Rad Autotroleja (2)

Autor nukleusri, Prosinac 06, 2007, 16:02:49

lussin

Nije dobro...
Citat:Zbog nedovoljnog broja vozača na tržištu rada Komunalno društvo Autotrolej nije u mogućnosti zaposliti dovoljan broj profesionalnih vozača potreban za održavanje postojećeg voznog reda. Upravo zato, Komunalno društvo Autotrolej prisiljeno je privremeno izmijeniti vozni red i to spajanjem linija, skraćivanjem vremena rada linija i smanjenjem broja polazaka.

U najfrekventnijim periodima radnog dana zadržat će se postojeći broj polazaka kako bi usluga Autotroleja ostala na istoj razini u vrijeme dolaska i odlaska građana na posao i u škole.

Naime, zanimanje profesionalnog vozača izuzetno je deficitarno, pa tako u Primorsko-goranskoj županiji uopće nema evidentiranih nezaposlenih vozača D kategorije koja je potrebna za obavljanje posla vozača autobusa.

Autotrolej stoga natječaje za zapošljavanje vozača objavljuje i u ispostavama Zavoda za zapošljavanje izvan Županije i to uz pogodnost osiguranja smještaja. Nažalost, niti ova mjera ne daje željene rezultate.

Istovremeno, Autotrolej je u dogovoru sa Zavodom za zapošljavanje pokrenuo osposobljavanje 12 nezaposlenih vozača C kategorije o trošku Društva, za stjecanje D kategorije. Također, pokrenuta je i prekvalifikacija zainteresiranih nezaposlenih radnika za stjecanje kvalifikacije i polaganje ispita D kategorije za upravljanje autobusom. Isto tako, Autotrolej kontinuirano zapošljava umirovljenike i trenutno ih je u sustavu ovog komunalnog društva zaposleno 12.

U konačnici, sa sindikalnim predstavnicima dogovaraju se bolji uvjeti rada i povećanje stimulativnog dijela plaće koji se planira uvesti od 1. veljače ove godine.

Vjerujemo da će sve ove mjere dati željene rezultate i da će uskoro biti popunjena otvorena radna mjesta profesionalnih vozača. No, u međuvremenu, sa trenutno zaposlenih 313 vozača D kategorije, što je čak 29 manje no početkom 2018. godine, Autotrolej je, kao što je rečeno, prisiljen privremeno korigirati vozni red.

Također, treba reći i da je na samom kraju prošle godine na vlastito traženje neočekivano umirovljeno čak 13 vozača i to zbog činjenice da su umirovljenjem baš u tom trenutku ostvarili bolje mirovine nego da su čekali da ostvare puni radni staž. Iako je njihov postupak u potpunosti razumljiv, dodatno je opteretio sustav koji se već neko vrijeme susreće s nedostatkom vozača i upravo zato poduzima već spomenute mjere.

Autotrolej tako u ovom trenutku raspolaže s najmanjim brojem vozača u posljednjih pet godina, te od ponedjeljka, 14. siječnja, na snagu stupa vozni red gradskih linija sa slijedećim izmjenama:

• Linija 1A Marčeljeva Draga – Delta
Umjesto na relaciji Marčeljeva Draga – Delta, linija 1A prometovat će skraćeno, od okretišta Marčeljeva Draga do Prenoćišta Kantrida (Hotel 3. maja), i nazad nazad istom trasom u povratku. Predviđena stajališta za presjedanja na liniju 1 su obostrana stajališta u Liburnijskoj ulici (stajališta Vere Bratonje) prije skretanja prema Marčeljevoj Dragi.

• Linija 1B Strmica-Tower centar
Linija prometuje u kraćem vremenskom periodu i to od 5,10 do 8,35 i 13,00 do 17,00 sati.

• . Linija 3 Delta-Grbci i linija 3a Jelačićev trg- Bezjaki
Linije 3 i 3a spojene su u jednu liniju (ostaje Linija 3), koja će prometovati u polasku redovitom trasom linije 3 do Drnjevića, zatim do naselja Bezjaki. U povratku prometuje od Bezjaka preko Šumci do Grbci i nastavlja redovitom trasom linije 3. Polasci iz naselja Bezjaki za OŠ Zamet prometuju redovito

• Linije 5a Drežnička - Tibljaši i 5b Drenova-Kablari-Petrci
Linije 5a i 5b spojene su u jednu liniju (ostaje linija 5a) koja će prometovati redovitom trasom linije 5a od stajališta na rotoru Škurinje preko Tibljaši, Stupari, Petrci i Kablara do Centralnog gradskog groblja Drenova, i nazad istom trasom u povratku.

• Linija 8a Jelačićev trg – Kampus
Prometovat će skraćeno i to od 7,30 do 9,00 sati i 14,00 do 16,00 sati.

• Linija 9 Delta – Baraći,
Umjesto cjelodnevnog prometovanja, prometuje skraćeno i to od 7,00 do 9,00 sati i 13,00 do 17,00 sati.

Na ostalim gradskim linijama, u jutarnjem i popodnevnom vršnom periodu zadržan je vozni red kako bi osigurali dovoljno polazaka za nesmetani odlazak na posao i u škole.

No, smanjen je broj polazaka između jutarnjeg i popodnevnog perioda te u večernjem terminu.

Novi vozni red bit će pravovremeno objavljen na web stranicama Autotroleja i na stajalištima.

Također zbog manjka vozača, u pripremi je i korekcija voznog reda prigradskih linija. Novi vozni red za područje prigrada na snagu će stupiti 1. veljače, a o detaljima izmjena građani će biti obaviješteni naknadno.

Molimo za razumijevanje sve naše korisnike.
Novi vozni redovi objavljeni su na web stranici www.autotrolej.hr,
Izvor: FB KD Autotrolej

kigor

Ocekivano a neka spajanja jos i logicna. A Marceljeva draga bas izvisila


Sent from my iPhone using Tapatalk

amalok.95

Zasto kad su krenuli spajat linije nisu spoili 1 i 1A? Tako da 1 ljepo skrene na trasu 1A ode do Marčeljeve, okrene se i spusti nazad na glavnu i ode za Bivio, tako i u povratku. Nebi se izgubilo puno vremenski, a dobila bi se 2 šofera i 1 bus (kombi)

kigor

Problem je jednosmjrna ulica od benziske do gore a i cesta nije bas siroka za harmoniku


Sent from my iPhone using Tapatalk

amalok.95

Pa mogli su napravit da skrene isto kuda je do sada 1A vozila i ide istom trasom, napravi krug i ode za Bivio. Izgubilo bi se max 10min na tom krugu, a opet bi i dobili neke stvari.

kigor

Mah, koliko vidim treba 8 minuta u jednom smjeru. 16 ukupno.


Sent from my iPhone using Tapatalk

mivano

#1401
Ovi na trasi 5b su profitirali. Vozi se cijeli dan, subote i nedjelje. Nije mi jasno kako će se voziti. Tibljaši - Stupari - Bacardi - Perica - Petrci - Drenova? Tako?
Za 1a je korekcija na parkingu hotela 3.Maj?

Zna li se što pripremaju u prigradu? Ukidanje svih Lokvi, nedjeljom svakih sat i pol na L11?
Ukidanje samostalne linije 13?

Boki651

#1402
za 5a piše da ide iz Drežničke preko Tibljaša i Petrca za Drenovu. To bi onda valjda značilo da okretište Tibljaši ispada iz funkcije.
Bit će zanimljivo kako će 3 skretati iz Milice Jadranić u Josipa Mohorića. Tamo uvijek ima parkiranih vozila, a busu će trebat dobar luk za skrenuti skoro pod 90 stupnjeva.

Koliko vidim 7A nisu dirali, ostao je i onaj sporni polazak 8:39G s Hosti, koji više nije prometovao nego što je prometovao. Nadam se da će stvarno i prometovati od ponedjeljka. Ali kad vidim druge frekventnije linije kako su prošle (primjer lin 6 - 19 min nakon jutarnje špice),  s ovim što slijedi od ponedjeljka, ovo je i dobro. Mislim da će opet krenuti pobuna, ali bolje i korigirat vozni red nego da polazak piše, a bus ne dođe, jer ga nema tko voziti.

Boki651

Jedna zanimljivost na koju sam naletio pregledavajući vozne redove. Na naslovnoj stranici weba piše:
Autotrolej sa svoja 180 autobusa svakodnevno prevozi putnike na 51 liniji povezujući 12 gradova i općina

A kad se klikne na vozne redove, ide sljedeće:
Autotrolej sa svoja 173 autobusa svakodnevno prevozi putnike na 51 liniji povezujući 12 gradova i općina

Što je točnije?

gorgoroth

Trebati će vremena da se s Bezjaka vrati na Grbce, jako dugo, sranje su napravili, barem s 3

NP-549

Citat: Boki651  u Siječanj 11, 2019, 23:04:57

za 5a piše da ide iz Drežničke preko Tibljaša i Petrca za Drenovu. To bi onda valjda značilo da okretište Tibljaši ispada iz funkcije.

Bit će zanimljivo kako će 3 skretati iz Milice Jadranić u Josipa Mohorića. Tamo uvijek ima parkiranih vozila, a busu će trebat dobar luk za skrenuti skoro pod 90 stupnjeva.

Koliko vidim 7A nisu dirali, ostao je i onaj sporni polazak 8:39G s Hosti, koji više nije prometovao nego što je prometovao. Nadam se da će stvarno i prometovati od ponedjeljka.

5a
Ova varijanta mi je čak i OK. Mislim da smo ju pred X godina spominjali na forumu kao logično rješenje. Zašto dva busa i 5 vozača sa puno praznog hoda, kad može 1 bus sa 2 i pol smjene.

3
Vozili smo tako bivšu liniju 17 do 2007. godine. I to sa Sanosima koji su imali pola ajnšlaga u odnosu na sadašnje Ivece pa se nitko nije bunio.

7A
Da, to je peti bus koji izlazi samo ujutro. Često se znalo desit da nema dovoljno vozača pa onda ne izlazi smjena koja najzadnja izlazi van.

shef

8a i 9 totalno nepotrebne. Ja bih 1 do Marčeljeve a da tko misli na Costabellu ide na 32 koja ionako staje na svim stajalištima.
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

Matija87

slažem 9ka nepotrebna , a 8A i 1A su mogli složit u jednu dijametralnu liniju Kampus-Marčeljeva draga . Bolje i to nego presjedanje u Vere Bratonje.

NP-549

#1408
Poanta ovog rezanja voznog reda je bila da se čim više smanji broj smjena, odnosno broj potrebnih vozača. Sa ovom tvojom varijantom 1A-8A trebalo bi barem 3 busa za tu liniju, odnosno minimalno 8 vozača, dok će u ovoj varijanti linije 1A do 3.maja to odradit 2,5 vozača.  8A ionako vozi prigrad u rupama između svojih polazaka. Njima je skoknut do Kampusa i nazad ko ić u garažu žarulju promjenit.

Problem ovakve 1A je u tome što uopće nisu usklađeni vozni redovi, odnosno ljudi iz Marčeljeve Drage su prisiljeni presjedat na liniju 1 na stajalištu Vere Bratonje (koje btw, uopće nije u toj ulici), nekada se ta stanica zvala Rivijera.  Bus iz M.Drage ide u 6:10 i 6:40,  dok sa Bivia jedinica ide u  6:04,  6:18,  6:33,  6:50.  Svima je zagarantirano čekanje barem 10 minuta.   Ili je trebalo uskladit da 1 i 1A polaze sa početne stanice u isto vrijeme (nikakav problem za složit s obzirom da minibus sa 1A ne ovisi o ničem drugom),  ili bi bolja varijanta bila da 1A ide do ZTC-a pa da se može presjedat i na linije 2,2A,3,32


Za devetku se slažem.  Potpuno nepotrebna linija uz postojeće 25/26.  Još da je njih razdvojit da ne kreću u isto vrijeme, dobili bi u špici polazak svakih 15 minuta za Dragu i Sveti Kuzam i to bez linije 9

Boki651

Znaš li možda zbog čega se nije išlo na varijantu da se 5a okreće na starom okretištu 5-ice, već u Drežničkoj?
Vezano za moj komentar za 3, znam da nije problem "smotati" tamo, već zna biti pun obližnji kafić, a aute ostavljaju s obje strane ceste.