Autobus za putovanje od 35 km ?

Autor putnik_bus1, Studeni 07, 2013, 11:11:01

putnik_bus1

Pozdrav

Interesuje me koji je autobus prihvatljiv/pogodan za putovanje od 35 km, tj da se moze udobno sjediti da se ne ukoci vrat, ledja itd. ?

Autobus cija je fotografija u prilogu redovno vozi na relaciji od 35 km gdje su sjedista priblizno ravna onima u tramvaju i gdje je veoma tesko sjediti 70 minuta na tom sjedistu bez mogucnosti da se glava nasloni na naslon.

Navedeni bus je nov siguran ali namjenjen za gradsku voznju. Vece relacije su patnja.

http://www.mojevijesti.ba/gallery/foto/042013/centrotrans/centrotrans2.jpg

MILCHO

Autobus nije nov, star je preko 10 godina, a ovi redovno rade i na liniji od cca 55-60km Sarajevo-Kakanj.

Pored toga bilo je i pojedinačnih slučajeva da npr. onaj gradski minibus (Novociti) jednom je radio na liniji Sarajevo-Zenica, a također gradski autobus Neoplan Centroliner u 2 navrata je radio na relaciji Sarajevo-Srebrenica (cca 150km).

Prigradski MAN SU363 često radi na liniji za Tuzlu, duplo više od kilometraže za koju je namjenjen.

shef

Uh strašno, kod mene je Autotrolej vozio liniju 32 u najboljim danima na relaciji Rijeka - Zagor(j)e, dionica je službeno duga preko 30 km, čak bliže 40 sa Avtomontažama SG220 sa drvenim sicevima.
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

NP-549

Rijeka ---> granični prijelaz Rupa/Pasjak - 40 km  - MAN SU220 1980.g. drvene stolice

Rijeka ----> Tribalj  (selo prije Crikvenice) - 41 km -   isti bus

Godina obavljanja prijevoza 2011./2012.


putnik_bus1

#4
Ok je za liniju Sarajevo-Zenica/Srebrenica. Tu se moze izdrzati ako se ide 1 mjesecno/sedmicno.

Ali na ovoj liniji od 35 km i nazad sa ovim busem (tačnije Breza-Sarajevo) svaki dan kroz 2 godine i vise, se vozim ja i slicni meni studenti/radnici i srednjoškolci.

Da se malo priiblizi statisticki:

Ako uzmemo da se mjesecno ide 26 puta u Sarajevo i nazad, provede se u voznji 130 minuta (na dan)

26 dana x 130 min. = 3.380 min ili 56 sati ili 2.34 dana

Statistika na bazi 11 mjeseci godišnje:

11 mjeseci (izbacujem godišnji) x 3.380 min. = 37.180 min ili 619,66 sati ili 25,81 dana

Eh sada, jel preporucljivo i humano sjediti godisnje 25,81 dan na polu-drvenim sjedistima bez mogucnosti da se glava nasloni za cca 5 eura povratnu kartu ?

Znam da niko nikoga ne prisiljava da se u takvom busu ako mu ne odgovara prevozi ali posto je slogan centotransa: "PUTNIK- Najvažnija osoba u Centrotransu" bio bi red za malo udobnije buseve pa makar i starije od 10 godina
(nisam znao da su stari 10 tak godina jer je kampanja bila da su dosli "novi niskopodni busevi")

sasatm87

Nije se rodio ko je narodu ugodio...slažem se ja s tim da je to loše što se s tim autobusom vozi na relaciji Sarajevo - Breza ili čak Sarajevo - Kakanj jer ovi posljednji autobusi Neoplani koji su kupljeni za relaciju Sutjeska - Vogošća voze na relaciji Sarajevo - Kakanj, ali zanemarimo to nego se vratimo na liniju Sarajevo - Breza tačna udaljenost prema portalu www.udaljenosti.com je 27,86 km te tu liniju održava famozni niskopodni autobus, a onda se vratimo na liniju Sutjeska - Ilijaš - Lješevo gdje je prema istom portalu udaljenost 24,55 km što je razlika negdje neka bude 4 km gdje JKP Gras Sarajevo istu obavlja sa Ikarbus-evima koji su po mom mišljenju u istom rangu pa se niko do sada nije bunio pa ni kolega MILCHO koji nešto previše po mom mišljenju "blati" Centrotrans...ja se slažem s tim da na relacijama dužim do 20 km treba da budu udobniji autobusi ali zašto smo tako proklet narod pa moramo da ljagamo svaku firmu koja malo bolje radi  >rigoleto< za razliku od JKP Gras koje otprilike od 2005 godine nije poslalo autobus na liniju Sutjeska - Donja Vogošća to Centrotrans radi redovno od kako su dobili tu liniju...i da nisam zaposlenik Centrotransa da nema zablude neke da ih branim...i da istini za volju i ja sam lično uvidjeo da se ovaj MAN koristi na linijama za Gradačac i Srebrenicu ali Bože moj bolje i on nego tamo neka šklopocia...hvala!

MILCHO

Kakva udaljenosti

Trasom kojom ide autobus dođe negdje oko 30km. Znači tu se još i može tolerisati gradski bus, mada je prigradski najidealniji. Kakanj je već podaleko za ovaj tip vozila, ili recimo Isuzu novociti koji je mnogo manje udoban od običnog gradskog autobusa radi na liniji od 50km za Hrenovicu.
Za Tuzlu jako često radi SU363 koji je predviđen za linije do 60km.

Što se tiče kako kažeš mog blaćenja Centrotransa, nađi mi primjer kad sam ih neutemeljeno blatio.

Eto održavaju liniju Sutjeska-Donja Vogošća, super. Od 2004-2010 je na snazi bio red vožnje koje je utvrdilo ministarstvo saobraćaja tako da su polasci bili samo u 6:20, i 23:00 sa Sutjeske i u 5:50, 6:55, 23:30 iz Donje Vogošće. Od 2010 je vraćen stari red vožnje sa 5 polazaka sa Sutjeske i 6 polazaka iz Donje Vogošće. između 6:20 i 18:45. Znači pomoćna linija na trasi GRAS-ove linije 22, kao i nekoliko Centrotransovih prigradskih linija. GRAS je tamo prestao voziti možda 2010, danas GRAS ne održava mnoge bitnije linije zato što nema čime.

S druge strane Centrotrans koji je tražio da vozi 12 spornih linija uključujući Nedžarići-Dobrinja istu je po preuzimanju održavao možda po 7 dana u dva navrata a nakon toga su bez najave napustili tu liniju, a na papiru su je održavali do 31.08.2013. Pitaj koga god hoćeš na Dobrinji a ja nemam razlog da lažem.

Tema nije GRAS vs Centrotrans, ali sam morao odgovoriti.




putnik_bus1

@  sasatm87

Da li ta udaljenosti broji (po www.udaljenosti.com)
kilometre od glavne stanice iz Breze do glavne stanice u Sarajevu ? znamo da ne broji, gore dole koji kilometar necemo cjepidlacit.

Ja govorim samo za relaciju Breza-Sarajevo jer svakodnevno vozarim (od 2004) tom relacijom i nagledao sam se svakakvih autobusa starih preko i 40 godina ali ovaj niskopodni je daleko najneudobniji.
Ne govorim kao neko tko gleda sa strane i cita po novinama i netu samo najbolje kad se govori.
Relacija Kakanj-Sarajevo je vise nego patnja u busu kakav sada vozi.

Jedno vrijeme je vozio dupli/zglobni bus, ove vrste http://img19.imageshack.us/img19/7457/copy2ofimg0355sn3.jpg samo bijeli jest da je malo vise nego star...ali se makar odmorno doslo na posao ili kuci.

Ako se ukaze neki nedostatak i primjedba putnika to ne treba da znaci da se netko blati.

Znam da nitko ovdje nije nadlezan da nesto promjeni ali onako diskutujemo. Sto je tako tesko ostaviti jednu liniju niskopodnog Breza/Kakanj-Sarajevo a ubaciti neki stariji bus gdje se moze fino nasloniti glava i malo prikunjati.