Vozni park i novosti

Autor shef, Siječanj 20, 2008, 15:23:48

C2

Očito je Liburnija zadovoljna s Citarima kroz godine pa ih i dalje nabavlja.

lussin

Pri isporuci je istaknuto kako se prosječna starost autobusa sad svela na 5,5 godina

tramvajac 92

#242
Ne znam kako su taj prosjek dobili, ali nemoguće. Osim ako im ne treba valjda 10 buseva za pokrit linije.

Btw, ukupni prosjek je oko 14 godina, u rasponu od 0 do 24 godine.

Paško

Novinama se mogu mazati oči, ali ne i nama. Mislim da starost ne bi bila 5,5 godina čak ni kad bi se umjesto godišta računale godine dolaska u Liburniju, koje nisu nikakav kriterij.
Par nedavnih vijesti:
Nabavljeni Citari po starom običaju pred lokalne izbore:

http://www.057info.hr/vijesti/2017-05-05/foto-novih-pet-mercedes-citaro-autobusa-od-danas-na-zadarskim-prometnicama

Citat:
Novih pet Mercedes Citaro autobusa od danas na zadarskim prometnicama
Objavljeno: 05.05.2017 u 13:44

Danas je na parkiralištu na ulazu u Poluotok kod Novih vrata Liburnija predstavila pet novih niskopodnih autobusa specijaliziranih za gradski prijevoz Mercedes Citaro koji se odmah stavljaju na korištenje građanima Zadra i njegovim gostima. Vrijednost investicije je 9,3 milijuna kuna bez PDV-a koji iznosi oko 2,5 milijuna kuna.

- Ovo je treća generacija novih autobusa. Riječ je o redovitoj obnovi voznog parka koja se događa svakih pet godina. Ovom nabavom starost voznog parka u gradskom prometu sveli smo na pet i pol godina i nadamo se da smo na taj način dali mali doprinos ovom gradu koji kao najbolja turistička destinacija to i zaslužuje, kazao je direktor tvrtke Liburija Edvin Šimunov.

Ovi su autobusi udobniji, štedljiviji i ekološki prihvatljiviji.

- Isporučeni autobusi su opremljeni najnovijom tehnologijom i euro 6 motorima, snage 220 kw ili 300 ks. Za razliku od prethodnika euro 5 motora dobilo se 8 posto na uštedi goriva i povećani su intervali održavanja na 60 000 km što doprinosi smanjenu troškova kroz ukupan vijek eksploatacije. Drago nam je Garda Zadar nastavio suradnju s Mercedesom kroz treću generaciju vozila s obzirom da u svom voznom parku ima prvu i drugu generaciju Citaro autobusa. Nadamo se da će građani i turisti koji će u velikom broju posjetiti Grad Zadar uživati u vožnji, kazao je Marko Vasić, direktor prodaje Mercedesa:

Gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta je rekao kako je Zadar još jednom dokazao da je uvijek korak ispred:

- Nakon što smo prvi u Hrvatskoj uveli pametne govornice, dobili smo i trenutno najmodernije autobuse koji se u Hrvatskoj koriste za javni prijevoz. I u tome smo korak ispred drugih. Zadovoljstvo nam je što će autobusi biti u funkciji evo već za Wing for Life.

Autobuse najnovije generacije, namijenjene gradskom prijevozu, Liburnija je kušila uz pomoć kredita koji joj je odobren bez jamstva Grada Zadra i uz pomoć povoljnih kamata.

Radi se o autobusima koji su po svojim karakteristikama nečujnosti i minimalnom ispustu CO2 sam vrh trenutne proizvodnje takvih vozila.

Vijest od prije 15 dana o pojačanju na liniji za Tkon. Vjerojatno se radi o Lion's Regiju #515. Taj je ipak star 8 godina.

https://www.antenazadar.hr/clanak/2017/06/ugodnija-voznja-od-preka-do-tkona-od-danas-vozi-novi-klimatizirani-autobus/

Citat:
Ugodnija vožnja; Od Preka do Tkona od danas vozi novi klimatizirani autobus
13.06.2017. 08:49

Stanovnici Pašmana i Ugljana koji svakodnevno putuju na liniji Preko – Tkon više se neće voziti u starom, zagušljivom, dotrajalom autobusu. Prvoga dana ovoga tjedna zadarska Liburnija u promet je uvela novi autobus, klimatiziran, s pedeset sjedala.
Rezultat je to višemjesečnih pregovora zadarskog autobusnog prijevoznika i čelnika Općine Tkon, koji su, prije svega zbog sigurnosti, tražili novi autobus.
– Mještani su se često žalili na neudobne i nesigurne autobuse kojima su svaki dan putovali prema Preku. Najviše pritužbi dobivali smo ljeti jer stari autobusi nisu bili klimatizirani. Zadovoljni smo što je problem napokon riješen i vjerujem da će putovanje na toj 30 kilometara dugoj liniji sada biti mnogo ugodnije, udobnije i sigurnije, kaže Goran Mušćet, načelnik Općine Tkon, koji je od prošle godine bio u stalnim pregovorima s upravom Liburnije.
Novi autobus marke MAN Liburnija je nedavno nabavila u Njemačkoj, u okolici Münchena. Iako nije nov, u odličnom je stanju, star pet godina i donedavno je bio u prometu u okolici glavnoga grada Bavarske.
– Autobus je kupljen u sklopu naše redovite obnove voznoga parka, klimatiziran je, ima veći kapacitet i vjerujemo da će putnici biti zadovoljni. Želja nam je kontinuirano poboljšavati kvalitetu usluga, ali ne možemo uvijek promptno reagirati jer je riječ o velikom novcu i voljeli bismo da u te projekte partnerski ulazimo s jedinicama lokalne samouprave, kao što je bio slučaj s Općinom Tkon. Autobus smo kupili mi, ali Općina Tkon subvencionirat će na neki način trošak te linije tako da ćemo dijeliti troškove, istaknuo je Slobodan Erslan, voditelj operativnog pogona Liburnije, pišu Naši školji.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

peron24

"Ovom nabavom starost voznog parka u gradskom prometu sveli smo na pet i pol godina "

Ovo se zove politička matematika, tj. kada se netko referira samo na one podatke i činjenice koji mu u tom momentu odgovaraju. U gradskom prometu sad će prometovati 16 od ukupno 87 autobusa. I to 5 ganz novih Citara C2, zatim 5 nesuđenih Arapa starih 8 godina, i 6 Citara koji su novi kupljeni prije 9 godina. Dakle svih 16 gradskih autobusa su ukupno stari blizu 100 godina što je u prosjeku oko 5.5 godina.
Stariji Citari prve generacije će biti prebačeni na manje frekventne lokalne linije. Ista je stvar bila i sa nekadašnjim Mercedesima O305 koji su dugo vozili po gradu a kasnije su ih prebacivali na lokalne ili otočne linije. Tradicionalno dva najstarija autobusa voze na dvjema linijama na Dugom Otoku. Na Ižu je naravno mali minibus.

Paško

Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

lussin

Navodno Citari C2 "opet" na servisu


1000. post  8-8

man323

#247
Nemojte pisati gluposti. Ako niste sigurni, ne pišite neke stvari.
Ako i jesu na servisu, onda je taj isti servis zadužen za uklanjanje tehničkih nedostataka sve dok traje jamstvo. Svaki je proizvod sklopljen od hrpe dijelova i može se dogoditi, da svi ti dijelove ne rade u cjelini kako trebaju.

Citari su proizvedeni u Mannheimu.

sibencan

ZD 282-CS ima nove tablice ZD 977-JC
1997 - 2017

Mzara

#249
Slijedi nova obnova:

Tomek

U rashodu su Liburnijini autobusi 812 i 237 (što je izgleda prvi Citaro koji je završio svoju karijeru u Zadru).
Centroliner je dobio gbr 515, tako da je vjerojatno onaj jedan Regio koji je još nabavljen gbr 516.

Paško

#251
ZD-578-JC su tablice Centrolinera, ranije Terzić bus SB-461-EI

Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

lussin

Danas potpisan ugovor za 25 novih autobusa, idući na redu su Sisak i Dubrovnik

smogovci.bbb2

Izvor: www.dalmacijadanas.hr/zadar-kupuje-25-novih-autobusa-liburniji-bespovratnih-36-milijuna-kuna-iz-fondova-eu © dalmacijadanas.hr

U zadarskoj Gradskoj vijećnici u srijedu je potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt nabave novih autobusa za Liburnija d.o.o., a kojim je ta tvrtka dobila gotovo 36 milijuna kuna za nabavu 25 novih autobusa. Riječ je o najstarijem dijelu voznog parka zadarskog javnog prijevoznika koji će biti zamijenjen novim autobusima uz pomoć bespovratnih sredstava EU. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisali su ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislav Petric sa direktorom tvrtke Liburnija d.o.o. Edvinom Šimunovim. Ukupna vrijednost projekta nabave 25 novih autobusa iznosi 44.984.820,00 kuna, a od čega je za EU sufinanciranje prihvatljivo 35.952.156,00 kuna. Nova vozila Liburnija će koristiti na gradskim i prigradskim autobusnim linijama na kojima prometuje u skladu s Ugovorom o pružanju javne usluge. ,,Nabavkom novih autobusa osigurat će se veća udobnost, sigurnost, ali i učestalost prijevoza, a čime će se dodatno utjecati na navike naših građana da više koriste javni prijevoz, a kako bi se smanjile gužve u našim turističkim središtima. Također, smanjit će se i zagađenje okoliša s obzirom da se radi o uistinu modernim vozilima", istaknuo je uoči potpisivanja Ugovora ministar Oleg Butković. Potpisivanju Ugovora nazočili su i državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Velimir Žunac, pomoćnici ministra mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver i Mario Madunić te župan Zadarske županije Božidar Longin i gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić, koji su se također osvrnuli na važnost ovog projekta za Zadar i okolna područja. ,,Izražavam zahvalnost i čestitam Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture na ovom izuzetno vrijednom i kvalitetno pripremljenom programu, na korist žitelja naših gradova i općina, a kojim će u cilju razvoja i unaprjeđenja prometnog sustava prihvatljivog za okoliš biti zamijenjena trećina voznog parka Liburnije", kazao je gradonačelnik Zadra te posebno izdvojio nabavu osam novih autobusa koji će biti prilagođeni potrebama osoba sa invaliditetom. ,,Razvitak prometne infrastrukture kao i nabava novih autobusa u funkciji je održivog razvoja i poštivanja strogih mjera zaštite okoliša. Sa ulaganjem u obnovu voznog parka smanjujemo prosječnu starost autobusa u županijskome prometu sa 16 na 8 i pol godina, a čime pored kvalitete prijevoza dodatno jačamo i svijest o zaštiti okoliša", rekao je župan Zadarske županije Božidar Longin. Prije samog potpisivanja Ugovora, direktor Liburnije Edvin Šimunov izrazio je zahvalnost na posebnoj profesionalnosti i stručnosti svima onima koji su pratili Liburniju na ovome projektu. Podsjetimo, dodjela bespovratnih sredstava za nabavu novih autobusa za grad Zadar dio je 315 milijuna kuna vrijednog projekta kojeg provodi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Natječaj za dodjelu bespovratnih 315 milijuna kuna Ministarstvo je objavilo u svibnju 2018., a do danas su sredstva dodijeljena za projekte nabave novih autobusa u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Puli, Vinkovcima i Rijeci, ukupno vrijedne više od 290 milijuna kuna, a za koje je osigurano više od 228 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Slijedeći ugovori bit će dodijeljeni gradovima Sisku i Dubrovniku. Procjena je kako će nabava novih autobusa za ukupno 9 gradova rezultirati boljom uslugom javnog prijevoza za najmanje 1,6 milijuna hrvatskih građana. 00 Podijelite

"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

man323

Izašao je dokument "Odluka o odabiru" sukladno kojoj će Liburnija nabaviti Urbanwaye i Crosswaye.