Mercedes Benz O'405 N2 i Mercedes Benz O'405 GN 2- "Kockice"

Autor MAN truck bus, Ožujak 27, 2016, 19:49:14

tramvajac 92

Paaa, tehnički autobus registriran samo sa sjedaćim mjestima može voziti kolko god je dopušteno na nekom dijelu ceste, ali ne preko 80 km/h, osim na autocesti.

MAN19464

Schole je u pravu, samo nema se tu šta tumačiti, svi autobusi koji imaju registrirana stajaća mjesta maxsimalna brzina je 50 km/h bez obzira na kojoj liniji vozili, sve preko 50 je prekršaj.
Obavezna je naljepnica ogranicenja na zadnjem kraju 50, medjutim to se vec rjetko vidja na autobusima.
Sud vam nista preko 50 netolerira ako dodje do neke nezgode njih nezanima  koju liniju ste vozili i to što su svi putnici sjedili. Sve preko 50 je rizik vozača.

sniff

Nema baš logike za Setre x1x UL ili GT,a za niskopodne ima. UL-ke ne bi trebalo registrirati na stajaća mjesta jer vrlo često potegnu međugradske lnije. Ap Varaždin u 16:10 iz Varaždina u Zagreb šalje razne VDL-e,Setre (267,734,67X,...) i nekad znade stajati cca 10 - 15 ljudi, no do Marofa se isprazni. Ne vjerujem da su visokoturistički busevi registrirani i na stajaća mjesta. Još jedna rupa u zakonu  good_boy

(godina dana na forumu)  byeg

tramvajac 92

Ovo bi prije išlo u AP Varaždin, al nek ti tu bu:
Citat: sniff  u Prosinac 12, 2016, 12:47:54
Nema baš logike za Setre x1x UL ili GT,a za niskopodne ima. UL-ke ne bi trebalo registrirati na stajaća mjesta jer vrlo često potegnu međugradske lnije. Ap Varaždin u 16:10 iz Varaždina u Zagreb šalje razne VDL-e,Setre (267,734,67X,...) i nekad znade stajati cca 10 - 15 ljudi, no do Marofa se isprazni. Ne vjerujem da su visokoturistički busevi registrirani i na stajaća mjesta.
Ovisi od autobusa do autobusa, ali vjerojatno ne. U 16:10 je pun učenicima koji idu doma (često se doda još jedan autobus do Novog Marofa, nekad i dalje), imaš par razloga:
* Školarci idu doma, sljedeći bus za Marof je u 18:00, što je puno vremena ak ti se više ne ostaje (nakon nastave koja završi negdje prije 14).
* Ljudi idu doma s posla (oni koji rade do 15:30, 16....)
* U Breznici ima veza za Visoko, Sudovec, Gornju Rijeku
* Ako ideš dalje od Brezničkog Huma prema Zelini imaš za hodati od 2 do 9 km (unutar Vž županije).
* Idu i studenti za Zagreb iz nekog razloga.

U nekim autobusima i piše da su (vjerojatno u zemlji otkud su došli) bili registrirani na npr. 49 sjedaćih i 10 stajaćih mjesta.  ;)

Po meni zakon ne štima, prigradski autobus tipa Setra UL i konkurenti je posve druga i različita stvar od nekog niskopodnog ili LE autobusa...

Ivan

Zakon je besmislen definitivno, i ostatak nekih davnih vremena i zapuštenih pravila jer isto je u Srbiji, u svim zemljama EU za koje sam provjeravao autobusi registrirani za putnike koji stoje smiju voziti 60, 70 ili 80 km/h na odgovarajućim cestama, jedino je kod nas propisan takav nemogući debilizam s kojim bi većina prigradskih prijevoznika imala 15-30% nepotrebnih radnih sati više a autobusi bi bili još manje popularni da se dosljedno provodi...

Shole

Da, trebalo bi oštro kažnjavati one koji voze "na noge" putnike, a nisu registrirani za stajaća mjesta,  što je nažalost postalo pravilo kod low-cost prijevoznika  tipa Autotrans na Rijeka-Zagreb,  a isti tako dozvoliti onima koji jesu registrirani za stajaća mjesta da mogu voziti onoliko koliko dopuštaju znakovi, a ne tih 50 od pred 40 godina.   

Isto tako, mislim da bi se stvarno moglo dignut blokade na busevima na 110 jer se stoju vozilo pred 30 godina sa Sanosima, TAM-ovima i Dubravama kad nije bilo retardera nego motorne freno kočinice, a i ceste su bile tri puta gore nego danas.  Kod pretjecanja kamiona bi to puno značilo.

Dreamwalker

Nije li zakonska dozvoljena brzina za turističke autobuse 110 kmh?
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

Shole

100 km/h,  odnosno 80 km/h ako je organizirani prijevoz djece,  zglobni bez stajaćih mjesta 70 km/h

MAN truck bus

E onda samoborček oštro krši zakon! U 5.mjesecu sam isao sa školom na izelt u rijeku vozila je Setra 315 troosovinka i vozac je stisnuo do 100 km/h.  :-\
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

Ivan

Pa 100 je normalno s UL-ovima, ja se sjećam da je bilo i 115 s G&S-ima još davno...
Naravno da voze 100 na ac, kako bi Samoborček ili bilo koji regionalni prijevoznik održavao vozni red na 70% linija da ne vozi preko ograničenja... I kome ne bi bilo smiješno voziti u busu na "brzoj liniji" koju bi svi osim traktora preticali.

MAN truck bus

"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

marin

Užasan zakon. Baš sam htio reći, pa niti u razvijenim državama se ne vuku 50 km/h ako je neka linija tipa 172, 268..Koja bi to smijurija bilo da se voziš 50 od tunela tamo, kao da stojiš. A vozno vrijeme 30 minuta subotom 6 krugova, pa ti guslaj. Kad se i popeljaš malo jedva da se stigneš popišat (172). Trebaju 10 vozača se nać i vozit 45 pa kad će se izbijat krugovi netko će si postavit debelo pitanje. Ili ukinut glupi zakon, kakvih 50 km/h. Barem za prigradske, za ove ostale linije u to ne ulazim.

Shole

Ponavljam,  zakon ne poznaje termine GRADSKI i PRIGRADSKI.  S obzirom u kakvoj mi neuređenoj državi živimo nebi pomoglo ni da ima ta klasifikacija u zakonu jer opet nije isto prigradski u Zagrebu ili pak u Šibeniku ili Bjelovaru.  Ovisi ponajviše o tome kako je prijevoznik to kategorizirao. Mogao bi ga eventualno nazvat prigradskim ako ide u dvije jedinice lokalne samouprave, odnosno gradski ako vozi samo po jednom gradu ili općini,  al opet, ni to nije mjerilo. 

MAN truck bus

Ja sam bas na youtubeu nasao video sa Citarom na 172 gdje se vozač vozi 80km/h! Evo :
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

man323