Jedna nedoumica

Autor eldoo92, Prosinac 19, 2014, 18:50:24

eldoo92

Zdravo !  pivkan
Znam da nije mjesto za ovakva pitanja, al' mislim da bi vi ovo trebali znati. Sutra imam vozačke testove da polažem, a imam jednu malu nedoumicu kod ove raskrsnice.   glavauzid
Ovo jeste jedna dosta prosta raskrsnica koju je lahko uraditi, al' nisam 100 % siguran u svoje rješenje. Radi se naravno o neregulisanoj raskrsnici. Kad bi se primjenjivalo pravilo desne strane, prvo vozilo bi išlo žuto, pa plavo, pa crveno. Ali pošto se nasuprot žutog vozila (koji skreće u lijevo) nalazi crveno vozilo koji ne mjenja pravac kretanja, da li žuto vozilo mora propustiti crveno.
Po mom mišljenu bi trebao biti redoslijed crveno-žuto-plavo. Da li sam u pravu?? 
Eto to mi je jedna nedoumica oko ovoga.
Hvala unaprijed !


Shole

Pravilno desne strane je jače od "pravila" zadržavanja pravca kretanja, prema tome.....

Ovo može bit  trik pitanje na ispitu,  ali s ovim se nećeš nikad srest u životu jer su extremno rijetka raskršća na kojima nije definirano koja je glavna cesta

ChRiStIaN

U krivu si. Sam si odgovorio na pitanje. Ako je raskrizje cesta iste vaznosti uvijek se primjenjuje pravilo desne strane. Crveni auto koji ide ravno propušta plavi, plavi mora propustiti žuti. Nema veze ko kam ide, pravilo desne strane je na snazi u situacijama poput ove. Prvi vozi zuti, iza njega plavi pa crveni.
@ Autobusi Hrvatska @

Shole

Pazi,  čovjek je napisao da je iz BiH,  jesmo sigurni 100% da i tamo važi isto pravilo ?    Jedno vrijeme (pred dosta godina) koda nas je važilo pravilo da vozilo u kružnom toku uvijek ima prednost.  Danas to više nije slučaj,  ono ima prednost u 99,99% slučajeva jer je onome koji se uključuje znak naopakog trokuta,  ali kad bi teoretski jedan kružni tok bio bez znakova, onaj koji se uključuje bi imao prednost jer ovome u krugu dolazi s desne strane!

Dreamwalker

Prometna pravila su standardizirana u svim zemljama (bar u Europi) u svim točkama osim ograničenja brzine i semafora (trepčuće zeleno svijetlo). Christian je napisao točan odgovor i on vrijedi u bilo kojoj zemlji u Europi.


Što se tiče kružnih tokova, ako je ispred kružnog toka trokut, vozila u kružnom toku imaju prednost. Ako ga nema, oni moraju pustiti tebe. Ja znam samo za jedan takav kružni tok koji nema trokuta ispred, a to je onaj kod arkada na Mirogoju u Zagrebu.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

Shole

Taj je valda onih 0,01 %  :)

Ima u prometu dosta tih pravila koja se moraju znat, a u biti ti nikada neće koristiti jer je drugačije navedeno znakovima. 

eldoo92

ee zahvaljujem vam se.  Znači konačan odgovor je žuti-plavi-crveni.
TO je to što me je zbunjivalo.