Rampe za invalide u turističkim autobusima

Autor Shole, Veljača 29, 2016, 09:38:55

Shole

Zna li tko išta o tome da će u bliskoj budućnosti svi autobusi (bez obzira na namjenu) morat imat rampu za invalide ?

Koliko će to poskupit vozilo, zakomplicirat unutrašnjost i smanjit kapacitet, a neće se nikada koristiti

Dreamwalker

Koliko sam ja cuo, trebalo je ici od ove godine. Ali ne znam gdje je zapelo.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

man323

Većina niskopodnih buseva trenutno imaju mehaničku rampu. Shole, jel mislis na električnu rampu s kojom vozač upravlja?

Shole

#3
da, za njih mi je jasno, al neznam baš koliko je moguća mehanička rampa na buseve klase Regia ili pogotovo turističkim autobusima. Što sa minibusima ?   I ponavljam koliko će to poskupiti autobuse, i oduzeti prostora.  Pa svi smo se sreli sa tim rampama ili na zgradi općine ili suda ili neke banke.  To je čudo od aparature koje se doslovno nikad ne koristi

AH Bus

Prema direktivi EU, rampe za invalite u gradskim autobusima moraju biti još od 1999. te nije propisano na koji način ona mora funkcionirati (mehanika ili ručno).
Zadnja direktiva EU koja se mora implementirati u zakonodavstvo EU Članica se odnosi na rampe u Turističkim autobusima. Primjena te direktive je u nekim državama krenula već ove godine (Njemačka), a kod nas se još nezna, ali s tim da se ona mora počet primjenivat najkasnije 1.1.2018 na svim linijskim turističkim autobusima. Što znači da svi autobusi koji će voziti linije, a isporučuju se kao novi će morati imati treća vrata sa rampom za invalide. Treća vrata kod MAN i Neoplan autobusa se nalaze odmah iza drugih, te su širine dva dvosjeda koja dolaze sa olaksanim skidanjem i stavljanjem (radi invalidskih kolica), a hidraulična rampa se nalazi ispod koridora.

Mislim da nastavak ove teme nije prikladan u ovoj temi, pa ako ima potrebe otvorite ovu temu pa možemo u detalje.

Shole

Ima li to ikakve veze sa onim kratkim trećim vratima koje imaju englezi, ili su ono obična safety vrata ?

PS može li nekakav link gdje se vidi to na nekom MAN-u ili Neoplanu ?

AH Bus

vrata su zapravo prozor koji se može otvoriti, što znači što znači da se na samom vizualnom djelu nije ništa pretjerano promijenilo.
Nažalost nemam, ali ću se potruditi dobiti fotografije.

man323

#7
Shole, vjerojatno misliš na ovo: (Lion's Coach)







Shole

E bravo, to je to.  Rampa je očito u bunkeriću iznad kotača, onaj gdje zna bit alat inače,   za motorić kaže čovjek da je na MAN-u ispod stepenica, mada mi nije jasno kako ako je još soba između.  I najvažnija stvar,  šta sa ovim sicevima gdje su sad postavljena kolica ?    Jasno bi mi bilo da ta 2 sjedala nema nikad, ali čisto sumjnam da će to tako funkncionirat kod naših prijevoznika.

man323

Taj prostor će uvijek biti prazan. Isto kao i kod niskopodnjaka, bit će označen prostor za invalidska kolica. Navikli smo na invalidsko mjesto u niskopodnjaku, pa ćemo i na turističkima. Sve je stvar navike, a najviše od ove EU direktive dobivaju upravo invalidi.

AH Bus

Citat: Shole  u Veljača 29, 2016, 12:37:54
E bravo, to je to.  Rampa je očito u bunkeriću iznad kotača, onaj gdje zna bit alat inače,   za motorić kaže čovjek da je na MAN-u ispod stepenica, mada mi nije jasno kako ako je još soba između.  I najvažnija stvar,  šta sa ovim sicevima gdje su sad postavljena kolica ?    Jasno bi mi bilo da ta 2 sjedala nema nikad, ali čisto sumjnam da će to tako funkncionirat kod naših prijevoznika.

Kod Lion's Coacha ta 4 sjedala dolaze za klik/klak osiguračima na vodilicama te se mogu jednostavnije dignuti i vratiti, i u varijanti sa 44 sjedala cijeli taj dio sjedala dolazi pojednostavljenim vodilicama, koje onda omogucuje lakse klizanje sjedala i pomicanje sjedala da se dobije prostor za kolica.

NP-549

Koliko sam shvatio,  to će bit obavezno na linijskim polascima, a ne i na turizmu.  Upravo iz istog razloga je skidanje i stavljanje napravljeno da bude jednostavno.  Naravno da je za svaku pohvalu olakšavanje kretanja invalidima,  al osim što će se zakon odnosit na autobuse, neće se odnosit na apsolutno ništa više.   Bus mora imat mjesto za kolica na redovnoj liniji,  a isti taj invalid nemože na kolodvoru do šaltera.

Tko će bit zadužen za manevriranje rampom ?  Ja sam već nekoliko puta tražio od poslodavca da nam da pismeni pravilnik o rukovanju rampama za invalide u gradskom autobusu. Oglušuju se na zahtjev,  jer naravno pravilnik nisu napravili.  Ako ja idem na srednja vrata rukovat s rampom,  tko odgovara za autobus ?  Bilo tko može sjest za volan i otpustit ručnu  (da ne spominjem da su mi sve osobne stvari i novac oko volana).  Ako osim ručne treba staviti i klocne i tako potpuno osigurat vozilo,  kako da dođem do njih kad su u Citelisu na zadnjem blatobranu ispod sjedala, a u busu je 70 ljudi ?   Kad je kolega dobio kamen u glavu jer je pokušavao izvana zatvorit treća vrata na busu osiguranje mu je odbilo platit odštetu jer je "napustio svoje radno mjesto".

Masu toga je nedorečeno i aljkavo propisano,  samo da nešto bude, a nikog nije briga šta će bit ako se nešto desi.  Uvijek vozač nastrada, neće onaj koji je napisao debilni pravilnik, ni šef koji nije imao pravilnik o radu