Veljača 26, 2021, 20:24:27
autobusi.org forum

Autor Tema: Rad Autotroleja (3)  (Posjeta: 12656 vremena)

Siječanj 04, 2020, 10:26:01
Odgovori #15
Offline

mivano


Lijep pozdrav svima i sve najbolje u novoj 2020 godini. Želim samo reći kako sam jučer (03.01) u 16:00 na Jelačićevom trgu vidio novu žensku vozačicu autobusa ja mislim da je vozila 804 na liniji 1a. Za svaku pohvalu da nakon dužeg vremena ponovo imamo žensku vozačicu u našem Autotrolej-u.

P.S

Sta su napravili na novom voznome redu od 30 polazak u 19:30 RD vise ne ide u Pašac te se djeca iz škole nemogu vratit kući, užas....
Prati malo bolje forum. Bio je i članak u NL. Misliš na liniju 13, a napisao si 30.

Siječanj 04, 2020, 10:28:12
Odgovori #16
Offline

gorgoroth


Prati malo bolje forum. Bio je i članak u NL. Misliš na liniju 13, a napisao si 30.

Kako smo svi kritički nastrojeni  glavauzid umjesto opaske si mogao lijepo odgovoriti

Siječanj 04, 2020, 12:39:15
Odgovori #17
Offline

mivano


http://novilist.hr/Vijesti/Rijeka/AUTOTROLEJEVA-CESTITKA-ZA-NOVU-GODINU-Standard-prijevoza-nizi-ali-ce-puno-vise-kostati?meta_refresh=true

"OD UTORKA NOVI VOZNI RED
AUTOTROLEJEVA 'ČESTITKA' ZA NOVU GODINU Standard prijevoza niži, ali će puno više koštati

Posebno je korekcijom pogođen riječki prsten / Snimio Roni BRMALJ

Autor: Sanja Gašpert
Objavljeno: 3. siječanj 2020. u 23:42

Kako korigirani vozni red izgleda može se vidjeti na primjeru Kraljevice. Povećanje subvencije Autotroleju raste za 24 posto ukupno u tri godine, dok se opseg usluge u kilometrima smanjuje na 170.731 kilometara u 2020. što je smanjenje od 34 posto

RIJEKA  Prema obavijesti Komunalnog društva Autotrolej, u utorak, 7. siječnja na snagu stupaju novi vozni redovi javnog gradskog prijevoza, kako lokalnih, tako i županijskih linija, a koji će, ovisno o jedinici lokalne samouprave, smanjiti broj polazaka, odnosno kilometara, te s druge strane povećati subvencije općina i gradova.

- Novi vozni redovi rezultat su dogovora svih gradova i općina koji su, kako u vlasničkoj, tako i nevlasničkoj strukturi KD-a Autotrolej, što znači da su dogovorene i usuglašene izmjene na voznim redovima svih linija. Novi vozni redovi dogovoreni su, korigirani i optimizirani u skladu s raspoloživim financijskim sredstvima gradova i općina koje sudjeluju u njihovom sufinanciranju i to na način da je opseg usluge prilagođen raspoloživim financijskim sredstvima gradova i općina. Treba reći kako su novi vozni redovi usuglašeni i jednoglasno prihvaćeni na sjednici Skupštine Društva, ističu u KD-u Autotrolej.

Loše poslovanje
Neki će možda reći kako je ovaj potez opravdan s obzirom na to da se cijena autobusnih karata nije podizala već više od deset godina, isto kao i iznos subvencija jedinicama lokalne samouprave, dok se cijena energenata i rezervnih dijelova značajno podignula. Ipak, očekivano, čelni ljudi općina i gradova riječkog prstena nisu blagonaklono prihvatili smanjenje broja polazaka i kilometara, odnosno manji standard za svoje sugrađane, a uz to, još i povećanje subvencija Autotroleju, smatrajući glavnim razlogom takve politike loše poslovanje Autotroleja iz prethodnih razdoblja.
Bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić kaže kako je proteklih mjeseci KD Autotrolej slalo više prijedloga za pokriće gubitaka ali, ističe, u svemu nije bilo razvidno što, kako i koliko. Jako puno prijedloga, no sve je bilo u magli.


Novi autobusi Autotroleja i novi, na niže korigirani, vozni red / Snimio Roni BRMALJ

- Nismo htjeli potpisati aneks ugovora o pokriću gubitaka, jer se u njemu između ostalog nisu nalazili parametri o gubicima iz 2018. i 2019. godine, kao ni model poslovanja društva u 2020. godini. Potpisivanjem tog aneksa ugovora pristali bi bili i na dodatna smanjenja usluge prijevoza, što nismo željeli. Činjenica je da Autotrolej traži sve veće novčane subvencije, a istovremeno smanjuje kvalitetu usluge, smanjuje broj linija i kilometre. Simptomatično je da društva koje je osnovao Autotrolej, a riječ je o Poslovnim sustavima i Rijeka plusu, posluju s dobiti, neke od tih dobiti povlači Grad Rijeka, a Autotrolej koji ih je osnovao plaća usluge tim firmama i povećava svoj gubitak, kaže Klarić, dodajući kako je u proračunu za 2020. godinu Grad Bakar morao osigurati 2.530.618 kuna, što uključuje i trošak povećanja plaća i prekvalifikacije djelatnika, što je za 365.618 kuna više nego u 2019. godini, a istovremeno se smanjuju usluge za približno trideset posto.

- Uz sve to, još plaćamo i kredite za otplatu novih autobusa u iznosu većem od 300 tisuća kuna. Pitam se što bi se dogodilo s voznim parkom i koliki bi bili naši troškovi da Vlada Republike Hrvatske preko resornog ministarstva nije omogućila povlačenje bespovratnih sredstava za nabavku novih autobusa, kaže gradonačelnik Klarić.

Podsjeća kako je Grad Bakar, da bi zadržao kvalitetu usluge prijevoza na bakarskom području organizirao vlastiti prijevoz putem Komunalnog društva Dobra i vlastitim autobusima pokrenuo lokalni gradski prijevoz za sva bakarska naselja i područje Industrijske zone Bakar na Kukuljanovu, koji je za sve korisnike besplatan.


Alternative nema
Načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja kaže kako je Općina Jelenje proteklih nekoliko mjeseci prošle godine provela u iznalaženju rješenja kako da zadrži standard javnog prijevoza na jelenjskom području.

- Stanje na tržištu je takvo da kada su se definirali vozni redovi, da bi zadržala postojeći standard, Općina Jelenje je, kao i ostale jedinice lokalne samouprave, morala izdvojiti dodatna sredstva, kratko rečeno – standard će biti manji, a koštat će nas više. Pojednostavljeno to znači manje linija, manje kilometara, a više novca. Nažalost, to je realnost. Trenutne alternative nemamo. Rjeđi su polasci i povratci, ali se pazilo na špice, polazak i dolazak iz škole i na posao. Uz to, kao i ostale jedinice lokalne samouprave subvencioniramo i autobusne karte dijelu naših mještana i tako doprinosimo boljem standardu. U 2020. godini u našem proračunu osigurali smo 1,1 milijun kuna za Autotrolej, što je 350 tisuća kuna više u odnosu na proteklu, 2019. godinu, kada je to izdvajanje iznosilo 850 tisuća kuna, kaže Marčelja. Dodaje kako je Općina riješila sve dugove prema Autotroleju koje je napravila prethodna vlast, a koji su iznosili oko 900 tisuća kuna. Dio dugova riješio je povjerenik Vlade RH, a dio mi, tako da je to sve riješeno, ističe Marčelja.

Načelnica susjedne Općine Čavle Ivana Cvitan Polić kaže kako subvencija za Autotrolej ove jedinice lokalne samouprave u tekućoj godini iznosi 1,8 milijuna kuna, što je, dodaje, više nego ikada do sada, a kilometara skoro upola manje nego u primjerice 2018. godini.

- Pazili smo da se ne ukidaju najjače linije, da svi imaju pokriven cijeli dan, ali naravno, takav pad u kilometrima svakako će se osjetiti. Više puta smo apelirali na potrebu drugačije organizacije javnog prijevoza, od uvođenja kombi prijevoza za rubne dijelove općine gdje je broj putnika minimalan, pa do presjedanja u Čavlima, što je u dobrom dijelu već u primjeni. Osim ovih troškova, naš općinski proračun će u budućim godinama teretiti i obveza pokrivanja gubitaka poduzeća iz prethodnih godina, što je dodatni alarm za hitne promjene u cjelokupnom sustavu javnog prijevoza, ali i načina isplata prijevoza radnicima, cijene parkiranja, subvencioniranja karata i slično, kaže Cvitan Polić.

S obzirom na blizinu Rijeke, Općina Kostrena jedna je od rijetkih kojoj je smanjena subvencija za Autotrolej, ali zbog manjeg broja kilometara.

- Nama se smanjuje opseg usluge kao i ostalima, međutim, s obzirom na novi način obračuna, došlo je i do određenog smanjenja subvencije i jedni smo od rijetkih. Ipak, mislim da je problem što smo smanjili standard javnog prijevoza do granice ispod koje se više ne može ići. Pitanje je kako će to funkcionirati jer smanjenje standarda, smanjenje linija, dovest će i do smanjenja broja putnika, što nije dobro. Najveći problem je što se smanjuje nivo usluge pa se postavlja pitanje kako je takav javni prijevoz dostupan putnicima. Inače, Općina Kostrena u ovoj je godini za Autotrolej osigurala sredstva na razini prošlogodišnjih, točnije 1.973.000 kuna, ali će nam subvencija biti manja za oko 200 tisuća kuna. Međutim, samo zbog obračuna po kilometru, jer smo blizu Rijeke, kaže načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić.


Teški pregovori
Gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić kaže kako su smjernice poslovanja Autotroleja za 2020. godinu donesene na 14. sjednici Skupštine održanoj 30. prosinca prošle godine, nakon, dodaje, nekoliko mjeseci teških pregovora i »iscrpljivanja«, a također definirani su postupci kojima će se pokriti gubici iz prethodnih godina, 2018. i 2019.

- Prema navedenom planu, poslovanje se »racionalizira« na način da se smanjuje opseg usluge i povećavaju subvencije koje uplaćuju jedinice lokalne samouprave. Vatrogasna mjera sastoji se u povećanju subvencija JLS-a u ukupnom iznosu od 29.847.000 kuna za razdoblje od tri godine (2018., 2019. i 2020.), dakle blizu deset milijuna kuna godišnje ili 21,8 posto, dok se istovremeno smanjuje opseg usluge u kilometrima s 9.084.801 u 2018. na 7.729.015 kilometara u 2020. godini, što je smanjenje od 15 posto. Na primjeru Kraljevice događa se povećanje izdataka Grada, odnosno subvencije od 24 posto ukupno u tri godine ili konkretno ukupno 718 tisuća kuna, dok se istovremeno opseg usluge u kilometrima smanjuje s 258.003 iz 2018. na 170.731 kilometar u 2020. godini, što predstavlja smanjenje od 34 posto. Navedena povećanja subvencija predstavljaju u stvarnosti pokrivanja gubitaka poslovanja, a tek u manjem dijelu pokrivanje povećanja plaća deficitarnog kadra, odnosno vozača autobusa, smatra Čandrlić.

Nadalje, kaže, vrlo je očito kako je loše poslovanje Autotroleja iz prethodnih razdoblja došlo sada na naplatu i kako se nije na vrijeme ušlo u srž problema, a nažalost, ne čini se to niti ovim mjerama.

- Štoviše, osobno izražavam bojazan kako se navedenim mjerama ulazi u »spiralu loših vijesti« iz Autotroleja, jer smanjenje usluge i povećanje subvencije su mjere administrativno-kozmetičke naravi koje će imati za posljedicu smanjenje standarda i mogućnosti prijevoza, posljedično i konzumenata, odnosno putnika, koji su i sada na razini tek nešto većoj od 20 posto popunjenosti. Zbog navedenog nisam bio afirmativan prilikom glasanja za ovakve mjere kojima se smanjuje standard prijevoza našim građanima i istovremeno diže subvencija. Ne mogu biti afirmativan niti prema planiranju gubitaka unaprijed od strane KD-a Autotrolej, što je izvan svake poslovne logike, ciljeva i uobičajene prakse, pogotovo u svjetlu činjenice nama nepoznatog i dosad nama neargumentiranog poslovnog odnosa tvrtke Rijekaplus koja iskazuje pozitivno poslovanje kroz pristojnu godišnju dobit, s Autotrolejom kao gubitašem, na način »outsourcinga« servisiranja autobusa. Nisam afirmativan niti prema načinu obračuna po kojem, primjerice liniju 29, subvencionira isključivo Grad Kraljevica, kao da je dolazak naših stanovnika u Rijeku jedini i isključivi interes nas kao jedinice lokalne samouprave, ističe Čandrlić.

Smatra kako je sasvim očito kako će ove mjere imati trenutni efekt »držanja glave iznad površine« i kako su Autotroleju potrebne korjenite i strukturne reforme. Hoće li za to biti volje, znanja i čvrstine, pokazat će vrijeme. Osobno nisam preveliki optimist i u suradnji s ostalim JLS-ima u okruženju odgovorno i detaljno razmatramo mogućnosti i opcije u slučaju daljnjih loših vijesti iz Autotroleja. Na kraju, navedeni sam aneks okvirnom ugovoru o uslugama u javnom interesu i osiguranju javnog prijevoza koji obuhvaća gore navedene mjere ipak potpisao. Nepotpisivanje bi, naime, ugrozilo nabavku novih autobusa na plin putem EU fondova, odnosno vrlo bi izvjesno imalo za posljedicu ozbiljne penalizacije, koje bi kao trošak u konačnici pale »na leđa« i proračune jedinicama lokalne samouprave, kaže Čandrlić.

Što se tiče Općine Klana, izmjene su minimalne jer su posljednje od prije nekoliko godina donijele drastično ukidanje linija, kaže načelnica Općine Klana Željka Šarčević Grgić.

- Ove nove izmjene uglavnom se odnose na nedjelje i blagdane, a školski i radnički »polasci« nisu se dirali, što je i bio jedan od mojih zahtjeva. Inače, subvencija Autotroleju za ovu nam je godinu povećana u odnosu na lani, i u 2020. iznosi blizu milijun kuna, kaže Šarčević Grgić.

Dodaje kako je ona Autotroleju iznijela prijedlog uvođenja minibuseva, s obzirom na raštrkana naselja, a i na činjenicu da se s ovog područja ne vozi puno putnika busevima. Predložila sam da Općina Klana bude pilot-projekt te mi je rečeno kako će prijedlog razmotriti, kaže Šarčević Grgić.

Novi raspored na mrežnim stranicama Autotroleja
Raspored vožnje po novom voznom redu građani mogu pronaći na mrežnim stranicama KD-a Autotrolej, https://www.autotrolej.hr/ te na oglasnim prostorima na autobusnim stajalištima. Neke od promjena na gradskim linijama su sljedeće: linija 1B – mijenja trasu na način da prometuje od Delte preko Ulice Drage Gervaisa (trasa linije 9) do Strmice i istom trasom natrag do Delte. Ukida se dio trase do Tower centra; linija 3 – ponovno prometuje starom trasom Delta – Šumci – Grbci; linija 3A – ponovno se uvodi na nekadašnjoj trasi Jelačićev trg – Bezjaki (uključujući i polaske do OŠ Zamet); linija 8A – korigirana na način da je spojena s linijom KBC Rijeka – KBC Sušak; linija 9 – korigirana na način da je djelomično spojena s linijom 1B (Ulica Drage Gervaisa), ukida se dio linije 9 kroz Dragu do Sv. Kuzma; linija KBC – mijenja trasu na način da u smjeru istoka ne ulazi u KBC Sušak, nego prometuje kroz Kampus (pokriva dio trase linije 8A); noćna linija 101 – korigirana na način da je djelomično spojena s linijom 102 (Trsat), a ukinut je dio linije prema Marčeljevoj Dragi; noćna linija 102 – djelomično spojena s linijom 101 na način da u smjeru zapada prometuje preko Trsata.

Ima i sitnih izmjena
- Mještanke i mještani su nam na prvom mjestu pa je Općina Viškovo kao jedan od suvlasnika Autotroleja prihvatila prijedlog Skupštine KD-a Autotrolej o povećanju godišnje subvencije za gotovo milijun kuna. U voznom redu usuglašenom u rujnu, a koji stupa na snagu sljedeći tjedan, došlo je do sitnih izmjena, ali ono što je najvažnije, nismo smanjivali broj linija. S osnove subvencije od 2,7 milijuna kuna došli smo na 3,5 milijuna kuna, kaže načelnica Općine Viškovo Sanja Udović.

Dodaje kako je viškovskom proračunu to značajan i izazovan iznos koji svake godine raste. Osim toga, nastavlja Udović, planirali smo i pokriće gubitka na koji smo obvezni kao jedan od suvlasnika. Malo je reći da nas brine kamo ide Autotrolej jer svake godine košta sve više, a razina usluge se ne povećava, ističe Udović.

Kastavski gradonačelnik Matej Mostarac smatra kako nikad nije dobro kada se smanjuju postignuti standardi, »iako za takvo stanje postoje i realni razlozi«, Uprava KD-a Autotrolej mora uložiti dodatne napore i utvrditi dodatne mjere u smjeru racionalnijeg i ekonomičnijeg poslovanja, a sve s ciljem zadovoljenja potreba svojih putnika u idućem razdoblju. Nadam se da smanjenje broja vožnji za područje Grada Kastva od oko 8,5 posto neće izazvati veće poremećaje u javnom gradskom prometu. Naime, broj kilometara na godišnjoj razini će se smanjiti s 488.402 kilometra u prošloj na 446.789 kilometara u 2020. godini. No, kroz ovu korekciju voznog reda odrađena je i reorganizacija linije 18 i 18b, na način da će od sada linija 18b prometovati do Brnčića, a dio polazaka kružit će preko Jardasa, Viškova, Kudeji i Krajevca te je prilagođen potrebama školske djece koja polaze Osnovnu školu »Milan Brozović« u Kastvu - kaže Mostarac.

Dodaje da se nastojalo maksimalno prilagoditi potrebama učenika, studenata i radnika, a ukoliko se u razdoblju korištenja ipak utvrde određene veće anomalije, odradit će se dodatne korekcije voznog reda."

Siječanj 04, 2020, 18:09:47
Odgovori #18
Offline

NP-549

Vozač
Prati malo bolje forum. Bio je i članak u NL. Misliš na liniju 13, a napisao si 30.

Mislio je na Pasjak kojem je ukinut polazak u 19:30.  Pašac nije nikad ni bio u 19:30

Siječanj 04, 2020, 22:51:32
Odgovori #19
Offline

Boki651


Ja ne kužim ove veze na zadnjim polascima u gradu. U konkretnom slučaju gledam linije 7 i 7a u smjeru zapada. U voznom redu samo su nabacane napomene, a nigdje oznake polaska na koji se opaska tiče.

Evo primjera, vozni red linije 7: Linija 7 u 23:10 na stanici Fiumara ima vezu s lin 1,2,4,5,6,7a
Na 7a ovo: Linija 7 u 23:10 na stanici Fiumara ima vezu s lin 1,2,4,5,6,7.

Jedina dobra stvar tih veza je da se više neće moći voziti zadnji polazak kako se kome prohtije, već će se morati čekati korekcija na Fiumari ako se dođe prije. Vozni red baš motivirajući, ukinimo još i struju pa da poraste natalitet.

Zašto se jednostavno nešto ne da u koncesiju, jer ovo više nema nikakvog smisla?
« Zadnja izmjena: Siječanj 04, 2020, 22:58:59 od Boki651 »

Siječanj 05, 2020, 15:49:38
Odgovori #20
Offline

trolej_trola


Mislio je na Pasjak kojem je ukinut polazak u 19:30.  Pašac nije nikad ni bio u 19:30

Da tocno, zabunio sam se  :-\
« Zadnja izmjena: Siječanj 05, 2020, 15:50:09 od trolej_trola »

Siječanj 06, 2020, 08:36:23
Odgovori #21
Offline

gorgoroth


Što putnici misle o gradskom prijevozu u Rijeci: 'Autubusom od Viškova do Lenca i natrag - četiri sata'





- "Prevelike su razlike između polazaka autobusa - i do dva sata. Ako slučajno malo zakasniš, moraš jako dugo čekati tako da bi trebalo povećati gustoću polazaka."


 Uoči najavljene promjene rasporeda gradskih i prigradskih linija razgovarali smo s građanima koji su autobuse čekali na stajalištu na Delti. Tako je Franka Božić iz naselja Kosi u Općini Viškovo na naše je pitanje o korekciji reda vožnje rekla kako njezin autobus ide svakih sat vremena tako da više nemaju ni što smanjiti.

- Radim u »Viktor Lencu« i svaki dan izgubim četiri sata na vožnju, dva u svakom smjeru. Pogotovo kad je gužva znam jako dugo čektai autobus, a tko nema auto, ovisi o njemu, kazala nam je Božić.

Ana Reljić vozi se »trojkom«.

- Meni je najgora trasa »trojke« jer ide naokolo pa čovjek izgubi previše vremena da dođe do grada. Nisam zadovoljna, prošlih par puta mijenjali su i stanice i red vožnje, a mi ovisimo o njima. Vidjet ćemo kako će to izgledati s ovim novim promjenama.

Milka Ostojić vozi se od grada do Guvernerove palače i nema pritužbi na javni prijevoz.

- Na ono malo što se vozim nemam primjedbi, treba doći na vrijeme na stanicu pa se sve stigne.

 Na autobusnoj stanici pokraj, svoj je autobus za Krasicu čekao Dušan Dmitrašinović.

- Prevelike su razlike između polazaka autobusa - i do dva sata. Ako slučajno malo zakasniš, moraš jako dugo čekati tako da bi trebalo povećati gustoću polazaka. Problem je i kada djeca idu u školu pa se svi natiskamo i onda stariji ljudi ne mogu sjesti. Prije je bilo bolje, a vidjet ćemo što će nova korekcija donijeti.

 Josip Vlah se nadovezao: »Ja živim na Hreljinu i zadovoljan sam s prijevozom. Nekad čekamo po petnaest minuta, ali autobus uglavnom dolazi na vrijeme. No, čovjek se navikne i prilagodimo se kako tko može«.

Milorad Linšak iz Kostrene dao je jedno svoje razmišljanje.

- Do sada sam bio zadovoljan, no ne znam što će biti s novim voznim redom. Da se mene pita, trebalo bi promijeniti trasu, tako da se »jedinica« ne okreće na Pećinama nego da nas pokupi na Pavekima. Trenutno naš prigradski autobus vozi po svim manjim mjestima pa čovjeku predugo treba da dođe do grada. S učenicima nemamo problema jer je u Kostreni postoji školski autobus, tako da onda u javnom prijevozu nije gužva, kazao je.
Ako usporedimo vozni red »trojke« iz siječnja 2019. i najnovijeg koji na snagu stupa 7. siječnja, vidimo da su tijekom cijelog tjedna (radnim danom, subotom i nedjeljom) 2019. bila 82 polaska, dok su 2020. godine 74. Na liniji 19/20 za Viškovo od 1. srpnja 2017. u tjednu bila su 104 polaska, a u novom redu će biti 92 polaska.

http://novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Sto-putnici-misle-o-gradskom-prijevozu-u-Rijeci-Autubusom-od-Viskova-do-Lenca-i-natrag-cetiri-sata

Siječanj 06, 2020, 12:46:20
Odgovori #22
Offline

Ivano31


Ja se vozim skoro pa uvijek samo sa linijom 8 od Torpeda do grada i zadovoljan sam ko dolazi zadnju minutu na stanicu normalno da ce prigovarat na stanicu se uvijek dode 5 do 10 minuta prije.

Siječanj 06, 2020, 18:05:05
Odgovori #23
Offline

Matija87


Mislio je na Pasjak kojem je ukinut polazak u 19:30.  Pašac nije nikad ni bio u 19:30
Koliko vidim skraćen je polazak do Permana , ostaje li onda preko noći tamo pa ide prazan ujutro u Brce (5.20) ili?

Siječanj 06, 2020, 18:43:15
Odgovori #24
Offline

NP-549

Vozač
Svih 5 buseva noće na terminalu u Permanima bez obzira gdje navečer završe i ujutro kreću.


Siječanj 08, 2020, 18:43:58
Odgovori #25
Offline

Čelični


https://magazin.hrt.hr/571722/price-iz-hrvatske/anamarija-je-jedina-vozacica-gradskog-autobusa-u-rijeci

Pretraži HRT

Anamarija je jedina vozačica gradskog autobusa u Rijeci
   
Autor: Nikolina Gerek/Regionalni dnevnik/IMS/HRT
06. 01. 2020.   prije 2 dana
Iako je u Rijeci vozačica bilo i prije 20-ak godina, odnedavno gradski autobus ponovno vozi žena. Koliko se snašla i kako je vide sugrađani, Nikolina Gerek provjerila je na polazištu linije 1A.

Već dva tjedna 25-godišnja Anamarija Spinčić sigurno i staloženo vozi jedinicu. Po struci je medicinska sestra, no još joj je srednjoškolska želja bila sjediti za volanom autobusa. Nakon vozačke edukacije njezinoj sreći nema kraja. Jer Rijeka je njezin grad i više nije mogla zamisliti nastavak karijere u medicini.

- Sve ima svoje i ovaj i onaj posao ima svoje prednosti i nedostatke. Kažem, ovo je bila velika želja tako da tu je sve puno jednostavnije i lakše, govori.

A i putnici su pozitivni. Prije dvadeset godina Rijeka je imala dvije vozačice, a priznaju u Autotroleju, vrata su otvorena za sve koji su spremni prihvatiti se izazova vožnje, posebno žene. Trenutačno je u voznom stanju 120 autobusa, od čega je 20-ak novih. U ovoj ih se godini s pomoću europskog novca planira nabaviti još 30-ak.

Već se čuju i komentari - ona je prirodni talent jer ne koči naglo. Sretan put - po gradu i mnogo uspjeha u karijeri.
« Zadnja izmjena: Siječanj 08, 2020, 18:47:39 od Čelični »
"Ma nisam, nisam, nisam, nitko i ništa da ne mogu do i od nekog okretišta.
Rađe me pljunite nego ometajte u vožnji."

Siječanj 10, 2020, 21:34:37
Odgovori #26
Offline

Čelični


https://www.fiuman.hr/kilometraza-autotroleja-smanjena-za-34-posto-a-gradovi-i-opcine-placaju-24-posto-vise/

Kilometraža Autotroleja smanjena za 34 posto, a gradovi i općine plaćaju 24 posto više


“AUTOTROLEJ – POSLJEDICE SMANJENJA STANDARDA GRADSKIH I PRIGRADSKIH LINIJA” je bio naslov jučerašnje tiskovne konferencije Mosta Rijeka. Martina Valenčić Vještica je govorila o utjecaju na korisnike Autotroleja zbog smanjenja broja polazaka: “Takvim mjerama naručito su pogođeni naši mladi i radnici. Većina polazaka je smanjena a pogotovo kod onih zadnjih gdje dio putnika više ne stiže na onaj zadnji autobus koji sada kreće 15 minuta prije jer rade do 22 sata. Također kod onih putnika koji presjedaju je došlo do poremećaja i produženja vremena vožnji što putnike okreće drugim načinima prijevoza.”

Korina Bralić se osvrnula na ekološki aspekt smanjenja standarda javnog prijevoza: “Grad Rijeka u 21. stoljeću umjesto da se modernizira i omogući veću slobodu kretanja te potiče stanovništvo na korištenje javnog prijevoza radi upravo suprotno. Smanjuje se standard što nas vraća nazad u prošlost. Dostupnost javnog prijevoza daje slobodu kretanja te dobro utječe na ljudsko zdravlje samim time što se putnici koji se koriste javnim prijevozom kreću više nego vozači osobnih automobila. Svaka obitelj koja se odluči na korištenje javnog prijevoza štedi novac i štedi vrijeme koje bi potrošilo na traženje parkirališta.”

Josip Kukuljan je spomenuo lošu koncepciju rada TD Autotroleja koja je uzrok problema: “Nadavno je došlo do smanjenja opsega usluga u kilometrima za 34% i do povećanja subvencija gradovima i općinama za 24% što u stvarnosti predstavlja pokrivanje gubitaka poslovanja, a tek u manjem dijelu pokrivanje povećanja plaća vozača autobusa. Svi ti gradovi i općine kao suvlasnici Autotroleja neznajući sudjeluju u njegovom upropaštavanju čiji se autobusi šalju na komercijalne vožnje s unaprijed definiranim gubicima koji nastaju trošenjem radnih sata vozača i same amortizacije autobusa. Također se prisjetimo da je jedan od lošijih poslovnih poteza Autotroleja bio ukidanje vlastitog servisa i uvođenje outsousrcing tvrtke Rijeka plusa, koji svoje poslove servisiranja obavlja bez odgovornosti direktora Rijeka plusa. Nastavkom te suradnje i dalje možemo očekivati česte kvarove na starim i novim autobusima koji će posljedično povećati troškove poslovanja Autotroleja”.

                                              ##########################################
E, sad se ja pitam s obzirom na ove tekstove u novinama je li realno očekivati bolje sutra, prekosutra...: ovo dakle, ne mislim na nabavu novih vozila to mi nije sporno, na tome se radi i to me raduje, ali na uvođenju informativnih displeja na autobusnim stajalištima i izradi mobilne i web aplikacije najave dolaska autobusa ,te pametnih semafora tu sam malo skeptičniji. Baš se razmišljam kontaktirati ih vezano za to na dani telefonski broj:

https://www.autotrolej.hr/autotrolej/eu-projekti/

Naziv projekta

JAČANJE SUSTAVA JAVNOG PRIJEVOZA
Kratki opis projekta
Projekt predstavlja modernizaciju postojećeg voznog parka gdje će se nabaviti i staviti u funkciju 32 nova autobusa. U sklopu projekta uvest će se i informativni displeji na autobusnim stajalištima, uvest će se pametni semafori na raskrižjima te će se izraditi mobilna i web aplikacija najave dolaska autobusa. Projekt predstavlja modernizaciju postojećeg voznog parka.

Ciljevi projekta:
Unaprjeđenje kapaciteta kroz povećanje brzine putovanja i smanjenja operativnih troškova, unaprjeđenje pouzdanosti i sigurnosti prometa, smanjenje emisije štetnih plinova i zagađenja zraka, povećanje broja putnika u javnom prijevozu u odnosu na osobna vozila, prilagođavanje EU standardima uvođenje modernih sustava obavješćivanja putnika te povećanje dostupnosti informacija za putnike.

Očekivani rezultati projekta:
Nabavljen je i stavljen u funkciju novi putnički park, uvedeni informativni displeji na autobusnim stajalištima, uvedeni pametni semafori na raskrižjima i izrađena mobilna i web aplikacija najave dolaska autobusa

Ukupna vrijednost projekta:
81.003.357,91 HRK

EU potpora:
65.602.795,91  HRK

Razdoblje provedbe projekta:
Od 19. studenog 2019. do 19. studenog 2021. godine

Kontakt osoba za više informacija:
Nives Andrić
nives.andric@poslovni-sustavi.hr
+385 51 311 590
"Ma nisam, nisam, nisam, nitko i ništa da ne mogu do i od nekog okretišta.
Rađe me pljunite nego ometajte u vožnji."

Siječanj 17, 2020, 14:56:00
Odgovori #27
Offline

Čelični


https://www.fiuman.hr/krece-prikupljanje-potpisa-za-vracanje-starog-voznog-reda-autotroleja/

Kreće prikupljanje potpisa za vraćanje starog voznog reda Autotroleja


Autotrolej je početkom ove godine značajno rezao broj vožnji na praktički svim linijama, a nekima od njih su izmijenjene i rute.

Građani su očekivano prilično razočarani, brojnim korisnicima vozni red sad još manje odgovara za zadovoljavanje svojih potreba korištenja javnog gradskog prijevoza, a gradski vijećnik Josip Kukuljan odlučio je pokušati nešto promijeniti akcijom “Autotrolejom, a ne automobilom!”.

“Ovom akcijom želimo potaknuti odgovorne da hitno nađu rješenja kako bi se vratio broj polazaka prema starim voznim redovima Autotroleja. Umjesto da se u 21. stoljeću stanovništvo potiče na korištenje javnog prijevoza, radi se upravo suprotno što je protivno našoj ekološkoj i društvenoj osviještenosti. Skupljeni potpisi će se predati direktoru g. Albertu Kontušu na sljedećoj sjednici gradskog vijeća”, poručuje Kukuljan.

Potpisi će se prikupljati u subotu, 18. siječnja, na Korzu od 9 do 11 sati.
"Ma nisam, nisam, nisam, nitko i ništa da ne mogu do i od nekog okretišta.
Rađe me pljunite nego ometajte u vožnji."

Siječanj 20, 2020, 14:40:37
Odgovori #28
Offline

Ivano31


Danas u 7:40 na Mlaci dvije 18-ce jedna iza druge jedna nova a druga 602 ali doslovno jedna iza druge nisam to dugo vidio pogotovo 18.I tako isto 32 prvo 702 koji je krcat i i minutu nakon dolazi druga 669 prazan isto 32

Siječanj 21, 2020, 21:08:20
Odgovori #29
Offline

Čelični


Ponekad treba biti uporan da se nešto postigne. Samo sa ovakvim voznim redovima će Autotrolej koristiti oni koji nemaju druge alternative. th-down

https://www.fiuman.hr/nastavlja-se-akcija-autotrolejom-a-ne-automobilom/

Zahvaljujući velikom odazivu nastavlja se akcija “Autotrolejom, a ne automobilom!”

Josip Kukuljan, voditelj građanske inicijative Protiv skupog Energa i gradski vijećnik Mosta je rekao: “Još smo u siječnju prošle godine već imali značajne korekcije broja polazaka i skraćivanja linija. Ovu 2020-tu smo započeli s dodatnim ukidanjem polazaka unatoč tome što je Rijeka postala prijestolnica kulture. Postajemo kulturno središte Europe i očekujemo veliku posjećenost, zasigurno će se tražiti parkirno mjesto više.

Zbog toga ovo nije problem samo gradova i općina u okruženju grada Rijeke, ovo je veliki problem i naše Županije koja se do sada držala po strani. Direktor Autotroleja Alberto Kontuš neće biti jedini koji će dobiti potpise ove peticije, kopiju ćemo predati i županu Zlatku Komadini na prvoj sljedećoj sjednici Primorsko goranske Županije. Očekujemo pozitivnu reakciju Primorsko goranske županije u pronalasku rješenja ovog problema. Kao jedno od rješenja predlažemo da Autotrolej uvede vlastiti servis kao što ga je imao prije nego ga je preuzeo Rijeka plus kako bi se iz garaže makli kamioni Čistoće koji ionako imaju svoju garažu na Škurinjama, time bi se povećala protočnost garaže.”

Korina Bralić, članica Mosta se požalila da se riječkim školarcima i studentima putovanje autobusom produžilo gotovo dvostruko pogotovo ako presjedaju na drugi autobus. Po novom režimu voznog reda oni imaju manje vremena za učenje, aktivnosti i druženje. Roditelji su prisiljeni obavljati posao koji je do sada izvršavao Autotrolej.”

Članica Mosta Martina Valenčić Vještica je rekla: “Zbog izuzetno pozitivnog feedbacka putnika Autotroleja kojeg je izazvala naša akcija prikupljanja potpisa za vraćanje prošlogodišnjeg režima voznog reda odlučili smo nastaviti s peticijom “Autotrolejom, a ne automobilom!”.

Javili su se mnogi nezadovoljni koji se žale da peticija nije radnim danom kako bi došli potpisati dok su u gradu. Zbog toga smo odlučili omogućiti potpisivanje peticije ovaj i sljedeći petak od 9-11 i 16-18 te ovu i sljedeću subotu od 9-11 sati.”
"Ma nisam, nisam, nisam, nitko i ništa da ne mogu do i od nekog okretišta.
Rađe me pljunite nego ometajte u vožnji."