Stanje na tahografu ZET-ovih autobusa

Autor tramvajac 92, Listopad 01, 2011, 12:42:46

marin

Citat: Ivan  u Rujan 18, 2016, 11:24:46
::| Što sam mislio, mislio sam da ću opet čitati ovakve blesave postove i to mi se ostvarilo. perfeto Zadnji put da odgovaram, već dugo nisam ali evo...

Drago mi je da je dr. Mrzimcitelisaznamsve dao svoj sud, jako se klimaju najviše katastrofa fuj ništa takvo viđeno u zetu joj nikad... Barem napiši samo da su loši i ne podnosiš ih umjesto da uspoređuješ jer ovako ima previše materijala...
Izgleda da se nikad nisi vozio u Citaru 2003. i 2004. koji se ne mogu nikako sklopiti a da se sve ne trese, i da se barem trese kao Citelis nego se doslovno raspada, otkad su novi klapaju i pucaju prozori i držači rukohvata a stropne obloge se pričvršćuju ljepljivom trakom i kućnim šarafima za drvo a kod 2. osovine ovjes zvuči klak-klak kao da prelazi preko improviziranog mosta, dok na mnogima kod iste 2. osovine šasija puca toliko da se svijaju i kroz pod probija hrđa (kao i na O405N) a na nekima se isto svija i probija hrđa i kod 1. osovine gdje zato i dodatno pucaju ionako slabo pričvršćeni prozori. I sve ovo se događa od prve godine otkad voze, no nema smisla nikad više ući u raspravu oko ovoga, papa, zadnji put da sam nešto napisao a nije samo lansiran odj.. . 
good_boy

I već sam 10 puta napisao da su Citelisi došli rasklimani iz tvornice i da su tek neki počeli manje lupati kad su počeli redovito voziti u Podsusedu i servis u Resniku počeo kako-tako funkcionirati. Izvuci ovo pitanje opet za 3 mjeseca, pa da vidiš što ću tada reći. ::|
Pa baš si dobro rekao, tako nešto nije viđeno u ZET-u. Naravno da je Citaro iz 2003 lošiji nego Citelis iz 2009 koji je vozio po kolko dobrim cestama za razliku od Citara i npr NL-ova iz 99' koji su vozili na 118 dok je cijela trasa bila kao što je sad zadnji dio trase u voltinom (pričam o cesti). I bilo je obično pitanje samo ništa više, nismo ni trebali ulaziti u raspravu opet.

Ivan

Ti uopće ne čitaš što ti se piše. Novi Citari 2003. su imali prilično teške serijske probleme koji su išli do pucanja šasije i paljenja elektronike uz to što su lupetali i otpadali su im dijelovi dok su im valjda jedino motori valjali (a u drugim gradovima je bilo masovnih zapaljenja), a Citelis je od prvog dana samo klepetavo sklepan kao 1/4 drugih serija koje smo dobili i točka, pa je oko toga neprestana halabuka kao da po glavama putnika suklja plamen iz motora ili da ispadaju kroz pod na cestu.
Solo Citari nisu nešto naročito puno km prešli za svoje godine i ne znam zašto stalno pokušavaš dokazati nešto što nije istina, uključujući lažima o tome kakve su ceste bile samo na isoku grada prije x godina kad si još bio fetus.
Nismo trebali ulaziti u raspravu, da, jer opet nema smisla čitati što opet švrljaš i ne možeš zbrojati 1+1.

Dreamwalker

#347
Citat: Shole  u Rujan 18, 2016, 12:21:49
Ajde ne radite drame,  busevi imaju 800 tisuća koji su zadnji došli 2009.  a imate još 3 serije starije od njih koji bez problema voze i dalje.  Doduše neznam dal je još kod vas koji iz serije 100-120 iz 1999.  Taj bus ima veliki motor od 12 hiljada kubika i mislim da nijednom još nije rađeno ništa na motoru. Mogu oni bez problema još 300-400 tisuća u punom pogonu i onda još malo uz štednju koja će doć automatski jer će za 5 godina bit hrpa novih pa će se ovi izbjegavat.  Griju se od kad su došli, miljon puta su zakuhali i svejedno nikad ništa.  Samo nalij gorivo i teraj.  Šasija je također izdržljiva kao i svaka MAN-ova,  mjenjač VOITH-a kako koji. Neki prođu milijon, neki 300 tisuća, nema pravila, al njega nije problem popravit,  a za razliku od Citara, Lion's City ima praktički pa vječni diferencijal. Nikad nijednom MAN-u nije rađen diferencijal.

Ja sam pisao o stanju u Dubravi. U obzir nisam uzimao ni APP ni APVG. Od serije 100 - 120, prema podacima iz teme VP, 15 komada još vozi po VG. 3 su (pro)dana u Split. MAN je odličan bus, bez obzira na godište, to nikad nije bilo upitno.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

Shole

Odličan, odnosno vrlo zahvalan,  je ponajviše za održavanje tj. za ekipu u garaži.  Što se tiče ergonomije i voznih osobina,  Mercedes je tu za vozača malčice ispred MAN-a.  Završna obrada i održavanje putničkog salona ovisi od prijevoznika do prijevoznika i rasklimani mogu bit jedni i drugi ako ih se na redovnim servisima ne stišće i ne podlažu se bočni i krovni paneli. 
Citelis ima loš položaj vozača jer se visoko sjedi pa sjedalo ima manji hod i manju mogućnost apsorbiraja udaraca,  ali je ovjes na njima bolji nego na MAN-u i Mečki.  Pod ovjes smatram ponašanje autobusa po rupama, a ne da l će lupit neka spona, amortizer ili krovni panel.

421

Citat: Dreamwalker  u Rujan 18, 2016, 12:10:01
Realno, čitav niz loših odluka u ZET-u i manjkavo održavanje doveli su nas do toga da su solo Citari u jako lošem stanju, LC ima hrpu kilometara s obzirom na godine, a Conecti nam u garaži skupljaju prašinu..
Solo Citari su naslijedili O405 na Grškovićevoj staroj koja ih je oboje uništila, a doprinos tome dale su i ZG ceste svojim neradom.
Citat: Dreamwalker  u Rujan 18, 2016, 12:10:01
Uz manjkavo ZETovo održavanje se možemo samo Bogu moliti da MAN i dalje ostane toliko kvalitetan kao do sad, da to može izdržati.
Broj novih je dakako premalen da bi mogao nešto promjeniti, te će Lionsi i dalje biti osovina koja pogoni ZET.
APD mjesečno napravi oko 950 000 km. Od toga MB  580 000, a MAN 345 000, a Cacciamali  i ostali školski cca 25 000.
Kako je onda moguće da  bus123 u manjini budu osovina koja pogoni ZET?
Ili ti računaš kao HDZ: Most ( 61:13)?
Citat: Dreamwalker  u Rujan 18, 2016, 12:10:01
BTW. prije par dana sam čitao da su 2 mandata u Saboru koja je dobila koalicija BM365 koštala 62 milijuna kuna gradskog novca. Koliko autobusa se za te pare bačene u vjetar moglo kupiti? A sve će to jednog dana doći na naplatu.
Činjenica jest da su  bus123 bus123  16+ sati u stalnom pogonu, održavanje je bilo u službi izbora pa je to već došlo na naplatu.
Nedostatak potrošnog materijala (žarulje, maziva ), ugradnja univerzalnih guma no začuđujuće je bilo da su klima uređaji bili većinom OK.


Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Dreamwalker

#350
Citat: 421  u Rujan 24, 2016, 19:12:31
APD mjesečno napravi oko 950 000 km. Od toga MB  580 000, a MAN 345 000, a Cacciamali  i ostali školski cca 25 000.
Kako je onda moguće da  bus123 u manjini budu osovina koja pogoni ZET?
Ili ti računaš kao HDZ: Most ( 61:13)?
Imaš pravo. Uhvatio si me za kraticu koja je trebala biti APD, a ne ZET kako sam napisao. Jedno mislim, drugo pišem. :)

950 tkm ukupno ili samo solo o čemu sam ja pričao? Nigdje u svom postu nisam dirao u zglobne autobuse, nego isključivo u solo.

Pretpostavljam da  si mislio ukupno solo + zglob, te onda tvoja teza ne drži vodu. MB autobusa (O 405 GN2, Citaro I solo, Citaro I G, Citaro II G i Conecto) imaš u APD-u prema aktualnom stanju u temi "Vozni park po registracijama" 107 ako sam dobro zbrojio. To znači da MB autobus ima prosječnu kilometražu od 5420,56 kilometara. Normalno, to je prosjek po marci, ne po tipu.
MAN autobusa u APD-u ima 42 (MAN Lions City '09) te ako oni rade 345 000 km, to ti je prosječno 8214,29 km po autobusu. Matematički gledano, razlika ti je u kilometrima preko 2500 km. Iako Mercedesa ima i više nego duplo više, uzmi u obzir da APD nema MAN zglobnih autobusa.

Ako si mislio kao i ja samo na solo autobuse, tvoja teza opet ne drži vodu. APD ima solo MANova 42 komada. Mercedesa 31 (Citaro I + Conecto). Brojčano ih je više. Trebalo bi vidjeti koliku kilometražu rade solo MB autobusi u APD-u, no nekako sumnjam da je i blizu ovog broja od 8214,29 km po komadu. Ako je 4500 kilometara po komadu, mislim da sam i to puno rekao.

Sa svime ostalim se slažem s tobom.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

421

Bio sam koncizan u brojkama i brandovima.
City i zglobni Citaro tuku otprilike isto, dok su solo Citari negdje na 150 tkm što je manje od 45% u odnosu na Cityja .
City prevoze manje putnika na većim razdaljinama, dok zglobni prevoze više putnika na kraćim udaljenostima.
KTI je veći na MB nego na MAN.
MB 108 kom > 5370 km, MAN 59 kom > 5847 km >> 477 km razlike (ne 2500)..
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Dreamwalker

#352
Gdje si izvukao 59 MAN Lions City-a? Sad sam opet pažljivo brojao i ima ih 42. U taj broj sam uračunao i gbr 88. Među MB-ove nisam računao gbr 430 jer njega smatram školskim autobusom.

"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

Ivan

Citat: 421  u Rujan 24, 2016, 19:12:31
Solo Citari su naslijedili O405 na Grškovićevoj staroj koja ih je oboje uništila, a doprinos tome dale su i ZG ceste svojim neradom.
Jao, a koliko puta ću još čitati o toj Grškovićevoj koja je uzrokovala sve jade Mercedesa.

Kako nije polomila MAN-ove na kraćoj liniji 106 koja jako puno puta prijeđe preko Grškovićeve (prije je vozni red bio još gušći), i od toga se uvijek disponiralo iste garažne brojeve kako to APP radi na gradskim linijama, na 106 su praktički 12 godina bez prestanka disponirali 150 i 151 ili ponekad brojeve +/-, pa su još živi i jako dobri za svoje godine. Tako da dosta s tom floskulom.

421

Citat: Ivan  u Rujan 25, 2016, 07:54:21
Jao, a koliko puta ću još čitati o toj Grškovićevoj koja je uzrokovala sve jade Mercedesa.Tako da dosta s tom floskulom.
Puno puta! Jako puno puta. To nije floskula već činjenica koja ti ne odgovara kad se spominje.
Kad već komentiraš, nemoj uzimati samo dio koji ti paše, već spomeni i ZG ceste.
Zaboravljaš  da 226 ide od Svetica preko Bukovačke, Barutanskog jarka, Remetske i Gregorijančeve do Kaptola, a kolnici su u lošem stanju by ZG ceste, a i dužina linije je duplo duža od 106 Mirogoj ili 106 Krematorij. I na kraju,  uspoređuješ drugačije ovjese.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Ivan

"Drugačiji ovjes" znači Mercedesov je lošiji, ili?
"Drugačija" šasija je isto kriva, na O405N puknuća odostraga a na O530 posvuda, no "razlike" treba tolerirati, valjda. ::|

Što mi ima odgovarati ili ne odgovarati oko cesta kad se dobro sjećam kako su izgledale prije 15+ godina? Bio sam kao klinac po cijele dane u autobusima i znao sam cijeli grad, tako da znam što pričam... Pogotovo se najviše spominje jedna te ista cesta na kojoj su vozili i APD i APP (i to APP 12 godina s 2-3 ista busa stara već 19 godina i u solidnom stanju, a vozili su na liniji koja je baš taj dio prelazila neprestano), mislim da imam sve argumente koje trebam.

Izgleda da nekima više ne odgovara činjenica da ceste na zapadu nisu ni bolje ni lošije nego da Mercedesi jednostavno ne mogu izdržati koliko MAN pa izmišljaju razlike kojih nikad nije bilo.

Ne zaboravljam trasu 226 ali na zapadu je bilo svakakvih jama od cesta, počevši od Ilice s 20 linija na kojoj endemske rupe od šahtova duboke 20-30 cm koje neupitno ubijaju ovjes izrastu svake 2-3 godine, a da ne spominjem staru Samoborsku ili Podsusedsko dolje ili Donje Vrapče ili cijelu trasu 118, a i sve brdske linije na zapadu su godinama imale jednako loše (ili jednako dobre kad se poprave) prosječno jadnjikave ceste kakva je bila Barutanski Jarek ili Miroševečka... Dosadno mi je već jer svaki put se svede na to da razlike u cestama nikad nije bilo nego da su Mercedesi jednostavno autobusi koji ne mogu jednako izdržati iste uvjete.
"Drugačiji" je valjda politički korektan termin, pa ajd', nek' vam bude, neću više govoriti "lošiji" da ne diskriminiram nježne Mercedesove duše... :P

tramvajac 92

Eto, ispada da je MAN bolje napravio ovjes i šasiju s obzirom na ono po kakvim cestama su vozili i voze.

Mercedes sa svojim Citarom ima jako puno problema o kojima smo pisali po forumu, ali je najprodavaniji  bus123.

Shole

Za loše ceste MAN generalno ima nešto izdržljivije podvozje, ali samim time autobus je onda malo manje udoban.  Mercedesi su u pravilu mekši ako je sve OK,  ali očito su loše podnosili ove naše  samajama kolnike. 

421

Citat: Dreamwalker  u Rujan 24, 2016, 22:02:16
Gdje si izvukao 59 MAN Lions City-a? Sad sam opet pažljivo brojao i ima ih 42. U taj broj sam uračunao i gbr 88. Među MB-ove nisam računao gbr 430 jer njega smatram školskim autobusom.
Bio sam koncizan u brojkama i brandovima.
MB 108 kom = MB O345C-8;MB O345H-1;MBO405GN2-17;MBO530-23; MBO530G-12; MBO530GL-47kom
MAN 59 kom = MAN SU 313-5;MAN NL313-41;MAN SL283-11;MAN UL Regio-2kom
@Ivan
Pod pojmom drugačiji ovjes podrazumijevam mekši (MB) ili tvrđi (MAN) ovjes. MB ispada nježniji,no ako se seleni ne mijenjaju na vrijeme tad šasija trpi pa može doći do oštećenja iste što se i dogodilo na navedenim primjerima. MAN ima drugačije koncipiran ovjes koji dopušta veće tolerancije na selenima a koji se zbog robusnije šasije toliko ne osjeti kao pucanje bočnih stranica ili same šasije.
Mogao si malo i proguglati o tome, mogli bismo malo komentirati od tvog  klinac jer ti znaš što pričaš.
Dakle sa "stanja na tahografima ZETovih autobusa" temu si proširio na  o-0 ovjes, šasiju itd. Marinu spočitavaš što ne voli Citelisa, ja ti ne valjam jer zagovaram MB, a Sveta krava MAN, koji tebi očigledno najviše odgovara,je No1.
Za razliku od tebe koji koristiš usluge prijevoza kao putnik i imaš svoj stav, eto, ja već 33+ godina vozim tebi slične i neslične i imam svoj stav o  bus123 bus123 od vožnje starim FAP-ovima, TAM-ovima, legendarnim UG dok sam bio  klinac, te vožnje  Ikarusa, SGjaca, SUova, uvoznih O305, SGH do današnjih.
Ako to nije neka referenca onda  byeg byeg kava
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Ivan

Da, koncizan s tim da školske uračunamo pa ispadne da MAN-ovi ne rade baš nešto posebno... Znamo o čemu smo pričali, o tome da Lion's Cityji nabijaju puno više nego gradski Mercedesi, ali sa školskima ispada da Mercedesi jednako voze iako svi znamo da su školski stalno u garaži (ne zato jer ne mogu više)... Bravo za taj potez... perfeto


Znam koja je razlika u ovjesu, ali lošiji je jer je manje održiv. Je li to pogrešno rečeno? Druge koncepte koji slabije funkcioniraju se tako zove, ali za Mercedes ta semantika ne vrijedi.

Na kraju nije ni udobniji u putničkom prostoru pogotovo kad seleni odu, MB je u većini slučaja udobniji samo za vozača jer je bolje od svih ostalih koncipiran vozački prostor pa kog briga kad se preko profi sjedala se ne osjeti koliko počne tući po putnicima... Ne mislim i dalje da sam išta pogriješio.
To je to što se tiče gradskih, kod međugradskih je MAN meni uvijek tvrd i nepodoban za dugu vožnju i ne sviđaju mi se, ali gradski MAN su vrh i Citaro je dobar za vozača i dobro se reklamira i ima široku distribucijsku mrežu, inače kvalitetom je daleko ispod. Mislim da se to jasno vidi ovime koliko i kako preživljavaju, ne znam zašto se tako teško pomiriti s činjenicama.

Nisam ja taj koji je u priču uvukao ovjes i šasiju nego oni koji su počeli s Grškovićevom koja uništava samo MB i da zato Mercedesi ne prelaze tolike kilometre. Ja sam samo uzvratio s tim da Grškovićeva nema veze jer se dobro sjećam kojih par MAN-ova je tu Grškovićevu prelazilo 12 godina pa su još cijeli za razliku od MB-a unatoč godinama.

Kakve veze imaju FAP-ovi kad uspoređujemo autobuse kupljene u prošla dva desetljeća? Netko se očito nije vozio po zapadnom dijelu grada u ta dva desetljeća ako piše da su ceste na istoku bile gore i da su razbile Mercedese a da MAN-ovi nisu nešto slično preživjeli, i dalje sam u pravu i činjenicama neće pomoći ako mi se nabija na nos da nisam vozio Ikarusa. ::|