Svibanj 31, 2020, 14:44:36
autobusi.org forum

Autor Tema: Solaris  (Posjeta: 15977 vremena)

Studeni 20, 2018, 01:11:30
Odgovori #45
Offline

elez


Kolega je intelektualno nadmocniji od svih nas, kolega amfan mu je 3 posta iznad dobro odgovorio. Nema smisla dalje vodit raspravu.
A sta se tice natjecaja, a boze moj namistaju se uvik i vazda, kome upadne dobro upalo a ostali neka se krpe.
Sačuvaj me bože mlake pive, ladne žene i lošeg centaršuta...

Ožujak 11, 2019, 18:34:47
Odgovori #46
Offline

VanhoolTX


Solaris iz Essena

Studeni 02, 2019, 20:58:47
Odgovori #47
Offline

VanhoolTX


Novi Solaris,imao priliku se voziti,nemam zamjerki..Lijep izvana ,a unutra je veoma udoban..Ožujak 19, 2020, 21:04:23
Odgovori #48
Offline

smogovci.bbb2


https://www.transportmagazin.hr/dinamican-razvoj-mladog-brenda-jos-jedna-rekordna-godina-za-poljski-solaris/
DINAMIČAN RAZVOJ MLADOG BRENDA AUTOBUSA: JOŠ JEDNA REKORDNA GODINA ZA POLJSKI SOLARIS
U 2019. godini Solaris je prodao rekordan broj od 1487 vozila. To je najbolji rezultat koji je tvrtka ikada postigla. Prethodni rekordni obim prodaje dogodio se u 2017. godini i bio je za gotovo 100 autobusa manji (1397)

2019. godine bila je rekordna godina za Solaris u mnogim aspektima. Prije svega, tvrtka je postigla svoj najveći obujam prodaje ikad. Ukupno su isporučili 1487 vozila. Nadalje, Solaris je zabilježio rekordne prihode od prodaje u iznosu od 2,6 milijardi PLN u 2019. To predstavlja porast za gotovo 40% u odnosu na 2018. godinu. Za 2020. godinu tvrtka je postavila ambiciozne ciljeve prodaje. I već je jasno kako će ove godine kupcima isporučiti preko 500 električnih autobusa

Solaris vrlo dinamično razvija svoju prodajnu poziciju na europskim tržištima, ali također brzo preusmjerava organizaciju proizvodnje, post prodaje i servisa na vozila s alternativnim pogonom, s niskom ili nultom emisijom. U 2018. godini hibridni i električni autobusi kao i trolejbusi činili su ukupno 29% svih prodanih vozila. U međuvremenu, u 2019. njihov se udio u prodaji povećao za 11 postotnih bodova na 40%.
Trenutno se proizvodi Solarisa mogu naći u 32 zemlje, i u preko 750 gradova, a ukupno su do sada kupcima isporučili gotovo 19.000 vozila. U 2019. godini najveća prodajna tržišta Solarisa bila su Poljska, Njemačka, Belgija, Litva i Italija.
« Zadnja izmjena: Ožujak 19, 2020, 21:05:12 od smogovci.bbb2 »
“Očigledno smo svi prepušteni slučaju, a država koja je prepuštena slučaju je slučajna država”

Svibanj 22, 2020, 12:24:25
Odgovori #49
Offline

smogovci.bbb2


Izvor: https://www.transportmagazin.hr/medugradski-15-metarski-solaris-urbino/
MEĐUGRADSKI 15-METARSKI SOLARIS URBINO
Ove godine Solaris će u portfelj električnih autobusa pridružiti i troosovinsku verziju Urbina. Do sada je “električna ponuda” Solarisa obuhvaćala samo gradske autobuse, a ovo je po svemu sudeći pun pogodak
Ove će godine poljski proizvođač predstaviti potpuno novu generaciju modela Solaris Urbino 15 LE, isključivo s pogonom s nultim emisijama. Autobus će biti certificiran i ponuđen s karakteristikama za vozila klase I – kao gradski autobus, ali i kao vozilo klase II – kao autobus za međugradski prijevoz. Sam dizajn troosovinskog autobusa od 15 metara nije ništa novo za tvrtku. Solaris je svoje prvo višeosovinsko vozilo napravio 1999. godine i do danas ih je kupcima isporučio gotovo 1300. Međutim, to su bili modeli utemeljeni na uobičajenom dizelskom ili s CNG motorima.
Odluku o projektu izrade novog autobusa pokrenuli su ne samo tržišni interesi, već i neviđeni tehnički napredak s obzirom na električne autobuse, a posebno u pogledu skladištenja energije. Spremanje energije u električnim autobusima SU15 LE pokrivat će baterije Solaris High Energy + posljednje generacije, koje je Solaris predstavio prošle godine. Novo rješenje za bateriju omogućava ponuditi željeni doseg na jednom punjenju, što će ispuniti očekivanja gradskih i međugradskih prijevoznika u svim uvjetima putovanja.
Prva dva predserijska vozila bit će opremljena sa šest baterija s ukupnim kapacitetom od preko 470 kWh. Dvije će biti postavljene na krovu, dok će četiri biti smještena u stražnjem dijelu autobusa. Baterije ovog modela mogu se puniti pomoću električnog priključka ili, na zahtjev kupca, pomoću pantografa. Sve će biti u skladu s preferencijama kupaca i kompatibilno s postojećom ili planiranom infrastrukturom za punjenje električnih autobusa u Europi.
Pogonska jedinica ovog autobusa bit će tekućinom hlađeni električni motor CeTrax, snage 300 kW. Pogon će biti postavljen na drugu (srednju) osovinu vozila. Kako bi smanjio potrošnju energije na minimum, proizvođač će u električni sustav implementirati SiC tehnologiju. Riječ je o širokopojasnim poluprovodnicima nove generacije, poput silicij-karbida (SiC), koji su prikladniji za učinkovito podnošenje električnih opterećenja, brzih prebacivanja i drugih radnih karakteristika koje se zahtijeva za kontrolu potrošnje energije.
Prva dva električna vozila napravit će se ciljano za skandinavske operatere. Zbog toga će se u autobusima naći posebna rješenja koja su u skladu s nordijskim standardima za autobuse i takozvanim skandinavskim paketom. To između ostalog podrazumijeva posebna rješenja koja osiguravaju toplinsku udobnost u vozilu, rasvjetu ili određenu vrstu putničkih sjedala koja su namijenjena za međugradski prijevoz. Zanimljivo je da će autobus biti opremljen i posipačem pijeska što je rješenje uglavnom poznato s tramvaja. Uređaj omogućuje kretanje čak i po većini zaleđenih ili zasniježenih cesta. Kako bi se optimizirala potrošnja energije, autobus će biti opremljen hibridnim grijanjem na bazi toplinske pumpe.
Nadalje, vozilo će sadržavati rješenja povezana sa sustavom ADAS (Advanced Drivers Assistance Systems), tj. automatiziranim sustavima pomoći za vozača, uključujući napredne značajke MirrorEye ili MobilEye Shield +. U Solarisu kažu da iako novi model električnog autobusa s niskim ulazom projektiraju uglavnom imajući na umu skandinavska tržišta, ponudu za to vozilo sigurno neće ograničiti samo na te zemlje. Bit će dostupan svim operaterima koji traže troosovinski LE bus za gradski i međugradski prijevoz. Također će ovo biti alternativa s potpuno nultom emisijom u ovoj klasi autobusima na CNG. Bit će dostupan u konfiguraciji s dvoja vrata (2-2-0) ili troja vrata (2-2-1). Kapacitet putničkih sjedala iznosit će 55 osoba za međugradsku verziju.
“Očigledno smo svi prepušteni slučaju, a država koja je prepuštena slučaju je slučajna država”