Veljača 26, 2021, 20:34:11
autobusi.org forum

Autor Tema: Rad Autotroleja (3)  (Posjeta: 12657 vremena)

Listopad 27, 2020, 17:30:02
Odgovori #135
Offline

gorgoroth


Potpisan kolektivni ugovor za radnike AutotrolejaU Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održana je svečanost potpisivanja Kolektivnog ugovora za radnike KD Autotrolej.

Ugovor su potpisali predsjednik Sindikata vozača i prometnih radnika Autotrolej Rijeka Mateo Mavrić, predsjednik Sindikata Primorsko-goranskih komunalaca Alen Bartulac te direktor KD Autotrolej Alberto Kontuš.

Novim kolektivnim ugovorom, koji vrijedi godinu dana s mogućnošću produženja, prava radnika Autotroleja zadržana su razini proteklog kolektivnog ugovora, a neka od prava su i povećana. Između ostaloga, od 1. studenog zaposlenicima Autotroleja plaća se vraća na stari iznos, bez smanjenja od 10%.

Potpisivanju je prisustvovao i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, kao predstavnik većinskog vlasnika KD Autotrolej, čiji su vlasnici i drugi gradovi i općine o okruženju. Gradonačelnik je čestitao upravi Autotroleja i predstavnicima sindikata na uspješno završenim pregovorima koji su doveli do potpisivanja kolektivnog ugovora.

„Iskreno zahvaljujem svim zaposlenicima, a pogotovo vozačima koji su od početka epidemije koronavirusa iznijeli vrlo veliki teret kroz svoj odgovorni rad. To posebno ističem u kontekstu činjenice da se Autotrolej kao društvo našao u nezavidnoj situaciji, ne svojom krivicom, ali ni krivicom vlasnika. Nije tajna da smo imali nekoliko faza problema“, kazao je gradonačelnik.

Podsjetio je kako se prošle godine pojavio problem nedostatak vozača, što je djelomično riješeno kroz selektivno povećanje plaća vozačima, da bi u ožujku zbog proglašene epidemije koronavirusa nastupio prvo potpuni prekid javnog gradskog prijevoza, a nakon toga početak vožnje s minimalnim voznim redom, kako je to tada zahtijevao nacionalni stožer civilne zaštite.

Kolektivni ugovor i novi autobusi preduvjet za normalno poslovanje Autotroleja

„Takva situacija značila je gubitak u poslovanju Autotroleja od oko 19 milijuna kuna. U tom razdoblju, za razliku od nekih privatnih tvrtki, Autotrolej nije ostvario nikakve subvencije od države, čak ni za mjeru očuvanja radnih mjesta. Potpore je počeo dobivati tek u srpnju, za poslovanje u lipnju, a bez ikakve potpore za ranije mjesece. U tom trenutku je bilo upitno poslovanje same tvrtke i uprava je poduzela određene korake, koji nažalost nisu bili popularni. Jedan je bio smanjenje plaća i nekih drugih prava, uvođenje čekanja tijekom kojega se dobivalo 70% te, nažalost, dijelu zaposlenika koji su radili na određeno vrijeme, nisu produženi ugovori, jer jednostavno za njima nije bilo potrebe“, pojasni je gradonačelnik Obersnel.

„Radnici Autotroleja podnijeli su veliki teret, kako u materijalnom dijelu, tako i u svom svakodnevnom poslu. Radi se o poslu koji zahtijeva puno strpljenja i odgovornosti, jer voziti autobuse nije lako, kako prolaziti kroz gužvu na riječkim ulicama, tako i susretati se s putnicima koji imaju i grube reakcije“, zahvalio je gradonačelnik vozačima Autotroleja.

Gradonačelnik je istaknuo kako su potpisivanjem ovog ugovora te skorim dolaskom nova 54 autobusa, čime će prosječna starost Autotrolejevog voznog parka pasti na 6 godina, stvoreni uvjeti da komunalno društvo može normalno poslovati, uz pretpostavku da opet ne dođe do obustave prometa.

Bartulac: Ovim kolektivnim ugovorom radnici su dobili sigurnost

Direktor Autotroleja Alberto Kontuš zahvalio se socijalnim partnerima na konstruktivnom radu i strpljenju, a gradonačelniku na podršci.

„Nije bilo jednostavno bilo ići u novi kolektivni ugovor u ovoj teškoj situaciji i zbog toga smo čekali mjesec dana da se malo bolje iskristalizira poslovna situacija kako bi dobili što kvalitetniji kolektivni ugovor, što smo i uspjeli“, kazao je Kontuš.

Predsjednik Sindikata vozača i prometnih radnika Autotrolej Rijeka Mateo Mavrić kazao je kako su pregovori bili kratki i konstruktivni.
„Uspjeli smo se dogovoriti na obostrano zadovoljstvo i jedino što se nadam da ćemo ovim kolektivnim ugovorom smanjiti fluktuaciju vozača i još više podignuti uslugu prijevoza“, kazao je Mavrić.

Predsjednik Sindikata Primorsko-goranskih komunalaca Alen Bartulac zahvalio se gradonačelniku na podršci, a upravi Autotroleja što je imala mudrosti i senzibiliteta u teškoj situaciji potpisati kolektivni ugovor. Ovim su kolektivnim ugovorom radnici dobili sigurnost, naglasio je.

https://www.rijeka.hr/potpisan-kolektivni-ugovor-za-radnike-autotroleja/

Listopad 27, 2020, 19:00:10
Odgovori #136
Offline

kico101

Global Moderator
"Skorim dolaskom novia 54 autobusa"?
Jesu li ovi sa rijeka.hr na kolektivnoj bunici? To sto 22 voze vec vise od godinu dana nema veze.
« Zadnja izmjena: Listopad 27, 2020, 19:01:01 od kico101 »
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

Listopad 28, 2020, 00:51:06
Odgovori #137
Offline

Zmajhir


Baš isto to gledam, već 2 godine uvijek po člancima ponavljaju ta 54 autobusa i prosječna starost 6 godina, a već na pola puta do toga  glavauzid

Studeni 05, 2020, 17:38:49
Odgovori #138
Offline

gorgoroth


Dio poslova i radnika nakon pet godina vraćen iz Rijekaplusa i Poslovnih sustava u AutotrolejRiječ je o poslovima manjih servisa vozila, prodaje i kontrole putnih karata, pozivnog centra, nabave rezervnih dijelova i drugih materijala, općeg održavanja te javne nabave manje vrijednosti

https://www.novilist.hr/rijeka-regija/rijeka/dio-poslova-i-radnika-nakon-pet-godina-vracen-iz-rijekaplusa-i-poslovnih-sustava-u-autotrolej/

Studeni 05, 2020, 19:08:10
Odgovori #139
Online

Majstor

Vozač
Prepisali od Milana
Al vrhnje ostalo u Rijekaplusu
Kao i kod Zeta i sličnih po vanjskim odrzavanjima,rent a caru , javnoj nabavi i raznim pogodovanjima kumićima
Samo mi sudite pošteno !

Studeni 27, 2020, 22:57:28
Odgovori #140
Offline

mivano


https://www.autotrolej.hr/novosti-i-obavijesti/nove-mjere-u-javnom-prijevozu-putnika/

"Slijedom nove odluke Vlade Republike Hrvatske, od subote, 28. studenog 2020. godine, i javni gradski prijevoz funkcionirati će na način da u vozilima popunjenost putnika ne smije prelaziti 40 posto maksimalnog kapaciteta. Sva vozila bit će označena koji je broj putnika dozvoljen, odnosno dručim riječima u solo vozilima smije se prevoziti najviše 36 putnika, u zglobnim vozilma (harmonikama) najviše 60 putnika, dok je u minibusevima najveći dozvoljeni broj 14 putnika. Isto tako, od ponedjeljka, 30. studenog 2020. godine, uvode se dodatni polasci na linijama koje imaju najveću frekventnost putnika, i to unatoč tome što je broj putnika u listopadu pao za 10 posto u odnosu na rujan tekuće godine.
Riječ je o lokalnim linijama 2, 7, 7a i 6, te o županijskim linijama 12, 20 i 32.
Tijekom idućeg tjedna, a obzirom na stanje popunjenosti vozila, raditi ćemo korekcije i optimizacije na linijama i pojedinim polascima, i to na način da ćemo micati slabo popunjene polaska, odnosno polaske s malim brojm korisnika, te iste aktivirati na linijama koje su značajnije popunjene.
Sukaldno stanju na linijama, po potrebi ćemo u idućem razdoblju uvoditi i dodatne polaske na linijama 1, 3, 4 i 5, te 29, 18 i 23.

Od ponedjeljka, 30. studenog 2020. godine, uvode se dodatni polasci:

dodatni autobusi s polascima na gradskim linijama:
L 2 7:25 sa Srdoča za Centar (zglob)
L 5 7:30 s Drenove groblja za Centar (zglob)
L 6 7:35 s Krnjeva NN za Centar (zglob)
L 7 7:15 s Turkova za Centar (zglob)
L 7A 7:23 s Hosti za Centar (solo)

dodatne autobuse s polascima na prigradskim linijama:
L 12 Čavle 7:20 za Rijeku (solo)
L 20 Viškovo 7:15 za Rijeku (solo)
L 32 Jelačićev trg 7:15 za Opatiju (solo)

Isto tako, treba naglasiti kako su za kontrolu popunjenosti vozila i pridržavanje mjera zaduženi inspektori Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ravnateljstva civilne zaštite i Državnog inspektorata te policijski službenici.
Molimo putnike da se pridržavaju naznačenih brojki i mjera, te podsjećamo kako i dalje ostaje na snazi zabrana ulaska u vozilo javnog gradskog prijevoza bez medicinske maske koja se koristi na ispravan način."

Prosinac 03, 2020, 20:50:51
Odgovori #141
Offline

mivano


https://www.novilist.hr/rijeka-regija/rijeka/kao-sardine-kakvih-60-putnika-u-vrijeme-voznje-u-skole-u-trizduju-ni-igla-ne-moze-stati/

"OD RIJEKE DO LOVRANA POPUT SARDINA

Kakvih 60 putnika, u vrijeme vožnje u škole u “trizduju” ni igla ne može stati! Vozač: ‘Tko sam ja da ih tjeram?’
Biljana Savić

02. prosinac 2020 07:11

Foto Vedran Karuza

Dok se roditelji žale i negoduju jer se u škole kasni zbog propuštenih prepunih buseva, iz Autotroleja odgovaraju da su uključili dodatna vozila i organizirali dodatne polaske na linijama 2, 5, 6, 7, 7a, 12, 14, 20 i 32, a prema potrebi će dodavati i nove polaske


Dogodilo se jučer na liniji broj 32. Odnosno u »trizduji«, jer ona se oduvijek jedino tako zove i za puste generacije srednjošlkolaca i nekadašnjih opatijskih noćnih ptica, »trizduja« je službeno ime ove legendarne Autotrolejeve linije.


Koliko ljudi smije biti u ovom busu?


– Šezdeset, piše vam tu na vratima.

– Ajme, pa koliko ih je unutra?


– A, ima ih nešto više, pristojno nam, dok glumimo COVID-redare, odgovara vozač »trizduje«, Marin Gović.


– Pa, kako »nešto više« kad je meni njih više od 60 ili stalo na prste ili zabilo lakat u rebra. Dakle, u busu nas je sigurno osamdeset, uporna sam i tlačim ljubaznog »šoleta«, stisnuta kao sardina. Inače, vozače je zbranjeno ometati u vožnji.

Od zaraze me, imam dojam, točnije iluziju, čuva samo spoznaja da ostalih 79 sardina čine srednjoškolci, a oni, za razliku od umirovljenika, ne pričaju međusobno iako se svi više-manje poznaju – dakle, ne pljuju dok mi dišu za vratom.


Oni slušaju mjuzu, iz ptičje perspektive izgledaju kao izložba wi-fi slušalica, pa snepčetaju, tiktokaju, tipkaju po mobitelima… I tako ću, gotovo na jednoj nozi biti cijeli put od središta Rijeke do spasonosne busne stanice u Opatiji, gdje će izaći srednjoškolci kojima nastava počinje poslijepodne. Srećom, na putu iz škole do učeničkog doma u Lovranu, ući će ih tek nekoliko.

Vozač Marin je i dalje ljubazan i moju kuknjavu podnosi profesionalno. Možda me, ako ima sreće, i ne čuje jer je zaštićen pleksiglasom. Ali ja ne posustajem i opet započinjem prigovarati kad vidim koliko je ljudi na busnoj kod ZTC-a.


– Zar ćete stati i pustiti sve ove ljude? – zavapila sam.


Kontrola mjera

A onda mi šole pedagoški odgovara.


– Ja sam vozač. Ja nisam Ravnateljstvo civilne zaštite, ja nisam inspektor Inspektorata mora, prometa i veza, niti sam policajac.

Sad znamo tko je nadležan za provođenje reda i protupandemijskih mjera u autobusu.

– Propisi su doneseni, pravila su pravila, a i nije ugodno tjerati ljude iz autobusa ili ih ne puštati unutra, a tko sam ja da procjenjujem koji je putnik prioritetniji, objašnjava šole Marin.

Istina, kod ZTC-a je upozorio učenike da je bus prepun, a oni počeli moljakati da uđu i počeli su, naprosto, ulaziti, govoreći da će zakasniti u školu. Oni koji su ga uopće čuli s obzirom na slušalice.

– Odmah nakon ove, za desetak minuta ide još jedna »trizduja«, govori Marin i meni, i učenicima, ali oni mu ne vjeruju, ne slušaju ga, a i ne čuju. A ja s nečijim laktom u rebru maštam o toj praznoj »trizduji« koja se vuče za nama.

Vrlo brzo sam s kolegom i vozačem ostala sama u busu, gotovo sama jer tek tad sam zamijetila nekoliko nonica, kojima, kao ni meni, između 13 i 14 sati i 7 i 8 ujutro zaista nije mjesto u autobusu.

Dvije su, dakako, razgovarale, i kaže jedna kako za Božić nitko ne smije biti sam i kako jedva čeka novu godinu, a druga joj odgovara da joj je »preveć i ova« i da joj je novu godinu glupo čekati kao i kurijeru.


Nesnosne gužve

To je bilo jučer. Ali već nekoliko dana čitatelji nam pišu i žale se na Autotrolej jer su djeca morala pješke kući, a za to su premalena ili ih vozač nije pustio u autobus, pa nisu stigli u školu. Tu je konkretno bila riječ o linijama 25 i 26, koje su, čitatelji tvrde, rijetke.

– Zašto škole ostaju otvorene ako autobusi ne mogu prevesti svu djecu u školu i iz škole, uočavaju nelogičnost čitatelji, a jedna nam je kazala da je njezino dijete pješačilo dva i pol kilometra do njezina radnog mjesta kako bi moglo poslije s njom kući i zapitala se što je s djecom koja nemaju ni tu opciju.

Žale se ljudi i na nesnosne gužve, kojima smo i sami svjedočili, ali isto tako svi trebamo znati kad je vrijeme za školsku djecu i radnike i svi bismo to uvijek trebali poštovati, uvijek, a ne samo sad u vrijeme pandemije.

Upozorili su na to i iz Autotroleja već nekoliko puta. No gužve su i dalje nesnosne u terminima kad učenici idu u školu ili iz škole, a za neke učenike u busu nema ni mjesta.

Glasnogovornica Autotroleja Kristina Prijić kaže da je slijedom Odluke o načinu organiziranja javnog prijevoza putnika radi sprečavanja širenja bolesti COVID-19 nacionalnog Stožera civilne zaštite koja je na snagu stupila u subotu 28. studenog 2020. godine KD Autotrolej na svako vozilo jasno vidljivo istaknulo dozvoljeni broj putnika, a koji ne smije premašiti 40 posto maksimalnog kapaciteta vozila.


Pojačane linije

– Za zglobna vozila riječ je o 60 putnika, za solo 36 putnika, dok u minibusevima ne smije biti više od 14 putnika. Vozači kao i kontrolori dobili su naputak o potrebi kontrole broja putnika kako bi se ispoštovala obvezujuća odluka nacionalnog Stožera civilne zaštite o ograničenom broju putnika u autobusima.

Dakle, Stožer civilne zaštite RH donio je odluku o ograničenom broju putnika u autobusima i KD Autotolej mora poštovati tu odluku, naglašava Prijić i pojašnjava da se kad vozači pokušavaju provesti odluku u djelo, događaju slučajevi u kojima reagiraju roditelji djece koja se nisu uspjela ukrcati u vozilo te su bila primorana čekati idući polazak ili pješačiti.

– Kako bismo osigurali dodatne kapacitete i izbjegli situacije da u autobusu nema mjesta za svu djecu, od ponedjeljka 30. studenog u promet smo uključili dodatna vozila i organizirali dodatne polaske, i to 9 vozila na linijama 2, 5, 6, 7, 7a, 12, 14, 20 i 32.

Isto tako, prema potrebi ćemo dodavati i nove polaske, no uslugu prijevoza pružamo sa 113 vozila, što je za samo 5 vozila manje u odnosu na situaciju prije koronakrize, kaže Kristina Prijić.

Vozači na bolovanju ili u samoizolaciji

– Trenutno je 20-ak vozača na bolovanju, odnosno ili imaju potvrđen COVID-19 ili su u samoizolaciji te ako taj broj nastavi rasti, nećemo imati dovoljno vozača. Zato smo danas raspisali i natječaj za zapošljavanje novih vozača.

Sve to povećava nam znatno troškove poslovanja, a broj putnika znatno je smanjen. Broj putnika u listopadu ove godine je 39 posto manji u odnosu na prošlu godinu, u studenom je dodatno pao.

U svakom slučaju svakodnevno pratimo popunjenost vozila, odnosno broj putnika te ćemo sukladno potrebama i mogućnostima dodavati nove polaske na linijama, dok ćemo isto tako iz voznih redova micati one polaske koji su slabo popunjeni, kaže Prijić.

Virus je lako pokupiti u busu

Amila i Katarinu sreli smo u busu koji ih vozi iz škole u Opatiji u učenički dom u Lovranu.

– U »trizduji« mi jako smeta gužva, većina ih ne nosi maske kako treba, slobodno dišu na nos, većina ih u velikoj gužvi i skine, kao vruće im je. Mislim da to nije razlog za skinuti masku i da bismo svi trebali biti odgovorni i čuvati sebe i druge, kaže Amil, učenik Hotelijersko-turističke škole.

Katarina, buduća frizerka, isto ide u lovranski učenički dom.

– Zna biti užasno velika gužva, a možda mi se baš zato nije još dogodilo da me vozač ne pusti u bus. Ne bojim se za sebe, ali se bojim da ne zarazim mamu i brata, a virus je lako pukupiti u busu, kaže nam."

Prosinac 17, 2020, 15:46:44
Odgovori #142
Offline

Putn1k


Vratia se Šime  8-8 599 prošao pored ZTCa , nisam vidio liniju