Rashodi

Autor nukleusri, Prosinac 01, 2007, 14:17:58

111222

baš sam se jučer vraća iz centra do turnića popodne 6-icom sa 567...nevjerojatno je koliko taj bus još može povuć...i to uzbrdo s potoka do tehničkog pun puncat autobus...malo sporije, ali ne da se...baš mi je vozač koji je tada vozija govori da još nije za rashod :)

MB Citaro

Ni jedan ovaj novi bus ne će preći kilometara i izdržati ko stari manovi i sanosi

Shole

Promjenila su se vremena,  vozni park se mora obnavljati jer tako dirigiraju uvjeti.  Naravno da nebi nijedan izdržao jer nisu ni slične kontrukcije.  Stari su imali dvije uzdužne grede za šasiju, i na njima je bio ovješen motor na sredini.  Ovi novi ni nemaju šasije nego je to sve skupa samonoseća karoserija od lakih materijala da bi bila čim manja težina i samim time potrošnja goriva.

ikar

Citat: Shole  u Studeni 17, 2015, 16:43:52Ovi novi ni nemaju šasije nego je to sve skupa samonoseća karoserija od lakih materijala da bi bila čim manja težina i samim time potrošnja goriva.

I nakraju opet troše jednako (i više) nego "stara garda"... A klimu kad upale da ne govorimo!

kico101

Možda i zbog jačih motora. A što se klima i ostalih perifernih uređaja tiče, također. Nekad se snaga uglavnom koristila za goli pogon.
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

Ivan

#335
Citat: MB Citaro  u Studeni 17, 2015, 16:37:44
Ni jedan ovaj novi bus ne će preći kilometara i izdržati ko stari manovi i sanosi
Ja stvarno ne znam i ne razumijem zašto stalno netko mora lupit ovakvu rečenicu i ostat živ, kao da je 1990 i da niskopodni tek ispadaju na tržište. :P

Bus traje koliko traje šasija, a one se nisu puno mijenjale od sredine 90-ih i niskopodni autobusi se rade slično kao i tada, napredak su više bili motori, a to se ionako mijenja po potrebi i ne traje vječno, tako da ne znam o čemu govorimo jer recimo neki NG312 ili NL263 za koje se isto brbljalo da su plastični i neće ništa izdržat, da se u sudaru sigurno raspada, da nova tehnika samo smeta itd itd. Pokazuje se sad jasno da traju jednako koliko i starije generacije, i u sudarima ispred sebe melju aute jer imaju tvrde dijelove na pravim mjestima, a elektronika i ostali "višak" se isto preživljava ako već netko neće priznati da ičemu koristi.

Tako da mislim da je skepticizam oko novog suvišan jer ništa se nije previše promijenilo, od onog što se najviše prodaje na hrvatskom tržištu Lion's City ima skoro istu šasiju kao i ranije MAN-ove niskopodne generacije, Citelis i Urbanway u biti idu na šasiju koju je imao Renault Agora od kojih ima primjeraka koji sasvim dobro izgledaju s više od 15 godina, a preživljavaju i Citari solidnih 15-ak godina (iako imaju samonosivo-modularno što već zamjenu za šasiju koja je predstavljana svojevremeno kao revolucija ali godinama je ispadalo loš eksperiment koji nije trebalo nastaviti, ja bih se kladio da traje u biti i danas kupljeni kraće nego bilo koji drugi niskopodni i da Citaro ne treba uopće kupovati ako se kupuje bus koji traje i da ga si mogu priuštiti Nijemci koji ionako misle subvencionirati vlastitu industriju i zamijeniti bus čim ima 12 godina a da kod nas to nema smisla, ali neki će se sigurno zaklinjati da nije tako).

shef

Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

kico101

Čini se da je 611 odvozio svoje. Ili možda nije. ???
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

Avtomontaža

Citat: kico101  u Veljača 04, 2016, 17:20:46
Čini se da je 611 odvozio svoje. Ili možda nije. ???
Nema ga u prometu od 12. mjeseca. Dok je bio u prometu dimio je kao Turčin.

mivano

Nadživio je 646.

Shole

Koji je zadnji gradski autobus bio sive boje ?   Za prigrad znamo da je bio 373,  al grad se nemogu sjetit.

kico101

Stvarno teško pitanje. kao svog kandidata stavio bih 277.
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

NP-549

Bit će neki koji je rashodovan krajem 80-ih.   HR tablice su od sivih dobili samo prigradski Sanosi  S14,  te gradski S110 #388, ali tad je već bio u prigradu.

NP-549

Živ je,  al nije baš u obećavajućem stanju


kico101

Čini se da je 614 prdnuo u rosu. Parkiran na kraju kod mesokombinata.
Da li je to over and out?
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.