Rad Autotroleja (2)

Autor nukleusri, Prosinac 06, 2007, 16:02:49

Boki651

Jučer čujem vozača kako kaže da se razmatra prebacivanje na ljetni vozni red, jer 7 vozača odlazi u mirovinu. Ima li istine u tome ili se šole pravio važan u ženskom društvu?

kico101

Bojim se da će prava istina biti još gora. Mogli bi davat linije u koncesiju, ako se ovako nastavi. Nudim 501 za jedinicu.
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

NP-549

Većina prigradskih linija vozi u JLS koje imaju i vlasnički udio u Troleju. Kako bi se to onda izvelo to nebi znao. Al ima jedna linija koja ide na redovni natječaj po isteku dozvole jer JLS po kojima prometuje nemaju vlasnički udio, nego se vozi na ugovor od X godina. I još k tome, linija je prava krava muzara i nebi sigurno falilo zainteresiranih kandidata za preuzet ju. Radi se naravno o liniji 32.  Neznam kad ističe sadašnja koncesija, al nebi me ni najmanje iznenadilo da se Autotrans pokuša tu ugurat. Ustvari, nebi me iznenadilo ni da to trolej namjerno pusti jer bi se time oslobodilo 10 buseva i barem 20 vozača, kojih kronično nedostaje.

kico101

Super. Riješit se treba jedine linije u prigradu koja ( uz možda 18 i 20 ) donosi prihode. A neka ostanu linije 23,29,30 od 1.000 km dužine i 3 i pol putnika ( osim u dvije vožnje dnevno ).
Ovaj grad osim u propast tone i u ludilo, to je sigurno.
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

Boki651

Od ponedjeljka se vraćaju svi ukinuti polasci na gradskim linijama. Obrazloženje: stabilizacija cijene goriva i dovoljan broj vozača. Ma tko tu koga...

kico101

Vratila se ekipa s bolovanja. ;)
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

Boki651

Danas se vozio u 830 u kojem je ugrađena najava stanica.

NP-549

Zar nije u njemu najava od početka ?
Bit će da se nisi do sad imao prilike vozit u njemu i 829. Ipak su poprilično dislocirani i ne dolaze u Rijeku

Boki651

#1388
Moguće da je to razlog. Što je s velikim solašima, hoće li se ugrađivati ta najava i u njih?

LD470

Unutarnje displaye imaju svi plavi osim kapena koliko ja znam. Samo nisu svima uključeni.

Boki651

Znam za displaye, ali očito nisu svi ni isprogramirani.

LD470

Neka najprije poprave sve vanjske displaye pa se onda pozabave unutarnjim.

Boki651

To svakako, gledam i 731 ima tabelu za svaki slučaj.

mivano

http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/TESKI-PROPUSTI-Imamo-dokument-koji-otkriva-zasto-autobusi-Autotroleja-cesto-gore-i-kvare-se?meta_refresh=true

"TEŠKI PROPUSTI Imamo dokument koji otkriva zašto autobusi Autotroleja često gore i kvare se

Autor: Marinko Glavan   
Objavljeno: 14. prosinac 2018. u 20:58


Iz dostupne dokumentacije vidljivo je da se radovi na održavanju autobusa obavljaju nestručno ili se  uopće ne obavljaju, a u dokumentaciji se vode kao obavljeni. »Odvezemo bus na popravak, a on izađe iz radionice s istim problemima«, upozoravaju i sami vozači Autotroleja

RIJEKA Dokumenti u posjedu našeg lista zorno pokazuju da postoje ozbiljne teškoće s održavanjem voznog parka gradskog javnog prijevoznika Autotroleja te upućuju na mogućnost da se radovi na održavanju obavljaju nestručno ili se pak uopće ne obavljaju, a u dokumentaciji se vode kao obavljeni. Očito je da požari na autobusima, kvarovi i nedovoljan broj ispravnih autobusa za održavanje voznog reda na linijama javnog prometa nisu slučajnost. Potvrđuju to i neki od vozača Autotroleja, navodeći kako voze »sve i svašta«, a problem s neispravnim autobusima je sve gori.

– Putnici misle da mi ne vozimo jer ne radimo svoj posao, ali polazaka nema jer nemamo dovoljno ispravnih autobusa. Odvezemo bus na popravak, a on izađe iz radionice s istim problemima. Što mislite, zašto je autobus na Brašćinama sam krenuo. Zašto dolazi do požara na autobusima. Radimo u nemogućim uvjetima, zbog čega ljudi odlaze, a novi ne žele doći – upozoravaju vozači koji su htjeli ostati anonimni.

Otkazivanje polazaka
Iz dnevnih izvještaja o radu prometnika/dispečera Autotroleja, koji su u posjedu Novog lista, a odnose se na četiri uzastopna dana u studenom ove godine, vidljivo je da se svakodnevno otkazuju brojni polasci na različitim linijama, zbog kvarova, ali i nedovoljnog broja ispravnih autobusa te vozača. Vidljivo je i da dispečeri Autotroleja poduzimaju sve moguće mjere kako bi održali vozni red, ali i da često, zbog nedostatka vozila i vozača, nemaju druge mogućnosti nego otkazati polaske na nekim linijama.

U posjedu Novog lista je i dopis što ga je MAN Importer Hrvatska poslao Autotroleju nakon pregleda jednog od opožarenih autobusa, u suradnji s ekspertom proizvođača MAN Truck&Bus AG, u kojemu se navodi kako je do požara došlo zbog puknuća cijevi za povrat goriva u motornom prostoru autobusa.


Prema dopisu, razlog puknuća do kojeg je došlo postupno, a ne trenutno, su ranije montaže i demontaže cijevi tijekom kojih se, tvrde iz MAN Importer Hrvatska, koristio neprimjereni alat ili neprimjereni momenti stezanja, pri čemu se tragovi korištenja neprimjerenog alata odnosno postupka montaže/demontaže jasno vide na samoj cijevi. Tako nastalo naprezanje je dovelo do puknuća cijevi, navodi se u dopisu, uz zaključak proizvođača kako uzrok požara nije greška u materijalu, već isključivo prethodno izvedeni radovi održavanja izvođeni suprotno uputama proizvođača.

U dopisu se također upozorava kako je, prema predočenim internim radnim nalozima za konkretno vozilo, cijev povrata goriva na tom autobusu mijenjana u dva navrata – 2015. i 2016. godine, no proizvođač tvrdi kako je puknuta cijev koja je zatečena u vozilu »definitivno cijev iz prve ugradnje, a ne neka isporučena kao rezervni dio, što je jasno vidljivo po boji i tragovima originalnog tvorničkog konzervansa«. Pored toga, navodi se i kako je instalacija javljača požara originalno isporučena na vozilu »zatečena nekompletna i izvan funkcije«. Iako navedeno u dopisu treba uzeti s dozom rezerve jer proizvođač štiti prvenstveno svoje interese, sve zajedno ukazuje na moguće ozbiljne propuste i greške pri održavanju autobusa, pa čak i unošenja lažnih podataka u dokumentaciju o održavanju. Inače, održavanje vozila Autotroleja u zadnje je dvije godine pod ingerencijom gradske tvrtke Rijeka plus, kojoj je na čelu Željko Smojver, nekadašnji direktor Autotroleja.

Milijun kilometara
O problemu nedovoljnog broja ispravnih autobusa za održavanje svih polazaka na linijama, kao i o uzrocima požara na MAN-ovim autobusima pitali smo direktora Autotroleja Alberta Kontuša.

– Povremeno se susrećemo s problemom ispravnosti vozila. U nekim danima nemamo dovoljno ispravnih vozila i to je činjenica, no intenzivno radimo na otklanjanju tog problema. Riječ je o problemu koji je godinama prisutan i vezan je uz starost vozila – kaže nedavno imenovani direktor, ističući kako se od početka svog mandata bavi rješavanjem pitanja nedostatka vozača, te ispravnosti vozila, kako bi se na dnevnoj bazi osigurao dovoljan broj ispravnih autobusa za održavanje svih polazaka na svim linijama.

Nedostaje vozača, tražili ih i u BiH, ali ni tamo ih nema
Problem čije će rješavanje biti daleko zahtjevnije je nedostatak vozača. Ne samo u Autotroleju, kaže Kontuš, nego u cijeloj Hrvatskoj.

– U cijeloj zemlji postoji svega sedamdeset nezaposlenih vozača s D kategorijom. Nedavno smo na nacionalnoj razini objavili natječaj za zapošljavanje vozača, kojima smo uz zaposlenje nudili i smještaj u Rijeci, međutim odaziv je bio minimalan, dok s druge strane, vozači stalno odlaze, mahom u inozemstvo, a samo ovih dana, do kraja godine, u mirovinu nam odlaze desetorica vozača – kaže Kontuš, koji najavljuje pokretanje programa prekvalifikacije, u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje. Kandidatima će se u sklopu programa nuditi potrebno školovanje i polaganje vozačkog ispita za D kategoriju, o trošku Autotroleja.

– Jedini uvjet će pri tom biti da, nakon prekvalifikacije, ostanu raditi u Autotroleju dvije ili tri godine. To moramo učiniti, jer nema drugog načina da zaposlimo vozače. Tražili smo vozače i u BiH, no ni tamo ih nema – kaže Kontuš.

– Sukladno internim procedurama, svaki dan na kraju smjene svaki autobus prolazi kontrolu ispravnosti vozila. Samo ispravna vozila izlaze na cestu – kaže Kontuš.

Direktor ističe kako nema detaljnih saznanja o uzrocima požara na MAN-ovim autobusima, osim da je bila riječ o problemima na visokotlačnim cijevima u prostoru motora koje su zamijenjene novima na cijeloj seriji istih autobusa.

– U suradnji s predstavnikom proizvođača ljetos je provedena akcija zamjene svih tih visokotlačnih cijevi, a autobusi su bili povučeni iz prometa dok cijevi nisu zamijenjene. Od tada nije bilo novih zapaljenja. Treba uzeti u obzir i činjenicu da je riječ o starim autobusima, jednako kao što treba znati da trenutno u voznom parku imamo 36 autobusa s prijeđenih oko milijun kilometara, što je kilometraža na kojoj se obično mijenja motor ili, još bolje, nabavlja novi autobus. Upravo zato Autotrolej nabavlja 54 nova autobusa – kaže Kontuš.

Što se tiče neispravnih vozila, kaže kako je to problem koji je prisutan odavno, a proporcionalno raste sa starošću voznog parka. No, svjestan je problema te ističe kako se kontinuirano optimizira proces održavanja, u suradnji s Rijeka plusom, tvrtkom koja održava autobuse Autotroleja.

– Dio optimizacije proveden je prije mog dolaska, odnosno tijekom ljeta, na način da je Autotrolej preuzeo Kontrolu ispravnosti vozila, a u idućih desetak dana će se provesti i drugi dio, i to tako da ćemo preuzeti i takozvane male popravke koji zahtijevaju do sat vremena rada, te će se taj dio posla raditi u posebnoj hali. Time ćemo rasteretiti pogon servisa Rijeka plusa koji će se baviti samo većim zahvatima – kaže Kontuš.

Štedi se na svemu
Radi se i na ubrzanju procesa nabave rezervnih dijelova, dodaje, kao i na optimizaciji zaliha rezervnih dijelova, u suradnji s gradskom tvrtkom Poslovni sustavi.


– Cilj je skratiti rokove popravaka, povećati minimalne zalihe rezervnih dijelova i ubrzati cijeli proces. Od navedenih promjena i optimizacije očekujem brze rezultate. No, moram naglasiti i kako se ne radi o nikakvoj izvanrednoj situaciji, već o najnormalnijim problemima u obavljanju ovog ili bilo kakvog drugog posla – kaže Kontuš, dodajući kako će ovih dana biti završen i plan pojačanog preventivnog servisiranja vozila.

Probleme s održavanjem i ispravnosti autobusa potvrđuju i sindikalisti u Autotroleju. Tomislav Špoljarić iz Sindikata vozača i prometnih radnika kaže kako je riječ o dulje vrijeme prisutnom problemu, koji je posebno došao do izražaja tijekom zadnjih godinu dana, zbog niza razloga.

– Dobro nam je poznat problem s neispravnim vozilima, zbog kojeg se učestalo otkazuju pojedini polasci. Uzroka je više, a među njima je svakako nedostatno održavanje, nedostatak rezervnih dijelova, kao i ugradnja zamjenskih rezervnih dijelova upitne kvalitete. Štedi se na svemu. O tome smo razgovarali i s novim direktorom koji za sad pokazuje namjeru i poduzima konkretne korake da se problem barem ublaži.

No, kao što nam fali vozača, tako nedostaje i mehaničara u servisnom pogonu Rijeka plusa, posebno onih iskusnih. Mlađima fali znanja i iskustva, a stariji nemaju vremena da im prenesu svoje znanje. Mislim da je to najveći problem Autotroleja. Odlaze vozači i mehaničari, a novih nema na tržištu rada. Jedini način da se taj problem ukloni je povećanje plaća. Samo na taj način možemo privući nove ljude i zadržati postojeće radnike – kaže Špoljarić.

Povećati plaće
Slično razmišlja i Alen Bartulac iz Sindikata primorsko-goranskih komunalaca.

– Problem nesumnjivo postoji. Ja sad vozim relativno novi autobus, pa sam pošteđen toga, ali znam da su vozači na nekim linijama u jednoj smjeni znali promijeniti i četiri autobusa, zbog kvarova. Događa se i da neki polasci budu otkazani, ali najveća je poteškoća to što nemamo dovoljno ljudi, ni za volanom ni u servisnim radionicama – kaže Bartulac, koji baš kao i Špoljarić, smatra da je jedino rješenje povećanje plaće i poboljšanje uvjeta rada.

Za ozbiljnije povećanje plaća vozačima Autotrolej bi trebao znatno povećati prihode, što je teško očekivati, jer niti Grad Rijeka i ostale jedinice lokalne samouprave u proračunima imaju sredstava za povećanje subvencija Autotroleju, niti će dopustiti povećanje cijena voznih karata, što je najnepopularnija mjera za kojom teško da će posegnuti vlast u Rijeci i okolnim gradovima i općinama.

Zato se valja nadati da će mjere koje najavljuje Kontuš dati rezultata, barem do nabavke 54 nova autobusa, što bi trebalo uvelike poboljšati situaciju i smanjiti probleme s održavanjem. S druge strane, gradska vlast, i vlasti u ostalim jedinicama lokalne samouprave, kao vlasnici i Skupština KD Autotroleja, morali bi inzistirati da se do kraja rasvijetle sumnje i moguća odgovornost oko nestručnog i neadekvatnog održavanja, kao i eventualnog krivotvorenja dokumentacije o održavanju autobusa, na što ukazuje dokument MAN-ovih stručnjaka."

mivano

Izvor: http://novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Autotrolej-u-minusu-od-7-7-milijuna-kuna.-Hoce-li-nam-poskupiti-karte-i-kresati-linije

"SKUPLJAJU GUBITKE
Autotrolej u minusu od 7,7 milijuna kuna. Hoće li nam poskupiti karte i kresati linije?

Autor: Marinko Glavan   
Objavljeno: 3. siječanj 2019. u 12:22

Vozni park Autotroleja sve problematičniji, ali gradovi i općine ne namjeravaju uskočiti novcem za obnovu
Pali su prihodi od komercijalnih vožnji, ali i prodaje karata, uz rast cijena goriva i maziva te troškova održavanja zbog starog i istrošenog voznog parka. Rasle su i kamate na kredite, objašnjavaju

RIJEKA Riječki javni gradski prijevoznik Autotrolej prošlu je godinu završio s ozbiljnim gubicima, koji se, kako neslužbeno saznajemo, s obzirom na to da još nema službenih podataka za cijelu prošlu godinu, procjenjuju na iznos koji bi mogao premašivati deset milijuna kuna.

Za sad je iz ureda direktora Alberta Kontuša, na naš upit premašuje li gubitak devet milijuna kuna, potvrđeno da je gubitak na dan 30. rujna prošle godine iznosio 7,7 milijuna kuna. Iako je u istom odgovoru navedeno da je gubitak manji od devet milijuna, ostaje nejasno odnosi li se taj odgovor na cijelu prošlu godinu ili samo na navedenih prvih devet mjeseci.

Zbog gubitaka je u pripremi izvanredni plan poslovanja kojim će vjerojatno biti smanjen broj polazaka na pojedinim linijama, a moguće i zatražene veće subvencije gradova i općina na čijem području Autotrolej obavlja uslugu javnog prijevoza, no iz ureda direktora nam je potvrđeno da povećanja cijena voznih karata neće biti.

Smanjen prijevoz
Na pitanje kako je gubitak nastao, iz Autotroleja odgovaraju kako su u prošloj godini ostvarili više od šest milijuna i 756 tisuća kilometara u javnom prijevozu, što je u skladu s planom poslovanja i Ugovorom o pružanju usluge javnog prijevoza, no došlo je do značajnog pada u dijelu komercijalnog prijevoza, kao i do pada prodaje putnih karata, uz istodobno povećanje cijena goriva i održavanja autobusa.

Što je s novim vozilima?
Zanimalo nas je i hoće li gubici u poslovanju negativno utjecati na ambiciozan plan nabave novih vozila, prema kojemu bi Autotrolej, uz izdašne subvencije EU-a i resornog ministarstva trebao nabaviti čak 54 nova vozila tijekom ove i iduće godine, što bi uvelike, prema prijašnjim izjavama direktora Kontuša, trebalo smanjiti troškove održavanja.

– Proučili smo pravila za financiranje iz sredstava EU fondova. S obzirom na vrijednost imovine društva i na spomenuti ugovor o obavljanju usluga javnog prijevoza, Autotrolej udovoljava svim kriterijima da bi pristupio natječajima te vrste – stoji u odgovoru.

– Kod ugovorenog (komercijalnog) prijevoza ostvareno je 512.00 kilometara što je za 16 posto manje u odnosu na 2017. godinu te za 22 posto manje od plana. Do smanjenja je došlo zbog nedostatka raspoloživih vozača za obavljanje djelatnosti. U 2018. godini došlo je do smanjenja broja korisnika, broj prodanih pokaznih karata je 230.000, dok je broj pojedinačnih karata 1.710.000 što je za 7 posto, odnosno 3 posto manje u odnosu na isto razdoblje 2017. godine – stoji u odgovoru.

Uzroci nastalog gubitka, nastavlja se, nalaze se u iznesenim naturalnim pokazateljima, iz kojih je vidljivo da je opseg usluge ostao isti, uz pad broja korisnika. Zabilježen je pad prihoda od prodaje u iznosu od 2,4 milijuna kuna.


– U 2018. godini je došlo do porasta prosječne cijene energenata od 12,5 posto, zbog čega je trošak goriva i maziva porastao za 2,65 milijuna kuna. Troškovi nabavke rezervnih dijelova su porasli za 1,65 milijuna kuna, u odnosu na prethodnu godinu, s obzirom na već spomenuti problem održavanja starog i istrošenog voznog parka. Financijski rashodi (kamate na kredite) su porasli za gotovo 300.000 kuna. To su glavni razlozi nastanka gubitka u poslovanju obavljanjem temeljne djelatnosti društva – stoji u odgovoru direktora Autotroleja.

Zanimalo nas je i kako će nastali gubitak biti pokriven, posebice hoće li mjere za sanaciju gubitaka uključivati smanjenje standarda javnog prijevoza, odnosno smanjenje broja polazaka autobusa, kao i hoće li poskupjeti vozne karte.

Financijske uštede
– Već smo započeli s pripremom. Analizirat će se svi ugovori i svi poslovni procesi kako bi se definirale mjere kojima će se stabilizirati financijsko i operativno stanje u društvu. Prije svega će se tražiti racionalizacija kojom bi se ostvarilo smanjenje troškova i financijske uštede, ali moramo voditi računa o propisima i standardima, a posebno o sigurnosti naših korisnika.

Kako do novih vozača?
U Autotroleju je već poduzet niz mjera za optimizaciju poslovanja, kako smo već pisali, posebno na području održavanja voznog parka, koje je dijelom iz gradske tvrtke Rijeka Plus vraćeno pod okrilje samog Autotroleja. Što se tiče nedostatka vozača,

u pripremi je program prekvalifikacije u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje jer na tržištu rada nezaposlenih vozača gotovo da i nema. Sindikalisti u Autotroleju već su istaknuli da je jedina prava mjera koja bi mogla privući nove radnike povećanje plaća i poboljšanje uvjeta rada.

Naše poslovanje se temelji na Ugovoru o obavljanju usluga javnog prijevoza građana grada Rijeke i 12 jedinica lokalne samouprave, koji su ujedno u velikoj mjeri i naši vlasnici. U slučaju da ne ostvarimo potrebni financijski efekt politikom ušteda, razmotrit će se, zajedno s našim suvlasnicima, i sve druge mogućnosti, uključujući i spomenuto smanjenje broja polazaka i povećanje subvencioniranja od strane vlasnika, jedinica lokalne samouprave. Povećanja cijena za građane neće biti – stoji u odgovoru direktora Autotroleja.

U nedavnim odgovorima koje su gradonačelnici i načelnici Rijeke, Opatije, Bakra i Viškova poslali na naš upit o eventualnom povećanju subvencija Autotroleja redom su odgovorili kako smatraju da je iznos subvencija dovoljan te da za sad ne razmatraju mogućnost povećanja, pa treba vidjeti hoće li, nakon provođenja najavljenih mjera štednje u Autotroleju, biti spremni povećati iznose subvencija.

O problemima s održavanjem autobusa Novi list je već pisao, kao i o kroničnom nedostatku vozača, a jedno i drugo je, sada se pokazuje, imalo ozbiljan negativan utjecaj na financijsko poslovanje Autotroleja."