GPP - razno

Autor Tomek, Studeni 23, 2007, 13:26:04

jedan_019

Od sutra, 18.06., linije Bijelo Brdo - Osijek i Čepin - Osijek prometuju direktno do Autobusnog kolodvora bez zaustavljanja na usputnim stanicama. Ukoliko se ova odluka ne ukine, od 1.7. GPP ukida ove dvije linije.

jedan_019

Citat:
OGORČENI PITAJU MINISTARSTVO PROMETA:

Jesu li stanovnici Čepina i Bijelog Brda građani drugog reda?

Neki će Čepinčani, zbog ukidanja autobusnih stajališta, morati prevaliti pješice i 13 kilometara da bi mogli na autobus za Osijek

Čelnici GPP-a Osijek te općina Čepin i Erdut jučer su na konferenciji za novinare podignuli glas protiv, smatraju, nerazumnog rješenja resornog Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, pristigloga protekloga tjedna, a u kojemu se GPP-u nalaže da prilikom obavljanja javnog linijskog prijevoza stanovnika Čepina i Bijelog Brda koristi isključivo Autobusni kolodvor u Osijeku, umjesto da, kao do sada, putnici mogu ući i izići na bilo kojoj autobusnoj stanici.

"Dakle, 12. lipnja, dva dana prije završetka nastave u školama, u GPP je stiglo rješenje Ministarstva kojim se građane Čepina i Bijelog Brda pretvara u 'građane drugog reda'. Naglašavam kako mjesečne karte ima više od tisuću stanovnika Čepina i stotinjak stanovnika Bijelog Brda. Ova odluka ima uporište u zakonu, ali pitam ja vas je li moralno da stanovnike tih dvaju mjesta, posebice Čepina koji smatramo dijelom Osijeka, više ne kupimo na stanicama blizu njihovih kuća, već samo na jednom mjestu, te ih više ne iskrcavamo na više stanica u Osijeku, nego samo na Autobusnom kolodvoru Osijek?" javno je odgovorne prozvao Igor Medić, direktor GPP-a. Istaknuo je i kako će GPP, ako se to dosljedno bude primjenjivalo, godišnje trošiti čak oko 300 tisuća kuna za pokrivanje kolodvorskih naknada, "i to za ljude koji uopće ne žele ili ne moraju ući na taj kolodvor". "Do 1. srpnja, odnosno do isteka aktualnih mjesečnih karata, mi ćemo ovu odluku poštovati samo djelomice, jer želimo izići u susret mještanima Čepina i Bijelog Brda. Dakle, naši će autobusi prometovati kao i do sada, s tim da ćemo morati stajati i na Autobusnom kolodvoru i tako bez potrebe ljudima produžavati put i gubiti vrijeme. Kada bismo do kraja poštovali ovu odluku, to ne bi bilo moralno jer mnogi građani Čepina praktički ne bi imali javni prijevoz", dodao je direktor.

Situaciju je pojasnio Dražen Tonkovac, načelnik Općine Čepin. "GPP ovu liniju za Čepin vozi punih 46 godina na isti način i ne razumijemo zašto bi se sada to mijenjalo. Dužina Čepina je oko sedam kilometara, a ako uključimo Livanu, to je oko 13 kilometara koje bi neki ljudi morali prevaliti da dođu do mjesta odakle će ići autobus! Čepin i Osijek udaljeni su neka dva metra i zato zakon treba mijenjati ili napraviti iznimku", apelirao je Tonkovac, a jednako je za Bijelo Brdo učinio i Dario Vulić, zamjenik načelnika Općine Erdut. "Ovakav prilagođeni vozni red, koji ćemo primjenjivati da ipak nekako iziđemo u susret stanovnicima Čepina i Bijelog Brda, možda će utjecati da ispaštaju stanovnici Tenje i Josipovca jer su to vezane linije, a mi nemamo tehničkih mogućnosti uvijek sve ispoštovati. Ako nas iz Ministarstva kazne što ne poštujemo zadani vozni red, neće nam biti druge nego ukinuti te linije za Čepin i Bijelo Brdo", upozorio je Medić.
Tomislav LEVAK

Citat:
Stanovnici Čepina i Bijelog Brda, zovite Ministarstvo!

Ogorčeni direktor GPP-a jučer je povukao zanimljiv potez. "Eto, javno ću iznijeti kako je kontakt-telefon Odjela inspekcije cestovnog prijevoza u Ministarstvu 01/61-69-095, a telefaksa 01/61-69-427. Pozivam sve stanovnike Čepina i Bijelog Brda, ali i novinare, da na te brojeve kontaktiraju Ministarstvo i pitaju zašto je to ovako odlučeno, a posebno zašto se isto ne odnosi na Zagreb, Split, Rijeku i Pulu, koji gotovo svi imaju prema zakonu mnogo više spornih autobusnih linija od nas. Ističem kako sam nazvao direktore prijevoznih poduzeća iz svih navedenih gradova i oni su mi potvrdili kako se ovakvo rješenje kod njih ne primjenjuje, dapače nazvali su ga suludim. Pitam – zašto je onda tako odlučeno isključivo za Osijek?"

Citat:
Je li kriv bivši direktor GPP-a?

Bez imalo krzmanja Medić je iznio imena "krivaca" za ovakvu odluku te indikativnu konstataciju tko bi mogao stajati iza cijeloga slučaja. "Prvo, vrlo je zanimljivo da su prijave Ministarstvu protiv nas upućene neposredno uoči lokalnih izbora, a ovakva odluka donesena baš sada. Rješenje je potpisao Franc Hajdinjak, viši inspektor cestovnog prometa, a njegov je šef Saša Šolman, voditelj Službe cestovnog prometa. Njega smo kontaktirali i on je odgovorio kako su slučajno sa strogim provedbama zakonskih odredbi krenuli baš iz Osijeka. Meni se čini da to nije koincidencija. Zanimljivo je i kako s Hajdinjakom u uredu sjedi bivši direktor GPP-a (Željko Paloš, nap.a.), ali možda je i to slučajnost", ironično je istaknuo Medić.

Glas Slavonije, 18.06.2013.
http://www.glas-slavonije.hr/202148/3/Jesu-li-stanovnici-Cepina-i-Bijelog-Brda-gradjani-drugog-reda

conecto

Zakon se mora poštivati, ali oni koji ih donose tebali bi ih skrojiti tako da služe građanima, a ne obrnuto. A ove su nebuloze počele tamo negdje 1992, od kada Hrvatska ima gradova i općina valjda više nego Njemačka (ili otprilike toliko) koja ima oko 20x više stanovnika i otprilike je toliko veća. Zato imamo hrpu gradova koji to nisu, a tek smiješnih općina koje uopće ne funckioniraju samostalno, ali imaju načelnike i još nešto suvišne administracije koja uglavnom dodatno koči svaki napredak.
I ovdje je očiti primjer administrativne izmjene nečega što očito savršeno funkcionira skoro pola stoljeća, ali živimo u "vrijeme promjena" i nema se više izlazit iz busa gdje kome paše, a nije iz Osijeka pa makar i "dva metra" dalje. Danas Osijek, sutra svi ostali.
Ne poznajem detaljno situaciju, ali iz medija se dalo čuti da karte u Osijeku baš i nisu jeftine, a onda moraš pješačiti do 13 km zahvaljujući provedbi pravne države.
Umjesto da zakoni sačinjavaju pravni okvir koji će olakšati prijevoznicima koji se za opstanak bore na tržištu i njihovim korisnicima, oni čine potpuno i sami su sebi svrha, a izgleda nisu ni sebi.
Mora li se sve na svim razinama u Hrvatskoj činiti ne loše, nego baš potpuno naopako. Očito mora!
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

M.A.N. boy

http://www.glas-slavonije.hr/212351/3/Ekolosko-rjesenje-Svi-autobusi-vozit-ce-na-plin
evo jedan članak iz glasa slavonije od prije par dana vezan za GPP
navodi se da grad Osijek po uzoru na Zagreb i Rijeku planira nabaviti CNG autobuse te također sve ostale dizelaše prilagoditi na CNG. pošto nisam stručnjak pa me zanima jel to izvedivo i pogotov jel izvedivo uz cijenu od 50.000kn+pdv po busu?

NP-549

Ma pričaju gluposti.  Sad bi oni mjenjali pogon na praktički novim MAN-ovima.  Jedini način je izvadit taj motor i metnut unutra drugi, a di su još rezervoari i instalacije..... 50 tisuća kuna je smješna cijena. Za malo bolji auto preinaka sa benzina  na LPG (koja je 10 puta jednostavnija od preinake na CNG)  dođe do 2 000 €, a oni tu prodaju fore kako je za bus 10 000 €.   

M.A.N. boy

pa i  meni se tako činilo još pogotovo za tako smiješno nisku cijenu. A ni ne znam kako su to zamislili valjda bi zašarafili koji "bojler" od spremnika za plin na krov busa.

shef

Budući da nam je zamrlo osječko dopisništvo...



izvor:HRT
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

Ivan

Nitko ne piše ništa o tim autobusima? Kako je sređeno da voze na plin, gdje se pune, na kakav plin voze? Doduše, kod visokopodnog može stati tank i ispod, ali vidio sam u Ankari plinske SL 2x3 i imali su iste grbe na krovu kao i niskopodni. Pošto ne vidim nikakve tankove a i nema previše smisla zamijeniti ili razvaliti ne baš star dizelski motor, je li moguće da se radi samo o reklami, a da je bus zapravo ostao isti? ???

Shole

To je prerada sistema tako da kombinira dizel i LPG.  Boce su ispod poda, barem na ovakvim autobusima ima mjesta jer jimaju klasičnu šasiju.  Radi na principu da se plin ubacuje u usis zraka čime se obogaćuje smjesa.  Smjesa je kaloričnija pa motor mirnije radi i manje troši.  Imaš par postova o tome i u Riječkom podforumu. Mi smo preradili stare SU240

M.A.N. boy

Evo meni jedna zanimljiva činjenica koju sam primjetio neki dan prolazeći rano ujutro pored  garaže GPP-a a ne znam dal je to praksa i u drugim garažama. A to je da su im  svi autobusi parkirani po modelu i u određenom dijelu garaže tako da npr SL 223 stoje u jednom kutu,  a do ograde stoje Classici , preko puta njih su poredani  Cityji, pa Sprinteri itd itd moguće da su čak parkirani po GB al nisam zagledao. U ostalim garažama koje sam vidio je praksa parkiraj di je prazno al u GPP-u je očito sve po PS-u ;)

Tomo9388

@M.A.N. boy
Ja nisam primjetio da se buseve slaže po nekom redu, možda se samo potrefilo.

Ivan

#71
ZET obično slaže po redu u garažama Podsused i Dubrava i neke tipove se skoro nikad ne vidi na drugom kraju parkirališta, nije potpuno strogo ali općenito ima reda.

Nego, pošto opet kruže glasine o prodaji polovnih zagrebačkih autobusa u Osijek ??? dok je osječki vozni park relativno mlad, mislite li da trenutno ima li potrebe za još autobusa, pogotovo za zglobnima, i to starima 17-19 godina?

Tomek

Prošle godine je rashodovan MB O405 gbr 09 tako da GPP više nema Mercedesa u voznom parku osim 3 Sprintera.


M.A.N. boy

Svaka čast! za pohvalu