Razno (2)

Autor Paško, Kolovoz 29, 2016, 16:53:17

Paško

https://slobodnadalmacija.hr/split/promet-lanjsku-godinu-zavrsio-u-plusu-direktor-najavljuje-stize-nam-jos-novih-autobusa-a-u-planu-su-i-videonadzor-te-nadstresnice-1006752

Citat:'Promet' lanjsku godinu završio u plusu! Direktor najavljuje: Stiže nam još novih autobusa, a u planu su i videonadzor te nadstrešnice
Piše Nikolina Lulić
2. ožujka 2020. - 22:21

To da "Promet" poslovnu godinu završi s gubitkom više nije vijest, ali zato svakako jest informacija da je lanjsku godinu završio u plusu.

Doduše, iznos dobiti od 200.000 kuna je simboličan, ali konačno je prekinut neslavni niz gubitaka u poslovanju. Prisjetimo se, ne tako davno, na kraju 2018. godine, javni prijevoznik bio je u minusu od čak 15 milijuna kuna.

Miroslav Delić, direktor "Prometa", ima razloga za zadovoljstvo nakon jednogodišnjeg razdoblja na čelu ove komunalne tvrtke, jer osim pozitivnog poslovanja, ovo poduzeće priprema još jednu, treću nabavu novih autobusa – njih čak 54 preko Ministarstva prometa i europskih fondova.

Projekt je to vrijedan više od 100 milijuna kuna, a osim novih vozila uključivat će još videonadzor u autobusima te postavljanje novih stotinjak nadstrešnica.

– Trenutno je u izradi studija opravdanosti te nabave, koja potom ide na odobrenje Ministarstvu i Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje (SAFU), tako da u idućih nekoliko mjeseci očekujemo odluku o dodjeli sredstava i raspisivanje natječaja za odabir isporučitelja.

Također, nakon što su odlukom odobrena sredstva, izrađene studije te provedeno prethodno savjetovanje, početkom ožujka napokon očekujemo raspisivanje natječaja za isporučitelja modernog sustava e-ticketinga. Kad kompletiramo sve ove najavljene projekte, bez lažne skromnosti mogu reći da će "Promet" biti gradska tvrtka na ponos suvlasnicima, zaposlenicima i korisnicima – navodi Delić, potkrepljujuću tu tvrdnju činjenicom da će nakon svih navedenih nabava koje će se praktički provesti u dvije godine, uključujući i ovu koja se priprema, prosječna starost voznog parka javnog prijevoznika biti samo tri godine, što je u samom vrhu ne samo Hrvatske, nego i Europe.

Usporedbe radi, prije samo godinu dana starost je iznosila gotovo 14 godina, dok moderan sustav e-ticketinga ne postoji.

Podsjetimo, nakon što smo dobili 34 vozila u sklopu projekta "No regret", u svibnju, odnosno lipnju ove godine stiže nam 18 novih vozila koja su nabavljena preko ITU mehanizama, a kojima ćemo do idućeg ljeta pridodati nova 54 autobusa.

Svim navedenim tehničko-tehnološkim promjenama valja pridodati ništa manje važan i godinama najavljivan Plan restrukturiranja koji je izrađen krajem 2019. godine, novi Kolektivni ugovor koji se primjenjuje od početka godine, a iz kojega se ispunjavaju sve obveze prema radnicima, te dobru likvidnost poduzeća, koje samostalno plaća sve svoje obveze bez pomoći suvlasnika, za razliku od prijašnjeg razdoblja.

Do kraja ove godine ovo trgovačko društvo, uz daljnja nastojanja da pozitivno posluje s dobrom likvidnošću, planira dodatno smanjiti troškove za nekoliko milijuna kuna u odnosu na prethodne godine zbog manjeg broja ljudi, manje potrošnje goriva i dijelova za vozila u sklopu održavanja, odnosno ukupne racionalizacije.

Također, u planu mu je i smanjivanje broja zaposlenih na manje od 600 tijekom ove i iduće godine, što je nekoć bilo nezamislivo. To će biti rezultat restrukturiranja, odnosno izrade nove sistematizacije koja je u tijeku i trebala bi zaživjeti za najviše dva mjeseca.

– Za provođenje svih ovih, kao i budućih aktivnosti i ostvarivanja svih zacrtanih ciljeva i rezultata naravno da je nužna suradnja, razumijevanje te podrška kako sindikata "Prometa", tako i svih njegovih suvlasnika, posebno Grada Splita kao većinskog vlasnika – ističe direktor "Prometa".
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

https://slobodnadalmacija.hr/split/u-11-sati-u-splitu-starta-veliki-prosvjed-gradskih-prijevoznika-deset-autobusa-i-stotinu-taksija-krece-u-veliki-boj-protiv-prometnog-nereda-1008115

Citat:'Inspekcija? Vozni red? Sigurnost? Bezakonje na cesti. Nelojalna konkurencija. Do kada?': pogledajte protestnu vožnju autobusa i taksija u Splitu
Piše Gabrijela Radanović
10. ožujka 2020. - 12:33

Inspekcija? Vozni red? Sigurnost? Bezakonje na cesti. Nelojalna konkurencija. Do kada? - ovo su samo neki natpisa koji su umjesto naziva linija osvanuli na pročeljima "Prometovih" autobusa tijekom prosvjedne vožnje kroz grad u kojoj je sudjelovalo preko 130 vozila.

Članovi Ceha prijevoznika koji djeluje pri Udruženju obrtnika, te "Prometove" podružnice Sindikata vozača i prometnih radnika okupili su se danas u 11 sati ispred ulaza u garažu javnog prijevoznika u Kopilici kako bi upozorili javnost na "posljedice Zakona o prijevozu u cestovnom prometu koji uzrokuje nered na hrvatskim cestama". Prosvjednom vožnjom koja ima za cilj skretanje pozornosti na navedenu problematiku, taksisti i žuti "Prometovi" autobusi u kolonu su započeli u Ulici Domovinskog rata (iznad "Prometove" garaže), a vožnju nastavili preko Općine, Pazara, Trajektne luke, natrag preko tržnice, općine, Matoševom i

Gundulićevom ulicom, pa preko Zapadne obale. Trubili su i porukama iskazali nezadovoljstvo.
- Od kad je 2018. godine stupila na snagu liberalizacija taxi tržišta, kvaliteta taxi usluge se pogoršala, a sigurnost građana je na samom dnu. Prometni kolaps nije više vidljiv svake subote već svakog dana u tjednu. U Split dolaze taksisti iz cijele Hrvatske, a dovoljno je imati jednu kopiju dozvole i vi se spremni za voziti.

Rezultat toga su vozači koji spavaju po parkovima i na parkiralištima, a mislim da to nije slika kakvu želimo u jednom turističkom središtu - kazao je Milovoj Topić, predsjednik Ceha prijevoznika pri Udruženju obrtnika. Prosvjednom vožnjom šalju apel Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture da krenu u izmjenu i dopunu zakona koji je, kažu, dozvolio kaos i anarhiju na ulicama.

Osim taksista, vožnji se pridružio i javni gradski prijevoznik, tvrtka "Promet", koji muku muči s nelojalnom konkurencijom na relaciji Split - Omiš - Split i Split - Trogir - Split.

- Ministarstvo prometa u svojoj nadležnosti ima inspekciju koja bi trebala regulirati tržište na relacijama koje sam već spomenuo, gdje imamo privatne prijevoznike koji prijevoz putnika obavljaju isključivo neko minuta prije Prometovih autobusa, da bi pridobili nepripadajuću imovinsku korist, a naravno, na štetu Prometa.

Oni imaju ugovorene polaske koji bi trebali izaći u susret putnicima, tako da bi putnik trebao imati autobus svako 15 minuta, a ovako imaju dva u razlici od dvije minute, pa 28 minuta čekaju idući - upozorio je Hrvoje Mlikota, dopredsjednik Sindikata vozača i prometnih radnika "Promet-Split". Rekao je da su posljednji dopis poslali nadležnom Ministarstvu i tražili su da im se dostave podaci što se učinilo po tom pitanju, no odgovor nisu dobili.

- Trebali smo ga dobiti u roku od 30 dana. Ovdje ima elemenata i za kaznenu prijavu jer zakon jasno kaže da se kazneno djelo može počiniti činjenjem ili nečinjenjem, a nečinjenje je očigledno u ovoj situaciji - istaknuo je Mlikota te je poručio kako svu štetu koja se nanese "Prometu", nažalost, neće platiti samo putnici, već i svi porezni obveznici, jer se javni gradski prijevoznik financira iz gradskog proračuna.

- Cilj usluge je da bude brža, učestalija i jeftinija, a zadnja stavka je najbitnija za putnike, pa ih razumijemo ako daju podršku jeftinim prijevoznicima. No, to možemo dobiti samo onda kada se bude poštovao zakon, tako da ne mora grad utrpati osam milijuna kuna u "Promet", jer su privatni prijevoznici koji voze iz Splita prema Omiš i Trogiru nanijeli štetu javnom gradskom prijevozniku - navodi dopredsjednik Sindikata vozača i prometnih radnika "Promet-Split".

Ovu vožnju ne žele nazvati prosvjedom, no u slučaju da nadležno Ministarstvo ne poduzme ništa, jedino što im preostaje je prosvjed.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

#542
Vijest o dezinfekciji od prije par dana:

https://slobodnadalmacija.hr/split/cian-zapoceo-dezinfekciju-gradskih-autobusa-a-direktor-splitskog-prometa-porucuje-cijeli-vozni-park-cemo-dezinficirati-radi-nasih-putnika-1008815

Citat:Cian započeo dezinfekciju gradskih autobusa, a direktor splitskog Prometa poručuje: Cijeli vozni park ćemo dezinficirati radi naših putnika
PIŠE TANJA GATTIN DUJE KLARIĆ/HANZA MEDIA
13. ožujka 2020. - 14:33

Gradska tvrtka "Promet" brine za svoje građane, a sve počinje u njihovoj garaži u Hercegovačkoj ulici gdje su u petak djelatnici "Ciana" krenuli u dezinfekciju autobusa te gradske tvrtke.

- Prvo moramo reći da ne treba stvarati paniku, jer inače svaki dan čistimo naš autobuse, a posljednjih tjedana s pojačanom pažnjom kada su u pitanju rukohvati i slični dijelovi autobusa. Međutim, ovo je jedan korak naprijed da pružimo što veću sigurnost svim našim građanima.

Tako djelatnici specijalizirane tvrtke "Cian" rade dezinfekciju i dezinsekciju autobusa. Plan nam je da u sljedeća dva dana obradimo svih 160 autobusa i da na ovaj način svim našim korisnicima pokažemo da o njima vidimo dodatnu brigu i da ćemo to i dalje nastojati. Na ovaj način ćemo pružiti još jednu veću sigurnost svim našim putnicima i korisnicima - kazao je Miroslav Delić, direktor "Prometa".

Upitali smo ga svako koliko vremena će svaki autobus ponovo doći na red za dezinfekciju.

- Za sada ćemo pokušati u dva dana obraditi cijeli vozni park, tako da bi nastavili tim tempom. No, sve će ovisiti o situaciji i broju korištenja autobusa s obzirom na to da u sljedeća dva tjedna neće biti nastave u školama i na fakultetima, što će vjerojatno značiti da vozni red neće imati ona pojačanja u vrijeme polaska i povratka u škole i na fakultete.

Sad je stvar operativnog dogovora što i kako sljedećih dana kada su u pitanju obrađivanje svih naših autobusa od strane radnika "Ciana" i svih naših zaposlenika u servisu koji se svakodnevno brinu o čistoći autobusa - rekao je Miroslav Delić.

Djelatnik u bijelom zaštitom odijelu i s maskom na licu s posebnim uređajem je 10 do 15 minuta, ovisno o veličini autobusa, iznutra zaprašivao svako pojedino vozilo. Asistirao mi je još jedan kolega.

Alan Kurtović, voditelj tehničkog odjela tvrtke "Cian" objašnjava da uz pomoć ULV uređaja, koji po autobusu rasprši dezinficijens, napravi se fina magla koji uđe i u najmanje dijelove unutrašnjosti vozila.

- Vrstu dezinficijensa i koncentraciju je odredio Nastavni zavod za javno zdravstvo - kaže nam Alan Kurtović. Nakon obrađivanja unutrašnjosti autobusa, radnik djelatnika je izišao iz vozila kojem su potom zatvorena vrata.
- Važno je trajanje ekspozicije da taj dezinficijens učini svoj posao, odnosno uništi mikroorganizme. Nakon toga je bitno provjetravanje autobusa. Tek tada je završen cijeli ciklus - napominje voditelj tehničkog odjela "Ciana".

Kurtović napominje da kada bude dokazan slučaj korona virusa, tada će biti drugačija procedura koja je malo zahtjevnija i o tome će također odlučivati Nastavni zavod za javno zdravstvo.

Vozači autobusa, kaže nam prvi čovjek "Prometa", imaju na raspolaganju rukavice, te im uskoro stižu zaštitne maske i gelovi za dezinfekciju ruku jer su u kontaktu s putnicima i jer rukuju s novcem dok prodaju karte.
Petar Stanić, vozač na liniji 69, s 11 godina staža, kaže da su dosta zaštićeni u kabini, ali opet diraju novac.
- Nije nam svejedno. Našem direktoru svaka čast - za kraj će.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

netko

Sve je to dobro.......Ali kako su plaćeni vozači? Kao normalni radni dan ili......
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

LukaST

Kad će u nas zaustavit prodaju karata i izolirat vozača trakom ?

Paško

Ne znam, ali po mojem sudu trebalo bi što prije.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Intouro

Promet je objavio natječaj za 20 vozača.

XDonald

#547
https://slobodnadalmacija.hr/split/pogledajte-kako-izgleda-voznja-gradskim-autobusom-ako-se-ne-zarazimo-na-poslu-sigurno-cemo-u-busu-1011491

Pogledajte kako izgleda vožnja gradskim autobusom; 'Ako se ne zarazimo na poslu, sigurno ćemo u busu'


Javila nam se čitateljica Martina, poslala nam fotografiju iz autobusa i zamolila nas da ukažemo na propuste. Na propuste koji nisu namjerni. Na propuste koji se događaju, jer je cijela ova situacija svima nama strana. Ali i na propuste zbog kojih se može dogoditi zlo.

- Znam da je situacija s javnim prijevozom još friška i zbrkana, ali doista sam mislila da će se malo bolje provoditi mjere zaštite. Dok se neki brinu o nabavi propusnice za vožnju autobusom, vozači autobusa niti ne otvaraju prva vrata, a kamo li provjeravaju koliko im ljudi ulazi u autobus i imaju li propusnicu od poslodavca – veli nam Martina, koja je u utorak, točno u 15 sati i 12 minuta u autobusu bila sigurna kako "ako se ne zarazim na poslu, sigurno ću poslije".

Moramo reći i Martini i svima vama – kako javni prijevoz u Splitu u doba ove krize više jednostavno ne postoji. Promet vrši organiziran prijevoz, za zaposlenike onih tvrtki koji moraju raditi.

- Do jučer u niti jednom trenutku na svim organiziranim relacijama nismo imali više od 30-ak putnika, što je za ovu vrst prijevoza optimalno – kazao nam je Miroslav Delić, direktor Prometa.

- Zatražili smo od županijskog stožera Civilne zaštite da izradi iskaznice za one kojima je prijevoz bitan. Nama je bitno znati tko putuje, gdje putuje i kada putuje, kako bi mogli procijeniti koliko nam linija treba. Ponavljam, ovo je organizirani, a ne javni prijevoz. Služimo djelatnicima bolnice, ljekarni, trgovačkim lancima, držanim institucijama – nabrojao je direktor.

U kriznim vremenima treba odrediti prioritete, to je svima jasno, Promet će se iz dana u dan prilagođavati situaciji. Direktor Delić veli kako će na raspolaganje dati koliko god vozila i koliko god vozača bude trebalo.

- Samo nam je bitno znati u kojim intervalima imamo koliko putnika. Recimo jučer u 19 sati na pet linija smo imali sve skupa 9 putnika – veli.

Uz sve, smatra direktor, vjeruje kako svi ljudi koji se koriste ovim organiziranim prijevozom znaju kako se pridržavati mjera socijalne distance. Valjda nije potrebno više ponavljati kako morate držati razmak od drugog čovjeka, nositi rukavice i po mogućnosti imati masku na licu, to je u interesu svih putnika i svih vozača.

Paško

https://slobodnadalmacija.hr/split/splitske-gradske-tvrtke-u-problemima-zbog-pandemije-prometu-prihodi-pali-70-posto-na-lovrincu-padaju-od-umora-razmislja-se-o-smanjenju-placa-1016948

Citat:Splitske gradske tvrtke u problemima: 'Prometu' prihodi pali 70 posto, na Lovrincu padaju od umora; Razmišlja se o smanjenju plaćaPIŠE TIHANA MAROVIĆ
18. travnja 2020. - 19:44

Epidemiološka kriza uzrokovana koronavirusom zadala je dobar udar splitskom gospodarstvu, posljedice će se osjećati i u idućim mjesecima, no gradske komunalne tvrtke uglavnom ipak uspijevaju držati glavu iznad vode.

Doduše, situacija nije svugdje ista, neki od djelatnika na prvoj su crti obrane, primjerice grobari ili pak vozači u javnom gradskom prijevozu. Izloženi su iznimnom stresu, a njihovi direktori muku muče svaki na svoj način. Dok jedni jedva uspijevaju zaokružiti financijsku konstrukciju, drugi ovise isključivo o situaciji u kojoj se nalazi, ili će se za nekoliko mjeseci naći, Grad Split.

Najteža situacija je, čini nam se, u "Prometu". Nakon dugogodišnjeg poslovanja u minusu, prošlu su godinu završili u plusu i konačno otvorili novo poglavlje u svome poslovanju. Stigli su i novi autobusi, sve je nekako dobro krenulo, no onda je došla korona.

– Na kraju 2018. godine tvrtka je bila u minusu od čak 15 milijuna kuna. Uspjeli smo u samo godinu dana sve to rekonstruirati, no korona nas je dobro pogodila. Ipak, optimisti smo, uz malu pomoć vjerujem kako ćemo sve ipak uspjeti izvući na dobro – kazao nam je Miroslav Delić, direktor "Prometa". Njihova nevolja leži u tome što su, zbog obustave javnog prijevoza, izgubili čak 70 posto svojih prihoda, dakle riječ je o dijelu koji se odnosi na prodaju karata, a rashodi su ostali jednaki.

– Odlukom Županijskog civilnog stožera trenutno održavamo devet prometnih linija, kako bi oni koji rade u važnim službama mogli doći do svojega posla, a uglavnom je riječ o jutarnjim i večernjim prometovanjima. Od prihoda su nam ostale samo subvencije za umirovljenike, đake, studente, što čini 30 posto naših ukupnih prihoda. Bez 70 posto smo ostali, a rashodi su nam zapravo i veći jer svim našim djelatnicima osiguravamo zaštitnu opremu, a i svakodnevno dezinficiramo autobuse. Vozači nam rade u smjenama od 15 dana, i nije im lako. Stalno su izloženi opasnosti, jedni su od rijetkih koji su svakodnevno u kontaktu s ljudima. Ovim putem zahvaljujem svim građanima koji se pridržavaju propisanih mjera opreza i olakšavaju im posao. Dio uprave nam radi od kuće, riječ je o onima kojima je to moguće.

Plaće su, tvrdi Delić, smanjili već za ožujak, a i po tom pitanju će se držati preporuka koje je za spas gospodarstva početkom mjeseca predstavio gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

– Napravili smo plan racionalizacije troškova, a što se smanjenja plaća tiče, držat ćemo se tih propisanih mjera Grada, dakle smanjenje od 20, 15 i 10 posto, ovisno o funkciji zaposlenika. Situacija nam je specifična jer nismo na proračunu Grada, a nemamo pravo na mjere pomoći, pa ni minimalne plaće; jedina mjera koja se odnosi na nas jest odgoda plaćanja nekih doprinosa i poreza. Pisali smo svim nadležnim ministarstvima, pa i premijeru, a baš smo jučer, kao grupacija javnih prijevoznika u kojoj su tvrtke devet gradova, poslali dopise na sve važne adrese. Uz samo malo razumijevanja i pomoći, makar simbolične, vjerujem da ćemo uspjeti preživjeti ovo razdoblje – Delić optimistično privodi razgovor kraju.

STRAH U KOSTIMA
Iznimno stresan posao ovih dana obavljaju zaposlenici "Lovrinca". Potvrđuje nam to njihov direktor Petar Bilobrk.

– Ljudi su nam pod velikim stresom, radi se punom parom, nije im lako, a nitko ne spominje kako su i oni na prvoj crti obrane! Pod velikim su opterećenjem, upravo su oni ti koji pod ovim posebnim uvjetima idu po tijela pokojnika; posao im je stresniji nego ikad, svima nam je strah u kostima. Imam puno razumijevanja za uvjete u kojima obavljaju svoj posao, svi su na raspolaganju. Imat ćemo Skupštinu kroz idućih deset dana, zalagat ću se za to da im se ne smanje plaće.

Smatram da oni nikako ne spadaju u grupaciju zaposlenika koji bi, zbog svih navedenih uvjeta, trebali dobiti manji iznos na kraju mjeseca. Ovaj posao inače nije lako obavljati, u procesu smo novih zapošljavanja, iznimno je teško naći osobu koja može kvalitetno obavljati ovaj zahtjevan posao – odlučan je prvi čovjek "Lovrinca". Većih opterećenja u proračunu nemaju, osim dodatne zaštite za sve zaposlenike.

– Svi naši zaposlenici imaju maske, jednokratna zaštitna odijela, a i dezinficiramo vozila nakon svakog prijevoza mrtvaca. Moram naglasiti kako se građani zaista pridržavaju mjera, na sprovodima nema cvijeća, glazbe, ograničen je broj ljudi koji mogu prisustvovati, drži se razmak, svima su to teške situacije, ali razumijevanja ima – kaže Bilobrk.

Saša Franjkić, direktor "Parkova i nasada", objašnjava kako rad u smjenama od 15 dana više nije opcija za njihovu organizaciju posla.

– Svi su nam zaposlenici na terenu, posla ima jako puno, javne površine se uređuju, sadi se cvijeće, orezuju stabla, imamo i sadnju nekih novih stabala koje smo ranije dogovorili. Manje je prometa tako da sada lakše obavljamo posao. Kada sve ovo završi, grad mora biti spreman za sezonu. Prođete li ulicama, vidjet ćete da naši ljudi zaista puno rade – veli Franjkić, koji nam je po pitanju smanjenja plaća kazao kako su još uvijek u tijeku pregovori sa sindikatima. Slušat će preporuke Grada, baš kao što će učiniti i u "Čistoći".

TREĆINA U 'PRIČUVI'
– Što se smanjenja plaća tiče, čekamo Skupštinu pa ćemo vidjeti kako će se to odvijati, treba poštovati sve zakonske procedure. Do sada smo organizirali posao u smjenama od 15 dana, ali od ponedjeljka krećemo s pojačanim radom, više je otpada nego prije. Treba napomenuti kako nam je odvoz prethodnih tjedana bio iste dinamike, samo ga je obavljalo manje radnika. Sada ćemo se organizirati tako da će raditi dvije trećine zaposlenika, a jedna trećina će biti kod kuće u pričuvi, te će se izmjenjivati – pojasnio nam je Lukša Regjo, direktor te komunalne tvrtke. S pojačanim radom od ponedjeljka kreću i radnici "Vodovoda i kanalizacije" (ViK).

– Počinjemo s radom u dvije smjene, posla ima, puno nam je ljudi po terenu; obavljaju zahtjevan i težak posao kako bi sustav i sve što je nužno besprijekorno funkcioniralo. Obavili smo dobar posao i racionalizaciju poslovanja, tako da smo koronu dočekali spremni. Istina je, već se osjeti pad prihoda zbog odgoda plaćanja. Što se plaća tiče, i kod nas se čeka saziv Skupštine. Ja sam za smanjenje ukupne mase plaće, dakle svakako na rukovodećim pozicijama, ali ne i onima koji rade teške i zahtjevne poslove na terenu. Oni to ne zaslužuju – zaključuje Tomislav Šuta, direktor ViK-a. •
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Metro

Na 1:11 snimka prepune garaže usred dana...

Akropola

#550
https://vijesti.hrt.hr/606869/teska-vremena-za-splitski-promet

Teška vremena za splitski Promet
Autor: Magdalena Šipić/Regionalni dnevnik/HRT
21. 04. 2020.   prije 6 sati

Privremena obustava javnoga prometa u epidemiji koronavirusa produljena je do 4. svibnja. Tako će i splitski Promet do daljnjega voziti samo na posebnim linijama i samo one putnike koji su dužni raditi. Uz gotovo jednake rashode, ali drastičan pad prihoda. S obzirom na to da nisu na gradskom proračunu i, za razliku od odgode plaćanja doprinosa i poreza ne mogu iskoristiti pravo na minimalnu plaću, žele li preživjeti - morat će štedjeti gdje god mogu.

Da nije Prometa, gospođa Marija iz Solina teško bi jutros stigla do svojeg radnoga mjesta. Ne zna, kaže, kako bi obavljala dužnosti.

I nije jedina! Pa Promet tijekom jutra i večeri održava devet linija. Ali samo za zaposlene u važnim službama.

Obvezno je pridržavanje svih protuepidemijskih mjera. U  autobusu, ali i garaži.

- Radim u servisu, parkiram autobuse, prolazim kroz ispitnu stanicu, nadolivam tekućinu, dezinficiram, imamo 12 autobusa šta rade svaki dan - kaže Mladen Podrug.

Pa ipak, rashodi su, zbog zaštitne opreme i dezinfekcije, čak i veći. Jer, kako navodi Miroslav Delić, direktor Prometa, moraju se održavati svi autobusi - paljenje svaki dan, osiguranje, servis, registracija...

I gotovo 670 zaposlenika, premda su raspoređeni u dvotjedne smjene, u svakodnevnom su doticaju s ljudima. A prihodi - 70 posto manji.

- Računamo da će na prihodovnoj strani biti 25 milijuna kuna manje pod pretpostavkom da se stvari do kraja godine dodatno ne zakompliciraju - kaže Delić.

Upitni su, naime, i prihodi od turizma a, za razliku od odgode plaćanja nekih doprinosa i poreza, pravo na minimalnu plaću nemaju, pa je štednja prijeko potrebna. Među ostalim - na održavanju i potrošnji, ali - i plaćama. Nakon ožujka, najvjerojatnije i u travnju, svibnju te lipnju. Sa svime su stoga upoznali i mjerodavne. Uz pomoć, makar i simboličnu, računica bi im, nadaju se, ako ne u plusu, mogla ostati - barem na pozitivnoj nuli.

netko

Ali nikako se rješit viška radnika.
Koliko je vozača od ovih 670 radnika, tehničkog osoblja i uredskog osoblja?

Kako rashod može bit paljenje autobusa, registracija i osiguranje? To napraviš jedanput za cijelu godinu i gotovo. Izgleda da bi sad trebalo oduzet 2 mjeseca od cijene registracije i osiguranja.
Rashod bi prvenstveno trebao biti kvar, servis i održavanje autobusa.
U ovoj situaciji kada ih vozi jako malo(12) na posebnim linijama rashodi su minimalni, a zapravo ostaje problem prihoda tj. isplate plaća.

Što se tiče vozača i plaća, da je ovo normalna država 70% od zakonskog minimalca bi osiguravala država, a ostali iznos do pune plaće Promet......

Ne znam jeli Hrvatska među rijetkima koja je panično zabranila JGP, a da to nije nužno morala. Samo malo regulacije i sve bi bilo OK.
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

tramvajac 92

12 autobusa vozi, pretpostavljam da se rotira malo više autobusa... ali svejedno, većina autobusa ni ne izlazi. Troškovi su minimalni za njih, ako ih uopće i ima.

Ajde, i da se upali bus svaki dan, to je možda 100 kn dnevni trošak za sve buseve koji ne voze.

NP-549

Rashodi su plaće svih onih koji ne rade i ništa ne privređuju,  registracije i osiguranja i dalje teku,  tehnički pregledi se obavljaju, a veliki dio troška ide i na dezinficirajuća sredstva.   Prihodi su NULA KUNA jer nema prodaje karata i neće bit subvencija jer one idu po kilometru.

Intouro

U 4 mjesec koliko znam registracija je Regijima, manovima 255-260,i citarima starim.