školovanje za vozača

Autor _mirko_, Kolovoz 16, 2010, 00:17:35

_mirko_

pozdrav svima!

možda će vam se priča učiniti glupom, ali našao sam ovdje na forumu jednu donekle sličnu pa vjerujem da će se naći netko da odgovori i na moja pitanja.

dakle, imam 19 godina i upisao sam fakultet koji me zaista jako zanima. ali jednako me zanima i vožnja autobusa.
prvo što me zanima je što je sve potrebno položiti/učiniti kako bih mogao voziti autobus? po onome što znam, nakon položene c kategorije treba pričekati godinu dana za polaganje d kategorije, a neki spominju i vozačku školu. je li to točno? jesam li u pravu ako mislim da bi me to puno koštalo? (što i nije veliki problem ako je moguće troškove razvući na duže vrijeme)
drugo pitanje je u vezi posla općenito, tj. jeste li zadovoljni poslom, plaćom i uvjetima? kad pričam s vozačima, uglavnom me odgovaraju od te zamisli i žale se da im je posao postao loš. kakve su uopće mogućnosti zaposlenja/otvaranja vlastitog poduzeća? da napomenem, ne zanima me rad kod gradskih prijevoznika, već kod linijskih. (ne znam zašto :) )

pa eto, odgovorite me ili ohrabrite. unaprijed hvala na svakom komentaru!

p.s. što god da odlučim, ne namjeravam zapustiti studij jer me, kako sam već napisao, i on zanima, tako da ne bi bilo prevelike štete ako na kraju otkrijem da vožnja ipak nije za mene.

Shole

#1
Ako to zbilja voliš onda čisto sumnjam da ti neće ić.  Detalje oko kategorija ti nemogu reć jer se to promjenilo i najbolje ti pitat neku autoškolu koja ima bus preko maila šta ti je sve potrebno.  Nisi naveo dal imaš "C" ili ne.  Škola za vozača je najobičnija prometna škola-zanimanje vozač koju završiš tako da vršiš prekvalifikaciju u odnosu na svoje zanimanje.  Znači odneseš svjedodžbe od svoje srednje u tu "večernju prometnu" tj. obrazovanje odraslih,  i oni uvidom tvojih predmeta vide koji ti fale te onda te polažeš i to ti traje par mjeseci.  Tada u radnu knjižicu dobiješ zanimanje "vozač cestovnog motornog vozila".  Svaka ozbiljnija firma to traži, dok kod  ovih raznoraznih privatnika to obično nije uvijet, već samo "D" kategorija.   Cijene su kakve jesu, pripremi se na oko 10 000 kn (ako već imaš "C") a ako ne, onda još jedno 5,6.  Svi daju na rate, imamo svi i svakave kartice pa peglaj i vozi miško !

Svi vozači autobusa uvijek kukaju kako nevalja, slabe plaće bla bla bla, a svi i dalje uporno voze autobus.  Rijetko, ali stvarno rijetko koji se vrati na kamion jednom kad proba autobus.  To ti je jedno lijepo zanimanje ako voliš društveni život, komunikaciju s ljudima, dok je kod kamiona obrnuta stvar.  Uglavnom si sam, spavaš u kabini, tuširaš se po benzinskim pumpama i usput pobereš gljivice, dok kod autobusa si uvijek u hlačama od odjela i ispeglanoj košulji, spavaš po hotelima i rijetko, ali stvarno jako rijetko se desi da nemaš nekakvog društva na putovanju.

_mirko_

hvala na odgovoru @Shole!
zaboravio sam napisati da nemam c kategoriju, pretpostavljam da to dodaje i dosta vremena koje je potrebno da bi se zadovoljili svi uvjeti?
i još jedno pitanje, ima li i kakva je razlika između posla u gradskom prijevozu i kod linijskih prijevoznika? (naime, jedan vozač mi je rekao da se isplati raditi samo u zet-u) mene, kako sam već i naveo, gradski prijevoz iz nekog razloga uopće ne zanima, ali zanima me je li bio u pravu, a i kakva je razlika u samom poslu (vozila, putnici, udaljenosti, napor...)

Shole

Situacija je trenutno takva da ti je sigurna plaća jedino u ZET-u,  Autotroleju-Rijeka, Prometu-Split, PulaPrometu a to su sve gradske firme.  Ovi ostali žive od prodanih karata i izvanrednih vožnji.  TO je sad tako, valjda će se i to promjenit na bolje.

Gradski prijevoz se nemože uopće uspoređivat sa međugradskim (linije) i turizmom.  U gradskom si zadnja rupa na svirali. Niko od putnika te ne doživljava 5%, moraš bit spreman na uvrede svakakve vrste, dok si na međugradskim linijama i u turizmu TI gazda u autobusu, a ne ONI (putnici).  Lakše je radit samo šta si manje doma, odnosno svako malo spavaš negdje vanibilo zato jer linija tako zahtjeva ili pak voziš neki izlet.  Mogu ti sad do sutra nabrajat prednosti i mane jednog i drugog, al pretpostavljam da si otprilike shvatio

_mirko_

jasno, otprilike kako sam i mislio. možeš li mi samo pojasniti što znači "žive od prodanih karata"? dobivaju proviziju od karata koje prodaju u busu ili?
inače, znam da možda nije ispravno, ali često pitam vozača odgovara li mu više da mi izda kartu ili ne. mnogi su otvoreno priznali da im više paše prevesti me bez karte. doduše, u zadnje vrijeme sve rjeđe prihvaćaju, nadam se da je to zbog bolje situacije u firmama.

e da, pretpostavljam da ta večernja škola nije ništa osobito zahtjevno, odnosno da ju mogu bez problema završiti uz studiranje?

poslao sam mail jednoj autoškoli. ako mi odgovore, odgovor ću kopirati ovdje, možda još nekome posluži.

Shole

#5
Citat: _mirko_  u Kolovoz 16, 2010, 19:15:13
...... možeš li mi samo pojasniti što znači "žive od prodanih karata"? dobivaju proviziju od karata koje prodaju u busu ili?


Ne, mislio sam na to da firme žive od prodanih karata (međugradske linije) jer ako nema putnika, nema ni zarade a troškovi su isti i sa punim i sa praznim busom.

A to dal izdat kartu ili ne, to ovisi o vozaču i firmi.  Negdje je to nemoguće napravit, negdje malo lakše, negdje je pak to normalno.  On bi tebi MORAO izdat kartu, jer je to račun koj se tada bilježi u firmi.  Ako ti nije dao onda pare idu njemu.  S obzirom kakva je situacija u pojedinim firmama i kakve vozači imaju plaće, ponekad je i uredu dat lovu a ne tražit kartu.  Ali onda se nauči da daš manje  (recimo karta 25kn, ti mu daj 15 i reci da netreba).  Oni koji nežele uzet, ti pak to rade samo iz razloga što se boje kontrole koja će im opičit kaznu, skinut ih s busa.....  Ako pak inzistira na punoj svoti, a svejedno ne izdaje kartu onda mu samo reci da ćeš ga prijavit.  Valjda postoji neki kompromis.   Malo tebi malo njemu, a ne da on sve uzme.

_mirko_

Citat: Shole  u Kolovoz 16, 2010, 19:23:07
S obzirom kakva je situacija u pojedinim firmama i kakve vozači imaju plaće, ponekad je i uredu dat lovu a ne tražit kartu.  Ali onda se nauči da daš manje  (recimo karta 25kn, ti mu daj 15 i reci da netreba).  Oni koji nežele uzet, ti pak to rade samo iz razloga što se boje kontrole koja će im opičit kaznu, skinut ih s busa.....

pa naravno da mu neću dat punu cijenu karte  :D nešto više od pola cijene se pokazalo kao idealna kombinacija i za mene i za vozača.
a točno na to i mislim, uopće ne osjećam grižnju savjesti što nemam račun ako sam njemu pomogao.
a ta kontrola često dolazi? ja ih dugo nisam primijetio.

_mirko_

evo podataka koje sam dobio od autoškole. za dobivanje vozačke dozvole d kategorije potrebno je:
* imati vozačku dozvolu b kategorije najmanje godinu dana
* položiti ispit c kategorije
* imati vozačku dozvolu c kategorije najmanje dvije godine
* položiti ispit d kategorije

cijena za polaganje c kategorije je oko šest tisuća kuna, a d osam tisuća. prekvalifikacija stoji osam tisuća kuna.

to su aktualni podaci ali kažu da promjene uvjeta i cijena nisu rijetke.

evobus

ekipa, evo ne znam gdje bi zapoceo ovu temu pa cu napisati tu. Pretpostavljam da tu ima i vozaca, pa obavjestavam da jedan prijevoznik kojeg osobno poznajem trazi vozaca sa poznavanjem engleskog pa mi nekako logicno da obavjestim na ovom forumu :) regija dalmacija

_mirko_

samo da se javim, danas sam učinio prvi korak i položio C kategoriju! sad još dvije godine pa D :D

Shole

Čestitam.  Pošto imaš sad dvije godine vremena do "D", nebi ti bilo loše umeđuvremenu rješit prekvalifikaciju

_mirko_

hvala.
ne bi bilo loše, ali ta prekvalifikacija košta otprilike jednako kao i D kategorija, a vjerojatno donosi puno manje veselja od vožnje :) a s druge strane potrebno je i jedno i drugo. nešto sam čuo da "po novom" više ni ne prolazi vožnja bez škole.
no dobro, nikamo mi se ne žuri, kad skupim novca za jedno od toga odlučit ću.
još jednom hvala na podršci.

passat238

Eto dragi moji forumaši došao je i taj dan polaganja vozačkog ispita "D" kategorije ,danas imao prve sate teoretskog dijela pa kada krene vožnja bit će i nadam se i slika autobusa na kojem sam polagao takod a držite mi fige veliki pozdrav  :)

passat238

Dragi moji testove sma danas položio a ovih dana trebamo ići po bus pa će biti onda koja slika :)

Sonja

Cestitam, a sad cekamo na slike za volanom  :)