SIGURNOST VOZAČA U JAVNOM GRADSKOM PRIJEVOZU

Autor driverzg27, Prosinac 22, 2018, 17:45:37

driverzg27

Došao je uskoro i kraj ove godine...bilo je svega i svačega...štošta su vozači proživjeli,od svakodnevnih pijanaca i noćnih skitnica do fizičkih obračuna... Kako zaštititi vozače autobusa od svih tih silnih s.r.a.n.j.a?
Kako im stvoriti radno mjesto bez panike i grčeva u želucu kada kasne zbog raznoraznih problema??
Mnogi govore kako će uz kontrolore ić i policija i zaštitari. Ali da li je zaista to rješenje?
Koja rješenja vi predlažete,kako da se vozač busa zaštiti od nasilnih putnika?

Moja su mišljenja :
- neprobojna stakla na vozačevoj strani s ljeve strane i na kabini
- poboljšan AUDIO I VIDEO nadzor u Citarima i kockicama
- 1 zaštitar / policajac na linijama na kojima  su učestali problemi kao 268 i slične koje su problematične
- sistem otvaranja vrata kao na Urbanwayu s nutarnje strane a ne kvakve s vanjske strane kao na ostatku autobusa


No možda najbitnije od svega je bolji video i audio nadzor,tako da se prilikom sukoba sve čuje ko je kaj počeo,a ne da se mora vodit rasprava jer ruku na srce neće svi putnici pomoć i bit na strani vozača.
Da se uvedu te mjere ja mislim da bi vozačima bilo puno lakše i sigurnije obavljat ionako stresan posao.
Naposljetku, nikad ne znaš ko će ti uć i napravit glupost.

I sam sam bio vozač,ali sam se zbog zdravstvenih razloga morao povuć, te radim kao security guard i smatram kako vozači nisu dovoljno zaštićeni pa sam predložio ovu temu.
Unaprijed hvala na komentarima,te svim vozačima i pratiteljima foruma i članovima unaprijed želim sretan i miran Božić !   byeg
Ne obaziri se na to odakle dolaziš, već gledaj kamo ideš. Nikad ne obeshrabruj nekoga tko kontinuirano napreduje, bez obzira kako sporo.

MAN truck bus

Kako riješiti grč prilikom kašnjenja?
Pojašnjavanjem putniku rečenice koja stoji na dnu voznog reda.
"Na predviđeno vrijeme polaska/dolaska, mogu utjecati poremećaji u prometu, vremenski uvjeti ili druge izvanredne okolnosti."
Kako riješiti kašnjenje?
Mjerenjem voznog vremena u realnim situacijama, a ne iz ureda.

Ne vidim potrebu zatvaranja vozača u neprobojne kabine s nepomičnim staklom jer je onda vozač u kavezu.
Citari ni kockice nemaju video/audionadzor.
Na 268 je problem vozno vrijeme i neučestalost autobusa te prevelike gužve. Da je vozno vrijeme izmjereno u realnosti onda ne bi bilo kašnjenja ni nervoze.
Rješenje u Urbanwayu nije baš idealno jer se nekad to rješenje ne može napipati iz prve. Crossway LE isto ima kvaku s unutarnje strane koja često zapne. (Inače ista takva kvaka se nalazi i na haubi na Citelisima.)

Uvođenje boljeg audio nadzora u autobuse mislim da je teško izvedivo s obzirom na to da ima dosta zvukova zveckanja plastike i ostalih popratnih zvukova.

Vozačima bi posao bio puno sigurniji da ne voze s čačkalicama, žličicama za kavu, NOT-AUS sklopkama, bez senzora... Naravno treba postojati mehanizam koji bi u slučaju kvara se mogao aktivirati da autobus dođe do garaže, no ne bi ga se trebalo zloupotrebljavati!
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

Westin

Razmatra se besplatan prijevoz jer bi on manje koštao od cijelog ureda karata, raznih sustava, tiskanja, provizija, uštedi energije....

421

Problem je malo kompleksniji nego se čini i navedene mjere sigurnosti zaštite na radnom mjestu vozača samo su dio rješenja.
Na tu temu odrađeno je nekoliko tribina s predloženim rješenjima koje su ostale mrtvo slovo na papiru jer se to ne događa NJIMA.
Za implementaciju rečenice "Na predviđeno vrijeme polaska/dolaska, mogu utjecati poremećaji u prometu, vremenski uvjeti ili druge izvanredne okolnosti"trebalo je doslovce 10 godina mukotrpnog uvjeravanja, obrazloženja i lobiranja, da bi se našla na svakom voznom redu autobusa.
Uvođenjem karte od 4 kn, za kontrolore karata stanje se još pogoršalo tipa, kaj me zafrkavaš za 4kn? Odjxx!
U pokušaju izjednačavanja kontrolora karata i komunalnih redara u ovlastima, mediji su izvukli nošenje oružja kao argument, dok je prvotna i jedina namjera bila ovlast legitimiranja za švercere.
Zakonska regulativa mora pratiti rješenja iz života iako KZ prepoznaje uvredu, sramoćenje i nasilje na radnom mjestu. No, praksa je nešto sasvim drugo, poput nedavno potpisane Istanbulske konvencije donesene 2011. godine, a na snagu je stupila tek s prvim danom kolovoza 2014. godine. Konvencija donosi pravni okvir za borbu protiv nasilja nad ženama i u obitelji te obvezuje sve države koje su je ratificirale da žrtvama pomognu pri oporavku, osiguraju pravnu i psihološku pomoć, ubrzaju otvaranje skloništa za žene i djecu i financijsku pomoć, kao i pomoć pri pronalasku mjesta za stanovanje i zapošljavanje.
Tipičan primjer je nedavni slučaj Daruvarac, te župan Alojz Tomašević.
Problem vozača i kontrolora ZET-a isti je .

Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

driverzg27


Ne,oružje osim službenih osoba na zadacima nije potrebno u busu.
Vidjet ćemo što nosi 2019., iskreno se nadam poboljšanjima ali ne prevelikima,jer ipak je to Zagreb i ZET...
Kontrolori karata su na udaru kao vozači pa bi se trebala ekipa u ZET-u pokazati dai m je stalo do njihovih radnika,jer samo sretan radnik je ključ uspjeha firme..
Ali otom potom,neka je svima sretno i svim zetovcima sve najbolje
Ne obaziri se na to odakle dolaziš, već gledaj kamo ideš. Nikad ne obeshrabruj nekoga tko kontinuirano napreduje, bez obzira kako sporo.