo to najljepše sjedalo 3 ili 4 u prvom redu, koje sam obožavao.  :)
Naravno, Skyliner me fascinirao i obožavao sam ga. Jednom smo stali kod Macole i tu je bila S228DT Ukrajinskih tablica. Osjećao sam se kao elita u Skylineru koji je izledao kao iz nekog drugog vremena nasuprot nje, a i Ukrajinci su nas tako nekako gledali.  :)   Sjećam se da je tada i Promet Makarska imala svog ljubičastog Skylinera koji bi kretao iz Splita za Zagreb u 13:30, pola sata prije CROAG-ovog. To su bila bolja vremena pa sam tada putovao 5 puta godišnje za Zagreb. Tek bi se vratio doma, a nedugo nakon toga bi opet kupio novu kartu.
Više mi se sviđala CROAG-ova linija u 14 sati preko Šibenika, Benkovca, Obrovca... jer je krajolik bio ljepši i vožnja je bila zanimljivija, pa sam zato uvijek putovao tada.
2 do 3 puta godišnje bi me zadeslio baš da putujem s tim krem Skylinerom (nikad zimi). Uvijek i vječito s njim iz Splita za Zagreb, samo me jednom potrefio iz Zagreba za Split.

Iste te godine sam u zimu opet putovao u Zagreb, ali tada sa nečim što je bilo pravo čudo. S nečim što je ostavilo  ogroman utisak na mene. Nečim u što sam se zaljubio preko ušiju - Starlinerom (onim što je sada obojan u plavo i stavljen mu je Croatia Bus-ov logo). To je bio apsolutni prvak na našim cestama, za mene svemirac iz onog doba. Udobna sjedala, rasvjeta za čitanje na onim stalcima između sjedala, veliki zatamnjeni vjetrobran, podijeljen u 2 dijela, alu ograda na stepenicama kod vozačevog mjesta, špricaljke za pranje vjetrobranskog stakla koje se aktiviraju nakon što se otvori poklopac od brisača i nešto što je bilo nevjerojatno za mene tada. na istoj onoj ručici gdje je bio retarder se mogao aktivirati i neki radarski sustav koji održava razmak za vozilom ispred (korisno na autoputu) i neki posebni skener, koji skenira bijele linije na oba kraja ceste i ako ga aktivirate, može upravljati autobusom tako da ga uvijek drži u sredini između 2 crte. Nešto nevjerojatno za mene. Prvi puta sam to vidio u upotrebi i isprobao u praksi.  Najradije bi volio da putovanje nije nikada završilo... Dakako, zapamtio sam naljepnicu na njemu "Coach of the year 2000" i bio ponosan na "mog" Neoplana.

Te zime sam se doma vraćao sa crvenim AV120. Dakako, nije to bio Starliner, ali, kao da sam osjetio da ovjes ipak bolje pdnosi neravnine i više ljuljuška od njemački tvrdog Starlinera  ;)  Vozači su bili relativno zadovoljni sa svojim AV120, a i taj put sam došao u Split iz Zagreba u rekordnom vremenu, znao je on potegnut i 120km/h, a od Šibenika do Splita sam bio jedini preostali putnik i bilo mi je jako lijepo.  ;)

Poslije su opet u igri bili Skylineri, AV-i, itd...

Jedino mi je onaj sadašnji g.b. 610 (bijeli sa 2 crte) ostao u malo čudnom sjećanju.  Znam da je bio Skyliner u pitanju, ali nisam siguran dal on ili onaj krem. Ipak mislim da se radilo o g.b. 610. Bilo je  ljeto 2003. sunce je užarilo i ja sam tog jednog vrućeg ljetnog dana išao sa provjerenom linijom u 14:00h za Zagreb. Unutra je bilo vruće ko u paklu. Sjećam se da smo stali u Vodicama i kad se jedan shole popeo na gornji kat da naplati karte novim putnicima, svi smo ga bombardirali pitanjima zašto ne radi klima, našto se on kleo da klima radi, ali da je slaba  :P  :P

I neka netko tko je vozio ova 2 možda malo bolje prokomentira. Opet nisam siguran o kojem se od njih radi, ali mislim da je isto u pitanju  bijeli g.b. 610. Imao sam dojam kao da je i njemu ugrađen brzi diferencijal i da bi se iz Obrovca uzbrdo penjali poprilično sporo i tromo, dok bi na autoputu letio.

Moram spomenut još i Translinera u kojem sam se vozio mislim u ljeto 2003. Tada je bio 4 godine star sa 900 tisuća kilometara iza sebe. Vozio ga je jedan Bosanac i nije riječima mogao opisat koliko je zadovoljan njime. On u tih skoro milju kilometara nije imao ni jedan najmanji kvar, a Transliner je radio ko urica. Nikad ni najmanji problem s njim, a  stvarno je bio dobro održavan i barem meni je izgledao ko apoteka. Inače, kupljen je nov novcat i  išlo se u Njemačku po njega. Shole je jedino napomenuo da su mu jednom prigodom tijekom boravka u Italiji provalili u Translinera i ukrali kazetofon, video, TV, itd... I da mu je nedugo prije nego je ovo govorio otpala prednja ratkapa negdje, zbog čega mu je šef želio skinuti 600kn sa plaće...  ::|
Ljeti je taj Transliner svakodnevno držao sezonsku liniju ZG-Dubrovnik i nazad.

NEOPLAN - 75 YEARS moving ideas

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!