"Poštujte naše stanice" - akcija

Autor Poštujte Naše Stanice, Veljača 23, 2014, 18:49:48

Poštujte Naše Stanice

15. veljače 2014. pokrenuli smo akciju "Poštujte naše stanice" s ciljem oslobađanja autobusnih stajališta u Splitu od nepropisno parkiranih vozila.

Ideja se dugo razrađivala i napokon se odlučilo krenuti u akciju.
Stvorena je grupa na Facebook-u "Poštujte naše stanice" kao najučinkovitiji instrument za komunikaciju i promoviranje naših ciljeva. Putem oglasne ploče pozvali smo sve da nam se pridruže, kao podrška, idejama, kritikama ili bilo kakvim doprinosom.
Također smo pozvali sve da fotografiraju kritične situacije:

       
  • putnike kako se provlače između automobila parkiranih na stajalištu, dok pokušavaju ući u autobus zaustavljen na cesti zbog nemogućnosti ulaska u autobusno stajalište
  • kako ti parkirani automobili kreću, rastjerujući putnike koji ulaze ili izlaze iz autobusa zaustavljenog na cesti
  • starije ljude koji s razine ceste ne uspijevaju ući u autobus jer im je previsoko
  • vozila autoškole s kandidatima za polaganje vozačkog ispita parkirana na autobusnim stajalištima (izuzetno česta pojava u Splitu)
  • cijeli niz vozila koja zauzimaju kompletno autobusno stajalište
  • rijetke situacije kada policija kažnjava prekršitelje
  • svaku drugu situaciju koja se čini zanimljivom
Primjere takvih prekršaja možete pogledati na ovom mrežnom mjestu  http://bit.ly/1fvWfa9
Ne znam ima li smisla ovdje stavljati cijeli dugački opis problema i namjera, kako bi to izgledalo na forumu da se stavi npr. tri stranice teksta? Molim administratore da me upute kako s tim.

U svakom slučaju molimo pomoć od svih koji mogu i žele pomoći na bilo koji način. Ako netko iz drugih gradova ima sličnih iskustava, to bi nam dobro došlo.

Službena adresa elektroničke pošte je postujte.nase.stanice@gmail.com

Shole

Svaka čast na akciji,  nadajmo se da će imat nekakvog odjeka u javnosti. 

Poštujte Naše Stanice

#2
Hvala na podršci.
Odjeka će imati sigurno. Za sada smo odlučili najprije stvoriti čvrstu i jaku akcijsku grupu unutar naše firme koja će voditi cijelu operaciju i još nećemo obaviještavati javnost. Kad se postigne interni konsenzus o načinima provedbe tek ćemo onda ići u javnost. I grupa na Facebook-u je za sada zatvorenoga tipa.

STress

Hvalevrijedna inicijativa.
Nažalost, isto tako znan i kvadratešte koje baš moraju parkirat na stanici jer im je tako najzgodnije skoknit do Popaja, Meduze, Prerade ili čega li već. A nešto nisan siguran ni da će policija odradit svoje - da su mislili, već bi se pokrenili. A i neće svoj na svoga...

Urbino LE

Citat: Poštujte Naše Stanice  u Veljača 23, 2014, 19:03:48
Za sada smo odlučili najprije stvoriti čvrstu i jaku akcijsku grupu unutar naše firme koja će voditi cijelu operaciju i još nećemo obaviještavati javnost.

To Promet stoji iza toga ili grupa zaposlenika? Ako je tako odmah imam poruku za akcije koje zanimaju mušterije. Kupujte nove buseve i vozite češće! ;)

Shole

Vozit će onoliko koliko ih grad subvencionira i koliko im autobusa kupi.  Na koju foru bi Promet sam trebao kupovat buseve ko zlatnih 80-ih kad su sve i jedna vlast do sad podjelila masu besplatnih pokaznih. Niko živ ne plaća kartu, a svi bi nove buseve.  Ma nemoj

Poštujte Naše Stanice

#6
Akciju pokreću vozači, a tek ćemo pokušati dobiti podršku uprave.
Što se tiče komentara da su "već mogli odradit svoje oni koji su tribali", mogu reći da se probalo i do sada, ali bez učinka. Možda se nije pokušalo dovoljno ustrajno.
Ovaj put imamo dobro razrađenu cijelu strategiju i nije predviđeno odustajanje od akcije dok se ne postigne cilj. Strategija je razrađena detaljno i svaki korak će postati javan kada to bude najprofitabilnije za akciju, kako se ne bi kompromitirao njen tijek.
Trenutno se fotografiraju prekršitelji i najzanimljivije fotografije objavljujemo na internetu (http://bit.ly/1fvWfa9).
Od ponedjeljka počinjemo s dijeljenjem ovakvih letaka prekršiteljima, koji će ih podsjetiti na članke 82. i 83. Zakona o sigurnosti prometa na cestama



Idemo polako, korak po korak.

Urbino LE

Ja uredno plaćam kartu i ovo je sramota kakv je sada gradski prijevot, iskreno zaboli me nika stvar za parkirana auta na stanicama, ima ko za to mislit, na kraju neka postoje i komunalni redari za neku stvar. Mene nije uopće briga što penzioneri imaju besplatnu kartu, to je sramotno, kao što je i sramotno puna cijena karte od 11kn a najviše vožnje u jednom smjeru 1. zone traje 30 minuta, najčešće oko 15. Sramotno je i što najčešće linije idu svako 15 minuta, što se busevi loše održavaju. Moglo bi se tako do sutra. Bitno sa se u upravu instaliraju politički uhljebi i da je previše zaposlenika u kancelarijama kao u većini gradskih poduzeća.

STIB

Nadam se samo da će uskoro netko pokrenuti istu akciju i u Zagrebu!
thumbs
Pozdrav iz Zagreba
ZDRU

Poštujte Naše Stanice

Urbino, ovdje je tema akcija kojom se želi prekinuti standardno nepropisno parkiranje na autobusnim stajalištima. To je argument koji poznajem i želim komentirati.
Ostale teme: cijene karata, zone, stanje autobusa itd. možda možemo komentirati nekom drugom prilikom i na nekom drugom mjestu.

Urbino LE

Ja ovo vidim kao pokretanje akcije sa strane jedne skupine, sa strane vozača i to samo i isključivo da njima rad bude ugodniji. Zo i poštujem al meni ovakve akcije nemaju smisla. Više mi smisla ima napraviti akciju koja bi od Prometa napravila firmu kod koje se rad cijeni i nema uhljebljivanja, sa tim bi i svi problemi nestali, ali mnogima to nije u interesu.

Paško

Pa što da su akciju pokrenuli vozači? Tko bi trebao, ljudi koji parkiraju? Meni se ona sviđa. Iako ovakve stvari često možda uspiju netko kratko vrijeme dok se skroz ne zaborave, nadam se da će ova donijeti bar neke male rezultate.  thumbs

A s kojom bi to akcijom svi problemi u Prometu nestali? ::| Previše je tu vlastitog interesa, znaš i sam.

Inače, imamo temu gdje smo ovakve slučajeve stavljali: http://www.autobusi.org/forum/index.php?topic=11346.0
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Poštujte Naše Stanice

Zahvaljujem na podsjetniku na prošlu forumsku temu. Ovaj put nećemo dopustiti da stvar prođe samo fotografiranjem. Počeli smo dijeliti letke podsjetnike i događa se da vozači, kad pročitaju letak, odjure sa stanice.
Fotografije, članci iz novina i elaborat o nepropisnom parkiranju dostavit ćemo policiji i splitskom gradskom vijeću, a prethodno ćemo kontaktirati s nekim vijećnicima koji mogu biti zainteresirani za rješavanje ovoga problema. Ovdje se ne radi samo o rješavanju problema koji opterećuje nas vozače autobusa. Takvi vozači ugrožavaju putnike, posebno invalide, a posljedično i sve druge sudionike u prometu. Kakvu to sliku daje o Splitu? Kada dođu turisti začude se, čini im se da su sletjeli u Palestinu, a uputili su se u najljepši grad na svijetu i Europskoj uniji.

Paško

Je li ikako napredovala akcija, ima li kakvog pomaka?
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

mrki01

Ovu akciju bi trebalo proširiti i na vozače Prometovih autobusa.

Vrlo često se dešava (zbog lošeg vopznog reda) da na kednu stanicu dođe 3 ili 4 autobusa istovremeno. Dva autobusa napune stanicu dok treći i četvrti umjesto da čekaju zatvorenih vrata - otvore vrata i ukrcaju i iskrcaju putnike izvan stanice!

A putnici ko ovce trče prema tim autobusima umjesto da ih čekaju na stanici....

pozdrav