Rad Autotroleja (2)

Autor nukleusri, Prosinac 06, 2007, 16:02:49

NP-549

Trolej je samo dao dozvolu za pristup podacima iz BusCarda

Čelični

OK ! Onda si u pravu. Hvala na pojašnjenju.

Čelični

#1472
Zanima me tko se dobro razumije u video nadzor u autobusima neka mi odgovori na nekoliko pitanja. Zašto plavi mini busevi marke "IVECO KAPENA" skoro svi imaju ako se u međuvremenu nisu pokvarili baš svi pokvaren ekran video nadzora u vozačkom djelu? Čemu služi taj navedeni ekran iznad vozačkog mjesta, odnosno koja mu je svrha, odnosno što snima ? Osim tog ekrana sam čuo od jednog vozača da postoji još jedna vrsta unutrašnjeg snimača video nadzora u putničkom dijelu mini buseva  "IVECO KAPENA" i čemu služi taj unutarnji video nadzor, te da li je i on u većini mini buseva te marke pokvaren ?  ???
Unaprijed hvala na odgovoru ili odgovorima.

LD470

Ekran je vjerojatno ugašen a ne pokvaren, također služi za kameru za rikverc. Snimke sa kamera se pohranjuju na neki hard disk i pregledavaju u slučaju nekog incidenta u autobusu. Video nadzor imaju svi plinski autobusi, 669, 705 (ne znam dal radi i možda ima još koji). Conecti 730-739 imaju dvije kamere koje gledaju u vrata na prikolici.

Čelični

#1474
Hvala LD470 ! Naime radi se o  video nadzoru na isključivo plavim mini busevima marke IVECO KAPENA koji prometuju uglavnom na gradskim linijama .Prilikom jedne vožnje vozač koga poznajem mi je rekao da je na njegovom minibusu pokvaren i pritiskao je pred menom svu dugmad ispod ekrana, ali se slika nije pojavila. Ne isključujem mogućnost koju ti navodiš da su možda na drugima mini busevima te marke ugašeni ekrani. Hvala ti još jednom na odgovoru i što si me naučio odnosno što sam tvojim odgovorom  i objašnjenjem stekao znanje o kamerama za video nadzor i sve o tehnici vezano za njih. Lijep pozdrav ! ;)

mivano

https://www.index.hr/vijesti/clanak/u-rijeckom-autobusu-iz-poda-sikljala-voda-prijevoznik-krivi-pljusak/2109531.aspx

"U riječkom autobusu iz poda šikljala voda, prijevoznik krivi pljusak
K.D.
Prije sat vremena
1

Screenshot: Index
PET dana nakon što smo poslali upit Autotroleju u vezi videosnimke na kojoj u jednom od njihovih autobusa iz rupe u podu šiklja voda, dobili smo odgovor.

Podsjetimo, čitateljica nam je poslala video koji je snimljen prošloga tjedna na liniji 3.

Pitali smo ih jesu li upoznati sa situacijom i kako je uopće došlo do nje.


Njihov odgovor prenosimo u cijelosti.


"Zahvaljujemo na upitu, te Vas obavještavamo kako smo upoznati i sa snimkom kao i s događajem u autobusu. Nažalost, i ovoga puta je izostalo objašnjenje prilikom objave snimke, odnosno činjenica da je navedenog dana u navedeno vrijeme padao pljusak, odnosno bila je riječ o neveri koja je u vrlo kratkom vremenu doslovno poplavila riječke prometnice gdje se počela zadržavati ogromna količina vode.

Uslijed toliko vode na prometnici, obzirom je riječ o niskom autobusu, isti je povukao određenu količinu vode koja je počela prodirati u unutrašnjost vozila i to na mjestu spoja dviju ploha.

Vozač je o navedenom obavijestio prometnika, te je vozilo po obavljenoj vožnji povučeno u garažu na pregled i popravak. Isto tako, kako putnici ne bi bili ostavljeni na kiši po tako ružnom vremenu, procijenjeno je kako će ovo vozilo uspjeti obaviti vožnju bez rizika za putnike", poručili su iz tvrtke Poslovni sustavi unutar čije je strukture i Autotrolej. "

Filemona

Citat: mivano  u Kolovoz 19, 2019, 10:37:51
https://www.index.hr/vijesti/clanak/u-rijeckom-autobusu-iz-poda-sikljala-voda-prijevoznik-krivi-pljusak/2109531.aspx
...
"Zahvaljujemo na upitu, te Vas obavještavamo kako smo upoznati i sa snimkom kao i s događajem u autobusu. Nažalost, i ovoga puta je izostalo objašnjenje prilikom objave snimke, odnosno činjenica da je navedenog dana u navedeno vrijeme padao pljusak, odnosno bila je riječ o neveri koja je u vrlo kratkom vremenu doslovno poplavila riječke prometnice gdje se počela zadržavati ogromna količina vode.

Uslijed toliko vode na prometnici, obzirom je riječ o niskom autobusu, isti je povukao određenu količinu vode koja je počela prodirati u unutrašnjost vozila i to na mjestu spoja dviju ploha."

Jasno mi je kakvi su pljuskovi u Rijeci i kako autobus može povući lokvu. Ali kakvo je ovo objašnjenje? Već sa same slike u članku je po Arianne Fainsa sjedalima, visokim nosačima istih, niskom pokrovu kotača, sivom podu i poklopcima, a pogotovo po zvuku u videu jasno da se radi o kockici SL240.
Jedino što je u tom autobusu nisko je ono sjedalo na stražnjoj osovini.

Ili se radilo o vrlo dubokoj lokvi, ili je uz lokvu još nešto i visilo pa pomoglo ovakvom izboju vode. Ali zašto u demantiju/odgovoru iznositi očito netočne informacije da se radi o niskom (niskopodnom?) busu?

conecto

Neki ne daju nikakav odgovor (npr. Jadrolinija za daleko veća sranja njezinih djelatnika s kakvim sam se prije nekoliko tjedana susreo u Splitu).
Osim toga, teško je na glupo pitanje dati pametan odgovor jer ovdje je ionako jasno o čemu se radi.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Čelični

http://rijecanin.rtl.hr/u-rijeci-u-prva-tri-mjeseca-ove-godine-naplaceno-18-000-kn-kazni-zbog-voznje-bez-karte/

U Rijeci u prva tri mjeseca ove godine naplaćeno 18.000 kn kazni zbog vožnje bez karte
By D.P. - 7. Rujna 2019. - In RIJEKA I REGIJA

Iznos kazne je 100,00 kuna uvećano za pripadajuću vrijednost putne karte, ovisno o zoni u kojoj se trenutačno nalazi putnik

Član Gradskog vijeća Josip Kukuljan je temeljem Poslovnika Gradskog vijeća izvršnoj gradskoj vlasti dostavio pisanim putem sljedeća pitanja vezano uz poslovanje TD Rijeka plus d.o.o.:

"Na koje sve načine djelatnici Rijeka plusa naplaćuju kazne od putnika u autobusima Autotroleja? Kome sve ide utržak i u kojem postotku od naplaćenih kazni od putnika u Autotroleju koji nisu imali kartu (Autotroleju, Rijeka plusu ili nekom trećem)? Koliki je bio ukupan prihod od naplaćenih kazni od putnika u Autotroleju koji nisu imali kartu za mjesec siječanj, veljaču i ožujak 2019. godine?

Odgovor je pisanim putem dostavio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel:

"Djelatnici Rijeka plusa kazne od putnika u autobusima Autotroleja naplaćuju temeljem Ugovora o održavanju vozila i ostalih pratećih usluga zaključenog između KD Autotrolej i TD Rijeka plus.

Jedna od ugovorenih usluga je i kontrola putnih karata u autobusima javnog gradskog prijevoznika.


Kazne se naplaćuju izravno na licu mjesta putem kontrolorskog uređaja ili temeljem izdane Opomene, ukoliko zatečeni korisnik usluge nije u mogućnosti platiti kaznu na licu mjesta.

Iznos kazne je 100,00 kuna uvećano za pripadajuću vrijednost putne karte, ovisno o zoni u kojoj se trenutačno nalazi putnik.

Slijedom navedenog, ukupan iznos koji putnik bez karte mora namiriti jest za prvu zonu 110,00 kn, za drugu zonu 113,00 kn, za treću zonu 116,00 kn i za četvrtu zonu 120,00 kn.

Prihod od naplaćenih kazni je prihod Komunalnog društva Autotrolej.

U prva tri mjeseca ove godine, ukupan prihod KD Autotrolej od kazni za putnike koji nisu imali kartu iznosio je 18.396,80 kn, bez PDV –a koji ne čini prihod Društva", stoji u odgovoru gradonačelnika Obersnela.

Boki651

#1479
Nastavlja se podizanje standarda usluge Autotroleja. Konkretno na 7a interval u vršnim satima podignut na 24 minute s novim voznim redom (prošli 18-22) - 6 polazaka manje u odnosu na onaj prije ljeta, mijenjan i nedjeljni na 40 minuta interval u nekoliko polazaka. A da se kompletno ukine usluga?

Umjesto da se napravi totalna reorganizacija linija, oni idu rezati postojeće polaske. To sigurno neće doprinijeti povećanju broja korisnika, a pitanje je samo vremena kad će se krenuti u kolektivno švercanje zbog ovakvog načina rada.

kigor

A linija 1 se ne pojacava s pocetkom skolske godine


Sent from my iPhone using Tapatalk

Čelični

#1481
Ovo što je napisao Boki651 me ponukalo da malo usporedim ljetni (školski praznici) i zimski (redovni) vozni red 7A brojeći polaske, ako se to tako uopće može zvati redom na 7A.
Vozni red od 17.06.2019:       
Smjer: Hosti - Sv. Križ
Radni dan: 48 polazaka s Hosti (uključujući i one za garažu)
Nedjelja: 39 polazaka s Hosti (uključujući i one za garažu)
Vozni red od 09.09.2019:
Smjer: Hosti - Sv. Križ
Radni dan: 50 polazaka s Hosti (uključujući i one za garažu)
Nedjelja: 38 polazaka s Hosti (uključujući i one za garažu)

Dakle radnim danom samo 2 polaska više s Hosti u odnosu na ljetni vozni red. Nedjeljom 1 manje s Hosti u odnosu na ljetni vozni red. Zato i nedjeljom nastanu intervali od 40 minuta između navedenih polazaka. Boki651 je usporedio s voznim redom prije ljeta gdje je razlika ogromna. Ovaj novi vozni red nije ništa bolji čak u nekim intervalima i gori od ljetnog i potpisujem sve što je Boki651 napisao. Ili reorganizirati linije ili pojačati vozne redove. Nije mi također jasno zašto se nikako ne može riješiti taj problem parkiranih vozila na serpentini između R. Petrovića i Sv. Križa koji onemogućava da se na liniju 7A uvedu monotrali gdje su zaista potrebni ? Što se tiče linije 1 koju kigor spominje nekad je po ljeti za sezone kupanja bila pretrpana a vozili su monotrali, a ne treba zaboraviti ni Tower Center Rijeka. Jeza me hvata ako po ovom voznom redu ostane li na snazi nakon sezone kupanja vrate na liniju 1 solaše.

mivano

Za Novi list su u petak izjavili da nastavljaju "optimirati".

Čelični

#1483
Nebi me čudilo da sad ako vide da linija 1A podnosi polaske svakih sat vremena, da to ostane i kada se poboljša broj vozača. "Optimirano"

Boki651

#1484
Kako sam bio najavio u drugoj temi, napravio sam usporedbu novog voznog reda na većini gradskih linija od 9.9. s onim prethodnim školskim redom koji je bio na snazi. Moram priznati da sam ostao šokiran saznanjem. Mislio sam da je rezano samo na 7 i 7a, kad ono postoje linije koje su još gore prošle, primjerice linija 2, ukupno je na obje strane izgubila 20 polazaka radnim danom, linija 5 (-13), a 7 i 7a (-12).
Zanimljivo mi je bilo i saznanje da je s prošlim voznim redom šestica imala više polazaka subotom nego radnim danom. Zato je u novom voznom redu ukinuto subotom na šestici čak 35 polazaka.

Ne znam koliko je ovo dodatno smanjenje polazaka radnim danom dobar potez, samo će obeshrabriti korištenje JGP-a dodatno. Bolje da se štedi korjenitom reorganizacijom linija da tri linije ne idu istom trasom i gradske i prigradske, već da se postojeća okretišta pretvore u terminale do kojih bi vozili gradski autobusi u gušćem intervalu, gdje bi onda dva, tri busa bila dovoljna za prigrad, a ne 6, koji troše i vrijeme i novac.

Evo samo jedan primjer, Turkovo. Linija 7 vozi iz grada do Turkova svakih 10 minuta, otkuda pak voze prigradski ali samo na jednoj broju - 20 Turkovo-Viškovo-Brnčići-Marčelji-Viškovo-Pehlin (40 minuta krug) i 20 Turkovo-Viškovo-Marčelji-Studena-Klana-(Lisac svaki drugi polazak), isto 40 minuta krug, osim kad se ide u Lisac). To bi servisirala tri busa, na način da kroz Viškovo prolaze u nekim koliko-toliko pravilnim razmacima, da ih se puno ne čeka.

To je samo jedan od primjera, taj mi je najbliži pa sam se toga dohvatio. Možda nije idealno i sigurno se može poboljšati još da bude ok, ali tu smo da diskutiramo. Vjerojatno bi svi penzioneri digi bunu zbog presjedanja, ali bi se navikli. To je normalna praksa u Europi da te autobus iz grada većinom ne može odvesti u prigrad, bez da presjedaš. Kad uhvatim vremena napravit ću i konkretni primjer sa satnicom kako bi to izgledalo. Sve je bolje od jednostavnog smanjenja broja polazaka bez da se poduzme išta konkretnije.