Ožujak 18, 2018, 22:23:29
autobusi.org forum

Autor Tema: Pljačka Croatia-Busa (can you believe?)  (Posjeta: 9266 vremena)

Travanj 22, 2014, 22:34:47
Posjeta: 9266 vremena
Offline

zeljko64


Dragi moji kolege , bivši i sadašnji ,Croatia-Busa, a i svih ostalih p.p., a i dragi naši putnici. Dragi moji prijatelji, dali ste svjesni što se dogodilo s ovom firmom . Da li znadete da će ovu firmu ugasiti za ne tako dugo vrijeme iako je to brand ove nam jadne opljačkane države. Iako nismo bili najveća po broju vozila, ali morate priznati bili smo respektabilna firma u putničkom prijevozu, kako u tuzemnom tako i inozemnom. Pratim vaše komentare na ovim stranicama i kao radnika koji je radio 24 godine u navedenoj srce mi puca kada vidim kome je poklonjena. Pa neka mi ti takozvani državni dužnosnici objasne gdje je smisao tako dugog stečaja, a završetak ovakav. Pa tko je imalo upućen u problematiku ovog poduzeća morao bi se zamisliti. Kao jedan od zadnjih članova zaposleničkog vijeća, dok je još funkcioniralo, razmišljam o tome da zapisnike sa sjednica predam DORH-u. Pa gaće su nam skrojili stečajna upraviteljica M.V.T. , njen pomoćnik Butko i tamo neki Mačak. Recite što mislite o tome, a slobodno me i ispljuvajte . Hvala svima koji su pročitali ovaj moj uradak.  bus123
« Zadnja izmjena: Travanj 23, 2014, 06:39:22 od shef »

Travanj 22, 2014, 22:57:12
Odgovori #1
Offline

tamlover

Global Moderator
Nažalost, CB-ovo poslovanje i rukovodstvo je uzrokovalo to što je, priča je dobro poznata i na ovom forumu ali i šire, nažalost znamo i da Suliću ne fali dlaka s glave, da su svi ostali prošli 'lišo' i da od firme nije ostalo ni f.

O ovom novom braku s Panoramom tj Globtourom podijeljena su mišljenja, ima nas skeptičnih, neutralnih i optimističnih. Meni je dobar pokazatelj da se barem brend kojeg si i ti svjestan čuva na autobusima i kojeg će, ako je pametan, novi vlasnik iskoristiti jer vrijedi daleko više od svih ostalih naziva firmi koje posjeduje.
« Zadnja izmjena: Travanj 23, 2014, 07:10:32 od shef »
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

Travanj 22, 2014, 23:28:06
Odgovori #2
Offline

Dreamwalker

Moderator
Pratim Croatia bus odmalena, pratio sam preko ovog foruma situaciju od 2008. do danas. Žalosno je da je jedna takva firma završila ovako kako je s linijama koje je imala, voznim parkom koji je bio super održavan. Nekim autobusima se nisu vidjele godine. Ali, pratio sam i AP Imotski od doba kad ga je Zovko uništavao, kada su autobusi ostajali po cesti bez goriva, kad linije nisu išle, a i ono što je išlo, bilo je s busevima kakvi ne bi prošli tehnički pregled. Sjetimo se i onih buseva ex Brioni Pula na što su ličili nakon par mjeseci kod Imoćana.
A pogledajmo AP Imotski danas kad ih je Autoherc preuzeo. Kad ih je preuzeo, sjećam se kako su neki pljuvali po novoj upravi, kako su htjeli sabotirati novu upravu bez da im daju priliku. Danas pod vodstvom te iste uprave busevi se sređuju, voze se bisevi za Zagreb u svemu šta vozi, vjerojatno će kupiti i nekoliko novih Crobusa i firma se opet polako vraća na stare slavne staze.

Iako ne preferiram Globtour kao prijevoznika (uvijek bi nekog drugog odabrao), mislim da im moramo svi skupa dati priliku jer će se i Croatia Bus možda vratiti na stare slavne staze. Iako vjerujem da više nikad nećemo vidjeti novog Neoplana u voznom parku CB-a nego razne Mote, Siderale, Volve, štogodveć, čini mi se da Globtouru ipak nije cilj uništiti CB. Ne znam, nekako imam dojam da će Globtour od CB-a napraviti nešto kao Autoherc od AP Imotskog.


Da zaključim: Iako nećemo više gledati Neoplane, mislim da bi trebali dati priliku Globtouru i vidjeti što će biti. Ja očekujem pozitivan rezultat. :)
« Zadnja izmjena: Travanj 23, 2014, 07:10:48 od shef »
We are #aweSOME - Copyright autobusi.org 2013. - 2018.

Travanj 23, 2014, 06:39:01
Odgovori #3
Offline

shef

Global Moderator
Korigirao sam samo naslov teme; ubuduće pišite engleski samo ako znate engleski.
« Zadnja izmjena: Travanj 23, 2014, 07:11:05 od shef »
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

Travanj 23, 2014, 21:33:18
Odgovori #4
Offline

Tlimfocit


Svaki put se zapitam isplati li se odgovarati u ovakvu temu jer će bilo kakav odgovor pokrenuti lavinu različitih mišljenja i svađa. Odmah kažem, nemojte zamjeriti jer ne pišem ovo ni iz kakvih interesa već samo kao malo bolje upućeni promatrač.

Mislim da se možemo složiti da se u Globtoura masu vozi (i previše), da se u puno situacija ne pošutuju radna vremena vozaća i da su plaće možda najmanje u Hrvatskoj. Za 1. se treba obratiti inspektoratu zašto ne kontrolira. Da se redovito lupnu kazne firmi za kršenje zakona, onda se nebi isplatilo kršiti zakon. Za 2. nema pomoći. Takva je situacija na tržištu rada.
Isto tako je činjenica da nikad plaća ne kasni i da se vozać ne mora brinuti hoće li dobiti plaću 1. u mjesecu (kolika god ona bila). Nažalost, u Hrvatskoj je to iznimka iako bi to trebalo biti normalno u svim firmama.

I u temi AP Imotski i u temi Croatia bus sam vidio samo da svi pljuju po vlasnicima. I stvarno oni su krivi za 60-70% stanja u objema firmama. Opljačkali, uništili i otišli, a nisu osuđeni ni za što i neće biti vjerojatno nikada. Ali, sad dođemo do teme u koju se ne smije dirati, a to su vozači. Ja se ne sjećam kad su vozaći Croatia busa na kraćim linijama (npr. Metković-Split, Makarska-Split itd) izdavali karte. Stavi lovu u džep, gazdi ne daj ništa, državi još manje, a za koju godinu kupi sam svoj bus. I danas su to veliki i ugledni prijevoznici i gazde. Svima nam je bilo drago kartu umjesto 50 kuna platiti 40 na ruke vozaču. I malo po malo dovelo je do jednog sranja. Firme u raspadu, država u raspadu. I ne, to nisu vozaći radili samo kad nisu imali redovite plaće nego i kad je CB bio u zlatnom dobu. I AP Imotski također. I zašto onda nitko iz firme nije poslao dopis DORH-u? Ni policiji? Zato što se radilo o 50-ak kuna.....puta 100injak vozaća dnevno....puta 365 dana.....par milijona godišnje....sitnica.....Svi se pozivamo na Skandinaviju kad nam treba dignuti plaću ili kad se govori o socijalnoj politici. S druge strane nitko ne govori o odnosu Skandinavaca prema firmi u kojoj rade. Oni su ludi, naime, pa tu firmu doživljavaju kao svoju i postoji svijest da je krađa 1 eura od firma krađa od svoje iduće plaće odnosno od budućnosti firme.

Najbezbolnije bi bilo da su se obje firme ugasile i da se njihovo ime zaboravilo. Nažalost. Jer koliko se potrošilo prostora na ovom forumu dok se nije dokazalo da Autoherc radi dobar posao. Busevi krcati, a gazda se i danas muči kako će isplatiti plaće vozaćima (i kasne im plaće) zato što želi sve u red dovesti. I vjerojatno će tako biti i s Croatia busom.

I tako ispada da su i Zelenika i gazda Autoherca usuli nekoliko milijuna kuna u svaku firmu kako bi je uništili. Jer upravo su imali tih nekoliko milijuna viška i nisu znali gdje će s njima. I usto su nama dali razloga da malo pišemo i mudrujemo ovdje na forumu.

Već mi je žao što sam ovo napisao, jer ću vjerojatno uvrijediti kolegu zeljka64 koji je imao najbolju namjeru da ukaže na neke stvari. Nemojte se ljutiti kolega, ali krivaca ima sa svih strana. Nažalost.
« Zadnja izmjena: Travanj 23, 2014, 21:36:18 od Tlimfocit »

Travanj 23, 2014, 23:01:58
Odgovori #5
Offline

mile6


ma da vozači su krivi... oni su je upropastili, oni su ukrali i ono zemljište u heizlovoj i radničkoj, ma i ono u strojarskoj... i u zlatno doba cb-a plaće nisu bile astronomske... šta si se TIMFLOCIT namjerio na vozače...pa kad tolko pričaš da je zelenika velik pošten, pa što onda krši zakone iako insprektori ne rade svoj posao... šta ne pišeš koliko zelenika uštedi (stavi u svoj džep) miliona što vozači rade prekovremeno a nisu plačeni za to, što ih vrti s ture na turu a da ni pola ure sna nemaju, što  putnik 2 puta presjeda iz zadra do splita, što u tjedan dana ima 5 nesreća (tolko cb nije imao u 5 godina)... i ti to nazivaš velikom i poštenom firmom... daj izvuci glavu iz zelenikinog šupka i sagledaj realno stanje stvari... ti očito nisi vozač pa ne znaš kakav je to kruh...

Travanj 23, 2014, 23:43:14
Odgovori #6
Offline

Tlimfocit


Evo zbog ovakvih komentara san se i mislia oću li pisat ili ne. Ispričavam se odmah svima koje zamaram ovim stvarima, ali upravo me polupismeni galamđije nerviraju. Ako sam nešto krivo napisao, izvoli ispravi to. Ali tek nakon što pročitaju što piše.

Da ne odgovaram, kolega mile6 preporučio bih ti da ili naučiš čitati pa onda ponovno pročitaš što sam napisao ili da samo ponovno pročitaš što sam napisao. To što ja u svom postu ne koristim riječi tipa "šupak" ne znači da ne sagledavam realno stanje stvari. Da ti olakšam, pročitaj malo bolje redove 3 i 4 mog posta (vjerujem da barem brojiti znaš). Ako ne možeš čitati tekst bez riječi "šupak", onda je dodaj slobodno gdje hoćeš. Možda ti to pomogne u razumijevanju. Onda ćeš vjerojatno shvatiti da ja, ne samo da odobravam takvo "šupčinsko" ponašanje prema vozaćima, nego ga dapače i potićem i nastojim da se uvede u sve firme (opet mala pomoć: ovo je stilska figura koja se zove ironija).

Nadalje, kad već imaš problema s čitanjem onda te molim da ne dodaješ riječi tipa "velika i poštena firma" u moj post. Pročitaš li malo bolje (kad naučiš) što sam napisao, vidit ćeš da to nigdi ne piše. Ni o jednoj od firmi. Nadalje, vjerojatno i ti tako polupismen razumiješ što znači da netko snosi 70% krivice za nešto. Dakle, to znači da snosi više od pola. Ako je i to teško shvatiti, onda pomoći nema.

Ako će netko raspravljati ovdje neka to radi argumentirano kao kolega zeljko64 s kojim se večinom slažem, ali pokušavam i drugu stranu pokazati.

I da kolega mile6, moje radno mjesto ne ovisi ni o tvom "šupku", ni o šupku vlasnika Globtoura ni Autoherca nego samo o mojoj volji da držim svoj "šupak" na stolici i radim. Jasno?

EDIT: Tek sam sad vidio tko je mile6 i zašto se buni. Đaba sam tipkovnicu trošio na nekoga tko se zove vozačem, a ima manje kilometara u autobusu nego ja u autu.
« Zadnja izmjena: Travanj 23, 2014, 23:49:10 od Tlimfocit »

Travanj 24, 2014, 12:27:17
Odgovori #7
Offline

mile6


priča čovjek o polupismenosti, a ne zna Č i Ć napisati kako treba(vozaĆ) .... i tko sam ja kad znaš, ajde "sherlock" reci... pročitao sam ja tvoj post dobro... između ostalog rekao si da su svi krivi za ovakvo stanje firme, od vozača pa nadalje... to što vozač uzme je kap u moru od onog što su drugi uzeli... ne znaš kakv je to kruh, živim od toga 25 godina i bilo bi ti bolje da govoriš o toj stolici koju držiš svojom voljom... svaki dan si doma, svaki blagdan, rođendan svog djeteta žene itd... vozaČ to ne može planirati... i vozači su prije (nekad davno dok su nosili plave kute) bili doktori i pojam u narodu, danas ih se gazi i pljuje

Travanj 24, 2014, 13:19:06
Odgovori #8
Offline

zlepur1


E sad lipo obojica pročitajte šta ću vam napisati.Činjenica je da su firme pokradene i uništene šta od strane uprava šta od nekog drugog.Pogledajte samo ATP Šibenik.Nadalje nemojte se vriđati jer ste manje više i jedan i drugi u  pravu.Međutim ne slažem se sa izjavom da je ono šta vozač uzme kap u moru.Evo vam primjer: "Vozim se na gradskoj liniji u Šibeniku sa sestrom i dvoje dice platim 40 kuna i ne dobijem kartu, u povratku isto tako uz opasku vozača hvala lijepo sjednite.Ej pa to je 80 kuna u sat vremena samo od mene."znači kad izračunamo samo koliko tako putnika prođe stvori se lipa cifra  i to puta30 dana.Masu toga se dešavalo i sa ostalim prijevoznicimas izuzetkom Samoborčeka na međugradu.
   Dalje šta se tiče izrabljivanja radnika to je u ovoj lipoj našoj maloj zemlji općeprihvaćeno, ali smatram da smo si sami krivi za to jer se  svi bojimo otkaza.Dok kod su sindikati potkupljeni nema šanse za pravedniju raspodjelu rad i boljih plaća.
Također dok svi ne shvatimo da kad radimo za dobrobit firme (to moraju shvatiti i poslodavci) radimo i za svoje dobro nema naprid, niti boljeg.
Magirus Deutz udobnost na prvom mjestu.

Travanj 24, 2014, 13:34:52
Odgovori #9
Offline

Shole

Global Moderator
kratko i jasno :   prijaviš vozača ATP-a  da ti nije dao kartu.  Dva puta.   Sad je tebi više neugodno nego njemu.  Svakom se desi da prođe na crveno kad semafor zadnji čas okrene,  svi mi tu i tamo pričamo i na mobitel,  prođem minut dva ranije stanicu.....  i smatram da netreba prijavljivat ljude zbog takvih stvari,  ali ako neko uredno kupi pare e onda to treba prijavit, pa makar taj dobio otkaz. 

Travanj 26, 2014, 09:50:27
Odgovori #10
Offline

seko05


vozac koji uzme pare isti je uništavač firme ko i oni na većim pozicijama.vozac nebre da uzme tolko para ko glavesine u upravi,al poglejte s ove strane:da vozac uzme 20 karti od ST do DU to je isti postotak ko i ovi glavesine koje kradu u upravi.

Travanj 26, 2014, 21:08:17
Odgovori #11
Offline

fakincic


hmmm, ne znam
kralo se prije 20 godina naveliko, mislim na konduktere i šofere, padali su kondukteri na kotoribi s katnjakom punim a da ljudi nisu imali karte... ali istodno je kupljeno 10 neoplana prvih novih (onih "Univerzijadnih"), pa 10 dubravnih neoplana (novih), pa visoke dubrave (nove), pa 10 neoplana novih (oni 485 nadalje), pa novi Volvo, pa onaj ljubičasti neoplan novi, sve novo se kupovalo
znači ono kaj su kondukteri i šoferi ukrali je kap u moru iliti ništa prema onom što je Croatiabus upropastilo u privatizaciji

Travanj 26, 2014, 21:17:30
Odgovori #12
Offline

Servis

Administrator
Tko god krade kriv je, tu je priči kraj. Nema tko je manje ili više kriv.

Iznenadio bi se koliko vozači dugogodišnjom krađom na kartama mogu napraviti štetu poduzeću (sjećam se kad god bi se prije 10-ak godina vozio ATP Šibenikom ili Promet Makarskom na kraćim relacijama - uvijek pare u džep). 

Travanj 26, 2014, 21:24:29
Odgovori #13
Offline

fakincic


Pa slažem se s tobom.
Ali da ne filozofiramo previše, mislim da jedno zemljište u Heinzelovoj vrijedi više nego što su svi kondukteri pokrali u povijesti Croatiabusa, Zagrebačkih transporta i Croatiatransa.

Travanj 26, 2014, 22:32:39
Odgovori #14
Offline

tomekk

Global Moderator
Možda je to kap u moru, al koliko je nekad putnika bilo, a koliko ima danas? Nekad je (govorim općenito ne samo za CB) na pojedinim linijama (pogotovo radničkim) bilo ljudi za napunit 2,3 autobusa, a danas su neke ukinute, na nekima vozi kombi i sl. jer su drukčija vremena i jednostavno više tako neide.Znači ne možeš uspoređivat danas i ono što je bilo prije 20 god.Danas je više nezaposlenih, manje je putnika, al se sigurno manje ne krade  ;) Iako to opet ovisi od firme do firme (o plaćama, kontrolama i sl.)
Život je kao matematika - ako ide lako, vjerojatno nešto radite pogrešno
RIP Grga