Motor autobusa vrti se na 1800 ok/min, onaj u gradskom režimu rada opterećeniji je zbog stani/kreni vožnje i većinom 16 satnog rada bez prestanka što su ekstremni uvjeti rada.Uz redovito održavanje, cilj proizvođača je minimalno 700-800tkm do (očekivane) reparature.Točeno gorivo nije iste kvalitete i čistoće, ulja u motoru i sklopovima te filteri se ne mijenjaju redovito, što svakako ima utjecaja na dugotrajnost.Navike vozača pri paljenju na niskim temperaturama, povećani broj okretaja dok motor još nama podmazivanja, viskozitet i kvaliteta ulja svakako su čimbenici koji utječu na motor.Ima toga još ali zasad toliko o jednoj krajnosti.
F1 motor vrti se na 18000-24000 ok/min, što samo po sebi ulijeva strahopoštovanje, ugrađuju se tehnologije koje služe kao proba za masovnu u potrebu, i cilj tih motora je izdržati utrku ili više njih.Pri tom se od njih ne traži nekakva dugotrajnost već da izvrše zadane ciljeve-završiti trku uz što manje kvarova.Poput motora autobusa i oni koriste ulja ali drugačijih karakteristika i to ja pak druga krajnost.Maksimalno opterećen motor za trku od 300-400 km.Za razliku od autobusnog motora, ovaj dobiva najbolje od najboljeg:elektroniku,ulja, gorivo, gume...Sve za dodatno smanjenje težine i trenja u motoru za još kraće vrijeme izvoženog kruga od konkurencije.
Mislim da nismo OT jer je na početku spomenut motor(i) koji su mijenjani radi lošeg odabira ili primjene ulja.
Ja sam samo pokušao usporediti torture motora u gradskom režimu i F1 režimima rada.