Nabavke novih autobusa

Autor nukleusri, Siječanj 02, 2008, 12:21:13

lussin

Jutros na Radio Rijeci spomenuto kako je Autotrolej dobio nepovratnih 80 milijuna kuna za 20 (ili 22, ne znam sad točno) novih autobusa

NP-549

Trebalo bi bit 20,  16 prigradskih solo i 4 monotrala za grad

lussin

#1277
Ipak je riječ o 38 milijuna kuna
EDIT: Evo i jedan članak, ipak ih je 22
http://www.fiuman.hr/38-milijuna-kn-bespovratnih-sredstava-za-nabavu-22-nova-autobusa-autotroleja/
Citat:

Nabava 22 nova autobusa, za koje su danas potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 38 milijuna kuna, dio je novog ciklusa jačanja sustava javnog prijevoza koji na području Rijeke i riječkog prstena obavlja Autotrolej.

U sklopu tog ciklusa, do 2020. godine za javni prijevoz u Rijeci i riječkom prstenu bit će nabavljena ukupno 54 nova vozila vrijedna preko 100 milijuna kuna, čime će Autotrolej rashodovati čak 60 starih vozila, a prosječna starost voznog parka sa današnjih 11, doći će na samo 6 godina.

Danas potpisani ugovori o bespovratnim sredstvima odnose se na nabavku četiri nova, zglobna, gradska, niskopodna autobusa, devet solo gradsko-prigradskih niskopodnih autobusa, te devet solo prigradskih autobusa, a sredstva su dodijeljena temeljem natječaja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Projekt nabave 22 autobusa ukupno je vrijedan 48.5 milijuna kuna, a na spomenutom natječaju odobreno mu je 38 milijuna kuna bespovratnih sredstva (od toga 32.3 milijuna kn odnosno 85% potječe iz Kohezijskog fonda, a 5.7 milijuna kn odnosno 15% potječe iz državnog proračuna Republike Hrvatske). Financiranje preostalog iznosa osigurat će KD Autotrolej. O tome su danas ugovore potpisali ministar Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislav Petric i direktor Komunalnog društva Autotrolej d.o.o. Marin Rajčić.

Bez europskih sredstava teško do značajnih investicija u kratkom roku

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel istaknuo je kako je dodjela ovih bespovratnih sredstava, kao i nedavna potpisivanja ugovora za dodjelu bespovratnih 1,26 milijardi kuna za financiranju vodno-komunalnog projekta na području riječke aglomeracije te 68,21 milijuna kuna za projekt uređenja Gradske knjižnice i Dječje kuće u sklopu budućeg kvarta kulture u Benčiću, najbolji odgovor na pitanje euroskeptika što građani Hrvatske imaju od članstva u Europskoj uniji.
,,Bez korištenja sredstava europskih fondova bilo bi gotovo nezamislivo u ovako kratkom roku pokrenuti ovako velike investicije. Trudimo se pokazati da imamo dovoljno stručnosti i znanja za pripremu projekata i povlačenje sredstava koja nam stoje na raspolaganju," kazao je gradonačelnik Obersnel, zahvalivši se Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture te Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije na odličnoj suradnji.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković istaknuo je kako su sredstva za nabavu novih autobusa odobrena su u okviru Poziva na dodjelu sredstava, koji je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture otvorilo u svibnju 2017. godine, a kojim će se s 315 milijuna kuna financirati nabava autobusa za operatere javnog gradskog prijevoza u devet gradova diljem Hrvatske, kako bi se omogućilo poboljšanje usluge javnog prijevoza, doprinijelo povećanju broja putnika u javnom prijevozu te smanjilo negativan utjecaj na okoliš.
Državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić izrazila je uvjerenje kako će do kraja 2018. godine biti potpisani ugovori za preko 60 posto Hrvatskoj raspoloživih sredstava fondova Europske unije. Dodala je kako će ministarstvo i dalje raspisivati pozive za korištenje europskih sredstava te je na Rijeci i ostalim gradovima da i dalje pripremaju kvalitetne projekte.

Ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric istaknuo je kako Agencija u suradnji s Gradom Rijekom i Primorsko-goranske županije u posljednje tri godine provode niz projekata. Naglasio je kako SAFU posebno vodi računa o činjenici da niz projekata mora biti završen do 2020. godine, kada će Rijeka biti Europska prijestolnica kulture, te s time u vezi nastoji raspisivati javne nabave u što kraćem roku.

Udobnija vožnja u prigrad, strogi ekološki standardi

Direktor Autotroleja Marin Rajčić izrazio je uvjerenje kako će svih 54 novih autobusa biti isporučeno do kraja iduće godine.
,,Prosječna starost voznog parka sa današnjih 11, doći će na samo 6 godina, što je značajni pokazatelj unaprijeđenja prijevoza putnika u Rijeci i Riječkom prstenu," kazao je Rajčić.

Prigradski autobusi podići će kvalitetu usluge vožnje putnika u prigrad. Naime, jedan dio županijskih linija na kojima Autotrolej vozi putnike, dužine je preko 40 kilometara (linije za Mune, Pasjak, Ožlak...). Na tim linijama putovanje u jednom smjeru traje više od 60 minuta te su međustajališne udaljenosti u nekim slučajevima i veće od 2 kilometara. Novi autobusi pružit će veću udobnost putnicima koji putuju u ta odredišta budući da imaju pretežno sjedeća mjesta, te su konstrukcijski namijenjeni za duža putovanja. Valja reći i da svi autobusi koji se nabavljaju zadovoljavaju stroge standarde EURO 6 norme ispušnih plinova.

U okviru Urbane aglomeracije Rijeka nabava još 32 nova autobusa

Uz navedena 22 nova autobusa za koje su danas potpisani ugovori, u projektu integriranih teritorijalnih ulaganja u okviru Urbane aglomeracije Rijeka, nabavit će se još 32 nova autobusa. Riječ je o 7 zglobnih, gradskih, dizel vozila, 10 dizel minibuseva, te još 15 solo vozila, od čega će 10 solo vozila biti pogonjena na stlačeni prirodni plin (SPP), a 5 solo vozila bit će na dizel gorivo. Ukupna vrijednost tog projekta je oko 63.7 milijuna kuna, s tim da će 85 % sredstava biti osigurano bespovratno putem Kohezijskog fonda EU, a 15% sredstava osigurat će KD Autotrolej.

Grad Rijeka

NP-549

Citat: lussinpicollo  u Srpanj 23, 2018, 12:09:37
četiri nova, zglobna, gradska, niskopodna autobusa, devet solo gradsko-prigradskih niskopodnih autobusa, te devet solo prigradskih autobusa,

Ako fondovi traže da zemlja porijekla bude EU (doduše neznam dal se gleda šasija ili nadogradnja i da li uopće postoji taj uvijet), onda nažalost zglobni Conecti otpadaju. Tu onda mogu doć jedino ova dva modela koja već imamo u CNG izvedbi, Iveco Urbanway 18 i MAN Lion's City G, stari model, naravno. Kad je Trolej kupio nešto novo. MB Citaro mi se čini preskup,  drugi teško da mogu proć, tu najprije mislim na Solaris, VDL Citea i slično.

Ponovno ista stvar ko i gore, ako otpada Conecto u obzir dolaze Iveco Urbanway 12 i MAN Lion's City.  Pretpostavljam da će bit sa dvoja vrata (bez zadnjih) i duplim stolicama.

Neznam da li su u tenderu navedeni minimalna snaga (ili kubikaža motora) i visina poda jer ako je traženo barem 300 KS onda otpada MAN Intercity (290KS, mali D08 motor), ako se traži srednjepodni onda otpada Iveco Crossway low entry i ostaje nam samo standardni Iveco Crossway.  Nadam se da će bit sa motorom od barem 360 i sa običnim automatskim mjenjačem. Na 724-727 se kvačilo nije pokazalo kao najsretnije rješenje, a bogami ni 728,729 se nisu proslavili sa onim 12-brzinskim koji nije za ovuda već za otvorenu cestu.


Mislim da će se po dobrom starom običaju podijelit posao, da nebi bilo "rata",  i da će MAN dobit 9 niskopodnih prigradskih i 4 zglobna, a Iveco 9 prigradskih.  U drugoj turi će Iveco to nadoknadit sa 10 solo CNG.

Uvijek pogađamo, pa nek bude i ovaj put, mada ustvari ovisi o tome kako će serije stizat, a to nemamo pojma:

740 — 748  Iveco Crossway
749 — 757  MAN Lion's City
758 — 761  MAN Lion's City G

lussin

Još malo pa 7xx stižu 8xx 8-8 . Prešao sam preko boje i naljepnica ali su garažni trebali ostati kako jesu

kico101

Citat: NP-549  u Srpanj 23, 2018, 19:43:01
Uvijek pogađamo, pa nek bude i ovaj put, mada ustvari ovisi o tome kako će serije stizat, a to nemamo pojma:

740 — 748  Iveco Crossway
749 — 757  MAN Lion's City
758 — 761  MAN Lion's City G
U načelu sam nešto tako i ja zamislio ( naravno da su moguća svakakva iznenađenja ). Od solo 9 MAN Lion's City Ü ( to bi bili oni gradsko-prigradski kako pišu ) i 9 Iveco Bus Crossway ( sa dvokrilnim srednjim vratima-tzv. prigradski ). Od zglobnjaka mislim da i struka vidi da su 821-824 sasvim dobra roba, pa bi mogli računati na lava.

Dalje se ne usudim prognozirati, ali nekako mi se čini da bude još 7 zglobnih, 13 solo i 12 kantica. Koliko plina-ne znam, ali moglo bi biti oko za oko-zub za zub ( koliko Kapena škartaju, toliko novih solo dolazi ). Svakako bih volio vidjeti Lion's City GL sa 5 vrata, a od minija MB SprinterCity 65 i 77.

Za rashod vjerojatno sve do gbr. 652 + 10 do 12 mini. Da li bi tu mogao biti i koji Conecto G, tko zna. U svakom slučaju najveća smjena generacija od kad ja znam za sebe.
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

NP-549

Citat: lussinpicollo  u Srpanj 24, 2018, 18:47:05
Još malo pa 7xx stižu 8xx 8-8 . Prešao sam preko boje i naljepnica ali su garažni trebali ostati kako jesu

I ja sam bio protivnik kad se to uvelo 2013. al se pokazalo kao OK potez. Puno lakše je pratit ispravnost i disponiranje autobusa.  Možda je jedina greška bila što su se odlučili za 800 pa će ih klasični dizeli stić. Mogli su stavit na 900.   Ali možemo bit bez brige, ako se sa prvom turom dođe do 761, a stiže još 7 zglobnih i 5 solo vozila  (minibusi i CNG neće bit na 700), onda bi zadnji broj trebao bit  773,  a preostalih 27 brojeva ćemo čekat još 10 godina. A tad će već i Citelisi u rashod  :) .  Što se tiče boje CNG buseva, žao mi jedino da nisu u retro sivo/zelenoj kakvi su bili Mercedesi O317 i Sanosi S14 iz sedamdesetih.


NP-549

Zadnji se radi u Turskoj i nudi se nažalost samo sa slabašnim malim motorom od 290 KS, a MIDI od 10.5 se mislim više ne proizvodi

kico101

Slabašan je onda izbor. Nekako se bojim da će Iveco Bus opet zagrabiti veliki dio pite. >:(
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

lussin

Volio bi vidit VDL među gradsko-prigradskima ali mislim da to nije realno očekivati

kico101

Šta ćemo? ;D

https://www.bus.man.eu/de/en/city-buses/model-overview/Model-overview.html

Jesen stiže. Bio bi red da se, konačno, nešto pokrene po pitanju prvih 22. Da se danas potpiše ugovor s nekim proizvođačem, nove nećemo vidjeti prije kraja idućeg proljeća, a kako sve ovo ide, bit će dobro ako stignu i za godinu dana. >:(

Zašto MAN? Pa tako. Moje želje puste.
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

shef

Oš da se kladimo...Iveco...?
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

NP-549

Da ponovimo:  9 prigradskih (školski), 9 običnih prigradskih + 4 zglobna .  Školski će sigurno bit Iveco Crossway, jer MAN ne zadovoljava kriterije (preslab motor), jedino ako cjenovno može konkurirat MB Intouro ili turska Setra UL Business,  ali čisto sumnjam da nisu dosta skuplji od Iveca.  Nepoznanica ostaju 9 prigradskih i 4 monotrala.  Ne vjerujem da će Iveco pokupit cijeli dio kolača, pretpostavljam da će se nešto elegantno prepustit i konkurentu. E sad dal će to bit zglobni Lion's City ili solo to je već nepoznanica.  MAN ako i dođe bit će naravno po Autotrolejevom dobrom običaju stari model, a ne novi Lion's City

man323

Citat: NP-549  u Srpanj 25, 2018, 22:12:42
Zadnji se radi u Turskoj i nudi se nažalost samo sa slabašnim malim motorom od 290 KS, a MIDI od 10.5 se mislim više ne proizvodi

Lion's City M (A47)  se i dalje proizvodi, tako da i on ima šansu za konkuriranje Ivecu.

Citat: NP-549  u Rujan 13, 2018, 17:50:21
Da ponovimo:  9 prigradskih (školski), 9 običnih prigradskih + 4 zglobna .  Školski će sigurno bit Iveco Crossway, jer MAN ne zadovoljava kriterije (preslab motor), jedino ako cjenovno može konkurirat MB Intouro ili turska Setra UL Business,  ali čisto sumnjam da nisu dosta skuplji od Iveca.  Nepoznanica ostaju 9 prigradskih i 4 monotrala.  Ne vjerujem da će Iveco pokupit cijeli dio kolača, pretpostavljam da će se nešto elegantno prepustit i konkurentu. E sad dal će to bit zglobni Lion's City ili solo to je već nepoznanica.  MAN ako i dođe bit će naravno po Autotrolejevom dobrom običaju stari model, a ne novi Lion's City

Možda budu ciljali na omjer  13 MAN : 9 Iveco, a možda MAN dobiva samo tender za 4 zglobna autobusa jer imate već 4 Cityja G i koliko vidim po forumu, zadovoljni ste s njima.
Svakako mi se više sviđa da se uzme stari City jer nema dječjih bolesti koje su lako moguće kod novoga jer je model koji tek izlazi na tržište i potpuno je novo vozilo.