Autotrans – povijest

Autor 5AR, Prosinac 02, 2007, 16:08:24

gaspa

man750 me uhvatio na brzaka i na sentiment, a i u trenutku dobre volje, pa za emisiju Željeli ste - pogledajte nabacujem nešto slika starijihvozila.

Što -starijih? pobunio bih se ja odmah. pa nisu baš tako stara. K'o da je bilo jučer kad sam se njima vozio. A onda će me valjda više od polovice forumaša dočekati u zboru: pa mi se tada nismo ni rodili. Eto kako je sve relativno.

Prvo ćemo ponoviti (stavio ja to već jednom na početak teme Autotrans - linije) jednu tristotricu - za uvod i lagani (a ne šokoviti) prijelaz u povijest.


Dalje je riječ je o tristodvicama za koje sam ja na jednom drugom mjestu brzopleto ustvrdio da ih Autotrans nikad nije imao; srećom je tu bilo budno kritičarevo oko pa su stvari ubrzo posložene na svoje mjesto, a za iskupljenje sam iz svog fundusa izvukao slijedeće:









A onda, iz doba kad se više od polovice forumaša koji su bili isključeni iz prve podjele nisu rodili - Pazin. I Pitraloni. Kodno ime za jedu inačicu TAMova 3500 AS. Ima tu i jedan Sanos, i Vesne...


Shole

Bravo Gaspa.  Po tablici RI-723-XX  te 302-ce bi trebale bit negdje '76.godište.  Jedino mi nije ajsno dal su TAZ-ove ko onaj mali 303 na vrhu ili su njemačke.  Za MB O302 nisam siguran, ali O303 su njemački imali sa lijeve 5 velikih prozora + 2 mala (1 nasuprot vratiju i zadnji) što znači da je na desnoj strani bilo 5 prozora između vratiju, dok su TAZ-ovi 303 imali jedan prozor manje tj. 4+1+1.  Ponavljam, za 302 neznam, a ovi imaju 5+1+1

421

http://www.usvprh.hr/site/vozacki/vg-12.pdf

Molim obratite pažnju na stranicu 7.Baš ne vidim potpis koji je na slici, ali mi liči na petar21@vip.hr.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

man750

Iz gaspinih slika se vidi da smo znali praviti dobre buseve u Zagrebu nekad,a gdje smo sad?
133 u ZAGREBU
22 u DUBROVNIKU
Jedan u MakarskojMAN750 Autobus ispred svog vremena
- S T E T A - S T O - B A R - J E D A N - N I J E - S A C U V A N -

gaspa

Ne znam točan podatak ali izrazio bih sumnju da su ovi karoserirani u Zagrebu jer su ove izvedbe s visokim prozorima viđene i po drugim državama. Na našim cestama vidio sam O302 u više izvedbi:
- kao na gornjim slikama (Autotrans)
- kao na slici http://i227.photobucket.com/albums/dd106/donald050-foto/VR%20i%20karte/VRCTnaslovnica.jpg u temi http://www.autobusi.org/forum/index.php?topic=372.msg1353#msg1353
- sličan prethodnom ali s prozorima zaobljenih rubova
- prigradska izvedba s prednjim i srednjim vratima (bez stražnjih), kao u temi http://www.autobusi.org/forum/index.php?topic=367.msg1355#msg1355
Zagrebačke bi mogle biti neke od ovih potonjih

man750

gaspa,gaspa sto cemo s tobom? imas lijepih starih slika,ali zaboravljas. TAZ O302 najlakse se prepoznaje po plocici Autokaroserija Zagreb kod prednjeg blatobrana, ali ako se ta plocica ne vidi, a vide se stoplampe onda su oni sa pravokutnim staklima jednim iznad drugog slagani u Zagrebu, oni sa okruglim isto jednim iznad drugog u Skopju, a oni sa vodoravnim duguljastim i rebrastim staklom su uvozni. A Autokaroserija Zagreb je slagala i ovog od Autotransa i onog od croatiatransa link na ciju sliku si stavio.
Mislim da bi to mogao potvrditi i zadarsko dite ,ako se jos zeli druziti s nama, jer je rekao da ima slika vozila Autotransport Zadar, a koliko mi je poznato dosta njihovih O302 je preslo u ZGT i to i jedan i drugi tip.
Koliko se sjecam Zadrani su prvo kupili one kao na Croatiatrans ,reg ZD-65-xx, onda ovakve kao Transove (ZD-142-xx,ZD-150-xx) i na kraju trecu seriju istih ovakvih ali sa automatskim vratima (ZD-171-xx,ZD172-xx)
Mozda i 5AR moze pomoci jer na Korculi su bila dva s g.br 5B-240 sa klasicnim i 5B-256 sa automatskim vratima, stakla kao transov na slici
mislim isto tako da se o ovom vec pisalo ,samo ne znam da li na ovom ili starom forumu
133 u ZAGREBU
22 u DUBROVNIKU
Jedan u MakarskojMAN750 Autobus ispred svog vremena
- S T E T A - S T O - B A R - J E D A N - N I J E - S A C U V A N -

gaspa

Citat: man750  u Veljača 06, 2010, 09:44:41gaspa,gaspa sto cemo s tobom? imas lijepih starih slika,ali zaboravljas.
;DE, pa, to ide jedno s drugim. Kad uspiješ skupit stare slike, znači da si i sam star. I da ti je vrijeme početi zaboravljati. Što se tiče pločice - fakat si me podsjetio. A što se tiče pogleda zguza - zanimljivo - nikad na to nisam polagao previše pažnje i pratio (tj. pamtio) detalje - očigledno su pogledi bili uprti u dolazeći bus i trke unutra. Inače, moram skrušeno priznati da sam zadnjih dvadesetak godina izvan autobusnog svijeta i da sad pokušavam osvježiti neke stvari. A da sam nekad bio vidovit da će se pojaviti ovakvi forumi, vjerojatno bih se, za potrebe općeg dobra, manje bavio drugim budalaštinama a više dežurao pred Autodubravom, bez obzira koliko mi bila izvan ruke.

Zadarsko dite

Pokojni zadarski Autotransport je imao zagrebacke O302. Prvi su bili iz, cini mi se, sedamdesete s motorom od 190 KS i obicnim vratima. Nakon njih su isli s niskim oblim staklima i pneumatskim vratima, s im kako mi se cini da su bila dva s kombiniranim vratima naprijed zrak a nazad obicna. Motori su u drugoj grupi (oko 1973-e ili 4-e) bili od 210 KS. Treci i zadnji su dosli 1975-e i 1976-e godine kad su zapoceli s O303 u Zagrebu. Svi su bili kratki s dva bunkera bocno desno i dva plus manji lijevo te 42 putnicka sjedala. U ZGT je uslo nekih deset O302 a zadnjeg bijelog s plavom crtom sam vidio ocerupanog na AK Benkovac s natpisom Autotransport Benkovac 1995-e netom smo usli tamo.
U Zadru je bio i jedan original nijemac s termokingom, naprijed zrak nazad kvaka, mercedesova vodoravna zadnja stop svjetla, prvi vlasnik je bio Turisthotel Zadar, nakon njih prijevoznik Zrilic pa Matijevic i - izrezan je prije nekih pet godina - na moju zalst sam saznao kako je na prodaju kad je vec bio ispilan.

Skopski O302 je bio s okruglim svjetlima nazad, imali su ih u Autotrasportu Sibenik te Dalmacijaturistu Split, ako me sjecanje ne vara. Sibencani su imali i federase te one s 170 KS motorima.

Rijecani su imali i prve zagrebacke s ravnim bocnim staklima, nije tocno kako nisu imali nikad O302. U Rijeci je Kvarner-Express imao flotu originalnih svaba O302, prije Auvertera i 303-jki.

Zadarske registracije 171 i 172 nisu bile prve registracije 5B240 i 5B242, na primjer. I ta su dva auta imali pneumattska automatska vrata kao i ovi rijecki na slici gore, koji su prakticki zadnji proizvedeni u ZG. Mislim, ne bas s bistrim sjecanjem, kako je u ZG karoseriran kratki O302 a u Skopju i kratki i dugi.

Inace, najbolji autobus svih vremena, pouzdana mehanika, mali potrosac, brz i udoban, naravno za ono vrijeme. Sibencani su ih mali nekoliko s prijedjenih milijun kilometara i malom metalnom plaketicom zavidanom u autobusu. Milijun kilometara u ona vremena i s ondasnjom tehnologijom te ondasnjim cestama i brzinama nije mala stvar........


Shole

Ex  KEY Opatija je isto imao kombinirana vrata zrak/kvaka, a jedan je do pred 5,6 godina vozio za Navigator Tours.

ist

TAM 190 A 109 na izlasku s autoceste, kad se ide od Ravče prema Vrgorcu. Ima natpis tvrtke Butina d. o. o. ali po boji se vidi da je bio Autotransov

NP-549

Mislim da je to 260A120 gar. br. 707,  osim ako nemaju još neki.

Evo jedan prastari AS3500 u prilično dobrom stanju.  Samo fale sicevi u putničkom prostoru i razbijena je zadnja šajba.  Drugo sve na mjestu, čak i one mrežice za stvari na plafonu i zavjese








Bari

KREPAT MA NE MOLAT !

NP-549

Evo slobodno dodajte u popis voznog parka, nekadašnji 666 i iznad njega klasika, 1137


lukas auto

#43
Citat: NP-549  u Lipanj 26, 2010, 00:19:39
Evo slobodno dodajte u popis voznog parka, nekadašnji 666 i iznad njega klasika, 1137

http://i695.photobucket.com/albums/vv319/LLeon_album/Autobusi/DSC02143.jpg
Ne shvaćam gdje je tu gb. 666 ???

Tomek

MBO303RHD snimljen na autobusnom kolodvoru u Novalji, ne znam čiji je, ima GS proba tablice, ali se dobro vidi čiji je bio prije :)