TAHOGRAFI

Autor zosser, Travanj 23, 2009, 22:46:11

zosser

Dragi forumasi otvorio sam ovu temu jer mislim da je jako vazno znati se koristiti tahograf uredajima ,pogotovo kad se putuje u inozemstvo.Pa evo prvog pitanja .
Koliko sati moze voziti vozac autobusa kad ide sam u medunarodnom prometu?

bugi

mene jako zanima  kako to ide sa ovim novim digitalnim tahografima sa kartom.di ju treba izvadit i to opcenito o njemu.

zoki.man.fan

Na temelju članka 316. stavak 2. točka 4. Zakona o sigurnosti prometa na cestama ("Narodne novine", br. 84/92), ministar pomorstva, prometa i veza u suglasnosti s ministrom rada i socijalne skrbi donosi
PRAVILNIK
o ukupnom trajanju vremena upravljanja vozilom, o radu udvojenih posada, o odmorima vozača i o individualnoj kontrolnoj knjižici

Članak 1.

Ovim pravilnikom utvrđuju se uvjeti i kriteriji za određivanje i praćenje ukupnog vremena upravljanja vozilom i odmora vozača u svezi upravljanja vozilom te način rada udvojenih posada na vozilima u prometu na cestama, u opsegu koji utječe na sigurnost upravljanja vozilom te obrazac individualne kontrolne knjižice.

Članak 2.

Odredbe ovoga pravilnika primjenjuju se na vozača koji upravlja autobusom, teretnim motornim vozilom ili skupom vozila čija je najveća dopuštena masa veća od 3.500 kg.

Odredba stavka 1. ovoga članka ne primjenjuje se na vozača motornih vozila oružanih snaga Republike Hrvatske, unutarnjih poslova, službe hitne pomoći, vatrogasne službe, javnog gradskog i prigradskog prijevoza putnika, vozila hitne intervencije na cestama i održavanja cesta u zimskom razdoblju.

Članak 3.

pojedini izrazi u ovom pravilniku znače:

- "neprekidno upravljanje vozilom" je vrijeme u kojem vozač nije imao prekid od najmanje pola sata;

"prekid vožnje" je vrijeme u kojem vozač prestane upravljati motornim vozilom dulje od pola sata, a obuhvaća vrijeme pripremnih i žavršnih radova na vozilu vrijeme utovara i istovara stvari, vrijeme ulazaka i izlazaka putnika, popravka vozila i stvari na putu, vrijeme čekanja na utovar i istovar stvari, vrijeme čekanja na graničnom prijelazu te prekid ili zabranu prometa zbog vremenskih prilika i drugih uvjeta na cestama;

- "ukupno trajanje upravljanja" je zbroj vremena neprekidnog upravljanja vozilom u toku 24 sata;

- "trajanje putovanja" je zbroj vremena kad vozač i drugi vozač upravljaju motornim vozilom (udvojena posada) i svih prekida vožnje duljih od pola sata;

- "odmor" je neprekidno vrijeme dulje od pola sata kad vozač ne obavlja aktivnosti u svezi s radom motornog vozila;

- "odmor u toku radnog vremena" je prekid vožnje dulji od pola sata radi odmora i objedovanja;

"dnevni odmor" jest prekid radnog vremena vozača radi spavanja i odmora.

Članak 4.

Vozač autobusa, teretnog motornog vozila ili skupa vozila čija je najveća dopuštena masa veća od 20 tona, nakon prijeđenih 500 km u toku 24 sata, mora biti zamijenjena drugim vozačem, čak i kad tu relaciju prijeđe za manje od osam sati upravljanja vozilom.

Članak 5.

Ako vozač u toku 24 sata upravlja s većim brojem motornih vozila, ukupno vrijeme upravljanja fe zbroj vremena upravljanja svim tim vozilima.

Članak 6.

Vozač mora prekinuti vožnju i odmarati se u toku radnog vremena najmanje pola sata, najkasnije nakon pet sati neprekidnog upravljanja vozilom.

Dnevnim odmorom vozač će koristiti na kraju radnog vremena, nakon ukupnog vremena upravljanja vozilom od osam sati odnosno nakon prijeđenih 500 km u toku 24 sata.

Članak 7.

Ako motornim vozilom koje je opremljeno ležajem za odmor upravlja udvojena posada, vozač se, nakon neprekidnog upravljanja vozilom pet sati, mora odmarati pola sata, ili biti zamijenjen drugim vozačem.

Ako je vozač nakon neprekidnog upravljanja vozilom pet sati predao vozilo na upravljanje drugom vozaču (udvojena posada), nakon pet sati neprekidnog upravljanja vozilom drugi vožač postupit će u smislu stavka 1. ovoga članka.

Članak 8.

Kad se radi o udvojenoj posadi, vozač koji je vozilom upravljao neprekidno najviše pet sati, može nakon odmora od najmanje pola sata, nastaviti upravljati vozilom najviše još tri sata.

Članak 9.

Ako se u upravljanju vozilom koje nije opremljeno ležajem što omogučuje odmor u ležećem položaju smjenjuju dva vozača, svaki se vozač mora odmarati neprekidno najmanje deset sati u tijeku 27 sati putovanja.

Članak 10.

Uz vozača koji upravlja motornim vozilom mora biti i drugi vozač (udvojena posada), od početka upravljanja vozilom ili se vozač koji upravlja vozilom mora zamijeniti drugim vozačem.

1) ako se u tijeku 24 sata u prometu upotrebljava motorno vozilo nakon osam sati ukupnog vremena u kojem je vozilom upravljao prvi vozač;

2) ako autobus, teretno motorno vozilo ili skup vozila čija je najveća dopuštena masa veća od 20 tona, u toku 24 sata prelazi udaljenost veću od 500 km.

Članak 11.

Ako su u motornom vozilu dva vozača (udvojena posada), način njihova rada utvrđuje se prema duljini relacije koju vozilo prelazi, vremenu upravljanja vozilom i opremljenosti vozila odnosno prema tome da li u vozilu postoji ili ne postoji uređen ležaj što omogućuje jednome od vozača da se, dok vozilo miruje, odmara u ležećem položaju.

Članak 12.

Ako vozač ne može stići do odgovarajućeg stajališta ili do odredišnog mjesta nakon osam sati upravljanja vozilom, vrijeme upravljanja vozilom može se produljiti najviše 30 minuta i to najviše dva puta u jednom tjednu, pri čemu ukupno vrijeme upravljanja vozilom ne može biti dulje od 40, sati u jednome tjednu.

Vozač mora prekinuti vožnju ako ni nakon što je produljio vrijeme upravljanja vozilom 30 minuta ne može stići do stajališta ili do odredišnog mjesta u smislu stavka 1. ovoga članka.

Članak 13.

U individualnu kontrolnu knjižicu vozač motornog vozila upisuje pregled svoje aktivnosti, sate odmora i prekide vožnje u toku radnog dana.

Odredba stavka 1. ovoga članka ne primjenjuje se na vozača motornog vozila u javnom linijskom prijevozu u cestovnom prometu osim u međunarodnom cestovnom prometu, na vozača motornog vozila građevinskog, komunalnog, te poštansko-telekomunikacijskog poduzeća, vozača poduzeća koje prevozi stvari široke potrošnje u gradskom i prigradskom prijevozu, vozača auto-škole vozača motornog vozila u prijevozu za vlastite potrebe radnika na posao i s posla te na vozača motornog vozila kojim se prevoze predškolska i školska djeca u gradskom i prigradskom prijevozu u cestovnom prometu.

Odredba stavka 1. ovoga članka ne odnosi se ni na vozača motornog vozila za hitne intervencije na cestama: Služba "Pomoć-informacije" Hrvatskog auto-kluba, u elektroindustriji, cjevovodnom transportu za ispitivanje i zaštitu od zagađivanja vode u slučaju havarije za higijensko-epidemiološka ispitivanja i veterinarsku inspekciju kao i na tehničkim, elektroenergetskim, građevinskim rudarskim, geološko-mehaničkim, željezničkim i telekomunikacijskim uređajima i opremi kada obavlja takovu vrstu intervencije.

Članak 14.

Vozač i drugi vozač (udvojena posada) upisuju u individualnu kontrolnu knjižicu vrijeme odmora u rubrike s predviđenim simbolima odmora i to u toku i na kraju svakog razdoblja na koje se odmor odnosi (dnevni odmor, ukupno trajanje dnevnog odmora prije početka i u toku radnog dana).

Podaci iz individualne kontrolne knjižice moraju se slagati s podacima što su registrirani na ulošku tahografskog uređaja.

Članak 15.

Individualna kontrolna knjižica izrađuje se prema obrascu što je otiskan u ovaj pravilnik i njegov je sastavni dio.

Dimenzije individualne kontrolne knjižice jesu 210 mm x 148 mm.

gasparr

e moj zoki.man.fan ovaj ti pravilnik ne vrijedi već gotovo godinu dana, u narodnim novinama br.60 od 28.05.2008. možeš naći  Zakon o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu kojim je regulirano područje o kojem se ovdje govori

zosser

Ima jedan dobar prirucnik koji se moze kupiti u uredu tahografa ali kosta 70 kunica.Ima dobra objasnjenja i tablice voznih sati.