Stari linijski prijevoznici

Autor gaspa, Prosinac 04, 2007, 13:55:10

Berlingo

Zanimljiva tema.Evo da se ja nadovezem nesto sitno.1988 sluzio sam JNA u Bihacu.Postojala je linija Bihac-Rijeka 2 puta dnevno.Odrzavali su je Autoprevoz Otocac i Unatrans Bihac.Bilo je pokusaja i poslje rata ali nije vise bilo interesa.Neko je spomenuo Kvarner express?Zadnja 2 busa koja su kupili jos voze.Jedan ima OS tablice a drugi KA.Tu trazim malu pomoc.To su Mercedesi,neki poviseni pa neka napise ako tko zna koji tocno tip.

shef

Malo si promašio temu, naziv je stari linijski prijevoznici, a KE to nikad nije bio, bar koliko se sjećam nikad nisu vozili linije. Što se tiče njihovih buseva, znamo za bar pet koji su aktivni ili su to do nedavno bili. Dva midi Ernst Auwärtera  i tri velika EA Eurostara o303. Jedan Clubstar je u Istra Prometu Umag, drugi Teamstar u Branimir Prijevozu Senj. o303-su u Autotransu, Majerlineu Osijek i Turistu Čakovec. To je ono zadnje što znam.
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

Berlingo

Izvinjavam se.Ali neko je stvarno spomenuo Kvarner Express pa sam se zaletio.Vodit cu racuna u buduce o tome.

Tomek

Evo za shefa još jednog ex Key, Sisak rege., slikan prije godinu dana


Tako je

Citat: Berlingo  u Svibanj 24, 2009, 23:13:37
Postojala je linija Bihac-Rijeka 2 puta dnevno.Odrzavali su je Autoprevoz Otocac i Unatrans Bihac.
Osamdesetih godina tu liniju je vozio i Autotrans Rijeka.

Tako je


GENERALTURIST Zagreb je sve do sedamdesetineke (ako sam dobro upamtio) održavao liniju ZG - SB - OS. Polazak iz Zagreba svaki dan u 15 sati.

nikola

Zagreb, Jagićeva ulica (bivša Željeznička cesta); zdanje teretnog i automobilskog društva Tapred d. d.; 1935.



http://www.kultura.hr/hr/Zbirke/Fototeka-kulturne-bastine/Tko-je-Berislav-Pavusek/%28image%29/1646/%28offset%29/12

Novi - Vinodol (razglednica sa datumom 26.02.1934.)



;D

peron24

#22
Citat: stipe15  u Kolovoz 03, 2008, 21:23:15
Ja sam premlad.Pa jel mi može netko reći par riječi o ATP Šibenik?Ljudi u Šibeniku govore kako je to nekad (prije rata :'() bilo jako poduzeće.Zanima me dali je to zaista tako ili je to samo subjektivno mišljenje Šibenčana.Samo podatak da je u ratu ATP izgubio 81 vozilo(od toga 50-ak autobusa) tj.dobar dio današnje flote.

U vrijeme mog djetinjstva (osamdesete) ATP Šibenik je bio jedan od najuglednijih prijevoznika u državi.Deseci TAMova Avtomontaži i Autokaroserija u gradskom i prigradskom prometu,Dubrave,Tamovi Mercedesi O302 u međugradskom i međunarodnom.Bezbrojne radničke i školske linije,prijevoz turista,autoškola...
Veliki broj vozila u teretnom prometu,mali TAMovi minibusevi za prijevoz radnika,pauk vozila,harmonike TAM 260 A 180M itd. itd.
U ratu je doživljena ogromna šteta,a dvije trećine Šibensko-kninske županije je razoreno pa je smanjen broj lokalnih linija.
Nakon rata stvar spašavaju donacije iz Njemačke i Austrije te kupovanje njihovih starih ali dobro očuvanih vozila.Nabavljeni su 22 Mercedesa O305,i osam O307,dva MANa SU 240 i pet gradskih Setri 130S,kao i tri Bove Future na međugradskom prometu.
Pojavljuje se dosta privatnika koji su stvorili konkurenciju,a ATP je morao prodati dosta svojih nekretnina na Ražinama a ni kolodvor više nije u njihovom vlasništvu.
Btw,ATP je osnovan 1951

Berlingo

#23
Mislim da bi ovo bio Slavnik Koper, a slika dolazi sa stranice www.armada . To mora da je TAZ. Netko ih je ocito kamenovao. Cak mi se cini da bi ovaj gospodin u sredini slike s kapom na glavi mogao biti vozac. Inace je taj prijevoznik vozio Halubajske zvoncare na finale kupa protiv Hajduka s dubravom, godina je bila (valjda) 1986. Popusili smo zahvaljujuci Zoranu Petrovicu.



shef

Zanimljiva slika iz današnje Slobodne

Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

Tomek

Čiji bi Jetliner mogao biti? Današnji Presečki?

shef

Članak iz današnje Slobodne:

Citat:Pedesetak bivših radnika tvrtke Croatia Zadar Line d.d., nekad jedne od najpoznatijih hrvatskih prijevozničkih tvrtki likvidirane nakon 13 godina stečaja, održali su u četvrtak ispred zgrade Saveza samostalnih sindikata u Zadru prosvjed jer im nisu isplaćene otpremnine u jednom od najduljih stečajeva u Hrvatskoj, kao i zbog toga što su ostali bez radnih mjesta uslijed likvidacije tvrtke.

Najavili su i prosvjed na Markovu trgu u Zagrebu u siječnju 2014. godine, a pridružili su im se i radnici Elektronike koje je imala sličnu sudbinu.

Od stečajnog upravitelja Frane Negra ponovno su zatražili žurnu isplatu otpremnina u iznosu od 4 milijuna kuna, od Državnog odvjetništva, Uskoka, nadležnih sudova i Vrhovnog suda reviziju privatizacije i stečajnog postupka i okončanje postupaka koji su u završnoj fazi radi povrata imovine i nekretnina "CZL"-a d.d. - starog autobusnog kolodvora u Zadru i autobusnih kolodvora u Obrovcu i Benkovcu, kao i tzv. "kruga" koji je sada u vlasništvu Čazmatransa. Radi se o imovini vrijednoj stotinjak milijuna kuna zbog čeha treba kazneno procesuirati odgovorne za propast te prijevozničke tvrtke, objasnili su pravni zastupnik SSSH Vedran Uranija i sindikalni povjerenik Ivan Bucić.

Koncesiju na linije Croatia Zadar Line-a dobili su Larus, Laurus, a nakon toga i Čazmatrans pa je zatraženo da se barem dio od osamdesetak nekadašnjih radnika vrati na posao kod tvrtki koje su preuzele koncesiju za

Nevjerojatno!
A tek fotografija:

Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

zlepur1

Citat: shef  u Svibanj 06, 2013, 20:03:38
Zanimljiva slika iz današnje Slobodne


Dobra slika i mislim da je to od vrimena kad je presečki ima koncesije na njihove linije.
Magirus Deutz udobnost na prvom mjestu.

2062 036


Paško

Još malo kninskog Jadrantransa:

Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!