Najbolji proizvođač autobusa u ex Jugoslaviji(20.1.2008. - 2.2.2008.)

Autor Tomek, Siječanj 20, 2008, 22:31:19

negas

Citat: Tomek  u Siječanj 25, 2008, 16:00:08
U ovoj anketi da se razumijemo, ako glasate za TAM glasate za njegove model tj. sve koji su nosili ime TAM, a ako glasate za Avtomontažu glasate za MAN-ove koji su tamo rađeni kao i kasnije Mercedese.
Ispravno je ovo negas što kažeš, ali anketa je ovakva kakva je.

Uf uf al pazi nama iz Srb nisu bili dostupni avtomontaze MAN i MECKE zbog embarga, a kod Vas je druga prica, pa onda nekako kao da ne poznajem dobro situaciju. Kod nas ono sto je doslo do 91 doslo je i kraj. Zbog toga smo morali da radimo razne reparacije i od starih praviti nove kao maxiservis dubrave sto je radio i radi, te nisekspres... a i znaci jos u vreme ex-yu je automontaza Ljulbjana radili te Manove i Mecke...

Tomek

MAN-ovi SU/SG 220 su se proizvodili od početka 80-ih(možda čak i malo prije), vidio sam slike da ih je bilo i u Beogradu. Mečke su izlazile kasnije, to si u pravu, ali one nisu nikad bile popularne.

negas

A jes jes upravu si ja ih progutao, te manove kuku, a bilo ih koliko oces!!!

Krpan

TAM zbog modela 260A116M i P koji su mi zbilja među najljepšim i najboljim autobusima. Ali samo oni sa kvadratnim prednjim farovima. Mislim da su prebrzo otišli u još nezaslužene penzije. To je sve gledano sa fanovskog stajališta, a ne stručnog.

Ikarus zbog njegovog specifičnog zvuka te njegove podcijenjenosti. Iskreno mislim da Ikarus nije bio ni približno tako loš kako ga se prikazuje. U Osijeku su ih zbilja loše održavali i bilo je pitanje dana kad će stat. Tj. svugdje u Hrvatskoj su ih loše održavali. Recimo u Makedoniji neki ikari iz 86' još sad idu ko novi, bez krčanja mjenjača, mogu normalno zatvarat vrata, bez naginjanja i sl. Kod nas se išlo samo što brže ih izbaciti iz prometa da se može uzet nešto novo.

Ivan

Citat: Krpan  u Siječanj 28, 2008, 09:49:58Ikarus zbog njegovog specifičnog zvuka te njegove podcijenjenosti. Iskreno mislim da Ikarus nije bio ni približno tako loš kako ga se prikazuje. U Osijeku su ih zbilja loše održavali i bilo je pitanje dana kad će stat. Tj. svugdje u Hrvatskoj su ih loše održavali. Recimo u Makedoniji neki ikari iz 86' još sad idu ko novi, bez krčanja mjenjača, mogu normalno zatvarat vrata, bez naginjanja i sl. Kod nas se išlo samo što brže ih izbaciti iz prometa da se može uzet nešto novo.
Možda je Osijek imao sreće pa je vaša serija bila bolja, ali, koliko znam, zagrebački imali problema otkad su došli. Tj. i prije nego su došli, navodno je od jedne serije na putu od Beograda do Zagreba samo pola uspjelo doći do Zagreba ;D, ostali su pokrepavali putem. Već poslije cca 3-4 godina upotrebe (a toga se još dobro sjećam) su gotovo svi očajno izgledali i ispuštali još gore zvukove, tako da sumnjam da je samo održavanje krivo.

A Ljubljana ih se još ranije riješila nego Zagreb (btw., ne znam kakvo je tada bilo, ali sada je njihovo održavanje je stvarno odlično).

negas

Glasao za TAM I SANOS!!! Mada su svi bili isti, samo drugi izgled,jer su delovi iz svih repunblika bili isti. E sad ko je najbolje to upakovao, taj je naj! Pa zato za TAM i Sanos. A dobro nekako mi se cini da vise obracate ovim paznju na gradske buseve-to mi je utisak, al ok nista nemenja sto se tice glasanja!!!

Krpan

Citat: Ivan  u Siječanj 28, 2008, 13:06:13
Možda je Osijek imao sreće pa je vaša serija bila bolja, ali, koliko znam, zagrebački imali problema otkad su došli. Tj. i prije nego su došli, navodno je od jedne serije na putu od Beograda do Zagreba samo pola uspjelo doći do Zagreba ;D, ostali su pokrepavali putem. Već poslije cca 3-4 godina upotrebe (a toga se još dobro sjećam) su gotovo svi očajno izgledali i ispuštali još gore zvukove, tako da sumnjam da je samo održavanje krivo.

Ma u svakom slučaju bili jesu dosta aljkavo napravljeni; mjenjač je često znao ostati u 3. brzini, vrata se po zimi nisu mogla zatvorit kak spada, ali MAN motor je bio dosta kvalitetan i dobro su služili u prigradskom prometu npr. na liniji Ivanovac-Bilje. Meni osobno nisu smetala njihova drvena sjedišta, čak je autobus s njima izgledao uredno, jer ih klipani nisu mogli kidat ili izrezivat tapecirung. A s lima u unutrašnjosti se lako moglo brisati šarotine. Također uvijek se u njima moglo nać mjesta za stajanje i držanje čak i u najvećoj gužvi. GPP-ovi su mogli ostati bar u pričuvi još neko vrijeme, ali čini mi se da ih se netko silom želio riješiti, jer je čak u novinama bio članak 2003. o rješavanju 4 prastara Ikara (iz 1990.god).

manoplan

Evo ja sam malo zakasnio s glasovanjem jer me nije bilo par dana.
Dao sam glas Sanosu i TAM-u.Razlog je jednostavan: nostalgija i trajnost  su presudili

Lion

Ova anketa kao da je zaboravljena.
Pobjedu je odnjela Avtomontaža, a moji favoriti Sanos i TAM dijele drugo mjesto. Zatim je na trećem mjestu nama dobro poznati TAZ te Ikarus i FAP koji dijele zadnje mjesto.
Grad ti kao svome stanovniku pruži priliku da umjesto sasvim solidne prigradske linije dobiješ lošiju gradsku liniju. Ali si na kraju krajeva građanin, jel tako?!

Tomek

Da, anketa je gotova, Avtomontaža je za dlaku prva, ali TAM i Sanos su tu negdje. Ta tri proizvođača su i imala najviše proizvoda na našim cestama te i dan danas su nerijetki.
Prije dvije godine TAM je još uvijek imao najviše autobusa na našim cestama, ali zadnje dvije godine se to promijenilo.

Drago mi je da je ova anketa skupila najviše glasova do sada, 35, što je ipak pomak. Ovdje se glasalo i za gradske i međugradske pa očito je bilo i više interesa.

O rezultatima mislim da se nema potrebe više puno govoriti, ali mogao bi svatko od Vas napisati par lijepih vlastitih sjećanja na ove autobuse koji su s nama već desetljećima.