ex Livno bus, Livno

Autor Tomek, Ožujak 09, 2009, 20:25:57

Tomek

Bila su 3 ta MAN Avtomontaža 16.360 i bili su 1991. godište. Kupila ih je još Bosna Livno, bilo je o tome na forumu pisano.

Sule

#376
Znam da je već dosta bilo govora o tome na forumu i zapravo je bilo 6 takvih buseva kupljeno i obojano kao što je ovaj na slici ali da ne duljim i ne dosađivam većina zna šta se sve izdogađalo tih godina samo su 3 završila u Livno busu od kojih je jedan odmah ubrzo i rahodovan i meni su uvijek pričali pa i sam otac da ga je novog dobio u ruke 1994.g pa samo prenosim ono što mi je on pričao i da je sa njime otvorio tada novu liniju St-Zg Splitske podružnice firme. I da je sa njime prešao više od 3 miliona km nakon što je ubrzo rashodovan, a slična priča je i sa drugim bila.

Poslano sa mog CLT-L29 koristeći Tapatalk

Tomek

Jel znaš koliko je Livno bus tj Bosna Livno imala MAN SG 220/240 Avtomontaža (tj zglobnjaka)?
Inače za 2 od ovih 6 smo pisali da su završili u Čazmatransu, fali onda još 1 koji je valjda ostao u Austriji.

Sule

Slabo se zna točan sastav i vrsta i količina buseva prije 90-ih, te uglavnom stariji i koji se sjećaju tih godina bolje bi trebali znati te podatke ali koliko sam ja upoznat i koliko sam ja uspio doznati samo je jedan zglobnjak bio u firmi i to je taj poznati avtomontazin MAN SG od kojega i imamo sliku. Jer stvarno nije bilo potrebe za zglobnjacima, jer u to vrijeme čisto sumnjam da su mogli zglobni busevi prometovati kroz Livno osim kroz par ulica.

A što se tiče MAN-ova 16.360 navodno se još uvijek može primjetit na Čazmatransovim stara šema bojanja to jest šema koja je bila namjenjena za Livno bus. A što se tiče 6. koji nedostaje znam da se jedan takav pojavio kod Boban privjeznika iz Solina ili Splita sad da li je taj iz te serije ne bih znao ali koliko mi je poznato da su se svi vratili iz Austrije na ovaj ili onaj način hahaha. Trebalo bi opet malo forum prelistat da bih se svega točno sjetio.

Poslano sa mog CLT-L29 koristeći Tapatalk


NP-549

Citat: Sule  u Lipanj 29, 2020, 23:23:21

I da je sa njime prešao više od 3 miliona km nakon što je ubrzo rashodovan, a slična priča je i sa drugim bila.


Odluči se,  je li prešao 3 milijona ili je ubrzo rasodovan ?   To dvoje je 20 godina razlike

Sule

Predpostavlja @NP-549 da niste upućeni u cijelu priču i kada već ne razumijete i kada niste pročitali što sam napisao onda ću vam malo detaljnije to pojasniti.....bilo je 6 buseva Avtomontaža MAN 16.360 VT u tadašnjem Livno busu od kojih su samo 3  zbog spleta okolnosti i jedne druge malo poduže priče (da ne bih previše duljio) završila u Livno busu Split, a ostala 3 od tih 6 u drugim firmama (2 u Čazmatrans i za 1 nisam siguran) te je ubrzo nakon toga jedan od te trojice odmah i rashodovan i ostavljen da leži ispred garaža u Livnu. Ne sjećam se više točno zbog čega ali je valjda u pitanju bio veći kvar motora ili neki drugi razlog, ostala dva busa su vozila sve od 1994. do 2008. odprilike kada su rashodovani (na forumu se vjerojatno može pronaći točna godina za svaki) te su ta dva busa prešla preko 3 miliona km bez promjene motora. Za jednoga od te dvojice buseva mogu tvrditi da je definitivno prešao 3 miliona km jer ga je moj otac vozio svih tih 13g. prije nego što je dao otkaz, a bus je ostao još u službi nakon toga godinu dvije dana. A za to razdoblje nemam baš detaljne podatke. Znam da su s početka bili servisirani u ovlaštenom MAN servisu u Zagrebu ili okolici Zg (oni koji poznaju bolje servise neka me isprave gdje je točno bio).

Tako da se nadam da sam vam sada uspjeo razjasniti ovu situaciju. Ako vam i dalje nešto nije jasno slobodno me pitajte tu sam da pomognem i razjansim stvari onoliko koliko ja znam i umijem.

Poslano sa mog CLT-L29 koristeći Tapatalk


zlepur1

#381
Malo si se nespretno izrazija u pogledu rashodovanja.Napisa si da je priša tolike kilometre i ubrzo rashodovan, a nisi do koje godine je vozija, tako da nema mista tvojoj ljutnji.

Kolega NP-94 je dispečer u jednoj našoj firmi pa mu je odma bilo sumnjivo i ispravno ti je postavija pitanje jer je nelogično da bus u jednoj godini priđe toliko kilometara. perfeto good_boy.
Magirus Deutz udobnost na prvom mjestu.

sniff

3 milijuna km u 14 godina, dakle u prosijeku Split-Zagreb-Split barem 5 dana u tjednu tijekom cijelog radnog vijeka. Nije nemoguće

Sule

Naravno da se nisam naljutio @zlepur1 nego sam samo detaljnije objasnio već ono što sam prije napisao jer očito neki nisu razumjeli dio rečenice da je jedan od ta tri busa ubrzo bio rashodoavan pa je valjda očito da su dva ostala voziti ali eto sada su sve neusglasice razriješene....valjda nadam se?

Pa da odprilike su skoro cijeli svoj radni vijek proveli na liniji St-Zg i povrmeno na relaciji Li-St i St-Sa jer sam i ja putovao sa tim busom prema Livnu. I još kad dodamo tome ratne godine kada je linija St-Zg išla zapravo iz Livna pa Split, Šibenik, Zadar, pa pontonski most, Senj, preko Velebita, Ogulin ako se ne varam i tek onda Karlovac pa zagreb znam da je tada odprilike prosječno putovanje od Li do Zg trajalo oko 10-12h. Uglavnom jako izdržljivi i živahni autobusi po riječima onih koji su ih vozili.

Poslano sa mog CLT-L29 koristeći Tapatalk


Tomek

Takav MAN koji se pojavio kod prijevoznika Boban je ex Autotrans Rijeka ex Eurosplit. Bila su dva komada u Eurosplitu i oni su bili godinu noviji, 1992. godište. Jedan je u Autotransu imao tešku nesreću i rashodovan je.
Tak da 6. očito nije došao u Hr.

NP-549

Sad je sve jasnije.  Nije baš najspretnije napisano,  a nisam ni ja temeljito pročitao dva,  tri puta kako sam trebao ako mi nije jasno.

3 milijona u 14 godina je nešto manje od 220 tisuća godišnje. Naravno da nije nemoguće,  pogotovo sto se tada nisu gledale vozačke pauze pa si mogao u istom danu gore i nazad na taho listić. S druge strane, zeru mi je previše jer praktički ništa osim Karlovac-Zagreb nije bio autoput,  pa je vremenski trebalo jako puno za odradit te kilometre po magistrali i Velebitu.

Majstor

1995.g
Split -ZG — 11 sati nerijetko i malo vise
Preko pontona i pola Hr do ZG
Osim poslije Oluje išli su preko Krajine prvi
Samo mi sudite pošteno !

Sule

E onda stvarno se više ne sjećam šta je točno bilo sa šestim busom trebao bih se raspitati jer se ne sjećam više točno cijele priče. Jer znam da neke nisu mogli tada otkljucat i upalit u Austriji.

Pa da uglavnom su konstantno svaki dan bili u pokretu te bi rijetko umjesto njih bili ubacivani Iveco Noge ako se ne varam ili TAM-ovi na tu liniju tako da su km skupljali bez ikakvih problema . Uz Velebit su bili jako zahvalni te im velika uzbrdica nije predstavljala veliki problem. Kvalitetni MAN-ovi motori su jedan od razloga.

Poslano sa mog CLT-L29 koristeći Tapatalk


NP-549

Livno - Split je oko 100 kilometara, a Split - Zagreb 450.  Ako je put trajao 11 sati, onda ne vjerujem da su odma išli nazad,  pretpostavljam drugi dan.  To je onda 550 km na dan.

zlepur1

Vozili su oni u ratu i Livno -Split-Šibenik-Zadar-Pag-Senj-Crikvenica -Ogulin (kad nije pucalo), kad je pucalo Slovenija- Zagreb-Kutina-Virovitica -Našice-D.Miholjac-Đakovo -Osijek. Malo sam pritira sa stanicama , ali eto nek i mlađi znaju.Kad se otvorija pontonski most išlo se na Senj, Josipdol, Ogulin i Karlovac. Tako da je moguće da su i na taj način nakupili kilometražu
Magirus Deutz udobnost na prvom mjestu.