Stari linijski prijevoznici

Autor gaspa, Prosinac 04, 2007, 13:55:10

gaspa

Predlažem da u okviru ove teme damo popis ex-Yu linijskih prijevoznika (naravno da uključuju i hrvetske) kao i stranih prijevoznika koji su prometovali na ovim prostorima, s, ako je moguće, vremenom kad su bili aktivni, područjem koje su pokrivali, voznim parkom, prethodnicima i slijednicima.


Rasprava, odn. njezin dosad objavljeni dio, je premještena pod
Autobusi i autobusne tvrtke iz drugih država > Prijevoznici > Slovenski prijevoznici nekad i sad

http://www.autobusi.org/index.php?topic=367.0

U okviru ove rasprave ovdje zadržimo se na hrvatskim prijevoznicima.

Navedimo, za početak, samo nazive nekih ugaslih prijevoznika iz okolice Zagreba:

Zagorjetrans - Veliko Trgovišče
Samobortrans - Samobor
AP Zelina - Zelina
PTT Autoprijevoz - Zagreb
Auto-poduzeće Sisak, OOUR PO Saobraćaj - Velika Gorica

Svi oni bili su aktivni još početkom sedamdesetih.

Možda sam naše vremešnije članove podsjetio da i oni kažu koju svoju o tome

gaspa

SAMOBORTRANS - Samobor

Održavao je redovni linijski prijevoz na području Samobora i okolice. Glavno polazno stajalište bilo je na Trgu kralja Tomislava. Autobusi su bili neke blijede žućkaste boje s plavim natpisom Samobortrans gotovo po cijeloj dužini.

U početku su prometovali na linijama:
10 SAMOBOR - ŽELJEZNIČKA STANICA
11 SAMOBOR - STRMEC - PODSUSED
12 SAMOBOR - NEDJELJA - KALINOVICA
13 SAMOBOR - SMEROVIŠĆE
15 SAMOBOR - BREGANA
16 GORNJA VAS - SAMOBOR - ZAGREB
17 SAMOBOR - RUDE

Područje prijevoza bilo je podijeljeno u 18 (!) zona - Smerovišće i Rude su bili u 3. zoni - pa se čini da je samoborski mprijevoz bio poprilično skup.

Vremenom je uvedena i linija za Zagreb, do autobusnog kolodvora (istovremeno ZET je vozio za Samobor s Glavnog kolodvora), a slijedila ju je linija Bregana - Betonska c. - Samobor - Strmec - Podsused - Zagreb zapadni kolodvor.

Vozni red mogao se nabaviti (kupiti?) kao tiskovina i u sedamdesetim je izgledao ovako:







dok su vozne karte izgledale ovako:


(karta za jednu vožnju s polaskom iz Samobora, obzirom da je prekrižen br. 1 u gornjem redu)


(đačke i radničke pretplatne karte; blokovi su bili po 10 karata; vidi se kako je rasla cijena)

Samobortransa je naslijedio ZET preuzevši i njegovu garažu a danas lokalni prijevoz održava(ju) SAMOBORČEK (i) AUTOTURIST.

gaspa

U našim krajevima viđali smo i vidimo raskoš kako društvenih (u ex-Yu) tako privatnih prijevoznika (danas). Da li je to tako i u drugim državama? Ne nužno. Okosnicu prijevoza u Europi predstavlja željeznica a autobusi služe za povezivanje željezničkih stanica i većih naselja s okolnim mjestima. Kako bi redovi vožnje bili usklađeni, taj prijevoz često obavljaju autobusi u vlasništvu (državnih) željeznica ili pošte (Njemačka, Švicarska, Austrija...).

Pa, i kod nas je u jednom dijelu autobusni prijevoz bio poštanski. postojao je OOUR Ptt autoprijevoz koji je održavao linije u pasivne krajeve. (nek' mi domoroci oproste, uopće mi nije namjera omalovažiti ih ili uvrijediti, ali to je žalosna činjenica). Ako je netko možda ikad čitao popis poštanskih ureda u Hrvatskoj (recimo iz telefonskog imenika), mogao je naići na pošte s imenima Kalje, pa Kašt (s napomenom: nema pretplatnika). Dakle, tamo ni telefon nije stigao. E, u takve krajeve vozili su poštanski autobusi. Doduše, znam samo za dva područja: Žumberak i Vinodol.

Vožnja je uvijek bila zanimljiva. Vozne karte su bile u nekim čudnim vrijednostima (npr 13 din, 17 din i sl.), često prežigosane u drugu vrijednost - za relaciju iz Žumberka do Zagreba dobili ste nekoliko karata a zbroj njihovih vrijednosti u pravilu nije odgovarao cijeni koju ste platili (pogađate: bio je manji). osobito su popularne bile planinarske vožnje s nedjeljnim polascima u 18:00 iz Sošica i iz Gornje Vasi. Oba autobusa sastala su se u Kostanjevcu. U sošičkom je bio generalni džumbus čim je ušla škvadra iz Oštrca. Pušilo se sve u šesnaest, pilo, pjevalo (urlalo)...

Ptt Autoprijevoz zapravo nam je omogućio posjetu i planinarenje u Žumberku. Nedjeljom ujutro bila je popularna vožnja Zagreb - Jastrebarsko - Gorica Svetojanska - Slavetić - Jastrebarsko. Redoslijed obilaska (da li prvo u Slavetić ili Goricu Svetojansku) ovisio je o broju planinara u busu - ako ih je bilo puno za japetić, prvo je išao u Goricu (jer je za Slavetić jači uspon na kojem nije primjereno mnogo putnika u kolima). A domaći putnici u Slavetiću i Gorici igrali su se lutrije čekajući od jutra, u koje selo će autobus prije.

Zapravo, ptt autoprijevoz je bio jaskanski prijevoznik. Uz Žumberak vozio je i za Pokuplje.

U Vinodolu je bila samo jedna linija, s jednom vožnjom: Rijeka - Krasica - Križišće - Grižane - Ledenice.

Busevi su bili u jednoj ranoj fazi, čini mi se, oker sa tamnijim krovom, a onda naranđasti, kako pokazuje slika


slikano u Slavetiću 22.03.1981.

A eto i ondašnjih redova vožnje (mislim da je ovo bilo jedino mjesto gdje su oni objavljeni, jer u Jastrebarskom, kao sjedištu, o polascima nije bilo nigdje ni traga, a niti njihovog prometnog ureda, da bi čovjek pitao - sve po onoj: što se tu ima tko, osim domaćih, voziti)














gaspa

#3
Još malo Samobortransa - iskopao sam njihove nekadašnje vozne karte



Ne znam iz kojeg su doba, ali je očigledno da je broj zona spao s onih nemogućih 18 na 5. Kondukter je kemijskom prekrižio zonu ulaska u vozilo. Gornji red označavao je zone u polasku a donji u povratku (smjeru vožnje)

gaspa

Čini se da sam ja jedini Metuzalem koji se prisjeća tamo neke povijesti... a sad bi mi dobro došla nečija pomoć (na korist svim znatiželjnim forumašima). Naime, u prvom postu spomenuo sam neke ugasle prijevoznike iz zagrebačke okolice. U međuvremenu su mi pali na pamet još neki o kojima ne znam gotovo ništa, i o kojima, izuzev ovog posta, vjerojatno neću nikad više ništa napisati. Možda netko može pomoći da stvari otmemo zaboravu?

Jedan od takvih prijevoznika koji tone u zaborav je

TRANSPORT - Podravska Slatina

Vidio sam ga samo jednom, u pustošima Papuka (Đedovica) na nekoj liniji iz Voćina (?) za Zvečevo (?) ili Požegu (?)


Dalje imamo (ispravnije: imali smo)

AUTOPREVOZ DVOR - Dvor na Uni

Prijevoznik je održavao linije na Baniji, a iz Zagreba je vozio (preko Siska i/ili Bresta) za Kostajnicu, Dvor, Bosanski Novi... Onda je došla privatizacija (kažu: na naš način) oko koje se podigla sasvim solidna galama a prijevoznik je sad u stečaju.


Zapadnom Likom (Gackom) suvereno je vladao

AUTOPREVOZ OTOČAC - Otočac

No, prijevoznik nije bio isključivo lokalnog karaktera već je područje djelovanja bilo i šire. Održavao je linije Zagreb-Srb, Zagreb-Plitvice-Zadar-Biograd, Zagreb-Plitvice-Zadar-Nin, Gospić-Senj-Trieste (u kombinaciji s Croatiatrans Gospić), Beograd-Gospić (ljeti). Lokalni promet održavao je, osim u Gackoj, i na području Brinja, Donjeg Lapca, Gračaca.

Ipak, ovaj nije jedan od bivših - Autotrans je 2006. preuzeo 43% dionica Autoprevoza (danas: Autoprijevoza), pa očekujemo njegov povrat na stara tržišta. O njemu se pisalo i na starom forumu.


Još južnije bio je splitski JADRANTRANS, znan možda više po teretnom prijevozu. Putnički promet održavali su
JADRANTRANS, OOUR KNIN
i
JADRANTRANS, OOUR VRGORAC

Ovaj potonji prevozio je i putnike željeznice (brza linija PLOČE-DUBROVNIK).

Kninski OOUR bio je isključivo lokalnog karaktera i održavao linije
KNIN - BIOVIČINO SELO
KNIN - CETINA
KNIN - ĐEVRSKE
KNIN - GOLUBIĆ
KNIN - MIOČIĆ
KNIN - PAĐANE
KNIN - PLAVNO
KNIN - PODINARJE
KNIN - RIĐANE
KNIN - STRMICA
KNIN - VRPOLJE
KNIN - ZRMANJA
KNIN - ŽAGROVIĆ

Zanimljivo je kako su busevi u mirovanju na kolodvoru u Kninu uvijek imali pokrivene ploče s oznakom linije. Čim je bus došao, vozač je odmah okretao ploču na praznu stranu, a obznanio je ušavši u bus, neposredno pred polazak.

Linije su održavali neke stare Autokaroserijine Dubrave (s motorom naprijed) - još uvijek istražujem koji je to bio tip (nekako mi se mota broj D2218) te jedan (ili 2?) novosadski TAM 190A11 (vozio za Strmicu i Riđane).

Linije su održavane samo radnim danom (osim linija za Plavno, Riđane i Strmicu).


gaspa

Da spomenemo još jednog nekadašnjeg prijevoznika:

ISTRATRANS, Labin

koji danas djeluje kao Autotransova poslovna jedinica Labin, i o kojem je (ako se ne varam) bilo nešto riječi na starom forumu (što, doduše, ovoj gomili novih članova ne znači, nažalost, baš ništa)

gaspa

Nisam mislio da ću popis BIVŠIH nadopuniti još jednim imenom, ali, nažalost je tako. Taj bivši je

SLAVONIJATRANS, Slavonski brod

Zbog njegove dugogodišnje krize grad Slavonski brod prodao je svoj udjel (44,1%) Croatia osiguranju (44,1%) koje u ortakluku s općinom Sibinj (6,4%) ima većinski paket. Glavna djelatnost Slavonijatransa je, osim prijevoza putnika i tereta, popravak vozila te obavljanje tehničkih pregleda vozila.

2006. 10-godišnju koncesiju za prijevoz putnika na 6 gradskih linija dobio je požeški APP iako je Slavonijatrans tvrdio da je njihova ponuda bila bolja, te je zaprijetio stavljanjem ostalih županijskih linija u mirovanje.

Prenosim iz Glasa Slavonije (21.11.2007.)
Dok tvrtke koje se bave javnim prijevozom u većini slavonskih gradova jačaju, slavonskobrodski prijevoznik Slavonijatrans polako nestaje. Od nekada dominantnog položaja u lokalnom putničkom prometu, ta tvrtka uskoro će ostati bez ijedne linije. Prema izvješću županijskog Upravnog odjela za graditeljstvo i komunalnu infrastrukturu, smjer u kojem će priča ići mogao se naslutiti krajem prošle školske godine. Slavonijatrans je tada zatražio prestanak pružanja usluga na linijama prema Gundincima, Donjoj Bebrini, Grgurevićima, Brčinu, Grižićima, Oriovcu, Pričcu, Korduševcima, Gornjem Slatniku i Vrpolju. Zbog moguće blokade putovanja učenika srednjih škola situaciju je s mrtve točke morao brzo pomaći županijski Upravni odjel. Zato su izdana privremena rješenja prema kojima je dio linija predan požeškom APP-u i novogradskom Slavonija busu. "Slavonijatrans je sam tražio obustavu prijevoza zbog viših razloga, međutim takvih razloga nije bilo. Formalno-pravno izdajemo rješenje na osnovi kojeg ova tvrtka više neće imati pravo na prijevoz putnika niti na jednoj županijskoj liniji putničkog prometa. Sada im ostaje jedino linija gradskog prijevoza u Slavonskom Brodu", kaže Miroslav Jarić, pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo i komunalnu infrastrukturu. Međutim, prema svemu sudeći, Slavonijatrans će uskoro otpasti i iz gradskog javnog prijevoza. Potvrdio je to i gradonačelnik Mirko Duspara, najavljujući potpisivanje ugovora s tvrtkom Terzić bus, koja je novi koncesionar. Duspara kaže kako bi Terzić bus već od nedjelje mogao preuzeti dvije postojeće linije javnog gradskog prijevoza Korzo - Brodsko Vinogorje i Korzo - Podvinje. Prema njegovim riječima, preostale linije bit će u prometu kada se i službeno dobiju dozvole za nova autobusna stajališta.

ist

Sjeća li se netko kako se prije rata zvao Croatia Zadar line

brzi

Jedno pitanje...kao mali se sjećam Dubrava bijele boje sam crtama žuto-narančaste boje...zna li tko čije su bile?

man750

Citat: ist  u Kolovoz 03, 2008, 12:19:27
Sjeća li se netko kako se prije rata zvao Croatia Zadar line
Zvao se isto Croatia Zadar line, nastao je krajem osamdesetih podjelom Zagrebackih transporta.
133 u ZAGREBU
22 u DUBROVNIKU
Jedan u MakarskojMAN750 Autobus ispred svog vremena
- S T E T A - S T O - B A R - J E D A N - N I J E - S A C U V A N -

stipe15

Ja sam premlad.Pa jel mi može netko reći par riječi o ATP Šibenik?Ljudi u Šibeniku govore kako je to nekad (prije rata :'() bilo jako poduzeće.Zanima me dali je to zaista tako ili je to samo subjektivno mišljenje Šibenčana.Samo podatak da je u ratu ATP izgubio 81 vozilo(od toga 50-ak autobusa) tj.dobar dio današnje flote.

pospanac

Citat:
Dalje imamo (ispravnije: imali smo)

AUTOPREVOZ DVOR - Dvor na Uni

Prijevoznik je održavao linije na Baniji, a iz Zagreba je vozio (preko Siska i/ili Bresta) za Kostajnicu, Dvor, Bosanski Novi... Onda je došla privatizacija (kažu: na naš način) oko koje se podigla sasvim solidna galama a prijevoznik je sad u stečaju.



Autoprevoz Dvor je ostao u takozvanoj Krajini i mislim da je pretvorba, recimo, izvršena tamo. :)
Nakon 1995 se više nije imalo šta pretvarati pošto nije bilo ničega osim kolodvora.
:(
Informacije, podaci, stavovi i mišljenja koja iznosim na forumu su osobne naravi i ni u kojem se slučaju ne mogu protumačiti kao službeni stav ili informacija poduzeća u kojem radim ili sam nekad radio, ili sam nekad radio, ili sam nekad radio,...

conecto

Bivši Jadrantrans se nešto spominje kod Makarska-promet, njegovi busevi su očito završili tamo, a sama firma???

Kad smo već kod Splita, jel netko zna što je s Dalmacija-turistom. Možda (vjerojatno) i nije bila linijski prijevoznik već turistička agencija, ali jedna od rijetkih (uz Generalturist ili Kvarner-express) koja je u Jugi imala Auwärterove Mercedese.

Sredinom 90-ih takve je imala firma EuroSplit (uz jednog Eurobus-Volva), jesu to možda ti???
I što se dogodilo sa samim EuroSplitom koji je bio vrlo atraktivan prijevoznik na liniji ZG-ST sredinom 90-ih, uvijek pun, uvijek se tražila karta više za njih, svaki vikend bis-polasci... Imali su mobitele u busevima s kojih se moglo nazvat, kao i stjuardese... A onda samo najednom nestali...
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Shole

Više o Eurosplitu imaš u AUTOTRANS Grupi (možda je tema skliznula na drugu stranu)

kriticar

Citat: conecto  u Svibanj 02, 2009, 17:09:15
Bivši Jadrantrans se nešto spominje kod Makarska-promet, njegovi busevi su očito završili tamo, a sama firma???
Promet Makarska je preuzeo(kupio) cijelu Firmu
Citat: conecto  u Svibanj 02, 2009, 17:09:15
Kad smo već kod Splita, jel netko zna što je s Dalmacija-turistom. Možda (vjerojatno) i nije bila linijski prijevoznik već turistička agencija, ali jedna od rijetkih (uz Generalturist ili Kvarner-express) koja je u Jugi imala Auwärterove Mercedese.

Sredinom 90-ih takve je imala firma EuroSplit (uz jednog Eurobus-Volva), jesu to možda ti???
Ti busevi su bili iznajmljeni od Dalmacija turista, EuroBus ih je samo koristio
Citat: conecto  u Svibanj 02, 2009, 17:09:15
I što se dogodilo sa samim EuroSplitom koji je bio vrlo atraktivan prijevoznik na liniji ZG-ST sredinom 90-ih, uvijek pun, uvijek se tražila karta više za njih, svaki vikend bis-polasci... Imali su mobitele u busevima s kojih se moglo nazvat, kao i stjuardese... A onda samo najednom nestali...

Poslovanje na Hrvatski način. Uzmi lovu dok možeš i zbriši.
1968 dolazak prvog mana750 na Zagrebačke ulice

1970 i na Dubrovačke

S T E T A - S T O - B A R - J E D A N - N I J E - S A C U V A N