ZET razno (3)

Autor MAN19464, Ožujak 29, 2017, 15:57:45

421

#30
Citat: Ivan  u Travanj 04, 2017, 03:23:00
Pa radi li ZET (i gradske službe) vozni red ili putnici? Nemojte biti smiješni.
Putnici su kao i vozači nemoćni, i nema razloga sad ovdje prebacivati krivnju na putnike jer su jadnici koji još nisu odustali od ZET-a koji je u 15 godina za 30% skresao ukupni kapacitet linija preko Av. V. Holjevca dok je stanovništvo samo raslo.
Čudi me da postavljaš pitanje na koje znaš odgovor.
A dobro znadeš da su ishodište želja korisnici (putnici) preko VGČ koji artikuliraju svoje vizije i zahtjeve oko linija i trasa linija. VGČ ide prema Gradu i tek tad ZET (i gradske službe) rade vozni red. Ja kao vozač ne osjećam nemoć.Zašto? Zato što imam svoje vozno vrijeme, stajanje dok čekam zatvaranje vrata mi ide u radno vrijeme, a ako netko treba biti zabrinut i očekuje polaske po prolaznim i inim voznim vremenima to su upravo korisnici usluge prijevoza - PUTNICI. Vozač na zapadu ne reagira na takve stvari već reagiraju putnici prema onome tko koči njihov dolazak na odredište. S moje strane utopistički, ali doći će i taj dan...Čekanje zbog vrata proporcionalno je vremenu kasnijeg dolaska na cilj. Sad je još dobro, a kad saživi kartica digitalnog tahografa za nas će biti još bolje. Bit će kašnjenja ne manjeg od 15tak minuta pao službi.
Citat: Ivan  u Travanj 04, 2017, 03:23:00
Inače, zadnjih tjedana napokon rade blokade polaska i senzori kod Iveca i MAN-ova umjesto da je sve stalno isključeno... Baš me zanima što je potaknulo ovakvu promjenu.
Ugl što se mene tiče ovo je najbolja stvar u zadnje vrijeme i pokazuje da se kaos može srediti kad se hoće... Napokon povratak modernih sigurnosnih sustava autobusa u 21. stoljeće od koji je APP predugo radio totalnu sprdnju. :P
APD je konstanta s dozvolom za treća i četvrta vrata od dolaska "kockica" do danas. A o APP ste pisali hvalospjeve zbog "snalaženja" sa senzorima, korištenjem "NOT AUS" sigurnosnog prekidača, sad na Citelisima naslijeđenim od APD čačkalicama, plastičnim žličicama od kave, a da se držalo šprance SVIMA bi bilo lakše raditi sa senzorima. I u svim dijelovima grada Zagreba. A citelis ima odlično rješenje: dolaskom na stajalište podigne se stanična kočnica, pritisne se prekidač DEV pa se otvaraju i automatski zatvaraju sva vrata osim prvih, a preduvjet je najava stajališta koja je vrlo čujna. Mana je što je senzor preosjetljiv pa držanje za rukohvat vrata ili stajanje unutar žute linije na vratima onemogućava zatvaranje vrata. No s druge strane svaki  bus123 ima određeni  kapacitet, a nemogućnost zatvaranja vrata znači da je  bus123 prekapacitiran što je dobra stvar jer Članak 158. Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama kaže:
(1) U vozilu ili na vozilu smije se prevoziti u prometu na cesti onoliko osoba koliko ima ugrađenih sjedala, odnosno koliko je upisano u prometnoj dozvoli.
(2) Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna ili fizička osoba obrtnik ako postupi suprotno odredbi stavka 1. ovoga članka.
(3) Za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1.500,00 do 5.000,00 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi.
(4) Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji postupi suprotno odredbi stavka 1. ovoga članka.

@ smogovci.bbb2
Citat: smogovci.bbb2  u Travanj 03, 2017, 21:54:51
Ne iskrca se cijeli tram kod MSU. Tako da ti ta priča ne drži vodu.
Spomenuo sam tri linije a većina je NT2200 (7,14,6)  max kapaciteta 200 putnika. Na stajalištu MSU dolaze 268,220,221 koje primarno voze putnike iz VG, Dugava i Travnog (izostavio sam 166,229,219,330) s tim da 268 i 221 gube dio putnika zbog prijelaza na tramvaj,a 220 je već imao iskrcaj kod #Av.Dubrovnik/Republike Njemačke.
Znači iz svakog tramvaja 15-30 putnika prelazi na  bus123 za GK, a u  bus123 bus123 je ostalo cca 1/2 putnika od  kapaciteta  zglobnog od 156. Izračunaj...
kava
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

MAN truck bus

Mislim da se koristi auto prekidača a ne DEV piše u uputama:
"DEV-otključavanje vrata
Auto-automatsko otvaranje", sad ne znam koje se koristilo.  thumbs
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

Ivan

#32
Citat: 421  u Travanj 04, 2017, 17:38:41
Čudi me da postavljaš pitanje na koje znaš odgovor.
To se zove retoričko pitanje.

Citat: 421  u Travanj 04, 2017, 17:38:41
A dobro znadeš da su ishodište želja korisnici (putnici) preko VGČ koji artikuliraju svoje vizije i zahtjeve oko linija i trasa linija. VGČ ide prema Gradu i tek tad ZET (i gradske službe) rade vozni red.
Nema uopće potrebe da ovo komentiram... Čemu na forumu takve fraze u stilu službe za OJ kad možemo iskreno pisati što se događa?
U mom kvartu već se godinama otkad je vozni red prorijeđen autobusi voze ujutro preko 90% kapaciteta koje je Grad zadao kao kvotu za promjene voznog reda i nitko se ne odaziva na žalbe, a drugdje ima i gorih situacija.


Naravno da bi putnici trebali napustiti prekapacitirano vozilo ali to ne znači da su putnici tu negativci i glupo mi je više išta pričati na takva preočita tehnokratska objašnjenja kao da ne znamo zbrojat 2+2.  Naravno da i među putnicima ima debila koji nikome ne bi izašli u susret (i izašli iz busa kojem recimo kod MSU prema Glk frekventno prolazi sljedeći; kod 109 je problem puno drugačiji) ali to nije poanta, nego kako bi kvalitetan JGP trebao izgledati.

Nitko nije rekao da autobusi nisu pretrpani nego da Grad i ZET trebaju poboljšati situaciju a ne prepustiti putnicima da odustaju od ZET-a i rade još veće gužve u prometu. Ako ćemo dalje tu ispisivati samo frustracije o putnicima i objašnjavati da pojedinca xy koji je vozač za njihove probleme nije zadužen (većinu ipak je čak i da su manje profesionalni, to mislim kao kompliment na neki način) i da vozi kako mu piše, umjesto da pričamo o široj slici, to zvuči skoro autistično.

Ne možemo ovdje pisati samo o vozačkoj profesiji nego pričamo o široj strategiji JGP-a. Javni prijevoz ne smije toliko biti zaglavljen samo zbog senzora, još manje se treba zadovoljiti time kako su redukcije neke od najboljih linija zadnjih godina uništile, i braniti sadašnju situaciju je tako isprazno... Razumijem objašnjene vozačke perspektive, to itekako stoji, ali ne obranu sustava koji je toliko zaostao infrastrukturom i brzinom prema stvarno dobrim JGP-ima po svijetu i loš prema potrebama putnika.

I mislim zaista da je štovani 421 jedna od vrlo rijetkih osoba i među vozačima koja to ne vidi kao problem. Jasno mi je da svatko ima svoj stav, ali ako vlakovi dugi 400 m i u zaista najrazvijenijim državama na svijetu mogu imati vrata na kojima se može premostiti senzor ili ga uopće nema  da bi se izbjegla kašnjenja, može i (uz obaveznu pažnju vozača) i bus od 18 m, i uporna priča da ga svaki bus mora imati zakonski jednostavno ne stoji. I uostalom, senzor za vrata uopće ne pokazuje je li bus prekapacitiran što se tiče službenog broja putnika, pogotovo kod Citara koji ima ispisano po realno zastarjelom standardu 6 put/m2 dok ostali moderni autobusi i ostala JGP vozila uglavnom pišu po standardu 4, nego jesu li se putnici uspjeli ugurati u bus što je na liniji 109 zbog višestruko intenzivnijih izmjena putnika neusporedivo veći problem nego na bilo kojoj drugoj liniji u gradu.
Ako nitko ne visi izvan crte koju vozač vidi, ne znam zašto ne bi mogao ručno zatvoriti 3. i 4. vrata. S tim se ogromna većina putnika i vozača a očito i sigurnosnih stručnjaka koji su homologirali recimo riječke Citare koji ih uopće nemaju slaže, iako ja kažem i da mi to nije omiljena konfiguracija i da bih radije htio senzore koji spriječe vozača ako pogriješi kod prvog zatvaranja, ali da se uz dodatnu pažnju mogu pravilno premostiti ako neko nebitno smetalo (može biti i tehnički problem ili neko smeće kao vrećica a ne samo putnik) ometa zatvaranje.
Umjesto bedastih kašnjenja koja svode javni prijevoz na totalnu frustraciju za korisnike... I većinu vozača koji su ikad vozili Citaro na 109, zaista.


Usput, ja sam se godinama žalio da APP izigrava blokade, tako da se nadam da je komentar o hvalospjevima snalaženju bio usmjeren nekom drugom.

smogovci.bbb2

Citat: 421  u Travanj 04, 2017, 17:38:41

@ smogovci.bbb2Spomenuo sam tri linije a većina je NT2200 (7,14,6)  max kapaciteta 200 putnika. Na stajalištu MSU dolaze 268,220,221 koje primarno voze putnike iz VG, Dugava i Travnog (izostavio sam 166,229,219,330) s tim da 268 i 221 gube dio putnika zbog prijelaza na tramvaj,a 220 je već imao iskrcaj kod #Av.Dubrovnik/Republike Njemačke.
Znači iz svakog tramvaja 15-30 putnika prelazi na  bus123 za GK, a u  bus123 bus123 je ostalo cca 1/2 putnika od  kapaciteta  zglobnog od 156. Izračunaj...
kava

Tram linija 6 se okreće u Sopotu tako da nema veze sa stajalištem MSU. Objasni mi logiku da zglobni autobus na liniji iz Zrakoplovne škole prema GLK ne prima putnike kod MSU nego vozi desetak školaraca a debili nek čekaju redovne linije. Tko treba do GLK ima pravo koristiti i taj autobus. Ali lakše je voziti prazan autobus
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

smogovci.bbb2

http://zagreb.hr/default.aspx?id=105909

Zagreb - inovativni grad

Na konferenciji za novinare održanoj u Gradskoj upravi gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić,  zajedno s pročelnicom Gradskog ureda za gospodarstvo rad i poduzetništvo Mirkom Jozić, predstavio je projekt Zagreb – inovativni grad koji je zamišljen kao platforma koja unaprjeđuje komunikaciju s građanima preko mreže socijalnih medija kako bi se doprinijelo učinkovitijem i boljem radu gradske uprave.

Ovo je inoviranje modernih sredstava komunikacije. Bez obzira koliko mi bili inovativni, transparentni, efikasni, djelotvorni ovo je nenadomjestiv način komunikacije. Ovo je ulaganje u pametan grad. Dižemo inovacijske kapacitete i povećavamo komunikaciju s građanima i činimo iskorak u skladu s vremenom, tehnologijom i razvojem komunikacija, istaknuo je gradonačelnik Bandić napomenuvši kako je ideja o naplati polusatne karte za ZET od 4,00kn došla od jedne sugrađanke i kako očekuje sve više takvih konstruktivnih prijedloga.

Komunikacija s građanima nam je trenutno manje-više jednosmjerna pa smo napravili jednu nadogradnju. Uz aplikacije kao što su npr. Moj Zagreb preko koje građani također mogu prijavljivati probleme, zatim Otvoreni proračun koji ukazuje na transparentnost, danas predstavljamo još jedan iskorak koji pomaže u transparentnosti, učinkovitosti i efikasnosti gradske uprave, naglasila je pročelnica Mirka Jozić.

Kako sama aplikacija radi prezentirao je voditelj projekta Miroslav Mađarić.
Građani će tijekom trajanja projekta, u periodu od 3 mjeseca imati priliku aktivno komunicirati s Gradom Zagrebom. Moći će predlagati ideje te će ih moći aktivno komentirati, ocjenjivati i pratiti status svake predložene ideje.
Svaka  konstruktivna inicijativa će biti prodiskutirana i ocijenjena od drugih građana grada Zagreba, a ovisno o ocjeni razmatrat će se mogućnosti za njezinu realizaciju preko razvojnih projekata u uredima, službama ili podružnicama Zagrebačkog holdinga. Ideje koje prikupe najviše lajkova i koje struka ocijeni konstruktivnima pretvorit će se u konkretne projekte, a Grad Zagreb će pokrenuti njihovu realizaciju.


S konferencije za novinare upućen je poziv građanima da svoje prijedloge šalju na: http://zg-inovacija.eu ili na www.facebook.com/zginovacija., i na taj način zajedno učine Zagreb INOVATIVNIM GRADOM!

Evo. Do izbora iskoristite priliku i šaljite prijedloge u svezi ZET-a
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

Ivan

Usput, da, slažem se i s ovim što C2 piše, senzori možda i za sva vrata da, ali ne automatsko zatvaranje kod Citara koje češće zna stisnut putnike nego vozačka nepažnja, i to je problem. Nadam se da sad nećemo i na to dobit komentar "zašto putnik nije pazio".

Sve skupa, mislim da je konfiguracija iz Citelisa skoro idealna. Možda su senzori preosjetljivi ali trebaju raditi (dakle apsolutno sam protiv čačkalice), a u slučaju potrebe legalno i jednostavno se s tim izađe na kraj.

421

Citat: Ivan  u Travanj 04, 2017, 19:16:59
Nadam se da sad nećemo i na to dobit komentar "zašto putnik nije pazio".

Zašto putnik nije pazio čitao! :)evil
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

C2

Svaki normalan prijevoznik bi u blizini vrata zalijepio naputak kako funkcioniraju vrata u slučaju da su putnici uključeni u to. Od naših bih prijevoznika Promet Split pohvalio jer su to napravili s rabljenim Citarima koji su došli s 3. vratima na senzor. Brojni njemački prijevoznici to rade. Treba biti istaknuto da je putnicima uočljivo i naglasiti da se vrata otvaraju pritiskom na tipkalo, a zatvaraju automatski uz pojašnjenje da je riječ o senzoru.

421

Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

marin

@421, to bi sve bilo idealno i krasno uz više uvjeta! Ovo za Citelise, naravno da bi se priviknuli na senzore kad bi Zagreb bio npr. Stockholm ili Zurich, ali nije. Dizanje sa stolca u zadnji čas i izlazak iz autobusa, stajanje sa slušalicama i mobitelom na vratima, pa kad ti i netko govori da se makneš, ne čuješ....Kao vozač znaš more takvih situacija i još 100 puta gorih. Misliš li da je to sveukupno gledano moguće u uređenom gradu kao u nekom od dva navedena? Ma je, možda jedan promil. U tramvaju se nikad nitko ne pridržava pravila da nakon zvučnog signala nema ulaska, također ni kod autobusa gdje je to moguće. Ima tu još finesa u korist vožnje bez senzora, a da je jednako sigurna kao i vožnja sa senzorima.  8-8

MAN truck bus

Zanima me hoće li bit ZETovi MAN Lion's City na danima otvorenih vrata MAN Importera? Unapred hvala! byeg
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

822DoDo

Danas ZET imao nekakve izvanredne prijevoze djece. Tri autobusa od kojih samo jedan namijenjen za prijevoz djece. gbr 624, 321 i 333. Nemam pojma od kad je 321 u APD, valjda uskočio uslijed sveopćeg kaosa. U zadnje vrijeme stvarno sve puca po koncima, autobuse tokom dana šaltaju  po linijama samo da bi se pokrilo sve nekako. Jučer 616 na 274 bez natpisa na displeju, bez table i bez funkcionalnih poništivača karata.
Das Beste oder nichts. MB

421

Citat: MAN truck bus  u Travanj 26, 2017, 22:10:27
Zanima me hoće li bit ZETovi MAN Lion's City na danima otvorenih vrata MAN Importera? Unapred hvala! byeg
Bio samo onaj na servisu.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

421

Citat: marin  u Travanj 05, 2017, 16:31:16
Misliš li da je to sveukupno gledano moguće u uređenom gradu kao u nekom od dva navedena?
Apsolutno je moguće i potrebno! Samo se treba napraviti domino efekt od ZETa, ZGH, putnika, Zakona, Pravilnika, MUPa, PUZ, Komunalnih i prometnih redara što je prilično teško izvedivo , ali nije nemoguće i potrajalo bi.
Citat: marin  u Travanj 05, 2017, 16:31:16
Ima tu još finesa u korist vožnje bez senzora, a da je jednako sigurna kao i vožnja sa senzorima.
Kategorički tvrdim da si u krivu.Sigurnost putnika najvažnija je stavka, koja je usko povezana s vožnjom vozača bez stresa radi navedenog.
U svojoj tvrdnji i u istoj rečenici pobijaš samog sebe.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

MAN truck bus

Ako se moglo prije držat kočnica dok je izmjena putnika može i sad. Ja podržavam isključivanje stanične, jer mi je sigurnije se vozit bez stanične nego da ostane na pola puta bez zraka pa da ne dođe.
@421
Mislim da je veći stres vozaču kad mu j**u mater dok stoji jer se neće zatvorit vrata zbog senzora, a pogotovo na Citelisu gdje se ni nesmiješ držat za vrata. byeg
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"