budući vozači autobusa

Autor djurdica, Studeni 04, 2012, 20:27:48

actros

možda je mislija na STRUČNI ISPIT  ;) on se polaže u komori (ovisno radi li se o obrtu ili firmi) i svaki obrt/firma moraju imati barem jednog zaposlenog s položenim stručnim ispitom ...e i da podsjetim, pred koju godinu usvojen je zakon po kojemu će profesionalni vozaći morati obavljati periodično doškolovanje svakih 5 godina, no taj zakon je "privremeno odgođen" do 2014-te god (da pojasnim, ako ovako ostane, svakih 5 godina, osim lječničkog pregleda, morali bi polagati nekakav tečaj iz poznavanja pravila, zakona, itd...)

passat238

#16
Ja sam od prve,samo znam da pad na vožnji tj ponovo izlazak nije jeftin pošto moraš uzeti dodatna 3 sata vožnje plus izlazak na ispit vožnje,a što se tiče ptanja za EU kolega Mansu220 javim ti za koji mjesec  ;)

djurdica

Meni se čini ko da je svaki dan sve više za polagat ako želiš bit vozač busa,a što se desi ako negdje zapneš busom i nemožeš ni naprjed ni natrag ,,,nije me tolko strah polaganja i ispita to vjerujem da ču proč, ali me strah tih nekih situacija u kojima si nemožeš puno pomoč il recimo zapneš u nekom zavoju to sam znala često viđat...kako vi iskusni šoferi to rješavate...i dal je istina da je najbitnije da imaš volju i želju za vozit bus a za sve ostalo se lako snač, tako mi je barem objašnjavao jedan šofer koji je vozio u Međugorje stariji gospodin mislim da se zove Ruda vozio je Setru S217HDH na zamjeni od nekog tipa ,priča kako je najbitnija ljubav prema vožnji ....jel to stvarno tako?

passat238

Pa čuj ako negdje zapneš uvijek postoji neko riješenje kako izaći ili proći ako si negdje zapela tako da je to manja briga,a ovo drugo pa naravno da je bitno da taj posao radiš sa voljim i željom hajmo reći jednom vrstom ljubavlju prema tome poslu,ako dođeš na vožnju pa namrgođen u jednu ruku i bahat i nezadovoljan svime kako ćeš onda obavljati taj posao korketno i profesijonalno a niti putnici se neće osijećati ugodno.Druga situacija je takva da se po mome trenutno transport putnika (i robe) ne stoji baš najbolje sve je više troškova a sve manje prihoda (cijene goriva,porez...) time da nastrada kvaliteta a i opće stanje u tvrtci i vozačima  naravno čast izuzecima.

djurdica

Ma ja se nadam da če se situacija popravit dok ja sve položim i da če bit više posla za nas buduče šofere,naravno ako to jednog dana i postanem :o.

Dodo

Pozdrav svima!

Ima li netko konkretan odgovor na slijedeće pitanje: Zakonski gledano, treba li meni, kao kandidatu za vozača "D" kategorije u autoškoli, nekakav pisani dokaz da fakat imam dvije godine iskustva u upravljanju vozilom "C" kategorije?

Jer, po slovu zakona, da bih pristupio polaganju ispita iz "D" kategorije, moram jednostavno samo POSJEDOVATI vozačku dozvolu "C" kategorije dvije godine. To znači da mi vozačka može stajati u ladici tijekom te dvije godine i još uvijek imam pravo ići na vozački za "D" kategoriju, jel tako?

Naime, vidim različita mišljenja i isukstva o tome pa sam zato sada zbunjen. Mišljenja sam da me ne može autoškola tražiti takav dokument, ako ga ja njima nisam zakonski obavezan pribaviti.

Radi se o tome što ja jesam imao želju raditi i kao vozač kamiona (zato sam i položio "C" kategoriju i prekvalificirao se za "Vozača motornog vozila"), ali moja životna sreća nije tako htjela te sam nakon godinu dana očajavanja zbog nezaposlenosti prihvatio onaj posao koji mi se ponudio, a koji, na žalost, nema nikakve veze s prometom.

Slijedeći tjedan se idem u autoškolu konkretno raspitati o svim uvjetima.

Laku noć svima, za sada. Sutra je novi radni dan.  ;)
Pozdraf!

Shole

Sjećam se da je nekada bila potreba potvrda od  prijevoznika da si kod njega vozio 2 godine to i to vozilo. Moralo je bit preko 3,5 tone.  Tu potvrdu je od tebe zatražio ispitivač pri polaganju "D" kategorije.  Mada je to sve skupa bilo bezveze, jer potvrdu ti je mogao bilo tko napisati.  Susjed, prijatelj.... bilo tko tko ima kamion.  Nisi čak trebao ni u radnoj knjižici imati potvrđeno da si u to vrijeme bio zaposlen u toj firmu koja je izdala potvrdu.  Kako je danas, ja ti stvarno nebi znao reći. Najbolje će ti znati reć u Autoškoli.

COVIK

Citat: Shole  u Prosinac 30, 2012, 10:25:41
Sjećam se da je nekada bila potreba potvrda od  prijevoznika da si kod njega vozio 2 godine to i to vozilo. Moralo je bit preko 3,5 tone.  Tu potvrdu je od tebe zatražio ispitivač pri polaganju "D" kategorije.  Mada je to sve skupa bilo bezveze, jer potvrdu ti je mogao bilo tko napisati.  Susjed, prijatelj.... bilo tko tko ima kamion.  Nisi čak trebao ni u radnoj knjižici imati potvrđeno da si u to vrijeme bio zaposlen u toj firmu koja je izdala potvrdu.  Kako je danas, ja ti stvarno nebi znao reći. Najbolje će ti znati reć u Autoškoli.

Isti slučaj i kod mene davnih dana.Na zahtjev ispitivača prije polaganja vožnje pokazao sam mu tu potvrdu koju mi je odmah i vratija bez da je igdi evidentira (samo vizualna kontrola),ja sam ju je bacija odmah nekon izlaska iz busa naravno uz uspješno položen ispit ;D
...i cvrči cvrči cvrčak na čvoru crne smrče...

Jan

Pozdrav! Netreba nikakva potvrda , uzmu ti kopiju vozačke pri upisu i to je to.

Dodo

Eh! Puno ti hvala na konkretnom odgovoru!  ;)  :)
Pozdraf!

MAN SU220

Jeli sazno iko oce li se mjenjat išta kad uđemo u EU ???

jesrib

hoce li se mjenjati sta? neznam dal si primjetijo ali u HR vec se desavaju velike promjene, evo zadnju godinu-dve dana su pojačali inspektorske kontrole i kazne su poskocile, ama bas visoko.
kvalitetno odrađen posao traži kvalitetne uslove rada!

MB 0404 eurostar

koliko sam ja čuo i donekle provjerio vise nece biti potvrda oda si vozi 2 godine c nego ces u knjizici morati imati 2 godine staža na c kategori buljimir

passat238

Samo je uvijet po novome 2 godine "C" Kategorije.

djurdica

Evo i mene ja napokon upsala Ckategoriju završila predavanja i sljedeči tjedan imam polaganje iz propisa ,nakon toga vožnju i dalje korak po korak znači proč kv i nakon 2 god.idemo na D kat,,,uglavnom na putu sam za vozit bus nadam se da neče biti jako teško.