Nego, može li netko otprilike objasniti zašto okolica Jaske ima tako jadne linije? U samoj Jaski živi samo 1/3 stanovništva Grada od 15.000 a na kraju je linija na magistrali jedina ozbiljna, a sve za Sv. Janu na razini za neko manje selo s 4 polaska dnevno (u kriva vremena) dok tu žive tisuće ljudi, dok je Plešivica ukinuta...
Nije mi jasno zašto bi toliko polazaka išlo samo za Cvetković kad recimo na liniji Sv. Jana ima puno više stanovnika, a vozi par puta dnevno i čak nema rani jutarni polazak...
Ovdje na sjeveru živi uostalom puno više ljudi nego na trasi za Lulić koja je samo zbog položaja na magistrali ipak kakva-takva, a za ostalo se nitko nije trudio...
U usporedbi s time Samobor ima 10-ak za mala mjesta vrlo solidnih i redovitih linija, recimo za slabo naseljeni Slani Dol ili Otok ili Klake bus vozi puno bolje nego ovdje Sv. Jana, ili recimo u usporedbi s Krašićem male općine oko Zaprešića kao Marija Gorica imaju 2-3 puta češće linije iako je Meštrović puno reducirao poslije rezanja subvencija, i dalje je daleko bolje; zapravo i obližnja manja općina Klinča Sela u čudnom aranžmanu koncesija ZET/SA ima dvije solidne manje linije za Beter i Novo Selo gdje nema previše stanovnika, dok je Jaska odustala od puno više stanovnika na liniji za Plešivicu...
Čini mi se na kraju da se sve svodi na to da ono što se sa ZET-om nije uspjelo organizirati 80-ih (a ovaj kraj je očito praktički preskočen jer jedina linija je na kraju bila glavna po magistrali i sad je sa S-A ipak kakti bolje nego tada), nije niti nitko poslije ozbiljno shvatio...
I pošto Samobor plaća prilično male subvencije za prijevoz (a slično i neke druge općine po ZŽ s puno češćim linijama), imam dojam da bi prosperitetni grad kao Jaska sigurno mogao za ne previše novaca dobiti solidne linije kad bi netko pokušao stvari slično organizirati, da je stvar puno više u nedostatku znanja, volje i organiziranosti nego u novcima.
I definitivno je stvar više u rukama lokalne samouprave nego prijevoznika...