Rad Autotroleja (2)

Autor nukleusri, Prosinac 06, 2007, 16:02:49

Dreamwalker

Treba zatvorit sve inženjere koji su projektirali autobus jer ga nisu projektirali tako da tvornica može dat garanciju od 50 godina.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

kico101

OBNOVA VOZNOG PARKA
Autotroleju čak 52 autobusa za samo milijun €

Autor: Marinko Glavan   
Objavljeno: 9. veljača 2018. u 20:03


Dvadeset novih autobusa u cijelom iznosu financira Ministarstvo prometa, dok će preostala 32 biti sufinancirana s 85 posto iz sredstava Europske unije pa je sve skupa za Autotrolej vrlo povoljno

RIJEKA  Pedeset i dva nova autobusa nabavit će Autotrolej u ovoj godini, pri čemu čak dvadeset novih autobusa sa sto posto troškova financira Ministarstvo prometa, dok će preostala 32 biti sufinancirana s 85 posto, iz sredstava Europske unije, predviđenih za projekte Urbane aglomeracije Rijeka, potvrdio je direktor gradskog prijevoznika Marin Rajčić.

Pojednostavljeno, Autotrolej će 52 nova vozila, što je najveći broj novih autobusa nabavljen u jednoj godini, platiti tek nešto više od milijun eura, objašnjava Rajčić.

– Autobuse nabavljamo kroz dva natječaja, odnosno programa. Prvi je Ministarstva prometa, koje nam je dodijelilo stotpostotno financiranje prihvatljivih troškova nabavke dvadeset vozila, u iznosu od 38 milijuna kuna, a predviđena je nabava 16 solo autobusa i četiri zglobna, pogonjenih diesel motorima koji zadovoljavaju stroge Euro 6 norme ispušnih plinova. Drugi je projekt »Jačanje sustava javnog prijevoza«, u u sklopu strateškog cilja Urbane aglomeracije, kroz koji nam je odobreno sufinanciranje nabave 32 nova vozila, u iznosu od 7,2 milijuna eura. Riječ je o deset minibuseva, sedam zglobnih autobusa, te petnaest solo buseva, od kojih će deset kao gorivo koristiti stlačeni prirodni plin. Kroz ovaj projekt odobreno nam je 85 posto ukupno potrebnih sredstava, dok će preostalih 15 posto biti osigurano iz vlastitih sredstava komunalnog društva, kaže Rajčić.

Kvalitetnija usluga

Nabavkom tih autobusa, te rashodovanjem dijela sadašnjih, broj autobusa Autotroleja bit će neznatno smanjen, sa sadašnjih 175 na oko 165, no razina usuge, prema njegovim riječima, bitno će se povećati.  Svi novi autobusi zadovoljavat će najstrože ekološke norme, a osim toga, bit će opremljeni klima uređajima te wi-fi sustavom bežičnog interneta koji će putnici moći koristiti tijekom vožnje.

– Prosječna starost našeg voznog parka sada je 11 godina, po čemu smo i u ovom trenutku među najboljima u Hrvatskoj, a kada stignu ovi autobusi, ta će prosječna starost biti svega šest godina, što je zaista respektabilno. Cilj je povećanjem kvalitete usluge privući veći broj putnika, odnosno korisnika javnog gradskog prijevoza, posebno na prigradskim linijama. Posljednjih godina nabavili smo veći broj novih autobusa koji prometuju uglavnom na gradskim linijama, a ovoga puta kupujemo autobuse gradsko-prigradskog tipa, koji će prometovati uglavnom na linijama u okolici grada. To znači da će, primjerice, solo autobusi umjesto troja, imati dvoja vrata, čime se povećava broj sjedećih mjesta, što je i potrebno na duljim linijama poput prigradskih. Svi autobusi moći će se koristiti i na gradskim linijama, prema potrebi, a bit će i niskopodni, kako bi se olakšao pristup teže pokretnim osobama, kaže Rajčić.

Nakon postupaka javne nabave, isporuka svih 52 autobusa očekuje se tijekom iduće godine, pri čemu bi 20 vozila koje financira ministarstvo trebalo biti isporučeno početkom iduće godine, a preostala 32 u drugoj polovici 2019.
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

lussin

Osim ovog, vrijedi izdvojiti i ovaj dio teksta
Citat:Uz nove autobuse, iz sredstava urbane aglomeracije odobreno je i sufinanciranje opremanja 40 autobusnih stajališta informatičkom opremom za najavu dolaska autobusa na stajalište, procijenjene vrijednosti 760 tisuća eura, kao i izrada web aplikacije najave dolaska autobusa na stajalište za mobilne telefone i računala, procijenjene vrijednosti 40 tisuća eura.
– Opremom za najavu dolaska bit će opremljena frekventnija stajališta u centru grada i prigradu, a uz pomoć web aplikacije svaki će korisnik na svom mobilnom telefonu ili tabletu moći vidjeti kada će autobus na liniji kojom želi putovati biti na određenom stajalištu, kaže Rajčić.
Iz sredstava urbane aglomeracije s 85 posto bit će sufinancirana i izrada studije za određivanje najpovoljnije lokacije nove autobaze, čija se vrijednost procjenjuje na 460 tisuća eura.
Kompletan tekst:
http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Autotroleju-cak-52-autobusa-za-samo-milijun?meta_refresh=true

kico101

Ovo nisam namjerno stavio, jer nije toliko bitno. Prvo je da se imamo u čemu voziti, a onda najave, wifi i te gluposti. Neka mi Boki ne zamjeri (  ;D ), ali opet ponavljam-u gradu ne bi trebalo biti bitno da li će bus stići u 10,26 ili 10,31 i da li je trenutno na Brajdi ili na Mlaci. Ako se koliko-toliko drže voznog reda, stići će.

Što se tiče WiFi-ja, zar stvarno ne možemo bez tog f.. interneta tih 15-20 minuta koliko se prosječno vozimo u busu ( pa neka je i sat vremena, who cares ). Ako baš želimo i to vrijeme potratiti buljivši u display mobitela, tada plati. Da, ja sam ostao u ledenom dobu.

U svemu ovome je najbitnije da bi ovo mogla biti najobimnija nabava u jednoj godini u zadnjih 50 godina ( mislim da je zadnji puta takva bila 1969-te kada su stizali novi o317 ).

Kao što sam i naslućivao, ove godine od novih na cesti neće biti ništa, ali 2019-ta će biti zanimljiva. Stoga mislim da se Autotrolej malo zaletio sa izbacivanjem iz prometa nekih solo autobusa. Ovdje prije svega mislim na seriju MAN EL 262, jer još godinu-godinu i po treba izdržati, a tko garantira da u tom vremenu neće biti nepopravljivih kvarova, havarija ili udesa. Sada nema toliko izvanrednih vožnji pa je ok, ali što će biti od travnja nadalje?

I još jedna stvar mi se ne sviđa; Rajčić priznaje da će se ukupan broj autobusa smanjiti za 10. Pitam se kako s tim brojem misli održavati vr, kada i s ovim brojem povremeno ima problema. Znam da misli da novi neće biti toliko u kvarovima, ali iskustvo uči da su novi, osobito u početku više izvan nego na cesti. Tvrdim da će biti velikih problema tamo krajem 2019-te kada svi novi dođu, a neće biti Avtomontažinih kockica da spašavaju stvar.

Znači, 11 zglobnih, 31 solo i 10 minibusa. Od svega toga 10 plinskih.

Ima li kapaciteta za punjenje 50 plinaša ili će Kapene dobiti nogu? Koji proizvođači će biti u igri? Vjerojatno MB, MAN i Iveco ( a što drugo ). Omjeri? Stvarno nemam blage veze. Mogu reći samo ono što bih osobno želio; od zglobnih još 5 MB Conecto ( nova serija ), ako može sa istom snagom motora kao i 730-739, te 6 Lion's Cityja, naravno svi Diesel. Od solo plinaša neka bude Iveco Crossway LE ( duža i kraća verzija po 5 komada ), još 5 midija Urbanway, 10 Lionsa LE, Ü, LEÜ i 6 MB Integro ili Intouro. Od minibusa MB Sprinter City 45,65,77.

Uglavnom, sada je to i službenih 52 komada pa se možemo igrati s nagađanjima. ;D
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

lussin

Integro više nije u ponudi, u potpunosti ga je zamijenio Intouro. Možda bi među minibusima mogli gledati zamjene za najstarije Mastere

Boki651

#1355
Citat: kico101  u Veljača 10, 2018, 10:34:10
Ovo nisam namjerno stavio, jer nije toliko bitno. Prvo je da se imamo u čemu voziti, a onda najave, wifi i te gluposti. Neka mi Boki ne zamjeri (  ;D ), ali opet ponavljam-u gradu ne bi trebalo biti bitno da li će bus stići u 10,26 ili 10,31 i da li je trenutno na Brajdi ili na Mlaci. Ako se koliko-toliko drže voznog reda, stići će.

Vjerovao ili ne, čak se i slažemo. ;D Nek se drže voznog reda i uopće nije bitno kad dolaze na stanicu, jer preko dana ionako ne mogu niti pretjerano po gasu tako da su u okviru voznog reda. Jedino da malo lakše na zadnjim polascima stišću gas, jer se jako teško ravnati, pa npr. jedan vozi Sv. Križ HKD 9 minuta na zadnjem polasku, a drugi 4 minute, pa onda ljudi kojima je to jedni način za doć doma, izvise. Ja nisam taj, jer sam na zadnjem polasku minutu nakon na stanici da ne bude neugodnih iznenađenja. ;D
Za wi-fi se slažem, meni nepotreban, više volim slušati zvuk busa pa čak i plinskih Iveca nego vrijeme provodit uz mobitel. Što se najave na stanicama tiče, zašto ne? Direktor spominje aplikaciju, pa šta to nije već u funkciji, ova neuspješna od Ericssona i pametne stanice? S obzirom koja velika firma stoji iza toga, trebala je biti savršena, a ne ovako loša.
Što se nabave tiče, ako se može Iveco zaobići u gradu, zašto ne bi neko novo ime uzeli, npr. Solaris Urbino. Vozio sam se u Poljskoj u njemu i nisam našao veću zamjerku u 6 dana boravka, a doslovno sam po par sati bio u tim busevima.
Naravno MAN, Mercedes prva opcija. Posebno ovaj trenutni zglobni Conecto.

NP-549

Kao što KICO101 kaže, možemo samo nagađati što i kako će dolaziti. I pogotovo kad će to bit.  Koliko sam uspio pohvatat ovdje (i tamo ;) ) u prvoj turi dolazi 20 dizelskih autobusa. S obzirom da su se već na početku nećkali oko LE buseva jer su protiv stepenice unutar salona (nažalost, nedavno sam se uvjerio da su u pravu),  pretpostavljam da će doć 4 zglobna Conecta ili 4 Urbanwaya za grad ili 4 MAN Lion's City-a  i 16 solo MAN NÜ323 ili Iveco Urbanway sa dvoja vrata i duplim stolicama. Solo Conecto za prigrad bi volio vidit, ali nekako mi je to mission imposiblle.  Trebao bi netko negdje iskopat sljedeće cijene da možemo usporedit:

SOLO DIESEL -  MAN NÜ323,   Iveco Urbanway12,  MB Conecto
ZGLOBNI DIESEL - MAN NG363,  Iveco Urbanway18,  MB Conecto G

Ne vjerujem da još nešto osim tog može uletit.  Crossway je samo u LE varijanti,  od buseva sa 1 ili 2 stepenice su odustali tako da odmah otpišite MAN Intercity i MB Intouro. 
Citaro mi pak sam po sebi odmah otpada zbog cijene, a Solaris je prošli put otpao zbog loše organizirane postprodaje (rezervni djelovi, popravci u garantnom roku).

S vremenom će vjerovatno isplivat neki bitni detaljčići tipa okretnog momenta, kubikaže, rezervara ..... pa ćemo moć još nekog eliminirat.

Tomek

Nitko ne spominje VDL, Presečki je uvoznik i Libertas DU već ima dugu suradnju s njima oko Isuzu autobusa, a moglo bi se zalomiti da uleti Citea.

Boki651

WTF

"Tijekom jutra linije 25 i 26 su prometovale skraćeno Sveti Kuzam do Peveca, dok od 9.45 sati linija 26 prometuje do Milenijujma.
Linija za Lisac ne prometuje zbog snjega i leda. Prometujemo skraceno Studena -Klana"

Netko je ovo napisao baš preko one stvari. Neka doza pismenosti bi trebala postojati, ipak je ovo službeno web sjedište firme. Ovdje se nije pazilo ni na padeže, ije/je, č i ć, interpunkcijske znakove itd.

amalok.95

Danas su 3 busa stajala na Škrljevu oko cca 7:30, 2 prema gradu i 1 na 26 u smjeru Hreljina. Nije mi jasno zašto ova 2 šta su prema gradu nisu vozila, cesta je bila ok.

mivano

Citat: amalok.95  u Veljača 23, 2018, 19:59:37
Danas su 3 busa stajala na Škrljevu oko cca 7:30, 2 prema gradu i 1 na 26 u smjeru Hreljina. Nije mi jasno zašto ova 2 šta su prema gradu nisu vozila, cesta je bila ok.
Netko je objavio slike na Facebooku ("Problemi u prometu - Rijeka i okolica").



Kad vidim ovoliko malo snijega, a oni odmah staju, sjetim se kako je 646 jednom prilikom išao pun iz Garića (polazak u 7:00, danas je to monotral 671/672), a bilo je duplo više snijega nego na slici. I sve prošao bez problema, jest da je kasnio 10 minuta, ali je naišao. To su izgleda bili vozači stare škole.

NP-549

To su bila vremena kad je bilo normalno da imaš svih 6 guma za zimu,  a ako ti se nešto i desilo (jako rijetki slučajevi) onda nisi imao problema u firmi.
Sad ako imaš sreće imaš pogonske gume zimske, a prednje ko šljivi, a ako se nešto desi vrlo lako si natovariš probleme. Pogotovo vozači koji su na ugovor

Boky719

Ovo je novo?

Poslano sa mog RNE-L21 koristeći Tapatalk


Bocko


Boki651

Načuo sam razgovor između dva vozača da se uskoro nešto mijenja. Nisam uspio preciznije čuti što, zbog ugodnog brujanja SU240 :D