Razno (2)

Autor Paško, Kolovoz 29, 2016, 16:53:17

Paško

#585
https://slobodnadalmacija.hr/split/direktor-prometa-pohvalio-se-da-su-2019-konacno-zavrsili-u-plusu-no-za-2020-opet-ocekuju-gubitke-slijedi-rasprava-o-buducnosti-trznica-i-peskarije-1054341

Citat:Poteštat pao na 'ispitu': i vijećnici Kerumovog HGS-a glasali protiv izvješća o radu gradonačelnika Krstulovića Opare
PIŠE GABRIJELA RADANOVIĆ I ANA FRANIĆ
30. listopada 2020. - 14:27

10:15

Na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije, uz stroge epidemiološke mjere, jutros je u 9 sati započela sjednica lokalnog parlamenta.

Pred splitskim gradskim vijećnicima danas su dva zasjedanja - treći nastavak 37. sjednice Gradskog vijeća, od koje je ostalo nekoliko točaka, među kojima izvješće "Prometa" kao i izvješće o radu gradonačelnika za prvih šest mjeseci ove godine. No zasigurno će najviše rasprave izazvati druga, tematska sjednica o stanju i budućnosti gradskih tržnica i Peškarije.

Nastavak sjednice je krenuo s prošlogodišnjim izvješćem o poslovanju trgovačkog društva "Promet". Direktor Miroslav Delić je naveo da je ta gradska tvrtka, nakon dugogodišnjih gubitaka, poslovanje 2019. godine zaključila je u plusu, s dobiti od 20 tisuća kuna.

- Uspostavljena je likvidnost društva, potpisani su ugovori s jedinicama lokalne samouprave, a njihovo sufinanciranje sada iznosi 32 posto ukupnih prihoda. Potpisan je novi kolektivni ugovor i nakon 12 godina su se poboljšali uvjeti rada djelatnika, došlo je do povećanja plaća. Obnovljen je vozni park, odrađen kompletan postupak za nabavu sustava e-ticketing, a krajem prošle godine od stanje Skupštine društva usvojen je predloženi Plan restrukturiranja koji se provodi od početka 2020. godine.

Sukladno tom planu izrađena je nova sistematizacija radnih mjesta, a program zbrinjavanja je okončan krajem lipnja. Tijekom 2019. godine do današnjeg dana, društvo je napustilo sto zaposlenika, a s današnjim danom Promet broji 603 zaposlenika - rekao je Delić.

Ističe da je veliki izazov ovu godinu okončati bez gubitaka, a procjena je da će prihodi biti manji između 35 i 40 milijuna kuna.

- Cilj je održati likvidnost i plaćanje svih obveza u rokovima. Uštedama u plaćama i smanjenom broju zaposlenika, uštedom goriva zbog bolje organizacije i tehnike, pokušat ćemo spriječiti gubitke - nastavio je direktor "Prometa" te najavio u 2021. godini daljnje aktivnosti na postupnom obnavljanju voznog parka te realiziranje nabave i stavljanje u prometovanje ukupno više od sto novih autobusa, čime bi se smanjila prosječna starost voznog parka s 14 godina, koliko je bilo sredinom 2019, na tri godine.

Najavljuje do kraja iduće godine isporuku i stavljanje u funkciju sustava e-ticketing.

- Sukladno viziji, ciljevima i planovima koji su suvlasnicima prezentirani sredinom 2019. godine, tvrtka "Promet" bi krajem 2021. trebala biti  tehničkom-tehnološkom, operativnom, organizacijskom i kadrovskom smislu moderna tvrtka s vrlo racionalnim poslovanjem - zaključio je Miroslav Delić i poručio da se mora razmisliti o viziji, planovima i izazovima za iduće godine, kao što su nove aktivnosti i djelatnosti, nastavak projekta izgradnje novog kolodvora u Trogiru, nastavak projekta preseljenja na novu lokaciju na Dračevcu, rješavanje problema današnjih akumuliranih gubitaka, odluka suvlasnika o ulozi i značaju javnog prijevoza te razmotriti sve parametre sufinanciranja, od povlaštenih kategorija do cijene.

Godišnji izvještaj, izlaganje direktora i pitanja pogledajte na tematskoj sjednici koja počinje na 17:45:

Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

https://slobodnadalmacija.hr/split/preseljenje-na-dracevac-dovodi-promet-na-prosjacki-stap-atraktivno-zemljiste-u-hercegovackoj-mnogo-je-vrijednije-od-kompleksa-bivse-vojarne-1054251

Citat:Preseljenje na Dračevac dovodi 'Promet' na prosjački štap? Atraktivno zemljište u Hercegovačkoj mnogo je vrijednije od kompleksa bivše vojarne
PIŠE SANDI VIDULIĆ
29. listopada 2020. - 20:31

Posljednjih desetak dana splitski ogranak SDP-a i gradonačelnik Andro Krstulović Opara (HDZ) prepucavaju se po medijima oko toga čija je ideja da se na mjestu "Prometove" garaže u Kopilici izgrade POS-ovi stanovi.

Recimo odmah da se dvije spomenute stranke kite tuđim perjem, jer je tu ideju još u vrijeme gradonačelničke kampanje 2013. godine zastupao Ivo Baldasar, doduše tada kao član socijaldemokrata.

Sada već bivši poteštat nekoliko je puta ponovio taj prijedlog tijekom svojeg vladanja Banovinom, ali zapravo nije ništa učinio da se javna prijevoznička tvrtka preseli na Dračevac.

Dapače, Grad je bio ostao bez toga zemljišta jer je istekao rok koji mu je država dala da aktivira nekretninu na prostoru bivše vojarne na splitskoj periferiji.

No, u Baldasarovo vrijeme napravljena je procjena tržišne vrijednosti "Prometovih" zemljišta i objekata u Hercegovačkoj ulici, na ukupnoj površini većoj od 22 tisuće četvornih metara, i došlo se do iznosa od oko 80 milijuna kuna.

To je nešto više od temeljnoga kapitala gradske tvrtke, koji iznosi oko 75 milijuna kuna. Tijekom posljednjih pet godina, koliko je prošlo od te procjene, vrijednost nekretnina u Hercegovačkoj ulici oko kojeg se sada ponovno lome politička koplja mogla je samo porasti jer sada postoji politička volja da se tamo grade stanovi, ljevica i desnica više nemaju dvojbi oko toga.

Također, uračunamo li rast cijena stambenih kvadrata pod Marjanom tijekom posljednjih pet godina, može se reći da je vrijednost lokacije danas veća.

Doduše, na vrijednost "Prometova" kompleksa eventualno bi mogla utjecati izgradnja terminala za naftne derivate u Sjevernoj luci, koji bi bio u blizini, ali o tome i HDZ i SDP mudro šute.

No, problemi javne prijevozničke tvrtke su ostali. U godišnjem izvješću o poslovanju u 2019. godini, koji će se na današnjoj sjednici naći na klupama gradskih vijećnika, piše da su ukupni akumulirani gubici poduzeća koji su preneseni iz prethodnih razdoblja, na dan 31. prosinca prošle godine, iznosili više od 118 milijuna kuna.

Navedeni iznos, kako je primijećeno u dokumentu, "višestruko premašuje upisani i uplaćeni temeljni kapital tvrtke od 74,1 milijun kuna, dok ukupni kapital i rezerve iznose 35,8 milijuna kuna".

Kao što je poznato, planira se preseljenje "Prometa" na Dračevac. Međutim, nitko do sada nije rekao koliko će s preseljenjem u buduću tehnološku zonu javni prijevoznik smanjiti vrijednost svoje imovine, budući da zemljište u Hercegovačkoj (koje ima potencijal da se prenamijeni za stanove) ima višestruko veću vrijednost negoli parcele na rubu grada koje je Vlada darovala Gradu za točno određenu namjenu, uključujući i prelazak autobusa, radionica i administracije na novu lokaciju.

U poslovnom izvješću tvrdi se da zemljište iznosi 41 posto dugotrajne vrijednosti kompanije. Ukupni kapital je u 2019. narastao na oko 190 milijuna kuna zbog novih autobusa koje je "Promet" kupio uz potporu EU-a, a računaju se kao dugotrajna imovina.

I u budućnosti se očekuju nova vozila, financirana iz ITU programa. No, prijevozna sredstva su ipak potrošna roba, dok je zemljište ona imovina na koju banke najradije stavljaju založna prava i najbolje se prodaje u slučaju stečaja poduzeća.

U spomenutom dokumentu se tvrdi kako je "Promet" u 2019. napokon ostvario dobit, doduše skromnih 15 tisuća kuna. Ukupni prihodi u odnosu na 2018. bili su povećani za 12 posto, a rashodi su povećani za jedan posto.

Međutim, odmah se dodaje kako to ne predstavlja uspjeh poslovanja, jer je povećanje prihoda uvjetovano prvenstveno povećanjem subvencija od Grada Splita i ostalih gradova i općina suvlasnika tvrtke, dok je "prihod od prijevoza putnika kao temeljne djelatnosti smanjen, i to za pet posto u odnosu na prošlo izvještajno razdoblje".

Pokušali smo od Miroslava Delića, direktora javnog prijevoznika, doznati koliko će "Promet" preseljenjem u zonu Dračevac smanjiti vrijednost svoje imovine. Poslali smo mu e-mail s pitanjima u kojima smo, osim navedenog, upitali da se izjasni kako bi preseljenje utjecalo na koeficijent financijske stabilnosti.

Naime, budući da je koeficijent financijske stabilnosti sve udaljeniji od toga da bude manji od jedan (što bi bilo poželjno) – jer je u 2018. iznosio 2,11, a lani 3,04 – što znači da je dugotrajna imovina sve više opterećena, a budući da bi preseljenje "Prometu" smanjilo vrijednost zemljišta, te da "ukupni akumulirani gubici višestruko nadmašuju upisani i uplaćeni temeljni kapital" – zanimalo nas je bi li odlaskom na Dračevac tvrtka došla u opasnost od prezaduženosti.

Zanimalo nas je, u konačnici, hoće li "Promet" kao upisani vlasnik nekretnina u Hercegovačkoj ulici tražiti kompenzaciju za razliku u tržišnoj vrijednosti između zemljišta u Kopilici i onog na Dračevcu, kako bi sačuvao ukupnu vrijednost svoje imovine. No, odgovore ni nakon nekoliko dana čekanja još nismo dobili.

Tržišni Stan u Kopilici bio bi 100 eura skuplji od POS-ovog

Tržišni stan u Kopilici bio bi 1000 eura skuplji od POS-ova na istoj lokaciji
Recimo koju i o mogućem POS-u u Kopilici. Kad se govorilo o izgradnji na Brodarici, tada nije bilo centra "Joker", niti se znalo da će ga biti.

Poslije su arhitektonski stručnjaci rekli da se nije trebao na tom mjestu graditi POS i natrpavati toliko stanova bez zelenila.
Međutim, kupac POS-ova stana u Hercegovačkoj imao bi blizu "Joker", "Kaufland", poštu, vatrogasce i školu Kman-Kocunar.

U budućnosti će se u blizini izgraditi moderni željeznički i autobusni kolodvor. Teren je ravan, s dobrim pogledom na Kozjak i s priključenjem na glavne gradske prometnice.

I sad imamo tipičnu splitsku SDP = HDZ ideju, da se jeftini stanove grade na lokaciji koja je atraktivnija, a da se gradsku tvrtku gura u dodatni minus s preseljenjem.

Umjesto da se po modelu POS-a gradi na periferiji kako bi se širio grad, ali manje kilavo nego na Kili.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

netko

Od 603 djelatnika, koliko je onih najpotrebnijih? Vozača i tehničkog osoblja.
Koliko još ima skladištara putnih karata?
Nadam se da su bar kontrolori ukinuti.....

Sreća pa EU daje bespovratna sredstva za autobuse jer sumnjam koliko bi se autobusa kupilo mimo toga.
Koliko su plaće povećane s obzirom na 2008/2009 ?

Jedine pohvale idu za naplatu karata. Samo da se sad izabere prava firma s obzirom da su se javile i one koje nikad to nisu radile.
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

Paško

Ako se dobro sjećam direktorovih brojki s prezentacije, vozača (koji su core business, kako s pravom kaže) sad ima 55%, a prije par godina činili su 47% zaposlenih. Skladištara karata je, koliko sam skužio (nije precizirano), jedan. Kontrolori ukinuti? Nisu i ne znam odakle uopće takva ideja.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

netko

Citat: amfan  u Listopad 30, 2020, 22:38:17
Kontrolori ukinuti? Nisu i ne znam odakle uopće takva ideja.
Lapsus.
Kondukteri. 😉
Sami su govorili prije godinu dana kako još postoji to radno mjesto, a ukinuto je prije 10 godina. Sumnjam da je bilo prazno.....
Samo i dalje čudi da i kad se broju vozača doda broj tehničkog osoblja opet ima previše ljudi u administraciji. 150-200.
Izgleda da se očistilo samo ono što je stvarno bilo pre - previše, a ostali višak če pričekati.....
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

Lion's Driver

Neće se državna firma nikad riješiti uhljeba. U HR ne. Uvik će ostat oni s jakim vezama i poznanstvima. Vozača koliko sam čuo trenutno ne fali radi ove situacije, ali problem je oduvijek jer ni su prolazili svi vozači samo oni s vezama. U zadnje vrijeme je bilo lakše "upast" u Promet al i dalje nije baš isplativivo onima koji žive dalje. Ja sam se raspitivao ali sam odustalo od toga jer je "daleko".

Što se konduktera tiče, kod koga to još postoji. Na među županijskim sve rade dva vozača, ne kondukter a kamo li na gradskom di vozač kartu izda i naplati za 5 sekundi a kontrolor kontrolira putnika a ne vozača, tako da vozaču karte i nisu prioritet.

Paško

Ovdje nismo izvijestili o rezultatima natječaja za ticketing. Najboljom ponudom smatra se ona tvrtki King ICT i Corvus info. Odluka o odabiru je priložena. Par ponuditelja uložilo je žalbe pa se one trenutno obrađuju.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

netko

Citat: amfan  u Studeni 09, 2020, 00:54:51
Ovdje nismo izvijestili o rezultatima natječaja za ticketing. Najboljom ponudom smatra se ona tvrtki King ICT i Corvus info. Odluka o odabiru je priložena. Par ponuditelja uložilo je žalbe pa se one trenutno obrađuju.
Tu nešto piše. Više manje među ostalim jer je tekst predug.

https://gradonacelnik.hr/home-glavna-vijest/split-nakon-pametnog-parkinga-krecu-i-sa-sustavom-e-ticketinga-karte-za-javni-prijevoz-moci-ce-se-placati-mobitelom-i-karticama/?fbclid=IwAR3-IyHP2PvFc5BmHMpJXLx4hNXyCRlq_oD15Bnhhz_d8G5qTbHfIWr2ZYE


Pohvalno nešto napokon.......
Jedino neznam na koji način će biti moguće pratiti točan broj putnika u autobusu?
No međutim, ono što sam očekivao da će se promijenit ovim načinom naplate je cijena za jednu - dvije stanice od 11kn.
Neznam postoji li inicijativa kao u ZG za cijenu karte od pola sata od 4kn.
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

smogovci.bbb2

U ZG ti ne plaćaju ni te karte od 4kn
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

netko

Ne znam jel itko uspio popratit, ali.....

Na IT wikipediji o O405 završile su slike od #182.

https://it.m.wikipedia.org/wiki/Mercedes-Benz_O405
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

Paško

Naš član TurboCity postavio...
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

https://www.dalmacijadanas.hr/miroslav-delic-iz-prometa-split-molimo-gradane-da-se-drze-novih-mjera-preko-50-nasih-vozaca-je-u-izolaciji/

Citat:MIROSLAV DELIĆ IZ PROMETA SPLIT: "Molimo građane da se drže novih mjera. Preko 50 naših vozača je u izolaciji"
"Vozači će upozoravati putnike koji se ne budu držali mjera"
Autor: AUGUSTIN MARKOTA, 28. studenoga 2020.

Od ponoći je na snagu stupio čitav niz novih epidemioloških mjera. Iako je zabrana rada ugostiteljskih objekata najviše odjeknula, velikim promjenama podvrgnuti su pružatelji i korisnici usluga javnog gradskog prijevoza.

Prema naputcima Stožera civilne zaštite RH oni su obvezni obavljati prijevoz tako da u prijevoznim sredstvima bude popunjeno najviše 40% raspoloživih mjesta, a na prijevoznim sredstvima su obvezni jasno istaknuti najveći dopušteni broj putnika koji smije biti u prijevoznom sredstvu (autobusu, tramvajskim kolima, željezničkom vagonu, trajektu, katamaranu i sl.)

Vozači, ostali zaposlenici u prijevoznim sredstvima javnog prijevoza putnika i putnici u javnom prijevozu obvezni su za vrijeme boravka u prijevoznom sredstvu koristiti medicinske maske ili maske za lice na ispravan način. Putniku koji nema medicinsku masku ili masku za lice pružatelj usluga javnog prijevoza ne smije dopustiti ulazak u prijevozno sredstvo, odnosno vozač ne smije započeti vožnju ako se u prijevoznom sredstvu nalaze putnici bez medicinske maske ili maske za lice.

Vozači će upozoravati putnike
Sve ove mjere koje su upućene pružateljima usluga javnog gradskog prijevoza prokomentirali smo s direktorom Prometa Split d.o.o. Miroslavom Delićem.

– Sada imamo drugačiju situaciju, jer se u sredstvima javnog prijevoza ograničava broj putnika. Sukladno tome mi smo dobili uputu da na svaki autobus stavimo oznaku s dozvoljenim brojem putnika, i mi smo to napravili. Naravno, nije isti broj putnika u svakom autobusu, sve to ovisi o njegovom kapacitetu – objašnjava nam Delić.

– Velika većina putnika drži se mjera, ja se nadam da će se taj pozitivan trend nastaviti. Uvijek ima nedogovornih pojedinaca, čak smo u nekoliko mjeseci proteklih imali nekoliko fizičkih napada na vozače koji su upozoravali neodgovorne pojedince da stave maske  na lice. Imate svega, ali moram naglasiti da se gotovo svi naši putnici drže epidemioloških mjera sukladno uputama – nastavio je direktor Prometa.

,,Olakšajte nam posao, držite se novih mjera"
– Otkrio nam je da će vozači sukladno novim mjerama upozoravati putnike da ne ulaze u autobus koji je popunio svoje kapacitete. Međutim vozači, odnosno kontrolori nisu ovlaštene osobe koje mogu narediti putniku da ne ulazi u autobus.

– Naši djelatnici, odnosno vozači nemaju nikakvu ovlast za to, mogu samo sugerirati, odnosno upozoriti – podvukao je. Apelira da se građani drže mjera koje su propisane za javni gradski prijevoz. Naglašava da je dogovornost na svakom pojedincu jednako važna.

– Željeli bi rasteretiti udarne termine. Bilo bi dobro da nastava u obrazovnim ustanovama ne počinje svima u isto vrijeme. Tako ćemo rasteretiti udarne satu u kojima se stvaraju najveće gužve u autobusima – kaže nam Delić.

U nastavku nam je otkrio da je pad prihoda Prometa Split od početka pandemije čak 47 posto.

– U prijevodu,  to vam je oko 35 milijuna kuna. Ipak, unatoč svemu dobro se nosimo s krizom. Restrukturirali smo broj djelatnika i kupovinom novih autobusa nemamo nikakvih servisnih troškova. Uspijevamo sve držati pod kontrolom unatoč teško situaciji – naglasio je.

Čak 50 prometovih vozača je u izolaciji ili samoizolaciji
Kaže da vozači stalno voze. Gotovo pa da ne odmaraju. Oko 50 njih je u izolaciji ili samoizolaciji.

– Naši putnici moraju znati da imamo oko 50 vozača koji su u izolaciji ili samoizolaciji. Znači, svi vozači stalno voze bez prestanka, nemaju ni godišnjih odmora niti slobodnih dana – ističe te nastavlja:

– Zahvaljujem se i ovim putem svim našim djelatnicima koji neumorno rade i iznose cijeli ovaj teret na svojim leđima u proteklim mjesecima. Oni su kako se kaže, na ,,prvoj crti". Svakodnevno se susreću s oko 60 tisuća građana. Zahvaljujem se i dogovorim građanima koji će nastaviti poštovati epidemiološke mjere koje su propisane – zaključuje Miroslav Delić.

Autobusi su dobili naljepnice na ulazima s brojem dozvoljenih putnika. Broj na novim Citarima je 55.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

netko

Pomislio sam kako će biti pravi kaos kao što sam doživio vani u jednoj zemlji gdje je kapacitet doubledeckera srezan na 17.
Bus krene sa prve stanice i lagano preskoči 5-6-7 ili skoro sve dok ne dođe do cilja. O pojačanju voznog reda u tom momentu ni govora.

Ali kad sam detaljno pročitao, ovaj citat je sve spasio.
Sve u zemlji funkcionira normalno osim ugostiteljstva i dok se ostale dijelatnosti ne ugasu logično je da će ljudi koristiti JGP i dalje skoro jednakim intezitetom.
Bilo bi dobro kada bi Vlada dala poticaj svim firmama za pojačanje voznog reda radi poštivanja mjera.
Citat:Otkrio nam je da će vozači sukladno novim mjerama upozoravati putnike da ne ulaze u autobus koji je popunio svoje kapacitete. Međutim vozači, odnosno kontrolori nisu ovlaštene osobe koje mogu narediti putniku da ne ulazi u autobus.   
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

Lion's Driver

Ma mene je tu samo strah novog  vala ne zaraženih nego novog vala demoliranja vozila i napada na vozače. Tko će kontrolirati popunjenost vozila, tko će objasniti putniku da je višak dok taj putnik u ruci drži valjanu kartu i s valjanom kartom želi pravo i pošteno doći na recimo svoj posao. Osim mene i vjerojatno nekolicine kolega vozača, to se danas javno pitao na televiziji sindikalisti Mlikota no i dalje nema pravoga odgovora od strane onih koji su donijeli mjere. Kao da ih to ne zanima.

Svi se moramo držati mjera pa bile one apsurdne ili ne, ali isto tako stožeri civilne zaštite moraju imati rješenje za svaki problem pa tako i taj, ne samo u Splitu nego u cijeloj Hrvatskoj.

tramvajac 92

Preuzet ću ulogu dežurnog protivnika stožeraša i ostalog i reći da su oni samo nešto napisali pa da se svi mi toga držimo. Hrpa njihovih odluka je nelogična i kosi se samo sa sobom i zdravim razumom. Sad bi mogao napisati esej o tome, ali ne želim kolegama (sa moderatorskom dužnošću) davati posla sa kontrolom rasprave, pa se držim prometa u globalu.

Znamo koje su to odluke bile, i koja bi trebala biti svrha. Osobno se ne slažem s dobrim dijelom, pogotovu s obvezom nošenja maski kod vozača, ako su odvojeni od putnika, i njihovim preporukama o nepaljenju klima uređaja i grijanja. Ovo od danas će biti kaos, jer na žalost nema niti jedan gradski prijevoznik dovoljno vozača ili vozila za 40% popunjenosti maksimalno. Ako se držimo standarda da se autobusi nikad ne pune preko 80% (ha-ha), onda bi u špicama trebalo izvesti još toliko autobusa. Dobro, dio putnika može naći alternative i slično, ali, nitko nema želju kretati sat vremena ranije da bi se nešto ostvarilo što su zamislile osobe koje imaju na raspolaganju službeni auto i vozača. Da, javni prijevoz je rizičan, ali je rizično i ako hodaš po cesti i neko se nakašlje u tebe. Pojedine zemlje imaju obvezu nošenja maski... svugdje osim doma, i je li to smanjilo broj novih slučajeva na broj blizu nule? Ne.

Ja ne nudim ni rješenje niti pozivam na prosvjed protiv oduke stožeraša, ali bi i oni trebali malo sagledati što je moguće izvesti, a što nije. Samo zato što će državni službenici raditi od kuće, ne znači da će sad odjednom pasti popunjenost vozila na 20%. Prisjetimo se malo kako je to izgledalo kad je ukinut javni prijevoz, i uvedene su tzv. izvanredne linije:


Ekipa očekuje da se ovakav scenarij neće ponoviti. Ja se ne slažem.